Geweldige reis in Borneo
logo-linkedin

Geweldige reis in Borneo

Redactie Maleisie 27-8-2013

Wij kijken terug op een geweldige reis. We hebben genoten van Hong Kong en van Borneo. Nog nooit zoveel vriendelijke en behulpzame mensen ontmoet. Een geweldige ervaring. We hebben 166 vogelsoorten gezien en hadden wel een massage nodig voor de nek (lang omhoog kijken). De verzorging was oveal geweldig.  Dank voor de mooie reis. 

 

Borneo. Kota Kinabalu vonden wij als plaats niets. Een deel van de waterfront wordt gerestaureerd. Het stinkt er naar diesel en visresten. Er waren maar enkele restaurants open en daar zat niemand. Wel Signal Hill gedaan. Aardig, maar ook niet bijzonder. In het hotel hadden we de suite en het eten was daar erg goed. N.b. Afhankelijk van de vlucht, overwegen mensen meteen door te laten reizen naar Kota Kinabalu National Park, of anders een hotel met zwembad om wat bij te komen. Volgende dag met Adrian (perfecte birdwatcher guide) naar Mount Kinabalu National Park . Onderweg eerst nog op een andere plek vogels gekeken. Veel endemics. Blij dat we in het park zelf een lodge hadden. Erg leuk om in het park zelf te zitten. s'Middags steeds gelunched in het hotel net buiten het park. Eten erg goed, maar in het hotel in het park was het ook goed. N.b. reizigers adviseren om in het park te zitten. Paar dagen dus intensief vogels gekeken met Adrian. Pas de laatste dag (onderweg) naar Poring om bij de hotsprings vogels te kijken. Anders veel reistijd om heen en weer te rijden. Bij Poring wisselden we ook van gids om naar Sepilok te rijden. Hele mooie lodge. Huisje aan het water.

 

Sepilok heel leuk om de Oerang Oetangs (OO) te zien. Twee keer een nachtsafari (vliegende eekhoorns en slangen). Ook een loslopende OO. Twee keer vogels gekeken in het Rainforest project plan. Doodstil daar en ze hadden een prachtige canopy walk. Daar hebben we uren met onze gids doorgebracht. O.a. zeldzame bristleheads gezien (zeldzame vogel). Gids was goed maar iets minder een vogelaar dan Adrian. Daarna door naar Sukau. Spannende boottocht vanaf Sandakan. Veel vogels, wilde OO en een groep olifanten aan de waterkant. Mooie lodge. Veel boottochten gemaakt. Ook weer in het donker. Veel vogels. Onze gids had hier toch iets moeite met de namen van de vogels en daar hebben we op een bootocht een extra gids erbij gevraagd en dat was geen enkel probleem.Eten goed, maar niet zo lekker als in Mount Kinabalu National Park. Ook naar de Gomatang grotten geweest. Leuk, de vleermuizen gezien aan het einde van de dag en weer een wilde OO. 

 

Met onze gids naar lahad Datau gereden waar we een andere gids kregen om ons naar Tabin NP te brengen. We vonden Tabin geweldig. Ook weer veel vogels, een geweldige vriendelijke en goede gids (Maldin). Naar de mud volcano geweest en ook gezwommen bij de waterval. Gewandeld, Olifanten gezien al wandelend, OO's, Met de jeeps gereden. Top. 

 

Transfer en vlucht naar KK en transfer naar hotel Shangri-La Rasa Ria. Vier geweldige dagen gehad. We hadden ons wel laten upgraden naar de ocean view (330 MYR per nacht), maar we hadden daardoor een rustiger deel van het hotel, access tot een breakfastrest. Vlak bij het strand, bad op de veranda. en andere priviliges bij het zwembad. Voor ons het meest luxe gevoel wat we ooit hebben gehad. Een keer gegolft met gehuurde spullen. Aardige baan, maar niet met prachtige uitzichten.  

 

Resumerend. Een geweldige vakantie waar we met plezier aan zullen terug denken. Wat een gewelidge stad Hong Kong en de mensen in Malesie zijn enorm gastvrij en zeer gedienstig. Wat een service in het laatste hotel. Helemaal top. De transfers en alles was verder ook prima geregeld. We hebben nergens hoeven wachten. Hebben we iets gemist? Bij het hotel is geen  baai waar je mooi kunt gaan snorkelen. Dat wel doen kost een dag en dan eerst weer naar Kota Kinabalu, boottochtje, etc. Het zou meer mensen trekken als er met een boot vanaf het strand vertrokken kan worden. Het strand bij het hotel geeft je wat dat betreft geen bounty gevoel.

 

Nogmaals onze dank en wellicht tot een volgende keer (of op een van de diverse vakantiebeurzen).

 

Met vriendelijke groet Rob de Haas en Jose Maan.   

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.