De Little Five

neushoornkever

Wat is de Little Five?

Er zijn meer dieren dan alleen de Big Five in Zuid-Afrika: de ingenieuze diertjes van de Little Five bijvoorbeeld. De olifantspitsmuis, mierenleeuw, roodsnavelbuffelwever, panterschildpad en neushoornkever lijken misschien nietig en klein, maar verwijzen ieder met een reden naar hun naamgenoot uit de Big Five.

 

Olifantspitsmuis

Dit zoogdiertje is een stuk kleiner dan de olifant en wordt vaak helemaal over het hoofd gezien, hoewel het veelvuldig in Zuid-Afrika voorkomt. Het schattige diertje wordt ook wel springspitsmuis genoemd en kenmerkt zich door een lange, spitse snuit waarmee insecten worden verorberd.

 

Mierenleeuw

Dit beestje is de koning van de insectenwereld: door een geniepige valkuil vangt de mierenleeuwlarve allerlei insecten en met name mieren. Smakelijk.

 

Roodsnavelbuffelwever

Deze sociale vogel wordt vaak gezien op droge savannes. De roodsnavelbuffelwever maakt rommelige nesten, leeft in een grote kolonie en maken met elkaar gezellig veel geluid.

 

Panterschildpad

De panterschildpad heeft unieke, luipaardachtige vlekken op zijn schild. Zijn Engelse naam verwijst dan ook naar het luipaard. Dit langzame dier eet gras en wordt wel honderd jaar oud.

 

Neushoornkever

Dit insect lijkt wel een minineushoorn: de gepantserde kever heeft een flinke hoornachtige punt op zijn neus die hij gebruikt om hun mannelijke rivalen om te duwen. Het duurt soms vijf jaar totdat de larve volgroeid is, maar dan heb je ook wat. De neushoornkever kan een gewicht tillen tot 850 keer zwaarder dan hijzelf.

 

Houd uw ogen dus geopend op uw safari tijdens uw Zuid-Afrika reis, zodat deze kleine cadeautjes uw blik niet ontschieten.

 

Meer weten over de naamgevers van deze kleine diertjes? Lees meer over de Big Five.

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.