Bouwsteen Karoo en olifanten van Addo

Onverharde grindwegen, hobbelige zandpaden, verlaten vlaktes, serene rust en een brandende zon. Durft u het aan? Hoe ontoegankelijker de regio, hoe guller Moeder Natuur u beloont. Karoo, Valley of Desolation, Mountain Zebra, Addo en Amakhala Wildreservaat.

Laat u verleiden door de inheemse flora en fauna van deze prachtige natuurgebieden; te voet, per auto of tijdens safari’s in een open landrover.

Wat maakt deze reis bijzonder
Victoriaanse huizen
Safari in Addo
Uitgestrekte Karoo
Martin33
Martin
Ik ben Martin en Afrika specialist. Mijn collega's en ik adviseren u graag. 0299-23 30 00
Sharon - Sabi Safari
Sharon Schravemade
Ik ben Sharon en Afrika specialist. Mijn collega's en ik adviseren u graag. 0299 - 23 30 00
Prijsindicatie: vanaf € 460,- p.p. bij 2 personen
Reisduur: 6 dagen / 5 nachten
Vrijblijvende offerte aanvragen Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisidee

Reis van dag tot dag: Karoo en olifanten van Addo

Dag 1  Graaff-Reinet
Dag 2  Graaff-Reinet
Dag 3  Cradock

Dag 4  Addo Elephant National Park
Dag 5  Amakhala Wildreservaat
Dag 6  Port Elizabeth

100% maat werk

Dag 1 Oudtshoorn – Graaff-Reinet

De prachtige omgeving van de Karoo, Zuid-Afrika

U wordt opgehaald bij uw hotel en naar het kantoor van Avis gebracht (transfer).
U haalt uw huurauto op bij het Avis kantoor in Oudsthoorn.

De onmetelijke uitgestrektheid en leegte van de Karoo krijgt een duidelijk gezicht. Er zijn twee mogelijkheden om naar Graaff-Reinet te rijden. Voor de snelste route reist u via het plaatsje De Rust over de R341 en de N9. Schrik niet, deze deels onverharde weg is niet overal even goed onderhouden. Bij Ghwarriepoort treedt u de Oost-Kaap binnen. De N9 beweegt zich haast eindeloos voort als een gitzwarte streep in een okerkleurig landschap. Door de extreme hitte schijnt de weg te verdwijnen in een waterige horizon. U passeert bergpassen met klinkende namen als Buyspoort, Perdepoort en Kaapse Poortje.
Een andere route is die via Beaufort West en Aberdeen. De indrukwekkende Meiringspoort bergpas slingert dwars door de Swartberg Bergen, de natuurlijke grens tussen de Kleine en de Grote Karoo. Zet hier uw auto aan de kant, strek de benen en loop even naar de waterval. Wat een weergaloos zicht op de roestrode bergtoppen. Dat u daarna in anderhalf uur rijden slechts twee dorpen passeert, met de merkwaardige namen Klaarstroom en Zeekoegat, geeft eigenlijk al aan hoe desolaat de Karoo is. Voorbij Beaufort West verraadt een welkomstbord op de R61 dat u de provincie Oost-Kaap binnentreedt. Dat is wel zo prettig want aan het landschap zult u het niet merken. Afhankelijk van de route die u rijdt, legt u grofweg 350 tot 400 km af en bent u zo’n 4 tot 5 uur onderweg.

Informatie Graaff-Reinet:
Graaff-Reinet ligt midden in de droge, uitgestrekte vlakten van de Karoo, in een vallei, uitgesleten door de snelstromende Sundays River. De klok staat stil in deze landelijke, sfeervolle, negentiende-eeuwse stad met de meeste nationale monumenten van Zuid-Afrika. Graaff-Reinet noemt zich niet voor niets het juweel van de Karoo. Het stadje is maar wat trots op zijn vele bezienswaardigheden. De brede straten, omringd door groene bomen en kleurrijke tuinen worden geflankeerd door talrijke historische huizen. Meer dan 240 van die woningen zijn uitgeroepen tot nationaal monument! Reis terug in de tijd wanneer u door de Kaaps-Hollandse straten wandelt, laat uw camera flitsen in de bijzondere Cradock Street of loop langs Stretch’s Court, waar vroeger arbeiders en slaven woonden. De Nederlands hervormde kerk heeft de mooiste gotische architectuur van Zuid-Afrika en het Reinet House is een trekpleister in de interessante Pastoriestraat. De witte gevels van het Drostdy Hotel zullen uw blik zeker vangen – de bouwers pasten het design van architect Louis Thibault naar eigen inzicht aan, omdat hij toch ver weg in Kaapstad woonde. Graaff-Reinet: is een tijdmachine naar de negentiende eeuw.

Overnachting in Graaff-Reinet.
Inclusief ontbijt, huurauto
 

Dag 2 Graaff-Reinet

Bezoek vandaag de bijzondere vulkanische rotsformaties in de Valley of Desolation, en laat u overrompelen door de panoramische vergezichten over de Camdeboo. Een onvergetelijke ervaring, maar dan van geheel andere aard, is een bezoek aan het township Umasizakhe: Robert Sobukwe, bekend door zijn demonstraties tegen het Apartheidsbeleid, komt hier vandaan – zijn huis is inmiddels een nationaal monument.

Overnachting in Graaff-Reinet.
Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 3 Graaff-Reinet - Cradock

Kerkje in Nieu Bethesda, Zuid-Afrika Zuid-Afrika algemeen mensen(10) Karoo Owl House (11)

Verder op reis door de rode Karoo. Geen lange afstand. Het is slechts 140 km naar Cradock. Een rit van nog geen 2 uur. Kijk, daar staat Nieu Bethesda aangegeven. Erg leuk om daar even de benen te strekken. Dit karakteristiek dorpje aan de voet van de Sneeuberge was in 1875 nog een kleine boerderij en leefgemeenschap van de Nederduits hervormde kerk. Nu bijna 150 jaar later, is Nieu Bethesda weliswaar in inwonersaantal gegroeid, maar nog altijd even schilderachtig en slaperig, alsof Vader Tijd vergeten heeft hier aan te kloppen. Bezoek het bijzondere Uilhuis; een haast onwerkelijke openbaring. Het is de nalatenschap van de bevlogen kunstenares Helen Martins (1898-1976). Haar talrijke kunstwerken (waaronder, u raad het al, veel uilenbeelden) maakte ze veelal van goedkoop materiaal zoals steen, beton en glas omdat ze vrijwel geen cent te makken had. U ziet delen van muren en plafond gedecoreerd met stukjes glas en de tuin is werkelijk een ratjetoe van betonnen beelden; mensen en dieren. Sommigen menen hierin een vertelling uit de Bijbel te zien.
De R61 voert langs het Mountain Zebra National Park met zijn glooiende heuvels en diepe ravijnen. Het park is vooral bekend om haar kuddes bergkwagga, de Kaapse bergzebra. Deze soort onderscheidt zich van andere zebra’s door de oranje gloed op zijn kop en de heldere strepen die bij de buik ophouden, maar op de poten tot de hoeven doorlopen. Het mag een wonder heten dat u dit dier nog kunt zien, aangezien er ooit nog maar twee Kaapse bergzebra’s rondliepen. Inmiddels heeft dit reservaat de populatie laten uitgroeien tot meer dan zevenhonderd! U heeft alle tijd om op uw gemak het park te bezoeken. Tijdens uw safaririt kunt u naast bergzebra’s ook springbokken, hartebeesten, bergrietbokken en zwarte gnoes aantreffen.

Informatie Cradock:
Onder de brandende zon en de heldere, felblauwe lucht van de Karoo ligt Cradock, een historische rustplaats tussen Port Elizabeth en Johannesburg. Zonnestralen weerkaatsen op het lichtgrijze staal van karakteristieke windmolens op nabijgelegen schapenboerderijen. Cradock is klein, maar er is genoeg te doen. De Groote Kerk stamt uit 1867, het Great Fish River Museum vertelt over de geschiedenis van de pioniers en de gerestaureerde historische huisjes van het Tuishuise Hotel zijn ingericht als kolonistenwoningen. Schrijfster en gelijkheidsstrijder Olive Schreiner (1855-1920) schreef in haar roman 'The Story of an African Farm' over de ontberingen in deze droge regio. Ze wordt herinnerd in haar geboortehuis en ligt samen met haar gezin begraven op de Buffelskop Peak, even buiten het stadje.

Overnachting in Cradock.
Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 4 Cradock – Addo Elephant Nationaal Park

Op ongeveer 200 km zuidwaarts over de N10 ligt het vermaarde Addo Elephant National Park. De weg is niet altijd even goed onderhouden maar de uitzichten op het weidse Karoo landschap blijven onverminderd mooi. Over de Daggaboersnek bergpas bereikt u Cooktown en Middleton en belandt u in een agrarische regio. De Groot Visrivier zorgt hier voor een goede irrigatie en heeft vruchtbare groene akkers in de vallei teweeggebracht. Verder naar het zuiden gunt de Olifantskop bergpas u adembenemende blikken op omringende bergpieken. Houdt u er wel rekening mee dat vrachtwagens bergopwaarts vaak lange linten langzaam rijdend verkeer veroorzaken. Gelukkig worden de eenbaanswegen op bergpassen regelmatig versterkt met een extra rijstrook zodat u veilig kunt inhalen. Kijk, daar verschijnen de eerste borden naar het Addo Elephant Nationaal Park en wildreservaten waaronder Amakhala. Afhankelijk van het verkeer bent u vandaag zo’n 3 uur onderweg. Wat dacht u van een middagsafari in Addo? U staat vast en zeker te popelen om te speuren naar wilde beesten en oog in oog te staan met kuddes olifanten, nietwaar?

Informatie Addo Elephant Nationaal Park:
Addo Elephant National Park is opgericht in 1931. Inmiddels telt het Addo Elephant National Park 180000 hectare grond en zijn de olifanten uitgegroeid tot een kudde van ruim zeshonderd! Tijdens uw bezoek aan dit park zult u zien dat de olifanten in het park iets anders zijn dan de rest van Zuid-Afrika, zo hebben ze geen (de vrouwtjes) of kleine slagtanden en zijn hun oren wat ronder en kleiner dan normaal. U komt in tegenstelling tot bijvoorbeeld het Kruger Park deze dikhuiden gegarandeerd tegen.

 

Overnachting in Addo.
Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 5 Addo Elephant Nationaal Park – Amakhala Wildreservaat

elephants_walking_at_addo by NMBT(11)

Het Amakhala Wildreservaat ligt tussen de 50 en 80 km, pakweg een uurtje rijden. Als u wilt kunt u dus ’s morgens nogmaals het Addo Elephant Nationaal Park bezoeken. Sowieso staat de middag in het teken van safari. Bij de toegangspoort van Amakhala checkt de ranger uw gegevens en daarna rijdt u in een sukkeldrafje over de onverharde wegen van het wildreservaat naar uw lodge. Wellicht ziet u onderweg al uw eerste wilde dieren. Een kudde olifanten dat uw pad kruist of een giraf die nieuwsgierig zijn lange nek uit het struikgewas steekt. Zorg dat u voor 15 uur arriveert, want dan kunt u nog deelnemen aan de middagsafari.

Informatie Amakhala Wildreservaat:
Amakhala Game Reserve is een natuurplaatje van prachtige valleien, graslanden en de dynamische Bushman River. In dit malariavrije park loopt u de kans om behalve het luipaard alle leden van de Big Five tegen te komen, maar ook giraffes, wildebeesten, zebra’s, zestien verschillende antilopensoorten, talloze bonte vogels, kleine zoogdieren en opmerkelijke insecten. Aanraders zijn een riviercruise, een olifantentocht en natuurlijk een safaritocht in een open jeep. Misschien wilt u wel een balletje slaan op de beroemde Bushman Sands Golf Course om ’s avonds met een blokje kaas en een glas wijn voor de zonsondergang te ontspannen. Overnachten is mogelijk in alle variateiten, van eenvoudige kampen tot luxe lodges; in huisjes, safaritenten, voormalige stallen, guesthouse en heuse villa's. Heel bijzonder is Quatermains, dat grossiert in eenvoud maar absoluut de authentieke 'Out of Africa' sfeer oproept. Of verblijft u liever in het koloniale huis uit 1908 bij Leeuwenbosch Country House? Kleinschalig en luxe zijn de romantische safaritenten van Hillsnek Safari Camp: hier overtreft u uw stoutste dromen: een douche in de buitenlucht met uitzicht op de vallei lijkt wel een scène uit een film.

Overnachting in Amakhala Wildreservaat.
Inclusief ontbijt, lunch, diner, gamedrive, huurauto

Dag 6 Amakhala Wildreservaat – Port Elizabeth

De dag kunt u zien ontwaken tijdens een ochtendsafari waarbij u ongetwijfeld een aantal beesten zult spotten. Ofschoon het speuren naar wilde dieren geen garanties biedt, is de kans groot dat u impala’s, zebra’s, kudu’s, elanden en hartebeesten zult treffen. Het zijn graag geziene grazers op de groene vlaktes van Amakhala. Na de gamedrive kunt u op uw gemak ontbijten en nog even namijmeren over uw verblijf, want eenmaal buiten de poorten van het wildreservaat bedraagt de afstand naar Port Elizabeth maar 70 km, pakweg een uurtje rijden.

U rijdt naar de luchthaven van Port Elizabeth waar u uw huurauto bij Avis inlevert.

Inclusief ontbijt, gamedrive, huurauto


Einde van een prachtige reis!

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën