Galle

De koloniale vestigingsstad Galle

Galle is een vestingstad met prachtige architectuur en veel kunstnijverheid, die zo’n 90.000 inwoners telt. De bevolking is grotendeels islamitisch, afstammelingen van Arabische immigranten uit de 10e tot 14e eeuw. De oude binnenstad van Galle wordt omringd door een spectaculair fort. Een wandeling over de bastions en de vestingmuren biedt u een waanzinnig uitzicht over de oceaan en voert u tegelijkertijd terug naar de koloniale tijd. Terwijl u door de kleine straatjes van het historisch centrum dwaalt tijdens uw rondreis Sri Lanka, tonen straatnamen en gebouwen u het Hollandse verleden van deze gezellige en bijzondere stad.

 

 

Geschiedenis van Galle

Galle wordt voor het eerst vermeld op landkaarten uit de jaren 125-150 na Christus. Van die tijd is niet veel bekend. Pas in 1505 toen de Portugezen Galle veroverden, kreeg het stadje echt een rol van betekenis. Na aanvallen van de Singalezen bouwden de Portugezen in 1588 een klein fort, gemaakt van modder en palmbomen. Toen in 1640 Nederlandse troepen Galle veroverden, werd in de jaren daaropvolgend het fort gebouwd zoals wij dat nu min of meer kennen. Veel kooplieden en soldaten verbleven hier tijdens de Nederlandse overheersing. De nederzetting was voor de VOC een belangrijke handelsstad waar schepen van over de hele wereld kwamen. In 1796 werd Galle veroverd door de Engelsen. Zij maakten Colombo tot hoofdstad, waarna Galle halverwege de 19e eeuw minder belangrijk werd. Uiteindelijk werd Galle, net voor de 21e eeuw aangewezen als Unesco werelderfgoed. In 2004, verwoeste een immense tsunami grote delen van Sri Lanka. Zo ook rondom Galle waar veel slachtoffers vielen. Het fort, gebouwd door de Nederlanders hield echter goed stand en redde zo vele levens en gebouwen.

 

Kaart van Galle

Het historisch centrum is de reden voor een bezoek aan Galle. Aan de noordkant van het oude stadsdeel vindt u de poort van de vesting. Eenmaal binnen verkent u de kleine straatjes gemakkelijk te voet. Koloniaal verleden is overal te zien, maar op verschillende plekken vindt u ook restaurantjes, winkeltjes en kleinschalige hotels. Het is dan ook erg sfeervol om in het oude centrum te overnachten. Voor een wandeling over de muren van het fort kunt u het beste aan de westkant zijn. Bent u op zoek naar een mooi strand? Dan is het nabijgelegen Unawatuna de beste plek. Voor meer informatie over het klimaat in Sri Lanka verwijzen wij u graag naar onze klimaatpagina.

 

 

Weer in Galle

De temperatuur in Galle schommelt tussen de 28 graden en 30 graden. De luchtvochtigheid in het tropische klimaat is hoog. De zuidwestmoesson heerst hier van half mei tot eind september en zorgt zo nu en dan voor flinke buien. Maar ook tijdens deze periode schijnt de zon vaak en is het zeker de moeite waard om een bezoek te brengen aan Galle.

Tijdens deze rondreizen en bouwsteen reist u naar Galle
Sri-Lanka-Kandy-Lokale-Bevolking
Voorbeeldreis Sri Lanka

Rondreis Sri Lanka: Gastvrij Sri Lanka

Beste reisperiode in onze winter

 

Waikkal - strand - Culturele Driehoek, tempels - Kandy - treinreis - Nuwara Eliya - theevelden - Haputale - Yala - olifanten - Sinharaja -  Galle - vestingsstad - Bentota - zandstrand

 

malediven-eiland vanaf zee
Voorbeeldreis Sri Lanka

Rondreis Sri Lanka en de Malediven

Reisperiode: ideale reis voor het hele jaar.

 

Negombo - fietsen - Culturele Driehoek, Leeuwenrots - Kandy - kookcursus - Haputale - theevelden - Yala - jeepsafari - Galle - Koloniaal verleden - Malediven - witte zandstranden

 

Sri-Lanka-YalaNP-luipaard 123-40595134_l
Voorbeeldreis Sri Lanka

Bouwsteen Sri Lanka: Wildlife Sri Lanka

Nationale parken in het zuiden van Sri Lanka

 

Op safari in Yala National Park, vele wilde diersoorten - Udawalawe National Park, olifantenweeshuis - Sinharaja Rainforest, laatste stukje tropisch regenwoud.