Bouwsteen Oudheden Mandalay, Monywa en Bagan

Het is bijna niet te bevatten, zoveel antieke pracht er in en om deze plaatsen te bewonderen is. De oude landelijke koningssteden rondom Mandalay laten een grote verscheidenheid aan erfschatten zien. En ze zijn allemaal anders! Je rolt van de ene verbazing in de andere. Nog niet zo bekend is de route vanaf Mandalay naar Bagan via Monywa.

Een omweg die wij absoluut een aanrader vinden. Rondom Monywa zijn monumenten die niet te vergelijken zijn met die op andere plaatsen in het land. En dan naar Bagan, gedeeltelijk per boot over de Ayarwaddy-rivier: genieten! En Bagan heeft duizende ruïnes van tempels en pagodes op een oppervlakte van maar liefst 40 km2.

Inclusief dagtocht Mandalay
Boottocht naar Bagan
4400 tempels & pagodes van Bagan
Renee2
Renée
Myanmar vind ik een ontdekking! Wat heb ik genoten: al die glans en die aardige mensen, die blij zijn dat je komt. U weet me te vinden.

Reis van dag tot dag: Oudheden Mandalay, Monywa en Bagan

Dag 1            Mandalay

Dag 2            Mandalay

Dag 3            Mandalay

Dag 4            Monywa

 

Dag 5            Bagan        

Dag 6            Bagan

Dag 7            Bagan

Dag 8            Bagan

100% maat werk

Dag 1 Mandalay

Myanmar-Mandalay-Amarapura-rij monnik(8) DSC03803_o5nkmy(8) 11544337196_4dfc74ecef_b[1](8)

U wordt door onze vertegenwoordiger (chauffeur) bij de luchthaven opgewacht en naar uw hotel gebracht (transfer).

 

Informatie Mandalay:

Mandalay is gelegen aan de Ayeyarwady-rivier. Het stadje vormt de uitvalsbasis voor fantastische tochten in de omgeving. Enkele van de meest fraaie bezienswaardigheden van het land liggen op een steenworp afstand. Denk aan de historische (konings)steden Mingun, Inwa (Ava), Sagaing en Amarapura. Maar ook Mandalay zelf is de moeite waard, zie de beschrijving van de bezienswaardigheden hieronder. De wijk langs de rivier met zijn houten huizen, winkeltjes en zandpaden is een rustige tegenhanger van het roezige centrum. Leuk om te bezoeken: een marionettenvoorstelling en een voorstelling van de Moustachebrothers (vrijheidsstrijders). We raden af om te fietsen, het verkeer in Mandalay is te druk. Wel kunt u goed fietsen in de omgeving van Mandalay.

 

Overnachting in Mandalay.

Inclusief privé-transfer.

Dag 2 Mandalay

Dagtocht Mingun en Mandalay. Voor vandaag hebben we een boeiende dagtocht opgenomen. Eerst naar de Ayeyarwaddy-rivier, daar vandaan vaart u op een privéboot in ongeveer een uur naar Mingun, ten noorden van Mandalay. Mingun is de plaats waar ’s werelds grootste tempel had moeten staan. De plotselinge dood van koning Bodawpaya in 1819 maakte echter een abrupt einde hieraan. Een aardbeving in 1838 bracht nog meer onheil. Ondanks alle onheilstijdingen is het schouwspel vanaf de boot op Mingun Paya nog immer bijzonder indrukwekkend te noemen. Hier maakt u wellicht de mooiste foto’s, vooral als monniken of nonnen in uw gezichtsveld lopen, met als achtergrond die indrukwekkende Mingun-pagode met zijn vier poorten. Dit bouwwerk, door zo’n twintigduizend slaven gemaakt, is na de dood van de toenmalige koning nooit afgemaakt door zijn 122 kinderen.

 

U wandelt vervolgens naar de grootste koperen bel ter wereld: 4 meter hoog en een doorsnede van 5 meter. Nog een stukje verder wandelend wederom een bouwwerkwonder: de witte Hsinbyume-pagode, die de zeven bergen symboliseert.

 

Opmerking: Er is een katholieke Birmese zuster, die zich het lot heeft aangetrokken van bejaarde wezen (ouderen zonder kinderen). Ook hier wandelt u zo naar toe. Zij heeft een tehuis in Mingun opgericht. Het is indrukwekkend wat zij tot stand brengt (en u vergeet die stralende dame niet gauw). Het zal duidelijk zijn dat ze graag een financiële bijdrage ontvangt (of neem hoestdrank en aspirine mee).

 

U vaart terug naar de stad. U bezoekt in Mandalay prachtige historische monumenten van de stad, zoals Mahamuni-pagode en het Shwenandaw-klooster met zijn mooie houtsnijwerk. Een absoluut hoogtepunt vorm de Kuthodaw-pagode. In honderden spierwitte pagodes staan in marmeren tabletten de lessen van Boeddha opgesteld; een groot deel staat nog steeds ongeschonden in ‘s werelds grootste ‘boek’. Ook bezoekt u marmerhouwers (wit marmer van Mandalay) en houtsnijders. Indien de tijd het toelaat naar Mandalay Hill, van waar u een prachtig uitzicht heeft over de Ayeyarwady-rivier en de stad.

 

Overnachting in Mandalay.

Inclusief ontbijt, auto/busje met chauffeur, privé boottocht.

Dag 3 Mandalay

P1010532_6lh8q1(8) DSC03510(8)

Dagtocht naar Sagaing, Inwa & Amarapura. Eerst naar Sagaing. Hier leven meer monniken dan burgers. Het plaatsje is een aaneenschakeling van kloosters. Heerlijk om hier even rond te dwalen. Rond 10:15 uur sluiten de monniken (of nonnen als u naar het Tha Kya Di Dar nonnenklooster gaat) in rijen achter elkaar aan richting het eten dat gedoneerd wordt. Een prachtig fotogeniek moment!

 

Vervolgens door naar Sagaing Hill. Vanuit de verte ziet u de tientallen pagodes al glanzen in het zonlicht. Natuurlijk gaat u de berg op om in ieder geval twee pagodes te bezoeken. Schitterende uitzichten over de wijde omgeving, de Ayerwaddy-rivier kronkelt door het mooie landschap.

Daarna naar Inwa, in het verleden Ava geheten; het is geheel door water omgeven. U bezoekt het eiland en de bezienswaardigheden met paard-en-wagen, wel erg toeristisch maar bijzonder leuk. De Ava-brug is de enige vaste oeverbinding over de 2000 km lange Ayeyarwaddy-rivier. Deze voormalige hoofdstad stamt uit 1364. Ook dit historische verleden heeft monumenten nagelaten, zoals de scheve toren van Inwa, de restanten van het stenen klooster Maha Aungmye Bonzan en het charmante teakhouten-klooster Bagaya Kyaung.

Als afsluiter van vandaag de (hopelijk mooie) zonsondergang bij de grootste teakhouten-brug ter wereld, de 1,2 kilometer lange U Bein’s Brug, deze is ruim tweehonderd jaar oud. Het drukke leven op de brug is een prachtig schouwspel en levert menig fraai fotomoment op.

 

Overnachting in Mandalay.
Inclusief privé-auto/busje met chauffeur, paard-en-wagen.

Dag 4 Mandalay - Monywa

Dagtocht, onderweg naar Monywa. Eerst naar Sagaing. Hier leven meer monniken dan burgers. Het plaatsje is een aaneenschakeling van kloosters. Heerlijk om hier even rond te dwalen. Vanuit de verte ziet u de tientallen pagodes tegen de berg 'aangeplakt' al glanzen in het zonlicht. Natuurlijk gaat u de berg op om in ieder geval twee pagodes te bezoeken. Schitterende uitzichten over de wijde omgeving, de Ayerwaddy-rivier kronkelt door het mooie landschap. Daarna door naar de liggende Hlaungdawmu-boeddha, de op een na grootste liggende Boeddha van het land. En ook de Bodhi Tataung is prachtig. De er vlakbij liggende zeer indrukwekkende en kleurrijke Thanbuddhay-pagode bezoekt u erna. Dit enorme bouwwerk wordt wel de Borobudur van Myanmar genoemd.

 

U bent in een gebied met veel kleurrijke en glinsterende bouwwerken, de mooiste is de Thanboddhaya Pagode, de overige zijn ter ere van deze er omheen gebouwd. Net als de Borobudur is ook deze vierkant en trapsgewijs naar boven. Maar: hier kun je in, niet op. De kleuren binnen zijn niet te beschrijven, zo bont, het doet pijn aan je ogen. Er staan hier rond de vijf miljoen boeddha-beelden en beeldjes, velen van ongeveer 10-15 cm hoog.

 

In ongeveer 3 uur rijdt u via een mooie route naar de Chin Dwin-rivier, daarna in ruim een uur  naar de eeuwenoude grottempels van Hpo Win Daung. Onderaan de berg heeft men grotten uitgehouwen, waarin bijna vijf miljoen eeuwenoude Boeddha’s staan. De grotten vormen een lint van maar liefst 2 kilometer, het is aan u of u het hele stuk wilt lopen of dat u een stukje doet. Op een heuvel aan de overkant ligt Sheba Hill, een in de bergen uitgehakte verzonken stadje. Wonderlijk: de straten met de historische huizen liggen, net als de koopgoot van Rotterdam, in de diepte. En dan terug naar uw eigen auto/busje. Aan het eind van de middag komt u in uw hotel in Monywa aan.

 

Informatie Monywa:

Monywa is interessant vanwege de bezienswaardigheden in de nabije omgeving, zoals we beschrijven. Als deze bij Bagan of Mandalay zouden liggen, zou iedere bezoeker er naar toe gaan. Monywa is overigens bekend (bij de Birmezen) vanwege de verkoop van thanaka (geelachtig poeder, dat vrouwen op hun gezicht aanbrengen om hun huid te beschermen tegen de zon).

 

Overnachting in Monywa.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

Dag 5 Monywa - Bagan

Myanmar 2012 664(8) Myanmar-Monywa-monnik3(8) IMG_7303(8)

U rijdt in ongeveer 2 uur zuidwaarts, naar Pakokku. Daar maakt- en verkoopt men traditionele kleding, dekens en doeken. U kunt hier even rondwandelen. U gaat aan boord van uw privé-boot, een open boot, met een overkapping tegen de regen en zon.

U vaart over de rivier de Ayeyarwady (bekend van het gedicht ‘Road to Mandalay’ van Kipling) in ongeveer 2 uur stroomafwaarts naar Bagan. Van verre ziet u op een gegeven moment de skyline van Bagan: ontelbare punten van de historische pagodes.

Alles bij elkaar bent u vandaag een volle dag onderweg.

 

Informatie Bagan:

Bagan hoort natuurlijk thuis op de lijst van het Unesco Werelderfgoed, want waar ter wereld wist men in een tijdsbestek van 230 jaar ruim 4,400 tempels en pagodes uit de grond te stampen? Precies: in Bagan. De gouden periode van Bagan begon in 1057 na Christus. De komst van Kublai Khan in 1287 luidde het definitieve verval in. Birmezen begonnen de regio zelfs te mijden, omdat er geesten zouden rondwaren. Pas met de komst van de Britten herwon de regio iets van zijn oude grandeur en durfden ook de Birmezen er zich weer te vestigen. Niemand weet precies hoeveel monumenten Bagan herbergt. Het enorm grote gebied, ‘bezaaid’ met tempels en pagodes, is tegenwoordig een bezienswaardigheid van groot belang geworden. Bagan brengt weer geluk. De tempels zijn te vinden in een gebied met een omvang van 42 vierkante kilometer(!), de zogenaamde Bagan Archaeological Zone. De belangrijkste tempels bevinden zich in een straal van een paar kilometer rondom het ommuurde Old Bagan. Dankzij het droge klimaat hebben vele monumenten de tand des tijds goed kunnen weerstaan, hoewel het goud, het marmer en de edelstenen die de gebouwen bedekten, verdwenen zijn.

Restauratie van de ruïnes vindt stap voor stap plaats. Bagan ligt aan de mooie Ayeyarwady-rivier.

 

Er zijn fietsen te huur (bij de meeste hotels, anders in het plaatsje zelf), waarmee u (met routekaart) door het gebied kunt dwalen. Heel leuk en makkelijk (het is een vrij vlak gebied). Heel wat anders, maar wel typisch voor Bagan: prachtige lakwerken waterkruiken en schalen, in de kleur van de rode aarde. Bezoekt u een lakwerkfabriekje, dat tevens natuurlijk een winkel is. Ook heel leuk: naar het plaatsje Nyaung-U, ten noorden van de historische vlakte gelegen. Hier is een grote markt, waar men alle dagelijkse zaken en voedsel verhandelt. U zult er ook andere toeristen zien (ook wat kraampjes met zogenaamd oude gebruiksvoorwerpen), maar het is de zeer de moeite waard.

Nyaung-U is ook de officiële vestiging van de luchthaven (dit zult u ook bijna altijd op uw vliegticket aantreffen).

 

Overnachting in  Bagan.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, privé boottocht.

Dag 6 Bagan

Dagtocht pagodevlakte. De allerbelangrijkste reden om naar Bagan te gaan is de immens grote, historische vlakte. Maar eerst brengt uw chauffeur u naar de roezige Nyaung Oo Market (in de vroege ochtenduren het leukst) en aan een lakwerkfabriekje. Dan naar een hoogtepunt van uw reis, het uitgestrekte historische gebied, zie de informatie dag van aankomst in Bagan. Als u op een van de grotere pagodes staat, ziet u overal de punten van de pagodes omhoog steken, hoe ver u ook kijkt. We vermelden niet alle tempels en pagodes, u mag zelf ook uw voorkeuren aangeven; uw chauffeur brengt u naar de meest interessante in dit uitgestrekte gebied. Terug naar uw hotel.

 

Uw chauffeur haalt u weer op, u gaat weer het gebied in. Bij een van de hoge pagodes kunt u genieten van de zonsondergang.

 

Overnachting in Bagan.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

Dag 7 Bagan

Myanmar-Bagan-Pagodes2(13)

Uitstapje naar Mount Popa en Salay. U rijdt eerst naar Salay wat ongeveer op 1,5 uur rijden van Bagan ligt. Salay is een kleurrijk oud religieus centrum in Centraal-Birma. U kunt genieten van de schoonheid van deze compacte stad met vele koloniale gebouwen, kloosters (versierd met prachtig houtsnijwerk) en pagodes. Hierna door naar Mount Popa. De berg is ooit ontstaan na een aardbeving. Mount Popa is de heiligste berg van Myanmar en een pelgrimsoord van Birmezen, omdat het ook de plek is waar de 37 nats of geesten worden aanbeden.

 

Draag geen zwarte of rode kleding, zeg geen slechte dingen, vloek niet en neem geen vleesproducten mee. Een slecht gestemde nat betekent onheil. Op de indrukwekkende berg staat een fraai complex met kloosters, stoepa’s en relikwieën. Het uitzicht vanaf de berg isadembenemend. U kunt via trappen helemaal naar boven (777 treden), een hele klim, maar wel zeker de moeite waard.

Uw chauffeur brengt u op de terugweg naar een fabriek waar palmsap wordt gemaakt.

U bent zo rond de 7 á 8 uur onderweg vandaag.

 

Overnachting in Bagan.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

Dag 8 Bagan

Na het ontbijt, einde van dit arrangement.

Inclusief ontbijt

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën