Momenteel duurt het langer dan gebruikelijk voordat u een persoonlijk reisvoorstel van ons ontvangt.Lees meer

Dit mag u niet missen in Vietnam
Emmy4

Dit mag u niet missen in Vietnam

Emmy Nijman Algemeen 2-5-2017

In wapperende gewaden komen zo tussen half 12 en 12 uur de honderden volgelingen van de Cao Dao-godsdienst aangefietst bij de kerk in het zuiden van Vietnam: in hun mooie, witte, typisch Vietnamese gewaden. Zorg dat u er dan bent, u maakt de mooiste foto’s, ook in de kerk. De dienst begint om 12 uur en als u wilt mag u er bij zijn. De priesters hullen zich in het rood, blauw en geel. Motto: 'God en de Mensheid, Liefde en Gerechtigheid'. Kenmerk: het Alziend Oog!

De Cao Dai-gebouwen vallen op, u ziet ze in heel Zuid-Vietnam. Hoe u deze herkent: aan het oog, het doet denken aan het Alziend Oog. In de pupil is het symbool van ying en yang verwerkt. De oprichter van deze geloofsrichting heeft, eenvoudig gezegd, het beste uit de bestaande religies genomen: het boeddhisme, hindoeïsme, islam, christendom en confucianisme. Dit geloof lijkt het meest op het katholicisme.

Let op: schoenen uit, u betreedt sacrale grond. De dienst mag u vanaf de balustrade bijwonen, u kunt het allemaal goed overzien. Bij aanvang van de dienst, gaan de mannen links voor het oog van God zitten, vrouwen rechts. Een klein strijkorkest zorgt samen met een koor voor de muzikale begeleiding. De ervaring leert dat een minuut of tien genoeg is, u kunt het toch niet volgen, maar langer mag, het is aan u. Maar alles bij elkaar is het een fantastische beleving.       

 

                                                 

Ho Chi Minh City excursie

De moederkerk in Tay Ninh, een excursie vanaf Ho Chi Minh City, is net een suikergoedgebouw: alle zoete kleuren zijn erin verwerkt. In het okergele bouwwerk kijkt een groot oog vanuit een blauwkleurige bol toe. Het oog van God, het hart van de mensheid, aldus de gelovigen. Ook hangt er een portret waarop de Franse dichter Victor Hugo gebroederlijk naast de Chinese revolutionair Sun Yat-sen en de Vietnamese dichter Trang Trinh Nguyen Binh staat. Profeten die naar de aarde kwamen om over God te vertellen, geloven de Cao Dai-volgers.

Vele kleinere Cao Dai-kerken of -tempels (met het alziend oog) ziet u onderweg in de dorpen waar dan ook, met name ook in de Mekongdelta. Er zijn zo rond de 3 a 4 miljoen volgelingen in Vietnam. En zelfs in de VS en Canada zijn volgelingen.
Net zoals de katholieke kerk heeft de Cao Dai ook een paus, kardinalen en aartsbisschoppen. Het godshuis heeft zowel de contouren van een katholieke kerk, een moskee als een boeddhistische tempel. Ook aanbidden ze heel bijzondere heiligen, zoals Jeanne d’Arc, Shakespeare, Winston Churchill en Napoleon. Het is op z’n minst apart te noemen, maar sowieso interessant en zeker een bezoek waard tijdens uw verblijf in Ho Chi Minh City!