Het andere Koh Phangan
susan

Het andere Koh Phangan

Susan Watertor Algemeen 24-2-2015

Tja, wat verwacht ik van het eiland Koh Phangan; ladingen lallende jongeren, harde muziek en overvolle stranden met roes-uitslapende feestvierders. Een soort Ibiza? Ja, eigenlijk wel. Voor veel mensen (jongeren) is Koh Phangan namelijk de enige, originele ‘place to be’ voor Full Moon parties! Dus rustzoekende vakantiegangers en families hebben hier niets te zoeken… Of toch? Voordat ik die vraag kan beantwoorden wil ik het eerst zelf beleven en zien, dus op naar Koh Phangan.

 

De aankomst met de ferry in Thong Sala is ontspannen. Het is een geoliede machine die zorgt voor goede doorstroom van de mensen die aankomen en vertrekken. Nog geen teken van krioelende partylovers, dat schept verwachtingen! In de taxi naar mijn hotel aan de noordwest kant van Koh Phangan durf ik lichtelijk enthousiast te worden. Er staan buffels te grazen onder de palmen, grote granieten rotsblokken liggen rommelig verspreid langs de weg. Lokale winkeltjes afgewisseld met motorbike-verhuur en restaurants vormen kleine dorpjes. Ik verblijf in Sunset Cove. Wat een heerlijke plek! Kleinschalig, prachtige tuin, bloemen en een strandje met palmbomen. Overdag is het hier in ieder geval heel rustig, nu nog de avond afwachten, misschien barst het feest dan los... Nee hoor, niets van dat alles. Haad Chaophao is easygoing en relaxed.

 

Mr. Tat laat me in z’n pickup met een big smile het eiland zien. Hij is duidelijk trots op zijn eiland. Als we de nieuwe verharde weg naar het oosten op gaan begint ie te glimmen. ‘This is new road’, roept ie. En dat is maar goed ook, denk ik. De weg gaat behoorlijk omhoog en omlaag. Met een beetje regen zal er hier geen doorkomen aan geweest zijn. De natuur ziet er vrij ondoordringbaar uit. Er zijn veel onverharde paden die uitdagen om te gaan ontdekken. Goed te weten voor een volgende keer. We stoppen bij de grootste tempel van Koh Phangan. In gebrekkig Engels stelt mr. Tat me voor aan zijn grootvader die hier al jaren woont. Ook hier schijnen de paar monniken die er nog wonen om zes uur ’s morgens de straat op te gaan voor een aalmoes. Dit keer heb ik het niet zelf gecheckt... De ruige oostkant is veel wilder dan de westkant valt me op. De zee beukt op het strand en de wind is krachtig. Geef mij maar de kabbelende zee van de westkust.

 

Na de belevingen met mr. Tat is mijn beeld van Koh Phangan ontzettend positief. Ik ben gek op dit eiland geworden. Zo veelzijdig. Zeker een eiland om heen te gaan voor het tropische gevoel en af en toe een actieve uitspatting. Gezinnen met (kleine) kinderen kunnen voor elke leeftijd hier wat vinden om hun kroost te vermaken. Koh Phangan is een perfecte afsluiting of start van een rondreis Thailand, maar ook zeker geschikt voor alleen een strandvakantie. 

 

Susan Watertor, Van Verre