Safari in Sabi Sands Wildreservaat
Martin in Zuid-Afrika

Safari in Afrika voor iedereen

Martin van Amersfoorth Algemeen 7-4-2016

Op safari in Afrika in een nationaal park of wildreservaat, speurend naar beestachtig wild, waaronder de Big Five: leeuw, neushoorn, luipaard, buffel en olifant. Het is een absoluut hoogtepunt tijdens een rondreis door Zuid-Afrika. Wist je dat er verschillende manieren zijn om op safari te gaan? Elk met een eigen benadering, maar altijd uniek en onvergetelijk. 

 

Op safari met de auto

De meeste reizigers maken een safari met een huurauto in een van de nationale wildparken. Het Krugerpark in Zuid-Afrika is daarbij onbetwist koploper. Je rijdt voornamelijk over geasfalteerde wegen, turend en speurend met het blote oog of verrekijker naar naderend wild. Met de eigen auto, bepaal je zelf wáár en wanneer je in het park dieren wilt spotten en ook hoe lang je de beesten wilt gadeslaan. De een heeft genoeg aan een kort ‘fotomoment’, de ander kan minutenlang staren. Je mag mij onder die laatste categorie scharen.

 

In de nationale wildparken overnacht je in zogenaamde restcamps. Dat zijn comfortabele campings, gunstig gelegen op strategische plekken in het park. Je slaapt in eenvoudige bungalows of rondavels. Een rondavel is een typisch, rond huisje met een strodak, compleet met toilet, douche, bedden, keukentje, een zitje en barbecue faciliteiten op het terras. Vanuit het restcamp, dat tussen zonsondergang en -opgang haar poorten sluit, worden avondsafari’s georganiseerd. In een soort open truck speur je dan met andere reizigers naar het nachtelijk dierenleven, waarbij de parkranger met een groot zoeklicht de omgeving aftuurt. Een heel bijzondere ervaring!

 

Gamedrive per open landrover

Naast nationale parken, kent Zuid-Afrika ook wildreservaten. De meeste liggen aangrenzend aan het Krugerpark en zijn daardoor zeer rijk aan flora en fauna. Persoonlijke service is het hoogste goed. Een verblijf in een wildreservaat begint eigenlijk meteen al bij aankomst in de safari lodge. Je stapt in een open 4WD landrover en je speurt samen met de ranger kriskras door de bush naar wilde dieren. Deze safari’s per jeep worden ook wel gamedrives genoemd. Tegen zonsondergang is het tijd om even de benen te strekken en voor menigeen een hoognodige plaspauze. De ranger klapt een tafeltje open en serveert een gin-tonic, koele wijn of frisdrank met wat versnaperingen. Hoe aangenaam kan een safari in Zuid-Afrika zijn?

De gamedrive wordt voortgezet. Nu het donker is, krioelt het van de insecten en worden de geluiden van de nacht duidelijk hoorbaar. De felle lichtbundel van de speurlamp geeft de bush iets angstaanjagends en spookachtigs. Een jakhals snelt schichtig weg, een kameleon verschiet van kleur en een luipaard in de boom houdt angstvallig zijn prooi vast. Een verrekijker tijdens je safari is geen overbodige luxe; je wilt tenslotte niets missen. Vergeet bij helder weer trouwens niet om even omhoog te kijken: wat een immense, fonkelende sterrenhemel!


De volgende morgen wordt je voor dag en dauw gewekt om deel te nemen aan de ochtendsafari. Wat is het koud, zo vroeg op de dag! Gelukkig tovert de ranger in een handomzwaai dikke paarden- en fleecedekens tevoorschijn, waarmee je je schoot of schouders kunt bedekken. Al snel nadat de eerste zonnestralen tevoorschijn komen, is het warm genoeg om de deken van je af te werpen. Nu kun je dommelen in de aangename ochtendzon. Maar niet inslapen, hoor. Wie weet stuit je plotseling op een kudde buffels of een paar giraffen die nieuwsgierig je pad kruisen. Terug in je safari lodge kun je rekenen op een stevig ontbijt.  

        

 

Wandelsafari

In de meeste wildparken en reservaten kun je samen met een gids een safari te voet maken. Je wandelt op je gemak een paar uur door de bush, waarbij de ranger je wijst op klein wild, insecten, reptielen, bomen en planten. Ooit gehoord van de Little Five? Vraag het de ranger; wedden dat hij ze feilloos alle vijf kan opnoemen? Nog beter, misschien laat hij ze wel zien tijdens de wandelsafari!

 

        

 

Ballonsafari

Een bijzondere ervaring is een safari per heteluchtballon. Deze excursie wordt in het ochtendgloren gemaakt. Je wordt bij je hotel opgehaald en naar de plek gebracht, waar de heteluchtballon vertrekt. Terwijl de bemanning alles voorbereidt, luister je aandachtig naar de instructies van de piloot. Met vijf tot tien andere avonturiers stap je in de korf. Goed vasthouden en langzaam stijgt de ballon op. De vlucht per heteluchtballon duurt ongeveer een uur, waarbij je geruisloos boven het landschap en dieren zweeft. Goedkoop is deze excursie niet, maar ik kan je verzekeren dat het een geweldige belevenis is. Badend in het ochtendlicht van eenzame hoogte naar de dieren beneden je turen. De dieren zien je niet, maar speuren instinctief je aanwezigheid.

 

Gaat jij voor het eerst op safari? Lees dan onze ultieme 6 safari tips!

Wij zijn erg benieuwd welke safari jou het meeste aanspreekt. Laat het ons weten.

 

Bekijk onze voorbeelden van safari reizen in wildreservaten.

 

Martin

Van Verre