terug naar overzicht

Bouwsteen Sani Pass en Lesotho

De Sani Pass, de hoogst toegankelijke bergpas in Zuid-Afrika, loodst u naar Lesotho. In dit koninkrijk op duizend meter hoogte reist u langs kletterende watervallen, over ruige bergpassen en bezoekt u desolate natuurparken. Maak kennis met de Basotho’s. Hoog in de bergen beschermen dikke wollen dekens hen tegen de kou.

U ziet ze op hun kleine paardjes in de dorpen, langs rivieren, op berghellingen begroeid met paarse bloemen en verlaten zandwegen.

Reis van dag tot dag: Sani Pass en Lesotho

Dag 1             Durban

Dag 2             Sani Pass

Dag 3             Mokhotlong, Lesotho

Dag 4             Mashai, Lesotho

 

Dag 5             Sehlabathebe Nationaal Park, Lesotho

Dag 6             Durban

Dag 7             Durban

100% maat werk

Dag 1 Durban

U wordt bij de luchthaven van Durban opgehaald en naar uw hotel gebracht (transfer).

  

Informatie Durban:

Durbans gouden zand schittert onder de zon aan de Golden Mile: een strandgebied tussen de hotels en de Indische Oceaan waar pretparken, waterattracties, cafés, restaurants, fonteinen, glijbanen en ijssalons domineren. Hier staat ook het uShaka Sea Worldcomplex, waar u zich tussen reusachtige aquariumtanks en rondzwemmende haaien en roggen, heel even in een scheepswrak waant.

 

Overnachting in Durban
Inclusief transfer

Dag 2 Durban – Sani Pass

De spectaculaire Sani Pass bij de Drakensbergen in Zuid-Afrika

U verruilt de grote stad aan de Indische Oceaan voor frisse berglucht, kristalheldere wateren en torenhoge bergen. De Sani bergpas ligt ongeveer 250 km, zo’n 3 tot 4 uur rijden ten westen van Durban. U wordt bij uw hotel opgehaald en naar uw hotel in het bergdorp Underberg gebracht (transfer). Bij het plaatsje Howick kunt u bij de gelijknamige watervallen even de benen strekken voor een korte wandeling of een stop maken bij het stalen kunstwerk ter herinnering aan Nelson Mandela.

 

Overnachting in Underberg

Inclusief ontbijt, transfer

Dag 3 Sani Pass – Mokhotlong, Lesotho

Vroeg opstaan loont, vooral deze morgen. U wordt deze ochtend bij uw hotel opgehaald door uw gids. Er wacht u allereerst een van Zuid-Afrika’s mooiste bergpassen. Badend in de ochtendzon kronkelt de Sani Pass zich zigzaggend omhoog door de Drakensbergen tot aan de grens met het bergkoninkrijk Lesotho. Op het hoogste punt van de bergpas (2874 m) bevindt zich Sani Mountain Lodge, een kleine herberg met een gezellige bar en restaurant. Dit is een uitstekend moment om even wat te eten en drinken en daarna de benen te strekken. U zult zich eindeloos vergapen aan de magnifieke uitzichten op wolkenhoogte! Na de grensformaliteiten stuit u in Lesotho op bloemenweiden, bergbeekjes, mistige bossen, diepe kloven en groene, afgelegen valleien. Hier in dit ongerepte landschap zwerven antilopen, jakhalzen, bavianen en luipaarden. En u ontmoet herders op pony’s, gehuld in kleurrijke omslagdekens. De Sani Pass leidt niet alleen naar boven, maar naar een hele andere wereld. Bij de top van Kotisepola ‘Black Mountain’ heeft u bij helder weer een weergaloos zicht op de 3842 meter hoge Thabana Ntlenyana. Dit betekent in de lokale Sesotho taal ‘Beautiful Little Mountain’. Een nogal merkwaardige naam voor de hoogste bergpiek van Lesotho.

 

Informatie Sani Pass:

Als u het koninkrijk Lesotho binnen wilt rijden, zult u eraan moeten geloven: de Sani Pass, de hoogste bergpas van Zuid-Afrika. Het is de enige weg die naar het ‘Koninkrijk in de hemel’ gaat, het enige pad dat naar de wolken leidt. Binnen twintig kilometer bereikt u een hoogte van dertienhonderd meter. Het is een fenomenale ervaring om dit rotsachtige niemandsland te bedwingen. U rijdt langs diepe afgronden, slingerende bochten en onherbergzame berglandschappen. ’s Winters kijkt u misschien wel uit op de sneeuw die uw omgeving heeft bedekt, of watervallen die bevroren zijn – een ervaren chauffeur is hier geen overbodige luxe. Alleen 4WD auto’s zijn op de Sani Pass toegestaan.

 

Het lijkt alsof de Sani Pass al eeuwenlang bestaat. Lang was het echter een slordig bergpad, glad en modderig, gebruikt voor handel tussen de twee aangrenzende landen. Zo loodsten bergbewoners hun schapenwol naar Zuid-Afrika, op ezels en paarden, om het daarna in de vorm van kleden en dekens weer mee terug te nemen. Pas in 1955 besloot een jongeman genaamd David Alexander dat het pad begaanbaar zou moeten zijn voor terreinwagens met vierwielaandrijving en verbeterde de weg. Zijn bedrijf verzorgt nog steeds tochten op de bergpas.

 

Overnachting in Mokhotlong

Inclusief ontbijt, lunch, diner, privé-auto/busje met chauffeur/Engelssprekende gids

 

Dag 4 Mokhotlong - Mashai, Lesotho

shutterstock_141919168(12) Lesotho-Malelealea-kinderen(12)

Een relaxt ontbijt in de bergen. Frisser kan de dag haast niet beginnen! Vandaag reist u zuidwaarts naar St. Theresa, een oude missiepost. Onderweg passeert u de groene Linakaneng Vallei en typische ronde Basotho huizen, lukraak in het berglandschap verspreid. De ongebaande paden en wegen zijn een walhalla voor mountainbikers. Het blijft een vreemd tafereel hoor: zo’n groep hippe sportfietsers met helm, naast lokale Basotho’s, gezeten op hun bergpony’s en gehuld in dikke poncho’s. Pater Gabriel heet u welkom in zijn parochie en vertelt vol overgave over verschillen in de lokale gebruiken: traditioneel versus Westers. Een beetje gekleurd vanuit het oogpunt van de rooms katholieke kerk misschien.

 

Overnachting in Mashai

Inclusief ontbijt, lunch, diner, privé-auto/busje met chauffeur/Engelssprekende gids

Dag 5 Mashai – Sehlabathebe Nationaal Park, Lesotho

Het Sehlabathebe Nationaal Park is een verlaten gebied waar u zich de enige op de wereld waant. Het weer is hier onvoorspelbaar en verraderlijk, uit het niets kan een mysterieuze mist of regenbui verschijnen. Dat alleen al maakt uw rit naar het park een avontuurlijke belevenis. Daarnaast ziet u rotsschilderingen van de Bosjesmannen (San), verscholen in oeroude grotten.

 

Informatie Sehlabathebe Nationaal Park:

Het Sehlabathebe Nationaal Park is het oudste nationale park in het koninkrijk Lesotho. Het is ooit geïnitieerd door premier Leabua Jonathan, die op zoek was naar een kalme, ruime plek waar de koning en hij tot rust konden komen en konden vissen. Dat is wel gelukt. Het natuurpark bestaat uit vele kleine meren, overhangende rotsen en zandsteenformaties die als bogen het park typeren. Er zijn watervallen, rotspoelen en vissen en het was het eerste landschap in Lesotho dat een status als Werelderfgoed verkreeg.

 

‘Sehlabathebe’ is ook de naam van de zeer zeldzame waterlelie die in dit natuurgebied wordt beschermd. Wie weet spot u de plant, in zandstenen waterpoelen tot wel zeven meter diep. De stille graslanden van het Sehlabathebe Nationaal Park herbergen nog meer geheimen, wilde bloemen en dieren. Zo leeft er de Maluti Redfin: een visje zo groot als uw pink dat alleen in de heldere mineraalwateren van dit gebied zwemt. Vogelspotters kunnen uren in de lucht turen, op zoek naar de lammergier. Omdat er geen grote wilde dieren zoals leeuwen of luipaarden voorkomen, kunnen kampeerders hun tentje neerzetten waar ze willen. Het is verstandig om hier een gids op een wandeltocht mee te nemen, aangezien verdwalen niet ondenkbaar is in de desolate gebieden in het Sehlabathebe Nationaal Park.

 

Overnachting in Sehlabathebe Nationaal Park

Inclusief ontbijt, lunch, diner, privé-auto/busje met chauffeur/Engelssprekende gids

 

Dag 6 Sehlabathebe Nationaal Park - Durban

Lesotho Malelealea Pitseng Canyon (2) Lesotho-Malelealea-traditioneel-Basothohuisje(12)

Vroege vogels en wandelfanaten die zich niet kunnen bedwingen, kunnen al vóór het ontbijt op pad. Het Sehlabathebe Nationaal Park is een weergaloos wandelgebied en u heeft alle tijd om deze ochtend in dit fenomenale natuurdecor door te brengen. Tijdens uw wandeling vervaagt de rest van de wereld naar de achtergrond, uw Lesotho reis is alles wat er bestaat. Met onuitwisbare herinneringen aan de Basotho’s en hun paradijselijke land reist u via de Ramatislitso grenspost terug naar Zuid-Afrika.

 

Overnachting in Durban

Inclusief ontbijt, lunch, privé-auto/busje met chauffeur/Engelssprekende gids

Dag 7 Durban

U wordt opgehaald bij uw hotel en naar de luchthaven van Durban gebracht (transfer).

 

Inclusief ontbijt, transfer

 

Einde van een prachtige reis!

 

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën
Martin33
Martin
Ik ben Martin en Afrika specialist. Mijn collega's en ik adviseren u graag. 0299-23 30 00
Contact met Martin
Sharon - Sabi Safari
Sharon Schravemade
Ik ben Sharon en Afrika specialist. Mijn collega's en ik adviseren u graag. 0299 - 23 30 00