Reisverslag familie Klomparends
logo-linkedin

Reisverslag familie Klomparends

Redactie Myanmar 6-9-2013

Emmy,

 

We hebben een heerlijke reis naar Myanmar gehad. De intercontinentale vluchten waren goed. Wel lang maar ja, het land ligt niet dichtbij. Overigens hadden we op de 'heen' vlucht een wat ouder type zonder eigen tv scherm. Waren we niet echt goed op voorbereid. Terug wel een heel moderne uitrusting.  

 

Hotels over het algemeen goed. Voor wat betreft het hotel in Bagan had het wel een klasse duurder gekund. We hadden kamers in een nogal 'kazerneachtig' blok. Het hotel in Kalaw was 'under construction' en dus nogal matig. Diner was niet mogelijk in het hotel en in de nabije omgeving was geen restaurant/eetgelegenheid. De gids had al, voor dat wij dat wisten, aangeboden ons met de bus naar het dorp te brengen zodat we daar konden eten.  Enkele andere hotels waren wel heel erg goed (bijvoorbeeld Inle lake).

 

Het vervoer was goed geregeld. Vooral de binnenlandse vluchten waren een goede keuze gezien de slechte wegen.Bij een vertraging op de laatste binnenlandse vlucht (Heho-Yangon) werden we geplaatst op een andere vlucht waardoor we keurig op schema aankwamen in Yangon. We hebben mogen genieten van de kennis van vier gidsen. Twee dames en twee heren. Een aanrader om verhalen van verschillende mensen over Myanmar aan te mogen horen. Alle vier waren ze goed (of prima).

 

De reis geeft ik zonder meer een 9.

 

Nog een paar aandachtspunten die van belang kunnen zijn voor andere reizigers die ook gebruik gaan maken van EPG. Het regelen van het visum bij binnenkomst was al keurig voorbereid door EPG. Wij hoefden eigenlijk helemaal niets te doen dan de 30 dollar (geen 40) te betalen. Pasfoto's/aanvraagformulier en uitnodiging waren niet nodig. Er lag een dossier per persoon met pasfoto uit het paspoort al klaar. Ook een financieel prettige bijkomstigheid was dat alle entreeprijzen inbegrepen waren. Lijkt een detail, maar de entreeprijzen voor de westerse toerist kunnen nogal 'fors' zijn.  

 

De eerste zeven dagen zijn eigenlijk zoals ze zijn beschreven in de reisbeschrijving. Als we de volgende keer in de zomer gaan (regenseizoen) zullen we beslist een (opvouwbare) paraplu meenemen. Heel handig tegen regen maar ook zon. Overigens was dit ook weer goed geregeld want in de bus (en sommige hotels) waren voldoende paraplu's aanwezig.  

 

Bij de Golden Rock en later ook tijdens de zonsondergang in Bagan perfect weer gehad om dit goed te kunnen aanschouwen.  

 

Dag 8 hebben we gefietst. Wel lekke banden maar zo maak je ook kennis met de plaatselijke 'middenstand'.  

 

De volgende dagen zijn weer volgens programma verlopen.  

 

Aan de trekking op dag 14/15 heeft één deelnemer van de reis niet mee gedaan. Het had de dag ervoor nogal geregend. Wijselijk heeft zij toen besloten niet mee te gaan. Zij heeft op eigen gelegenheid bij het hotel een dag extra geboekt. De eerste dag van de trekking heeft het ook grotendeels geregend waardoor de weg behoorlijk glibberig was. De tweede dag bleef het gelukkig droog. Overigens heeft deze twee dagen onze gids prima 'getolkt' tussen de plaatselijke bevolking en ons. Dit maakte de tocht extra leuk.

 

Tijdens het verblijf aan het Inle Lake regende het helaas. We hebben (natuurlijk) wel bijna alle attracties mogen aanschouwen. De tweede dag hebben we maar als een rustdag beschouwd (onze eerste rustdag).  

 

Over het algemeen hebben we genoten van onze reis. Wel denk ik dat dit land zeer snel zal worden 'overlopen' door toeristen. Het is een mooie aantrekkelijke bestemming met een zeer vriendelijke open bevolking. Ons werd ook aanbevolen om bij een volgend bezoek het noorden te bezoeken.  

 

Met vriendelijke groet,

 

Tobias Klomparends

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.