Grotten,  jungle en vleermuizen in Mulu National Park
Gionne (1)

Grotten, jungle en vleermuizen in Mulu National Park

Gionne van Wijnen Maleisie 16-7-2014

In een woord samengevat: Wauw! Wat voel je je klein in de immense jungle en vele grotten van Mulu National Park. Een indrukwekkende ervaring. Ik heb onlangs voor Van Verre een inspectiereis gemaakt naar Sarawak, Borneo.

 

Het avontuur begon al bij aankomst op de ieniemienie luchthaven van Mulu (er is niet eens een bagageband!). Hier werden we met een tuktuk opgewacht om naar ons resort gebracht te worden; het prachtiger Royal Mulu Resort. Luxe middenin de jungle! Na ons even opgefrist te hebben was het al tijd voor de eerste excursie. Weer de tuktuk in, en 10 minuten later registreren bij het hoofdkantoor van het nationale park. Vanaf hier voert een goed begaanbare plankieren route dwars door de jungle naar de naast elkaar gelegen Lang- en Deercave. Op rustig tempo kost het ons drie kwartier tot de ingang van de grot.

 

Als eerste bezoeken we de Lang Cave; ontdekt door dhr. Lang en een van de kleinere grotten. Prachtige rotsformaties, stalactieten en stalagmieten. En dat alles dim verlicht. Je wordt er stil van, zo mooi!  In de naastgelegen Deer Cave kwamen vroeger herten drinken, maar de vele toeristen schrikken ze nu af. Eigenlijk kunnen we deze grot beter Bat Cave noemen. Duizenden vleermuizen hangen hoog aan het plafond. Wat een lawaai maken die beestjes, en wat een Guano (zoek maar op!) produceren ze! 

 

De ingang van de Deer Cave is een van de grootste ter wereld. Doordat er veel licht binnenvalt, groeien er in het begin van deze grot veel planten en mos. Erg mooi. De grot is heel diep, breed en hoog en erg indrukwekkend. Een goed begaanbare, deels verlichte route met veel trappen voert ons door deze mysterieuze wereld. Diep in de Deer Cave is een deel van het dak ingestort waardoor er hier ook zonlicht binnenvalt. Dit stukje wordt niet voor niets de “Garden of Eden” genoemd; een stukje vruchtbaar groen in de verder donkere grot. Snel door naar buiten, want de schemering zet in. Op dit tijdstip vindt namelijk een prachtige natuurshow plaats: het uitvliegen van de vleermuizen op zoek naar hun avondmaal. Als we mazzel hebben, want er zit regen in de lucht en bij slecht weer blijven de vleermuizen soms binnen (gelijk hebben ze).

 

Buiten de grot is een tribune aangelegd vanwaar het zicht op de in grote groepen uitvliegende vleermuizen het beste is. En na een half uurtje wachten is het zover! Net alsof er een kringelende rookwolk uit de grot komt. Zo hoog dat je moet weten dat het vleermuizen zijn. Wat een natuurspektakel! Helaas begint het weer steeds dreigender te worden, en we moeten nog een aardig stukje lopen terug naar de ingang. Dus in rap tempo weer terug over de plankieren die gelukkig nu ook verlicht zijn.  

 

 

 

De volgende dag worden we met een longboat (een lange smalle boot) opgepikt bij de steiger van ons hotel. Het boottochtje over de rivier, dwars door de groene jungle, is een mooi begin van deze dag. Vandaag is het zondag, en dat is duidelijk wasdag. In de dorpjes aan de rivier wordt de was gedaan en nemen de mensen zelf ook een uitgebreid bad. We zien vele kinderen zich insoppen in de rivier. En allemaal vinden ze het net zo leuk om ons te zien. We hebben wat afgezwaaid.

 

Na een klein uur varen meren we aan bij de steiger vlakbij de Wind- en Clearwater Caves. Beide grotten zijn via een kruip-door-sluip-door route met elkaar verbonden, maar deze route is alleen onder begeleiding toegankelijk voor mensen met veel ervaring in het verkennen van grotten; het zogenaamde Adventure Caving. Wij houden ons bij de “Showcaves” die lekker makkelijk begaanbaar zijn. Allereerst naar de Wind Cave via plankieren tegen de bergwand aan schuin omhoog. In deze grot vinden we veel smalle doorgangetjes waar een lekker verkoelend windje waait; vandaar de naam. De grote attractie in deze grot is de “Kings Chamber”: een grote ruimte diep in de grot met heel veel “collums” (aan elkaar gegroeide stalactieten en stalagmieten).

 

Maar ook de “Sinkhole” (een stukje waar het dak is ingestort waardoor er veel groen groeit) is erg mooi. Weer terug naar buiten, over de plankieren langs de rotswand (af en toe best hoog), naar de Clearwater Cave. Vlak voor de entree is er even koffiepauze op de picknickplaats. Goed idee, want we moeten even op krachten komen voor de beklimming naar de Clearwater Cave via een steile en erg lange trap. De entee van de Clearwater Cave is groot en mooi groen begroeid met vele mossen en varens. We nemen eerst  een zijweg naar de “Lady Cave”. Hier staat een stalacmiet die een schaduw in de vorm van een vrouw op de muur produceert.

 

Dan door naar de Clearwater Cave. Men heeft duidelijk het beste voor het laatst bewaard. De Clearwater Cave is enorm goot en indrukwekkend. Door de grot stroomt een ondergrondse rivier die vanwege de weerkaatsing een enorm kabaal maakt. De route door deze grot loopt in een lus en gaat ook hoog door de grot. Veel klimmen dus, maar het uizicht maakt dit zeker de moeite waard. Terug naar de picknickplaats waar een eenvoudige smaakvolle lunch voor ons klaarstaat: rijs met kip/curry, groenten en watermeloen toe. Voor de liefhebbers is er nog even gelegenheid om te zwemmen in het kristalheldere water van de rivier die uit de Clearwater Cave stroomt.

 

 

 

 

Een paar prachtige ervaringen rijker stappen we weer in de longboat. We hebben de stroom mee, dus het tochtje terug gaat een stukje sneller. Gelukkig maar, want onderweg begint het goed hard te regenen. Heeft het toch nog nut dat we de poncho’s mee hebben (dit is de eerste en de laatste keer dat we ze nodig hebben). We worden bij het hoofkantoor van Mulu National Park afgezet, want we hebben voor deze middag nog een extra excursie geboekt: een Canopy Walk.

 

We lopen weer een stukje in de richting van de Lang- en Deercave en slaan dan af op een klein paadje naar de canopy walk. Hoog in de bomen hangt een parcours van een kleine halve kilometer over wiebelbruggen tussen bomen in. Een van deze bruggen is de langste brug in een Canopy Walk ter wereld! Tweemaal wordt de rivier overgestoken. Hoewel ik geen hoogtevrees heb, vind ik het toch wel erg spannend. Twee aan twee steken we de bruggen over. Hoog in de bomen zien we vogels en eekhoorns. Een hele ervaring! 

 

Gionne van Wijnen

 

Kijk voor de bouwsteen: Grotten in tropisch regenwoud

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.