terug naar overzicht

Bouwsteen Wijn, Route 62 en struisvogels

Wijnhuizen met klinkende namen als Babylonstoren, Eikehof, Vrede en Lust, Dieu Donne en La Petite Ferme zijn fonkelende parels op de Vignerons de Franschhoek, de lokale wijnroute.

Voor u een tongstrelend voorafje op de Route 62 naar de kurkdroge Kleine Karoo. Ervaar verlaten vlaktes en verbaas u over de vele struisvogelboerderijen bij Oudtshoorn.

Reis van dag tot dag: Wijn, Route 62 en struisvogels

Dag 1  Kaapstad

Dag 2  Franschhoek

Dag 3  Franschhoek

 

Dag 4  Oudtshoorn

Dag 5  Oudtshoorn

Dag 6  George

100% maat werk

Dag 1 Kaapstad

U wordt bij de luchthaven van Kaapstad opgehaald en in ongeveer een half uur naar uw hotel in Kaapstad gebracht (transfer).

 

Informatie Kaapstad:

In 1652 stichtte Jan van Riebeeck aan de voet van de Tafelberg een bevoorradingsplaats voor de schepen van de VOC. 350 jaar later is deze verversingspost uitgegroeid tot een bruisende wereldstad van allure. In Kaapstad vinden we het oudste gebouw van Zuid-Afrika: Kasteel de Goede Hoop. Het imposante gebouw werd gesticht ter vervanging van een ouder VOC-fort en het kolonistenverleden hangt nog in de lucht. Een aanrader is de sleutelceremonie, die dagelijks om 10.00u en 12.00u plaatsvindt. Onder de klank van kanonschoten wordt het kasteel symbolisch ontsloten.

 

Overnachting in Kaapstad.

Inclusief ontbijt

Dag 2 Kaapstad - Franschhoek

Winelands (13) De wijnlanden van Zuid-Afrika

De komende dagen heeft u de beschikking over uw eigen auto. Zelf rijden is een uitstekende manier om kennis te maken met het prachtige Zuid-Afrika. U bent flexibel, u bepaalt uw eigen tempo en route. U kunt stoppen waar en wanneer u maar wilt.

U neemt deze ochtend bij uw hotel uw huurauto in ontvangst. Een vertegenwoordiger van Avis neemt met u alle formaliteiten door en overhandigt u de autosleutels. Daarna gaat u op weg.

 

Als u nog niet was toegekomen aan een bezoek aan Kaap de Goede Hoop en Kaappunt, dan is vandaag een goede gelegenheid. U rijdt ’s morgens eerst langs Houtbaai en Kommetjie naar Kaap de Goede Hoop. Bij Kaappunt kunt u tijdens de korte wandeling naar de hoog gelegen vuurtoren lekker even uitwaaien en genieten van het uitzicht. Er gaat trouwens ook een klein treintje naar boven hoor. Een leuke lunchplek is Simonstown, iets voorbij Boulders Beach, waar honderden pinguïns leven.

Franschhoek vormt samen met Stellenbosch en Paarl hèt hart van de beroemde wijnlanden. Terwijl achter u de hoge gebouwen en stadse skyline verdwijnen, doemen langzaam de ontzagwekkende pieken van de Hottentot-Hollandbergen op. Welke route u ook kiest, overal ziet u hellingen bezaaid met wijnranken zover het oog reikt. Afhankelijk van de tijd van het jaar kleuren de bladeren van de druivenplanten frisgroen tot donkerrood, paars, geel en oranje. Als de herfstzon er zin in heeft, geven haar zonnestralen de wijnstruiken een haast gouden gloed. Wat een cadeau voor het oog! Omdat Franschhoek maar 80 km van Kaapstad ligt, een uurtje rijden, kunt u in de ochtend al een of meerdere wijnboerderijen aandoen. Voor sommige wijnhuizen is het nodig om vooraf even te bellen.

 

Informatie Franschhoek:

Franschhoek heeft namen als La Provence en L’Ormarins: uw verblijf in Zuid-Afrika krijgt zo een Frans tintje. Franschhoek in de West-Kaap maakt bovendien vooral gebruik van Franse druivensoorten zoals chardonnay, merlot en shiraz. Ervaar de voorgeschiedenis van het stadje op diverse manieren. Zo leert u meer over de komst van de Franse kolonisten in het Huguenot Memorial Museum, kunt u het Hugenoten Monument bezichtigen en viert u op 14 juli het begin van de Franse Revolutie in 1789: live muziek, wijn en een overvloed aan eten maken van quatorze juillet ook in Zuid-Afrika een feest.

 

Franschhoek heeft een flinke reputatie op het gebied van eten en restaurants. Hier vindt u awardwinnende eetgelegenheden en bijzondere culinaire hoogstandjes – laat de Maleise en Provençaalse gerechten dan ook niet aan u voorbijgaan! Een aanrader is restaurant Reuben op Huguenot Road. De charismatische Reuben Riffel is het Zuid-Afrikaanse antwoord op Jamie Oliver. Kookboeken, restaurants en tv-optredens hebben deze jonge chef kok tot een culinaire beroemdheid gemaakt. Ook winkels zijn in Franschhoek populair: de hoofdstraten staan bol van de boetiekjes, restaurants en terrasjes.

 

Overnachting in Franschhoek.

Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 3 Franschhoek

Franschhoek behoort tot de glooiende wijnlanden in de Westkaap. Door de flinke hoeveelheid zon, koele nachten en soms een regenbui is dit gebied perfect voor de wijnbouw. U vindt hier dan ook een keur aan gerenommeerde wijnhuizen die u kan bezoeken. De Vignerons de Franschhoek is een lokale wijnroute waarbij eenentwintig wijnhuizen zijn aangesloten. Tussen Stellenbosch en Franschhoek vindt u bovendien Boschendal, één van de oudste en mooiste wijnboerderijen van het land. Voor wie volop wijn wil proeven is er de Franschhoek Wine Tram, die u door de vele wijngaarden en langs diverse wijnlandgoederen gidst: u kunt zelf op- of uitstappen waar u maar wil. Ervaar op uw eigen tempo de charme van de lokale wijngaarden in Zuid-Afrika!

 

Overnachting in Franschhoek.

Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 4 Franschhoek - Oudtshoorn

12108490_l(10) U vindt hier veel struisvogel boerderijen, Oudtshoorn, Zuid-Afrika Oudtshoorn+struisvogels (10)

Begin de dag vroeg, met een heerlijk ontbijt in de stralende ochtendzon. Vandaag reist u namelijk de gehele dag door een van de mooiste regio’s van Zuid-Afrika: Route 62 slingert van Robertson langs vruchtbare wijnlanden, over verlaten vlaktes naar de struisvogelstad Oudtshoorn. Onderweg wedijveren wijngaarden, roestrode bergen, slaperige stadjes en dorpen om aandacht. De enorme leegte in het landschap is indrukwekkend. Wist u dat deze route in de tijd van de pioniers de doorgaande weg was tussen Kaapstad en Port Elizabeth? In Robertson krioelt het van de wijngaarden met klinkende namen als Kranskop, Fraai Uitzicht, Bon Courage en Van Loveren. Het is misschien nog wat vroeg voor een wijntje, maar even de benen strekken in dit sfeervolle plaatsje is zeker aan te bevelen. Over de Kogmanskloof bergpas bereikt u Montagu. De eerste boeren vestigden zich hier in de dageraad van de 19e eeuw. Nu ruim 200 jaar later, loopt u op Long Street langs een lint van koloniale witgekalkte huizen en historische gebouwen, de meeste zijn nationale monumenten. Na Montagu maken de groene wijnlanden plaats voor de droge, uitgestrekte vlaktes van de Kleine Karoo. Een mooie plek om te lunchen is het dorpje Barrydale. U kunt het haast niet missen; aan weerszijden doemt vanuit het niets ineens een aantal restaurants en eetcafés op. Blikvanger is Diesel & Creme: een oude stenen schuur getransformeerd tot vijftigerjaren restaurant in een decor van vintage attributen: verweerde oude reclameborden, een jukebox, kappersstoelen, een oud pompstation en zelfs klassieke oldtimers op de parkeerplaats. Alles met een knipoog naar de beroemde Route 66 in de USA. Als de tijd het toelaat, rij dan ook Calitzdorp in. Al was het alleen maar omdat het de titel ‘Port Wine hoofdstad van Zuid-Afrika’ draagt. Stap even binnen in Die Handelshuis, een verrassende winkel van sinkel, gelegen in de hoofdstraat, om de hoek van de zandstenen kerk en het Calitzdorp museum. Buiten op het terras, in de schaduw van bougainvilles, geniet u van koffie, thee en gebakjes. Binnen kunt u naar hartelust rondsnuffelen in een allegaartje van snuisterijen, oude prenten, antieke reclameborden en andere memorabilia. Langzaam verschijnen de eerste struisvogelboerderijen, een teken dat u Oudtshoorn nadert. U rijdt ongeveer 400 km.

 

Informatie Oudsthoorn:

Koopt u wel eens een boa van struisvogelveren? In het eind van de negentiende eeuw was dat niet alleen in Zuid-Afrika, maar over de hele wereld in de mode. Oudtshoorn maakte gretig gebruik van al zijn veren en al gauw wemelde het er van de struisvogelfokkerijen. De snel verkregen rijkdom toverde spectaculaire Victoriaanse landhuizen in de stad. Een aantal van die ‘struisvogelpaleizen’ zijn prachtig bewaard gebleven en kunt u bezichtigen.

Dag 5 Oudtshoorn

Als u de zon wilt ontvluchten, zijn de enige druipsteengrotten van Zuid-Afrika een uitkomst. De Cango Caves herbergen imposante druipsteenformaties, zoals Cleopatra’s Needle of Frozen Waterfall en zijn daarmee één van de grootste natuurwonderen van Afrika. Iets voorbij de grotten ligt de fraaie Swartberg bergpas die uiteindelijk naar het pittoreske Prince Albert leidt. Het telt zo’n 7000 inwoners en is vernoemd naar Prins Albert van Saxen-Coburg en Gotha, de echtgenoot van Koningin Victoria. Alsof de tijd heeft stilgestaan, slentert u hier in een sereen openluchtmuseum met elegante 19e eeuwse Victoriaanse en Kaap-Hollandse woningen, huizen in karakteristieke Karoo stijl, kabbelende beekjes, ijzeren windmolens, oude winkeltjes, restaurants en kunstgaleries. Negentien historische gebouwen sieren met trots de nationale monumentenlijst. Ga eens langs bij ‘Karoo Handgemaak’ op Oppiehoek en maak een praatje met aunti Betti, aunti Rose of een van de andere dorpsvrouwen. Ze zitten hier aan een grote tafel, keuvelen er in hun Afrikaans zusterlijk op los en maken ondertussen met hun breinaalden en wol de mooiste handwerken, waaronder speelgoeddieren (schapen, hazen), pannenlappen, kleding en dekens. Loop in de hoofdstraat ook even binnen bij het Fransie Pienaar museum voor 250 jaar geschiedenis en grote collectie fossielen. Even verderop kunt u bij Sampie se Plaasstal biologische producten en lokaal gebrouwen gemberbier kopen. 

 

Overnachting in Oudtshoorn.

Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 6 Oudtshoorn - George

U rijdt naar de luchthaven van George waar u uw huurauto bij Avis inlevert.

 

Inclusief ontbijt, huurauto

 

Einde van een prachtige reis!

 

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën
Martin33
Martin
Ik ben Martin en Afrika specialist. Mijn collega's en ik adviseren u graag. 0299-23 30 00
Contact met Martin
Sharon - Sabi Safari
Sharon Schravemade
Ik ben Sharon en Afrika specialist. Mijn collega's en ik adviseren u graag. 0299 - 23 30 00
Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.