Rondreis Vietnam 2 weken
logo-linkedin

Rondreis Vietnam 2 weken

Redactie Vietnam 4-8-2016

Na Thailand stond Vietnam toch wel bovenaan op het verlanglijstje en dus ontmoetten wij daar elkaar in april; mijn ouders vanuit Nederland en ik vanuit het verste oosten van Rusland. Ik dacht in een ‘derde wereld land’ op vakantie te gaan, maar dat viel enorm mee.

Vietnam is meer een ‘tweede wereld land’, up and coming. Een land waar hard aan de weg wordt getimmerd. Als je ergens kan zien hoe het gesteld is met een land, is het in de oude wijken van de grote steden. Natuurlijk ziet het platteland er overal ‘armmoedig’ uit. Waarom zouden mensen prachtige, moderne boerderijen optrekken als hun eigen woningen op palen heel goed voldoen? Soms krijgen ze zelfs geld toegestopt door de regering juist om dat landschap voor de toeristen te bewaren.

 

Vietnam Hanoi 

Hanoi is een prachtige, drukke stad, waar mensen winkeltjes hebben, naar kantoor gaan en hard werken. Het is al geweldig om op een hoek te gaan staan en de fietsen en scooters volgeladen met mensen en goederen voorbij te zien trekken. U kunt er shoppen in vele, vele winkeltjes en op de markten, maar u kunt ook een taxi naar het modernere deel van Hanoi nemen en de reguliere winkels bezoeken in de moderne winkelcentra. Er zijn musea waar je wat kunt meepikken over de oorlogen in het land en zeker de citadel en de pagode van de literatuur zijn de moeite van het bezoeken waard. Hanoi is een tropische en dus overgroeide, koloniale Franse stad; uit elk gaatje in de muur stromen dik gebladerde planten naar beneden en sommige gebouwtjes en stoepen worden volledig overgenomen door prachtige kromme bomen met luchtwortels. Je kunt op elke straathoek gaan zitten voor een heerlijk Vietnamees kopje koffie. Na een dag koffie drinken ontwikkelt zich al een idee in je hoofd om ooit nog eens een ‘Vietnamese koffie’ tent te openen ergens in Nederland, hoe kan het dat dit nog niet wereldwijd populair is?

 

 

Sapa Vietnam bezienswaardigheden 

Neem zeker tijd voor Hanoi, maar reis vervolgens verder door Vietnam. Wij gingen al vlot door naar Sapa en dat hadden we niet willen missen. Het terrassenlandschap is ongelooflijk, de bergen zijn gigantisch hoog en van top tot voet geschikt gemaakt voor de rijstbouw. Afhankelijk van de tijd in het jaar zie je lichtgroene jonge rijst groeien, of gele halmen in de wind. Wij waren er op een moment dat er nog niet genoeg water was en mensen de rijst net begonnen te planten. De meeste terrassen waren nog bruin en modderig, of stonden vol met een of ander wit bloempje. De buffels mochten er vrij doorheen klossen en grazen. Niet de mooiste periode van het jaar, maar zelfs dan nog enorm de moeite waard. Ook zat het geweldige uitzicht vanuit het hotel op de rand van het ravijn, beide dagen in de wolken, maar dat mocht de pret niet drukken. Een mooie tocht door de rijstterrassen heen en geweldige fotokansen op de dorpsmarkt waar de mensen in hun originele kleding rondlopen. Natuurlijk komen er flink wat toeristen, maar in zekere zin is dat wel plezierig, omdat je dan niet de enige toerist bent waar iedereen zich op stort. Het hele gebied, de kleine dorpjes, de rijstterrassen met buffelpaadjes en de voedsel- en waren markten worden in rap tempo nog verder ontwikkeld als toeristengebied. De regering stimuleert de dorpelingen met geld om in de dorpen te blijven wonen en niet naar de stad te trekken. Hierdoor blijven deze gebieden in zekere zin bewaard zoals ze zijn, al rijzen rondom Sapa grote hotel kolossen op aan de rand van het ravijn. Er worden allerlei activiteiten ontwikkeld om toeristen tot in de dorpen te brengen, die daar natuurlijk wel als ‘bron van inkomsten’ gezien worden, aangezien dit een gebied is waar maar ‘een keer per jaar’ rijst kan worden geplant en geoogst in tegenstelling tot de rest van Vietnam waar twee of drie keer per jaar wordt geoogst.

 

 

Vietnam Halong Bay 

Na onze dagen in de bergen was het weer prettig ‘thuiskomen’ voor een dagje Hanoi om de volgende dag door te gaan naar Halong Bay. Daar gingen we aan boord van een boot om tussen de bijzondere bergen door te varen. Ook hier was het wat mistig, maar de bergen waren niet minder mooi. En ja… natuurlijk vaar je hier met een hele hoop andere boten, maar met het kano varen en het bezoeken van een grot is het een leuke manier om de bergen te bekijken. Voor ons was een nacht op de boot voldoende, aangezien het echt een ‘cruise-idee’ is en wij graag actief zijn tijdens onze vakantie. Een goede manier om even uit te rusten tussen de wandeldagen door.

 

 

Vietnam Hue 

Na onze boottocht vlogen we door naar Hue, de oude keizerlijke stad met het deels herbouwde keizerlijke paleis in de citadel. Een mooi voorbeeld van de belangrijke plaats die het toerisme en het bewaren en herstellen van de historische rijkdom van het land innemen in Vietnam. Het paleis en de citadel zijn door de tijd en vervolgens in de Vietnamoorlog geheel verwoest, maar worden op het moment herbouwd. Om alle prachtige mozaïeken, paleisgangen en exposities goed te bekijken heb je echt uren nodig en we hebben ons in de ochtend ook beperkt tot het bezoeken van de bekendste pagode en het mooiste keizerlijk mausoleum. Ook deze stad had allerlei leuke restaurantjes, plekken om koffie te drinken en een goede sfeer.

 

 

Vietnam DMZ

Hadden we de tijd gehad dan hadden we zeker nog wel een dag willen blijven in Hue, er is genoeg te zien en te doen. Echter wij wilden ook erg graag een ‘bouwsteen’ in ons programma passen die niet tussen de Van Verre-bouwstenen stond, maar daar zeker in opgenomen zou moeten worden.

De lokale partner van Van Verre stelde een mooie ‘oorlogstour’ voor ons samen rondom de oude grens tussen noord en zuid. Origineel bestond het programma uit een oorlogskerkhof, de brug van noord naar zuid als symbool van de DMZ en de tunnels bij Vinh Moc. De lokale partner maakte er echter een mooi vol programma van, dat zeker gedaan moet worden met de goede gids die we mee kregen. Onderweg naar de tunnels deden we zoveel punten aan, dat we nog bijna te laat bij de tunnels aankwamen, want wij wilden alles uitgebreid bekijken. We bezochten de citadel van een andere stad, waar een monument is opgericht voor de strijd. Van een oud vliegveld dat niet gemarkeerd was, was weinig over, maar een strategisch belangrijke berg, waar nog altijd fier de vlag wappert en zeker het oude legerkamp van Khe Sanh met voorbeelden van loopgraven en Amerikaans legermaterieel was de moeite waard. Bij het legerkamp was, net als bij de brug over de rivier die de grens tussen nood en zuid en dus de DMZ vormde, een mooi museum, met veel foto’s en beelden. Waar we in het westen natuurlijk gewend zijn aan wat meer ‘Amerikaans’ getint commentaar bij dit soort foto’s is het al interessant om de onderschriften bij de foto’s vanuit Vietnamees perspectief te lezen; ‘het bevrijdingsleger is de Amerikanen te slim af’, ‘de laffe Amerikanen verstoppen zich, angstig voor hun eigen schaduw’. In het ‘grote’ legermuseum in Hanoi zijn de commentaren heel wat objectiever, maar de commentaren in de kleinere musea weerspiegelen wel beter wat de gemiddelde Vietnamees over de oorlog denkt. De afsluiting van de dag met de tunnels van Vinh Moc geeft in ieder geval goed weer hoe weerbarstig de Vietnamezen waren. Het was een mooie, informatieve dag en goed te doen vanuit Hue. Een bouwsteen die wat ons betreft toegevoegd zou moeten worden aan de opties voor Centraal-Vietnam.

 

Vietnam Hoi An 

Vanuit Hue gingen we door de wolkenpas, die dus geheel in de wolken zat inderdaad, via het Cham-sculpturenmuseum en een marmer-pagode in Da Nang naar Hoi An. Het museum met de beelden was erg mooi en vooral ook de pagode was prachtig. Hoi An is vooral mooi in de avond, met de lampionnen langs de waterkant. Overdag is het er ook leuk rondwandelen, het is volledig ontwikkeld voor de vele toeristen die er komen. Een goed systeem waar je een kaartje koopt om in het centrum rond te kunnen kijken, oude buishuizen en Chinese handelshuizen te kunnen bezoeken. Veel winkels zijn ook alleen al vanwege het pand het bezoeken waard. Hoewel je in Noord Vietnam rustig van alles en iedereen foto’s mag maken is het kennelijk op de markt van Hoi An af te raden om zomaar foto’s te maken, omdat je dan verwacht wordt te betalen. Gelukkig hadden we al een aantal markten vastgelegd op de gevoelige plaat. Vietnam is überhaupt een geweldige plek voor mensen die van fotograferen houden. Hoi An was voor ons de laatste stop op onze reis van twee weken. We vlogen terug naar Hanoi en vlogen de dag daarna terug naar huis.

 

 

Individuele rondreis Vietnam met Van Verre 

Samengevat hebben wij een prachtige rondreis van 2 weken in Vietnam gehad, het programma wat we samen met Van Verre hebben samengesteld was goed gebalanceerd en divers. Het werd goed uitgevoerd door de plaatselijke partner, ze hielden in de gaten of we steeds in de juiste auto zaten en waren flexibel en bereid wanneer we wat extra’s of iets anders wilden doen. Terugkijkend zouden wij in Hue wel een dagje langer hebben willen rondkijken en is het zeker goed geweest dat we een dag meer in Hanoi hadden ingepland, op onze originele planning hadden we daar maar anderhalve dag en dat was echt te weinig geweest. Het was plezierig om vooraf alles strak geregeld te hebben, omdat daardoor ter plekke alles vlot verliep en we veel konden doen en zien. Verder hadden we een goede mix van dagen mét gids, dagen met enkel de chauffeur of dagen waarop we zelf ons plan konden trekken. Vietnam heeft voor alle soorten reizigers veel te bieden, de mensen zijn plezierig en gastvrij en er is veel te zien qua cultuur, historie en natuur. Als je zoekt naar een goede bestemming voor een gevarieerde en actieve vakantie dan is Vietnam de juiste keus.

 

Miriam Kerkhof

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.