Welke safari zou u maken?
Martin in Zuid-Afrika

Welke safari zou u maken?

Martin van Amersfoorth Zuid-Afrika 7-4-2016

Op safari in een nationaal park of wildreservaat, speurend naar beestachtig wild, waaronder de Big Five: leeuw, neushoorn, luipaard, buffel en olifant. Het is een absoluut hoogtepunt tijdens uw rondreis Zuid-Afrika. Wist u dat er verschillende manieren zijn om op safari te gaan? Elk met een eigen benadering, maar altijd uniek en onvergetelijk. 

 

Op safari met de auto

De meeste reizigers maken een safari met een huurauto in een van de nationale wildparken. Het Krugerpark in Zuid-Afrika is daarbij onbetwist koploper. U rijdt voornamelijk over geasfalteerde wegen, turend en speurend met het blote oog of verrekijker naar naderend wild. Met de eigen auto, bepaalt u zelf wáár en wanneer u in het park dieren wilt spotten en ook hoe lang u de beesten wilt gadeslaan. De een heeft genoeg aan een kort ‘fotomoment’, de ander kan minutenlang staren. U mag mij onder die laatste categorie scharen.

 

In de nationale wildparken overnacht u in zogenaamde restcamps. Dat zijn comfortabele campings, gunstig gelegen op strategische plekken in het park. U slaapt in eenvoudige bungalows of rondavels. Een rondavel is een typisch, rond huisje met een strodak, compleet met toilet, douche, bedden, keukentje, een zitje en barbecue faciliteiten op het terras. Vanuit het restcamp, dat tussen zonsondergang en -opgang haar poorten sluit, worden avondsafari’s georganiseerd. In een soort open truck speurt u dan met andere reizigers naar nachtelijk dierenleven, waarbij de parkranger met een groot zoeklicht de omgeving aftuurt. Een heel bijzondere ervaring!

 

Gamedrive per open landrover

Naast nationale parken, kent Zuid-Afrika ook wildreservaten. De meeste liggen aangrenzend aan het Krugerpark en zijn daardoor zeer rijk aan flora en fauna. Persoonlijke service is het hoogste goed. Een verblijf in een wildreservaat begint eigenlijk meteen al bij aankomst in uw safari lodge. U stapt in een open 4WD landrover en u speurt samen met de ranger kriskras door de bush naar wilde dieren. Deze safari’s per jeep worden ook wel gamedrives genoemd. Tegen zonsondergang is het tijd om even de benen te strekken en voor menigeen een hoognodige plaspauze. De ranger klapt een tafeltje open en serveert een gin-tonic, koele wijn of frisdrank met wat versnaperingen. Hoe aangenaam kan een safari in Zuid-Afrika zijn? De gamedrive wordt voortgezet. Nu het donker is, krioelt het van de insecten en worden de geluiden van de nacht duidelijk hoorbaar. De felle lichtbundel van de speurlamp geeft de bush iets angstaanjagends en spookachtigs. Een jakhals snelt schichtig weg, een kameleon verschiet van kleur en een luipaard in de boom houdt angstvallig zijn prooi vast. Een verrekijker tijdens uw safari is geen overbodige luxe; u wilt tenslotte niets missen. Vergeet bij helder weer trouwens niet om even omhoog te kijken: wat een immense, fonkelende sterrenhemel!


De volgende morgen wordt u voor dag en dauw gewekt om deel te nemen aan de ochtendsafari. Wat is het koud, zo vroeg op de dag! Gelukkig tovert de ranger in een handomzwaai dikke paarden- en fleecedekens tevoorschijn, waarmee u uw schoot of schouders kunt bedekken. Al snel nadat de eerste zonnestralen tevoorschijn komen, is het warm genoeg om de deken van u af te werpen. Nu kunt u dommelen in de aangename ochtendzon. Maar niet inslapen, hoor. Wie weet stuit u plotseling op een kudde buffels of een paar giraffen die nieuwsgierig uw pad kruisen. Terug in uw safari lodge wacht u vervolgens een stevig ontbijt.  

 

Wandelsafari

In de meeste wildparken en reservaten kunt u samen met een gids een safari te voet maken. U wandelt op uw gemak een paar uur door de bush, waarbij de ranger u wijst op klein wild, insecten, reptielen, bomen en planten. Ooit gehoord van de Little Five? Vraag het uw ranger; wedden dat hij ze feilloos alle vijf kan opnoemen? Nog beter, misschien laat hij ze u tijdens de wandelsafari zien!

 

Ballonsafari

Een bijzondere ervaring is een safari per heteluchtballon. Deze excursie wordt in het ochtendgloren gemaakt. U wordt bij uw hotel opgehaald en naar de plek gebracht, waar de heteluchtballon vertrekt. Terwijl de bemanning alles voorbereidt, luistert u aandachtig naar de instructies van de piloot. Met vijf tot tien andere avonturiers neemt u uw plek in de korf in. Goed vasthouden en langzaam stijgt de ballon op. De vlucht per heteluchtballon duurt ongeveer een uur, waarbij u geruisloos boven het landschap en dieren zweeft. Goedkoop is deze excursie niet, maar ik kan u verzekeren dat het een geweldige belevenis is. Badend in het ochtendlicht van eenzame hoogte naar de dieren beneden u turen. De dieren zien u niet, maar speuren instinctief uw aanwezigheid.

 

Gaat u voor het eerst op safari? Lees dan onze ultieme 6 safari tips!

 

Bekijk onze voorbeelden van safari reizen in wildreservaten.

 

 

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.