Informatie Panama

Panama is geen arm ontwikkelingsland. Er zijn veel internationale bedrijven gevestigd, de haven is van wereldbelang. Het Bruto Nationaal Product ligt hoger dan in de andere landen van Latijns Amerika en er is een grote groei. Het is een stabiel land: zowel politiek als financieel.

Door de aanleg van het Panama kanaal scheelt het 10 dagen voor een boot om van de Grote Oceaan naar de Atlantische Oceaan te varen, en omgekeerd. Langs het kanaal loopt ook een spoorweg, dus ook over land, kunnen goederen makkelijk van de ene naar de andere. Leuk feitje: het is de enige spoorlijn ter wereld die twee oceanen met elkaar verbindt.

Klimaat Panama

Steden en plaatsen Panama

Hotels Panama

Excursies Panama

Informatie en praktische zaken Panama

In Panama wonen vier miljoen mensen. Misschien denkt u dat Panama een klein land is, maar het is toch nog twee keer zo groot als Nederland. De mensen zijn over het algemeen vriendelijk en goedlachs. In een moderne stad als Panama City is het wat lastiger contact te leggen dan in andere gebieden.

 

Het machogedrag van de Latijns-Amerikaanse man is bekend. Toch kunt u prima als vrouw alleen reizen. Kleedt u niet al te bloot en draag bijvoorbeeld een ring die als trouwring door kan gaan. Over het algemeen valt het erg mee.

 

De bevolking in Panama is divers. Oorspronkelijk woonden de inheemse bevolking in Panama, dit zijn de Indianenstammen. De Spanjaarden trokken in de koloniale tijd naar Panama. Veel Panamezen stammen van de Spanjaarden af. De Spanjaarden brachten op hun beurt Afrikanen naar Panama, die moesten werken als slaven. Natuurlijk mixten alle bevolkingsgroepen met elkaar. Bovendien kwamen er na de aanleg van het Panamakanaal veel Amerikanen naar Panama om de veiligheid van het kanaal te waarborgen. Velen bleven en Panama is nog steeds een geliefde bestemming voor Amerikanen die met pensioen gaan en willen emigreren.

 

Locals in een kleurrijke straat

 

Eten in Panama

De maaltijden en drankjes zijn ongeveer dezelfde prijs als in Nederland. Alleen in fonda’s (lokale eetgelegenheden) eet u heel goedkoop. Voor een salade is 10 Amerikaanse dollar heel gewoon in Panama, voor een hoofdgerecht betaalt u minimaal 15 dollar, maar vaak 20 dollar of meer. Een biertje kost bijvoorbeeld 4 USD.

 

Twee typisch Panamese gerechten zijn sancocho en arroz con pollo. Sancocho is een dikke kippensoep, een complete maaltijd. Arroz con pollo is kip met rijst. De locals eten dit bijna iedere dag. Probeert u zeker de patacones. Favoriet van onze collega Eva. Patacones zijn stukken gebakken banaan. 

 

Het woord Panama is inheems en betekent overvloed aan vis of overvloed aan vlinders. Beide klopt. Maar door de overvloed aan vis, staat er vaak vis op de menukaart. Bekend is ceviche, rauwe vis en zure saus.

De internationale keuken is zeker in de steden, ook goed vertegenwoordigd in Panama. Er zijn bijvoorbeeld Italiaanse, Chinese en Mexicaanse restaurants. Ook de fastfoodketens vindt u overal in Panama. Een kleine, typisch Panamese keten is Niko’s Café. Veel Panamezen komen hier om te lunchen. Het is een buffetrestaurant en de prijzen zijn laag.

Aan de oostkust, bij Bocas del Toro is het eten echt Caraïbisch. Er wordt veel gebruik gemaakt van kip en kruiden en kokos. 

 

De patacones (gebakken banaan)

 

Drinken in Panama

In de bergen wordt koffie verbouwd. Probeer of de smaak u bevalt, meteen een leuk souvenir om mee te nemen. Overal worden verse vruchtensappen geserveerd, vaak van bijzondere vruchten. De nationale drank van Panama is rum en seco. Seco is een sterke witte rum met een scherpe smaak. Het is een aanrader om een rum- en secofabriekje te bezoeken. Daarnaast drinken de Panamezen graag bier. Er worden diverse soorten geproduceerd in het land. Een bekend merk is Balboa. Ook het merk Panamá is bekend, ons eigen vertrouwde Heineken zit hierachter.

 

Cocktails zijn ook populair in Panama City en aan de stranden.

Een niet-alcoholisch drankje dat typisch is voor Panama is arroz con piña. Dit verfrissende drankje is gemaakt van rijst en ananas; een aanrader om een keer te bestellen.

Kraanwater kan niet gedronken worden in Panama, koopt u flessen water.

 

Godsdienst in Panama

In Panama is 85% van de bevolking Rooms-katholiek, 10% protestants en 5% islamitisch. Dat er zoveel mensen Rooms-katholiek zijn, is een gevolg van de Spaanse koloniale overheersing, zij brachten hun religie mee.

 

 

Taal in Panama

De officiële taal is Spaans. Daarnaast heeft bijna 15% van de bevolking Engels als voertaal. Het Spaans is vaak iets anders dan in Spanje. De “s” wordt vaak minder hard uitgesproken. Ook het Engels is geen Oxford-Engels, maar is doorspekt met eigen uitdrukkingen. Bij de Blas Eilanden worden de inheemse Indianentalen gesproken, zoals Kuna en Guaymi. In Panama kunt u als toerist redelijk goed terecht met Engels.

 

Geldzaken in Panama

De lokale munt is de Balboa (PAB). De Balboa is onderverdeeld in centavos. De waarde van de Balboa is gelijk aan de waarde van de Amerikaanse dollar. Nu is 1 Balboa ongeveer € 0,84. Eigenlijk heeft u haast geen Balboa’s tijdens uw reis door Panama. Af en toe een muntje, maar verder niet. Alles wordt betaald met Amerikaanse dollars. Bij veel banken kunt u pinnen. U kunt geen Balboa’s pinnen, alleen Amerikaanse dollars. Travellercheques zijn achterhaald.

 

Contant geld wisselen bij een bank (Amerikaanse dollars) zou eventueel wel kunnen. Omdat pinautomaten soms niet werken is het handig om wat contante Amerikaanse dollars mee te nemen. U kunt dollars pinnen op Schiphol bij de ABN Amro bank en bij het Grenswisselkantoor.

 

Paspoort en visum Panama

Houders van een Nederlands en Belgisch paspoort hebben voor Panama geen visum nodig, mits u niet langer dan 180 dagen in Panama verblijft. Uw paspoort dient nog wel 6 maanden geldig te zijn na de datum van aankomst in Panama. U dient in het bezit te zijn van een doorreis- of terugreisticket.

 

Denk er aan dat als u via de Verenigde Staten naar Panama reist (tussenlanding of overstap), u over een ESTA (Elektronisch Systeem voor reistoestemming) dient te beschikken. De ESTA kunt u online aanvragen.

 

Voor aankomst in Panama krijgt u een wit formulier uitgereikt in het vliegtuig. Dit dient u in te vullen voor de douane. Alle bagage (ruim- en handbagage) gaat bij aankomst door de scan.

 

Als u vanaf Costa Rica naar Panama reist, betaalt u eerst vertrekbelasting (ca. USD 7 / EUR 6). Dit dient u te doen bij een klein gebouw, het ziet er een beetje uit als een bank. Daarna gaat u daadwerkelijk langs de douane, het land uit. U loopt door een stukje niemandsland. Daarna betaalt u een soort belasting om Panama binnen te komen en vervolgens kunt u door de Panamese douane. De entryfee voor Panama bedraagt tussen de 1 en 5 USD. Het oogt een beetje rommelig, maar maakt u zich geen zorgen. Als u een stapje overslaat, wordt u vanzelf teruggestuurd om te betalen. Zorg dat u kleine coupures van dollars bij u heeft, wisselgeld is vaak niet voorhanden.

 

Een mooie zonsondergang bij Boca Chica

 

Tijdverschil met Panama

In Panama is het 6 uur vroeger dan in Nederland. In onze zomertijd, is het 7 uur vroeger dan in Nederland. Panama kent zelf géén zomertijd.

 

Gezondheid in Panama

Voor Panama zijn geen inentingen verplicht. TENZIJ u uit een land komt waar gele koorts voorkomt. Dan is een vaccinatie tegen gele koorts verplicht.

Aangeraden wordt een vaccinatie tegen Hepatitus A en DTP. Bescherm u goed tegen muggenbeten. Zika, Dengue (knokkelkoorts) en malaria komen in Panama voor. U hoeft geen malariapillen te slikken, neem eventueel een noodpakket mee.

Rabiës komt voor in Panama, vermijd contact met zoogdieren.

 

Voltage en stekkers in Panama

Het voltage is 110 volt en in Panama City 120 volt. De stopcontacten zijn anders dan in Nederland. Neemt u een wereldstekker mee. Een zaklantaarn is ook handig, omdat de stroom nog wel een uit kan vallen.

 

Lees meer over het klimaat in Panama en bekijk onze rondreizen Panama en bouwstenen Panama.

Voorbeelden van reizen naar Panama
Panama-Boquete-Wandeling
Voorbeeldreis Panama

Rondreis Panama: Gezinsreis Panama

Panama City, stad verkennen, treinreis langs het kanaal, naar inheemse stam – Gamboa, avontuurlijk junglegebied – vlucht naar DavidBoquete, koffieplantages, ziplinen en hangbruggen, raften – Bocas del Toro, tropische eilandjes met strand

Panama-Bocas-del-Toro-4_1_367323
Voorbeeldreis Panama

Rondreis Panama per auto: Selfdrive door Panama

Aankomst Panama City, stadsbezoek – huurauto ophalen, naar El Valle de Anton - wandelen – Pedasí – schiereiland Azuero - via Boca Chica naar Boquete – huurauto inleveren en boot naar Bocas del Toro voor strandverblijf

Panama-Bocas-del-Toro-Zee
Voorbeeldreis Panama

Bouwsteen Panama: Eilandhoppen bij Bocas del Toro

Tropische eilanden voor de kust van Panama bij de Bocas del Toro archipel. U verblijft op de eilanden Colon en Isla Bastimentos. Genieten van de onderwaterwereld.

Vulkaan-Poas-Costa-Rica-Tamara_5_622548
Tamara
In één reis genieten van strand, jungle, een moderne stad en uw trip afsluiten op een tropisch eiland? Wat mij betreft is Panama daarvoor hét land!
Contact met Tamara
Peru-Machu-Picchu-Judith
Judith
Jaren heb ik door Latijns-Amerika gereisd, om uiteindelijk een paar jaar te settelen in Chili. Voor mij voelt Latijns-Amerika dan ook als thuiskomen.
Contact met Judith
1-Cocktails-met-zonsondergang_1_329393
Lara Huisenga
In het sfeervolle Latijns-Amerika voel ik me altijd direct thuis. Wat een heerlijk continent. Mijn ervaringen deel ik graag met u!
Contact met Lara