Hoi An

Hoi An: de stad van de vele lampionnen

Schilderachtig; dat is de beste omschrijving voor het historische centrum van Hoi An. De goed bewaard gebleven binnenstad van Hoi An staat ook niet voor niets op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Dwaal door de met lampionnen versierde straatjes, strijk neer op een terrasje aan de rivier, bezoek een paar museumhuizen en tempeltjes, en ga kleding of souvenirs shoppen. Hoi An is een van de toeristische hoogtepunten van Vietnam. Wij raden aan om wat langer in Hoi An te verblijven, omdat er nog veel meer te doen en zien is buiten de stad zelf. Stap op de fiets voor een rustige tocht door de rijstvelden en dorpjes in de landelijke omgeving en volg de rivier naar het strand. Neem ook de tijd om te luieren aan het zwembad of aan het strand. Doe mee aan een kookworkshop of leer op traditionele wijze vissen in van die gekke ronde bootjes. Kortom; genoeg te doen om minimaal drie volle dagen te vullen. Wij bieden Hoi An ook in onze meeste individuele rondreizen Vietnam aan.

 

Het straatbeeld van het sfeervolle Hoi An

Geschiedenis van Hoi An

Ooit was Hoi An een belangrijke havenplaats en floreerde de stad. Handelaren uit o.a. China en Japan kwamen naar Hoi An om rijk te worden van de handel in zijde en specerijen. Langs de kade werden pakhuizen opgetrokken en in het stadje werden rijkelijk versierde koopmanshuizen gebouwd. En toen verzande de haven en werd de rol van belangrijkste havenplaats overgenomen door de noordelijker gelegen stad Danang. En dát is de reden waarom Hoi An nu nog een intact historisch centrum heeft, en daardoor een van de hoogtepunten tijdens een rondreis door Vietnam is. Danang werd in de vele oorlogen gebombardeerd, en Hoi An werd gespaard. Want het was geen havenplaats meer en daardoor niet belangrijk om te verwoesten.

 

Kaart van Hoi An

Het historische stadje Hoi An ligt aan de rivier, maar Hoi An is meer dan dit toeristische centrum. Vanaf het stadje loopt een weg van circa 6 kilometer door vlakke rijstvelden naar het strand. Langs deze weg staat een rits resorthotels. Vrijwel al die hotels hebben (gratis) shuttlebusjes naar het stadje en naar het strand. Maar het is nog leuker om de fiets te pakken (soms gratis, soms voor een laag bedrag per dag te huur) en de paar kilometers naar het stadje of strand per fiets af te leggen. Het strand van Hoi An is vrij smal, maar als u daar aangekomen links afslaat (in noordelijke richting) worden de stranden steeds breder. Nog maar een paar kilometer verder staat u al aan het brede strand van het plaatsje An Bang. Bent u een strandliefhebber? Verblijf dan in één van de kleinschalige accommodaties in An Bang, en ga vanuit daar naar Hoi An als u uw strandbedje beu bent.

 

 

Weer in Hoi An

In de regio rond Hoi An is het het hele jaar door lekker warm; zo tussen de 25 en 35 graden. Vanaf februari tot en met juli is het hier droog. In augustus begint het een beetje te spetteren, maar zijn er ook droge en zonnige periodes. En dan komt het najaar. Vanaf september tot en met november kan er heel veel regen vallen. Zelfs zo veel dat de rivier buiten zijn oevers treedt, en delen van het historische centrum overstromen. Vanaf december wordt het alweer minder qua regen, en ook in januari valt er (net als in augustus) af en toe een verfrissende bui. Benieuwd wat de beste reisperiode is voor Vietnam? Bekijkt u ons klimaatoverzicht of lees het blog van Vietnam-specialist Gionne.

Tijdens deze rondreizen en bouwsteen reist u naar Hoi An
Een lokale stam in Sapa, het noorden van Vietnam
Voorbeeldreis Vietnam

Rondreis Vietnam: Van zuid naar noord of andersom

Zuid-Vietnam: Hoi Chi Minh City, Cu Chi tunnels > Mekongdelta Centraal-Vietnam: Hoi An > Hue > Phong Nha NP Noord-Vietnam: Hanoi > Sapa > cruise Halong Bay > Ninh Binh

Locals in een bootje op de Can Tho rivier
Voorbeeldreis Vietnam

Rondreis Vietnam: Puur natuur in Vietnam

Noord-Vietnam: Hanoi > cruise Halong Bay  Centraal-Vietnam: Phong Nha NP > Bach Ma NP > Hoi An Zuid-Vietnam:  Whale Island > glamping Lak Lake > Cat Tien NP > Mekongdelta

Vietnam11 (68)
Voorbeeldreis Centraal-Vietnam

Bouwsteen Vietnam: Veelzijdig duo Hue & Hoi An

Centraal-Vietnam

 

Aankomst Hue, keizerlijk verleden > via de wolkenpas en Golden Bridge > Hoi An, kleurrijk historisch stadje, nabij het strand.