Vanwege de vele reisaanvragen die wij momenteel ontvangen, kan het iets langer duren voor u een reactie van ons ontvangt.

eSwatini (Swaziland)

Op 19 april 2018 kondigde Koning Mswati III de naamwijziging van Swaziland naar eSwatini aan. De naamsverandering werd officieel bekendgemaakt toen het land 50 jaar onafhankelijkheid vierde, op de dag van de 50e verjaardag van de koning. De nieuwe naam eSwatini betekent 'het land van de Swazi's' en is gegeven om te breken met het koloniale verleden van het land. 

 

eSwatini beslaat ongeveer de helft van Nederland, maar door het landschap lijkt het net of u een wereldreis maakt! Zo torenen hoogvlaktes 1300 meter boven het land uit, terwijl sommige streken nog geen 200 meter hoogte bereiken. Watervallen stromen in groene valleien, maar sommige boslandschappen zijn bijna tropisch droog. De moeraslanden, heuvels, savannen en rotsen van eSwatini worden onderverdeeld in vier gebieden: Hoogveld, Middelveld, Laagveld en het weelderige berglandschap Lubombo. eSwatini heeft bovendien zes oogverblindende nationale parken, die stuk voor stuk de geografische schoonheid van het land etaleren.

Rondreis Bezoek eSwatini

Praktische informatie eSwatini

Steden en plaatsen in eSwatini

Natuur in eSwatini

eSwatini (Swaziland): Koninkrijk

Koning Mswati III is sinds 1986 de koning van eSwatini. Het koningschap kenmerkt zich door nationale tradities. Zo draagt de koning soms een luipaardvacht, worden er ceremonies voor hem gehouden en is het toegestaan meerdere vrouwen te hebben. In 2015 heeft Mswati vijftien vrouwen en vijfentwintig kinderen. Dat is echter niets vergeleken met zijn vader, Sobhuza II,  die er meer dan 125 echtgenotes op nahield. De polygame Sobhuza stierf toen Mswati pas veertien jaar was. Sobhuza’s vrouw Dzeliwe Shongwe, na een jaar opgevolgd door Ntfombi Tfwala, werd regentes. Toen Mswati III de troon besteeg, werd Ntfombi (Mswati’s moeder) benoemd tot koningin-moeder - de Afrikaanse titel Indlovukazi betekent zoiets als vrouwtjesolifant. Zij is het spirituele en nationale staatshoofd van eSwatini.

 

De administratieve macht ligt bij koning Mswati III en daar maakt hij graag gebruik van. Hoewel er een grondwet en ministerraad is aangesteld, ligt het eindwoord steevast bij hem. Mswati III zou een exorbitante levensstijl hebben met dure auto’s en extravagante paleizen, terwijl het land arm is en de meeste bewoners met 2 dollar per dag moeten rondkomen. Politieke partijen zijn illegaal: bij parlementsverkiezingen in 2013 konden alleen individuele partijen zich kandidaatstellen. Toch heerst er in eSwatini een grote loyaliteit aan de koning. Het land is één van de weinige absolute monarchieën in Afrika, wat uw eSwatini reis extra bijzonder maakt.

Kindjes in Swaziland

Bevolking eSwatini

De Swazi zijn een vriendelijk volk dat u met een brede glimlach en open armen in hun unieke landje  verwelkomt. Er woont ruim een miljoen mensen in dit kleine koninkrijk, waarvoor hard gevochten is. Het begon ooit met de Nguni-stam. In de 18e eeuw trokken zij onder leiding van hun koning Ngwane III weg uit het rumoerige Maputo in Mozambique, op zoek naar een vrediger oord. Onderweg botsten zij op Zoeloes die hen niet zonder slag of stoot door hun land wilden laten – dus besloten de Nguni zich noordelijk van het Zoeloegebied te vestigen: in eSwatini. Het markante koninkrijk is vernoemd naar koning Mswati II, die het land in de negentiende eeuw heeft verenigd tot wat het nu is. Inmiddels bestaat 97% van de bevolking uit Swazi - de resterende drie procent wordt gevuld door andere Afrikaanse volken en een klein aantal Europeanen, die door hun goudkoorts naar eSwatini werden geleid. U zult op uw reis in eSwatini een interessante traditionele cultuur meemaken, waar de bevolking ontzettend trots op is.

 

Mentaliteit, gewoonten en gebruiken in eSwatini

Een reis in eSwatini (Swaziland) is een culturele ontdekkingstocht: het landje heeft een cultureel erfgoed dat ook in Afrika uniek is. Het is een mix tussen Europese en Afrikaanse gebruiken – naast traditionele dorpen vindt u hier casino’s en moderne winkelcentra. Tijdens het Apartheidsregime was eSwatini voor Zuid-Afrikanen zelfs een soort toevluchtsoord, waar gokken, ongecensureerde films en interraciale relaties niet verboden waren. De Cultural Village in het Mantenga Nature Reserve biedt u een kijkje in de Swazi-levensstijl rond 1850: in dit levende museum zijn dansdemonstraties zoals de Sibhaca nog de orde van de dag.

 

Onderweg in eSwatini passeert u ongetwijfeld traditionele inwoners met kleurrijke kledij zoals de mahiya, een vrolijke omslagdoek. Schoolkoren en ceremonies tonen aan dat muziek en dans ontzettend geliefd zijn. eSwatini bruist van de energie en levenslust! In mei stroomt het land vol voor het Bushfire Festival, waar jaarlijks de beste muzikale artiesten optreden. De rest van het jaar heeft u ook de kans om het echte leven in eSwatini te beleven. Zo wordt in december of januari (afhankelijk van de stand van de maan) het nieuwe jaar feestelijk ingeluid met de Incwala-ceremonie: een nieuw jaar, vers fruit maar vooral ook de koning wordt gedurende een paar weken gevierd met zang, dans en vreugdevuren. In augustus of september verzamelen tienduizenden jonge meiden zich op het landgoed van de koningin-moeder, met een rietstengel in de hand. Umhlanga (rietendans) is een ode aan de koninklijke familie en maagdelijkheid – al schijnt de koning op de laatste dag van het festival nog wel eens een nieuwe vrouw te kiezen. Beide ceremonies hebben een paar dagen waarbij toeschouwers meer dan welkom zijn: dit is uw kans de cultuur in eSwatini mee te maken.

DSC_0873 (4)

Talen in eSwatini

In eSwatini (Swaziland) spreekt men Engels en Swazi (SwiSwati). Restaurantmenu’s bijvoorbeeld worden in het Engels geschreven en met het merendeel van de bevolking kunt u makkelijk communiceren. Sawubona is Swazi voor ‘hallo’, ngiyabonga betekent ‘bedankt’. Yebo is ‘ja’ en ha is ‘nee’. Swazi is ook één van de officiële talen van Zuid-Afrika.

 

Eten in eSwatini

In eSwatini worden onder andere pinda’s, rijst en ananassen verbouwd, maar maïs is het populairste ingrediënt van de maaltijd. Sishwala is een geliefd gerecht: dit is een maïspap met groenten en vlees. Pompoen, bonen en noten zijn ook in trek. Vlees daarentegen is voor de meeste inwoners een luxe, dus maken vleesgerechten speciale gelegenheden extra feestelijk. eSwatini is bovendien rijk aan fruit: hier vindt u mango, guave, bananen, avocado en roomappel vrijelijk in de natuur! Tussen januari en maart groeit de marulavrucht, waarvan de Swazi’s een lekkere fruitlikeur brouwen. Probeer het gerust eens uit tijdens uw eSwatini reis, de romige textuur lijkt op die van Bailey’s.

DSC_0562

Geschiedenis eSwatini

eSwatini, voorheen Swaziland, is een relatief recent koninkrijk, hoewel archeologische vondsten bewijzen dat het gebied honderdduizend jaar geleden al bewoond was. Het land was niet altijd alleen van de koning: de Britten hielden eSwatini meermaals in hun greep. Zij annexeerden het gebied tussen 1877 en 1881, waarna de Zuid-Afrikaanse Boeren het stokje even overnamen. Tussen 1906 en 1968 hadden de Britten het echter weer voor het zeggen. Zij legden met hun grondwet de basis voor het onafhankelijke eSwatini (na 1968). In 1973 besloot koning Sobhuza II echter dat de grondwet te ver van de Swazi-cultuur stond - en werd het afgeschaft. 

 

De bevolking was niet bepaald tevreden met dit besluit, waardoor de volledige macht in eSwatini bij de koning kwam te liggen en politieke partijen illegaal werden. In 1995 en 1996 kwam de onrust tot een hoogtepunt met massastakingen, rellen, branden en demonstraties. Er werd uiteindelijk besloten tot een nieuwe grondwet, die in 2006 in werking werd gesteld. Hoewel vrouwenrechten daarin wat zijn verbeterd en er ministers zijn aangesteld, blijft het eindwoord voor de koning. Momenteel is het rustig in het land. In eSwatini heerst een prettige, gemoedelijke sfeer. De toekomst zal uitwijzen hoe het traditionele koninkrijk Swaziland, eSwatini, zich schikt naar de standaarden van zijn hedendaagse volk.

 

Godsdienst in eSwatini

Verreweg de meeste inwoners van eSwatini zijn christen. Sommigen zijn moslim, hindoe of joods. Ook hangen veel een traditioneel Swazi-geloof aan, waarin geesten van voorouders een grote rol spelen. Hieruit komen sommige tradities voort, zoals het slachten van dieren en brouwen van bier. Voor iedereen in eSwatini is de koning belangrijk – de Incwala-ceremonie wordt dan ook door het hele land gevierd.

 

Lees meer over de natuurgebieden in eSwatini, over de steden en plaatsen en praktische informatie.

Deze rondreizen komen langs eSwatini
Zuid-Afrika-Krugerpark-Safari-Lodge
Voorbeeldreis Zuid-Afrika

Rondreis Zuid-Afrika per auto: Country House en Safari Lodge

Zuid: Kaapstad Franschhoek, wijnlanden > Oudtshoorn Knysna, tuinroute > Oyster Bay. Midden: Durban > St. Lucia > Mkuze, wildpark. eSwatini (Swaziland): Mlilwane Wildlife Sanctuary. Noord: Krugerpark, Big Five > Hazyview, Panoramaroute.

Zuid-Afrika-Krugerpark-Leeuw1
Voorbeeldreis Zuid-Afrika

Rondreis Zuid-Afrika per auto: Complete safarireis

Noord: Johannesburg > Hazyview, Panoramaroute > Sabi Sands privéreservaat, safari > Krugerpark, Big Five. eSwatini (Swaziland): Hlane, nog meer safari. Midden: Hluhluwe-Imfolozi NP, witte én zwarte neushoorns > St. Lucia, vogels > Umhlanga.

Zuid-Afrika-Olifanten
Voorbeeldreis Zuid-Afrika

Rondreis Zuid-Afrika per auto: Hoogtepunten van Zuid-Afrika

Noord: Johannesburg Hazyview Krugerpark. eSwatini (Swaziland): Ezulwini. Midden: St. Lucia > Durban > Port St. Johns. Zuid: Coffee Bay > Cintsa > Addo Elephant NP > Nature's Valley > Stanford, bij Hermanus > Stellenbosch > Kaapstad.