Gaya Island, Gayana Eco Resort

Borneo

Op het prachtige groene eiland Gaya is, grotendeels op palen in het water, het Gayana Eco Resort gebouwd. Het resort is gelegen op slechts 30 minuten varen van de stad Kota Kinabalu. Ideaal om hier uw reis door Borneo te beginnen of te eindigen. Vanaf het schitterende zwembad kijkt u uit over de zee. De Villa's zijn zeer smaakvol en verfijnd ingericht, tropisch hardhout is hier overvloedig toegepast. Vanaf de meeste Villa's-op-palen kunt u zo de zee in om te zwemmen. Er is overigens niet veel strand, de kust is bedekt met mangrove-bossen. Bij eb wordt er een klein strandje zichtbaar. U kunt diverse watersportfaciliteiten beoefenen. Onze mening: een heel mooi resort, met een maar: u kunt er niet zo heel veel. Omdat er praktisch geen strand is, kun je niet even een wandelingetje maken (nou ja, naar het restaurant en het zwembad).

Locatie

Gaya Island ligt voor de kust van de stad Kota Kinabalu. U vaart in ongeveer 30 minuten over vanaf Kota Kinabalu. Gaya Island is een redelijk groot eiland met jungle, mangrove en stranden. Er zijn 3 accommodaties die verspreid over het eiland. Er zijn verder geen restaurants; u bent dus aangewezen op uw accommodatie. Voor de kust kunt u snorkelen en duiken. Gaya ligt in het Tunku Abdul Rahman National Park (een onderwaterreservaat). Het koraal is echter niet het mooiste wat er is. Dit is veroorzaakt door de vele dagtoeristen die vanuit Kota Kinabalu naar Gaya Island komen voor snorkeltripjes.

Accommodatie

Het resort heeft slechts 44 kamers, allen van hout. De daken zijn met bladeren bedekt. Alle huisjes hebben balkons, een aantal zelfs boven het water. Uiteraard hebben alle kamers airconditioning.

 

Kamertypen:

- Lagoonview Villa's: dit is het voordeligste kamertype. Deze kamers hebben zicht op het zwembad en het restaurant (maar u ziet ook de zee).
- Mangroveview Villa's: Vanuit uw kamer kijkt u over het water heen richting de kust met mangrovebossen (en het strandje bij eb).
- Rainforestview Villa's: de huisjes liggen tegen de berg aan, dus niet boven het water. U kijkt aan de voorkant, vanaf het balkonnetje, tussen de Ocean Villa's door, naar het water.

- Oceanview Villa's: Dit kamertype is het mooist (en het duurst). Met zicht recht op zee, een echt enorm groot balkon, trapje het water in. De gasten die in dit kamertype logeren krijgen hun ontbijt gebracht per bootje en eten op het balkon. Heel leuk.

 

Voorzieningen

Het restaurant is heel leuk; met zicht op het zwembad en de zee. Er worden diverse watersporten aangeboden. U kunt bijvoorbeeld gratis kayakken (alles zonder motor is gratis). Ook kunt u onder begeleiding jungletochten maken. Het eiland is bedekt met dicht tropisch regenwoud. Duiken en snorkelen: hoewel het wel wordt aanbevolen door het hotel, vinden wij het hier niet zo geschikt.

Wel is men actief met het kweken van koraal, maar dat vergt tijd. Verder heeft men een klein centrum waar schildpadden en bijzondere vissen worden gehouden. Deze worden op termijn weer teruggezet (het is een soort opvangcentrum). Ook kweekt men zelf de vissen (kunt u ook zien), die voor de gasten als voedsel dienen.

Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën