Myanmar, positieve ontwikkelingen!
Emmy Nijman2

Myanmar, positieve ontwikkelingen!

Emmy Nijman Algemeen 29-4-2014

Al 4 keer heb ik Myanmar doorkruist, ik besef goed wat een bofferd ik ben. Het is zo'n sprookjesachtig mooi land! Ik heb gemerkt (en de hele wereld met mij) dat het land steeds toegankelijker wordt.

 

Mijn eerste reis was eind jaren 90. Toen waren Yangon, Bagan en Myanmar de meest bezochte plaatsen (naar andere gebieden kon je toen ook al beperkt, maar toch gebeurde dat nauwelijks). En elke keer als ik weer naar Birma reisde ontdekte ik steeds meer prachtige gebieden. Het land wordt steeds toegankelijker (hoewel mij toen men mij ook 17 jaar geleden geen strobreed in de weg heeft gelegd), er waait een wind door het land die zeer positief is. Tijdens mijn eerste 3 reizen wilden mijn gidsen mij pas na een paar dagen, nadat men mij vertrouwde, wel wat influisteren over de politiek. Praten over het foute regime was gevaarlijk. 

 

Vorig jaar was ik er en ik vond het prachtig: op marktjes verkochten de mensen T-shirts met grote opdruk van Aung San Suu Kyi (de inmiddels beroemde verzetstrijdster). Ik wist niet wat ik zag. De toegankelijkheid heeft ook gevolg voor het aantal buitenlandse bezoekers, dat is duidelijk. De mensen zijn er heel blij mee, dat merk je goed. De meest bekende hoogtepunten van het land kunnen dan ook (in onze winter, beste tijd) rekenen op een behoorlijk aantal toeristen. Prima voor het land. Het heeft ook tot gevolg dat touroperators zoals wij dieper het land ingaan. Natuurlijk zijn Bagan, Mandalay, Inle Lake en Yangon absolute aanraders, mag je eigenlijk niet overslaan. Maar er zijn zoveel meer plaatsen, die qua toerisme nog in de kinderschoenen staan. En dan die gebieden ook 'meepakken': het is het echte reizen. En ik prijs me gelukkig dat ik praktisch alles heb gezien (voor Van Verre, maar natuurlijk ook voor mezelf, wat een verrijking), deze reiservaringen heb ik verwerkt in ons reisaanbod.

 

Ik zou zeggen: geniet nu alvast: myanmar  

 

Emmy Nijman, directeur