Boquete Quetzal in Panama
Latijns-Amerika-Panama-City-Soberania_3_359458

Bijzonder overnachten in Panama

Irene, Van Verre Algemeen 1-8-2022

Voor Van Verre ga ik vaak op reis en ik heb al in heel wat hotels geslapen, maar dit hotel in Panama springt er uit: het is een heel bijzonder gebouw. Het ziet er van buiten niet heel mooi uit en het is niet luxe, maar het is wel origineel. Als je ervan houdt om midden in de natuur te zijn en tussen de apen, vogels en boomtoppen te slapen, dan is dit de ideale en een erg speciale plek tijdens je rondreis door Panama.

 

Ongewoon hotel in Panama

De eigenaar van dit bijzondere hotel in Panama heeft zijn droom waargemaakt. Hij kreeg in 1992 de mogelijkheid een militaire radartoren te kopen en heeft hier een hotel van gemaakt midden in het Soberanía regenwoud.

 

De Verenigde Staten hadden veel militaire bases in Panama. Ze wilden het Panamakanaal koste wat het kost beschermen en ze wilden vanwege het economisch belangrijke kanaal invloed uitoefenen op de politiek van Panama. Jarenlang woonden er veel Amerikaanse soldaten in Panama. Eén van de plekken die ze in 1965 gebouwd hebben, was de radartoren midden in het Soberanía National Park. Het ding ziet er niet heel fraai uit, de eigenaar vergelijkt het zelf met een gigantisch blikje bier. Maar zeg nou zelf: hoe vaak kom je in een radartoren? Dat wil je toch meemaken!

 

De aardige eigenaar stelde zich voor dat je hoog in de toren zou kunnen slapen zodat je tussen de boomtoppen en op gelijke hoogte met vogels, apen en andere dieren zit. In plaats van een canopywalk (met hangbruggen tussen de bomen) wilde hij een canopy hotel. Het heeft twee jaar geduurd, maar het is hem gelukt. Nu kun je in Panama tussen vogels en apen slapen.

    

 

Dieren spotten vanaf de radartoren

Dit canopy hotel staat midden in het Soberanía regenwoud. Op dit bijzondere plekje hoef je je zeker niet te vervelen. Een dag ziet er hier ongeveer zo uit:

Om 06.00 uur wordt voor koffie en thee gezorgd en wordt de hoogste etage van de toren geopend, waar een uitkijkplatform is. Er is een gids van de accommodatie aanwezig om je de vogels en andere dieren aan te wijzen. Ik zag onder andere toekans, brulapen en klauwapen.

 

Na het ontbijt vertrek je om 08.30 uur voor een ochtendexcursie. Ik ging naar de Pipeline Road. Daar maakte ik een wandeling door de jungle van het Soberanía National Park. Er loopt een pad langs een olieleiding, de Amerikanen hebben dit pad dwars door de jungle aangelegd voor de mensen die werkten aan de aanleg en het onderhoud van de olieleiding.

 

Er leven hier ontzettend veel vogels. Ooit werden in 24 uur meer dan 300 vogelsoorten geteld! Zoveel heb ik er niet gespot, maar kleurige trogons, toekans, lorres, motmots (met mooie lange staarten) en ijsvogels zag ik soms hoog in de lucht en soms van heel dichtbij. Ook zag ik in mum van tijd capibara’s (een soort grote cavia’s), brulapen, kapucijnapen en luiaards.

    

 

Terug in de radartoren kon ik aanschuiven voor een lekkere lunch. Je zit met andere gasten aan tafel. Leuk om te horen wat iedereen die ochtend gezien heeft. In de middag weer een excursie, de jungle in of een leuke boottocht maken.

Om 18.00 uur staan er cocktails en appetizers klaar, gevolgd door het diner.

 

Gamboa, Canopy Tower in Panama

Slapen in een voormalig radartoren van het Amerikaanse leger is een bijzondere ervaring. Het hotel staat midden in het Soberanía regenwoud waar geen restaurants en winkels zijn. Je verblijft hier dan ook op basis van volpension. Er zijn veel mooie wandelroutes. Je leeft even tussen de apen, luiaards en veel, heel veel vogels. Zelfs bij de ingang heb je al grote kans dat je een kolibrie spot. Voor natuur-en vogelliefhebbers een echte aanrader.

 

Voor meer informatie of het boeken van dit hotel, kun je contact opnemen met Lara, onze Panamaspecialist.

 

Irene

Van Verre