Gnoe safari Zuid-Afrika
IMG_4435

Geen Big Five, maar de Ugly Five

Martin van Amersfoorth Zuid-Afrika 21-3-2017

Afrika is safari, dus grote kans dat u een safari maakt tijdens uw rondreis Zuid-Afrika. U heeft misschien al eens van de Big Five gehoord. Het zijn de vijf gevaarlijkste wilde dieren waarop vroeger werd gejaagd: olifant, neushoorn, leeuw, luipaard en buffel. Tijdens uw safaritochten zult u vooral het grote wild op uw ‘bucketlist’ willen afstrepen. Maar wist u dat er ook zoiets bestaat als de Ugly Five? Een vijftal beesten die om hun ‘bijzondere’ uiterlijk (lelijk is ook maar een subjectief begrip, nietwaar?) zeker ook uw aandacht verdienen.

 

Gnoe (Wildebeest)

De gnoe en het wildebeest zijn twee woorden voor één dier. In Nederland hebben we ervoor gekozen het Afrikaanse beest een gnoe te noemen, hoewel men in het Engels en Afrikaans ‘wildebeest’ gebruikt. Welk woord u ook hoort, het gaat om hetzelfde: een grote antilope. Gnoes hebben een brede kop, langere voorpoten dan achterpoten, donkere verticale strepen op hun donkerbruine rug, zwarte manen en een lange, zwarte staart. Hun hoorns staan eerst wat uit naar buiten en lopen vervolgens met een lichte buiging naar binnen weer omhoog. Een beetje zoals bij een koe, dus. 

 

Hyena

De hyena kent u misschien wel als de schaterlachende, slechte dommerik in Disney’s ‘De Leeuwenkoning’. Dit is gebaseerd op de gevlekte hyena: de meest bekende soort naast de aardwolf, de gestreepte hyena en de bruine hyena. Hyena’s hebben een bruingele vacht (die lichter wordt naarmate ze ouder worden), rechtopstaande manen en een gekromde, aflopende rug. Vlekken zorgen voor wat camouflage. Hyena’s zijn vooral ’s nachts actief.

 

Wrattenzwijn (Knobbelzwijn)

Disney’s klassieker ‘Leeuwenkoning’ introduceerde ook Pumba het wrattenzwijn bij het grote publiek. Samen met zijn maatje (stokstaartje Timon) zorgt hij voor de vrolijke noot ‘Hakuna Matata’. Het wrattenzwijn is een beetje familie van het varken. Op zijn harige kop prijken drie paar opvallend, dikke knobbels (wratten), net onder de ogen en bovenop zijn snuit. Zeker niet moeders mooiste, maar wie wil nu mooi zijn als ‘modderbadderen’ je favoriete bezigheid is?

 


Gier

Kijk daar, hoog in de lucht! Uw ranger wijst u tijdens uw safari op een grote groep cirkelende roofvogels. Majestueus en sierlijk zweven ze in het luchtruim, maar eenmaal op de grond, hinkt en hopt de gier met zijn witte kop, lange nek en kromme snavel, een beetje onhandig tussen half aangevreten karkassen. Als nietsontziende aaseters verorberen gieren alle resten van dode dieren totdat er werkelijk niets meer over blijft. De gier is de stofzuiger van de bush, om het maar even oneerbiedig te zeggen. 

 

Maraboe ooivevaar

Met zijn kale, vederloze kop vol brandblaren, zijn rode nek en grote snaveln resideren Maraboe ooievaars voornamelijk langs ondiepe plassen en meren, op zoek naar voedsel. Met hun opzichtige uiterlijk verdienen ze het om de Ugly Five aan te voeren. Maar vindt u echter ook niet dat juist hun ‘lelijkheid’ weer mooi is om te zien? De Afrikaanse natuur is perfect in balans. 

 

 

 Martin van Amersfoorth, Van Verre

 

 

 

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.