terug naar het overzicht

Rondreis De juwelen van Laos

Maak kennis met ongerept Laos tijdens deze prachtige reis vol cultuur en natuur en ontmoet de vriendelijke bevolking van deze fascinerende bestemming. U begint deze reis met een bijzondere boottocht over de Mekongrivier, waarbij u kunt genieten van de prachtige natuur. De vroegere koningshoofdstad Luang Prabang en de huidige hoofdstad Vientiane worden uiteraard niet overgeslagen tijdens deze reis. Daarnaast bezoekt u de bekende Vlakte der Kruiken en het plaatsje Vang Vieng, bekend vanwege zijn indrukwekkende kalkstenen rotsformaties. Tevens krijgt u de gelegenheid om de hoogtepunten van zuid Laos te ontdekken tijdens de reis. 

Denkt u hierbij aan de heilige khmertempel Wat Phu en de eilanden Don Kone en Khong island. In de wateren rond deze eilanden huist een zeer zeldzame bewoner; de Irrawaddy dolfijn.
Als u geluk heeft kunt u deze bijzondere diersoort spotten tijdens een boottocht rond de eilanden. Maar denkt u ook aan de indrukwekkende Kone Papheng waterval en het Bolaven Plateau. Na deze prachtige ontdekkingsreis heeft u een zeer goede indruk van heel Laos gekregen. Maar dit is nog maar één van onze complete rondreizen. Kijk ook eens naar de combinaties en de bouwstenen.

Wat maakt deze reis bijzonder
Luang Prabang en Vientiane
Mooie boottocht Mekong
Ongerept Zuid-Laos
Laos-Kim-Pronk
Kim
Laos vond ik echt een verrassend land, het voelt nog puur aan. Benieuwd naar mijn tips voor een reis door Laos?
Prijsindicatie: vanaf € 2325,- p.p. bij 2 personen
Reisduur: 15 dagen / 14 nachten
Vrijblijvende offerte aanvragen Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisidee

Reis van dag tot dag: De juwelen van Laos

Dag 1      Aankomst Chiang Rai

Dag 2      Pakbeng

Dag 3      Luang Prabang

Dag 4      Luang Prabang

Dag 5      Luang Prabang

Dag 6      Vlakte der Kruiken, Phonsavan

Dag 7      Vlakte der Kruiken, Phonsavan

Dag 8      Vang Vieng

 

Dag 9      Vang Vieng 

Dag 10    Vientiane

Dag 11    Khong island

Dag 12    Khong island

Dag 13    Bolaven Plateau

Dag 14    Bolaven Plateau

Dag 15    Pakse 

Dag 16    Vertrek

100% maat werk

Dag 1 Aankomst Chiang Rai

U wordt van de luchthaven van Chiang Rai opgehaald en naar uw hotel in de stad gebracht (transfer).

 

Informatie Chiang Rai:
Chiang Rai de grootste noordelijke stad van Thailand. Het is een goed uitgangspunt voor een bezoek aan de bekende Gouden Driehoek, het drielandenpunt met Birma, Laos en Thailand. De regio is met name interessant vanwege het prachtige berglandschap en de weelderige natuur. Chiang Rai heeft zelf geen bijzondere hoogtepunten waardoor het niet door hordes toeristen wordt bezocht. Dit heeft als voordeel dat de sfeer en nog typisch Thais is, de mensen spreken bijna geen Engels en de prijzen liggen lager dan in de bekendere plaatsen van Thailand. Het klimaat in Chiang Rai is mild, wel soms erg warm (juni tot oktober), maar door de lagere luchtvochtigheidsgraad voelt het prettiger aan en het koelt 's avonds af. De stad is heel groen met veel bomen en water. Genoeg keus uit goede restaurantjes en natuurlijk is er ook hier een markt. Buiten de stad kunt u theeplantages, natuurparken en wat kleine dorpjes van bergstammen bezoeken. Ook is Chiang Rai een goed uitgangspunt voor reizen richting Laos.


Overnachting in Chiang Rai.

Inclusief ontbijt, transfer

Dag 2 Chiang Rai - Pakbeng

Laos-Pakbeng-mekong2.jpg 123-17940678_l(8) Laos-Pakbeng-mekong5.jpg 123-25023392_l(8) Laos-Pakbeng-mekong3.jpg 123-33611708_l(8)

U wordt bij uw hotel in Chiang Rai opgehaald en naar Chiang Khong gebracht (transfer). Deze plaats ligt op de grens met Laos en de rit duurt ongeveer 2 uur.

 

Na de douaneformaliteiten in Thailand steekt u de brug over met een bus, zeer omslachtig geregeld, dus het duurt bij elkaar wel een uurtje om aan de Laotiaanse kant te komen. U neemt al uw bagage mee. Aan de overkant, de Laotiaanse kant, koopt u uw visum met contante dollars. Hier staat een vertegenwoordiger van de bootmaatschappij op u te wachten met een bordje. Per transfer wordt u naar de boot gebracht.

 

Vanaf de Laotiaanse Houei Say-pier vertrekt de boot stroomafwaarts over de beroemde Mekong-rivier richting Pakbeng. De eerste dag is het landschap heuvelachtig, hoe verder u Laos in vaart wordt het bergachtiger. De hellingen zijn prachtig groen met veel verschillende soorten bomen. Een deel van de bossen is gekapt om meer akkerland te creeëren.  Af en toe staan vaart u langs kleine nederzettingen. Onderweg gaat u een keer van de boot af om het landelijke leven langs de rivier van dichtbij te beleven en een indruk te krijgen van de bezigheden van de Kamu-bevolking. Alle huizen zijn op palen gebouwd voor ongedierte en wateroverlast. Voor de kinderen is de ruimte onder het huis een geliefde speelplaats. Na het bezoek vaart u verder terwijl aan boord een uitgebreide buffetlunch wordt geserveerd. De natuur om u heen wordt steeds mooier. Aan het eind van de middag komt u aan in Pakbeng. Over gammele bruggetjes loopt u naar het vaste land en checkt u in bij uw accommodatie. Als er nog tijd is voordat het donker wordt is het leuk om even naar het dorp te wandelen, ca. een half uurtje lopen. Met een drankje op het terras wachten op de zonsondergang is ook een aanrader. Het uitzicht op de Mekong is adembenemend.

 

Aandachtspunten:

- de boten (Shompoo Cruise of Luang Say Cruise) varen niet dagelijks. Vertrek vanuit Houey Say is op dinsdag, donderdag, zaterdag. Vanuit Luang Prabang vertrekt de boot elke dinsdag, donderdag en zondag.

- minimum passagiers: 8.

- Van november t/m maart, bij vertrek vanuit Luang Prabang, kan het voorkomen dat u geen dorpjes kunt bezoeken in verband met de tijd. In deze periode van het jaar is het later licht en vroeger donker. 

 

U overnacht in Pakbeng.

Inclusief ontbijt, lunch, koffie, thee, water, stops onderweg, Engelssprekende gids

Dag 3 Pakbeng - Luang Prabang

U ontbijt in de lodge. Wandelt u voor het ontbijt (als u zin heeft; wel erg vroeg!) even naar de markt in Pakbeng waar mensen uit de omliggende dorpjes hun goederen ruilen. Dan aan boord van de boot voor het tweede deel van de cruise. Het landschap is mooi; het is ruiger en groener dan tijdens de eerste dag op de boot. U stopt onderweg om te kijken bij een traditionele destilleerderij waar van rijst alcoholische dranken worden gemaakt. Er hangen ook vele prachtig geweven doeken, dé specialiteit van Laos. De buffetlunch wordt voor u aan boord klaargemaakt. Niet ver van Luang Prabang liggen de Pak Ougrotten, precies op het punt waar de rivier zich splitst. U bezoekt er de Tam Ting-grotten, waar duizenden Boeddhabeeldjes zijn verzameld. Er is nog een tweede grot, dat is een hele klim maar wel de moeite waard. U komt voor zonsondergang aan in Luang Prabang. Bij aankomst wordt u met een transfer naar uw hotel in de stad gebracht.

 

Luang Prabang is de vroegere koningshoofdstad van Laos. U vindt er prachtige, eeuwenoude tempels en koloniale huizen. Zó bijzonder dat de gehele oude stad op de lijst van UNESCO staat. De stad is gelegen op een schiereiland waar de Mekong- en de Khan-rivier samenkomen. Van de ene oever naar de andere is op loopafstand. Luang Prabang is dan ook gemakkelijk te voet te verkennen.  Het is een levendige stad met van vroeg tot laat reuring. Het begint al met de monniken met hun bedelnappen in de ochtend, neem zeker de moeite om hiervoor een keer om zes uur op te staan. Dit ritueel is een lust voor oog en camera. Met het schilderachtige centrum van Luang Prabang op de achtergrond zorgt het voor de mooiste foto's. Als u het hoogste punt Phousi Hill beklimt, heeft u op de top een adembenemend uitzicht over Luang Prabang, de Mekong-rivier en de omliggende bergen. 's Avonds kunt u genieten van een Frans wijntje op een terras of kiest u liever voor een Lao biertje bij een lokaal restaurantje, wat u wilt.


Overnachting in Luang Prabang.

Inclusief ontbijt, lunch, vervoer (samen met andere reizigers), transfer

 

Dag 4 Luang Prabang

30 watervallen(17) P1120189_ddufh7(17)

Wij raden u aan om eerst ’s ochtends heel vroeg op te staan om deel te nemen aan het dagelijkse ochtendritueel. Monniken dwalen door de stad om de lokale bevolking te zegenen. Zij krijgen giften als dank, voornamelijk kleefrijst in kommen die zij bij zich dragen. Heel bijzonder en fotogeniek! U doet dit op eigen gelegenheid.

 

Halve dag excursie Kuang Si watervallen (08.00-12.00 uur of 13.00-17.00 uur):

Geniet van een verfrissende duik in het turquoise water van de Kuang Si watervallen bij Luang Prabang. Na het ontbijt wordt u opgehaald om naar de schitterende watervallen te gaan. De weg er naartoe is ook al erg de moeite waard. Veel teakhouten bossen en verschillende inheemse dorpen (van de Hmong en Khmu) passeert u. U maakt een stop bij het Living Crafts Centre om kennis te maken met de beroemde Laotiaanse stoffen en weverijen. Bij de watervallen is het prachtig wandelen langs het turquoise water in de witte kalkstenen poelen die trapsgewijs omhoog gaan totdat u bij de waterval uitkomt. De natuurlijke zwembadjes lenen zich perfect voor een verfrissende duik. Vergeet daarom vandaag uw badkleding en een handdoek niet! Bij de ingang van het park is een opvangcentrum voor Sunberen. Deze schattige beren worden met uitsterven bedreigd. In dit opvangcentrum worden zieke- en/of weesberen verzorgd. U kunt een kijkje nemen wat men hier allemaal doet mocht u geïnteresseerd zijn. De middag is ter vrije besteding.

 

Overnachting in Luang Prabang.

Inclusief ontbijt, privévervoer, Engelssprekende gids, entreegelden

Dag 5 Luang Prabang

U heeft nog een hele dag de tijd om te genieten van deze gezellige plaats. 

Overnachting in Luang Prabang.

Inclusief ontbijt

Dag 6 Luang Prabang- Vlakte der Kruiken, Phonsavan

U wordt bij uw hotel in Luang Prabang opgehaald door uw chauffeur (privé-transfer zonder gids) en naar uw hotel in Phonsavan (Vlakte der Kruiken) gebracht. Duur: 7-8 uur.

 

De mysterieuze Vlakte der Kruiken bij Phonsavan is de reden voor een bezoek aan deze plaats. Er zijn zeven vlakten te bezoeken, de andere zijn verboden gebied. Waar de vele, soms metershoge, stenen kruiken voor dienden: daar zijn de geleerden het nog niet over eens. Maar: ga kijken en verwonder u. Verder: er is heftig oorlog gevoerd in deze streek tijdens de Amerikaans-Vietnamese oorlog (dit deel van Laos was een aanvoerroute naar het noorden van Vietnam). Er is een levendige handel in schroot en brokstukken van bommen.  De lokcale bevolking recycled het ijzer en maakt er van alles van, sommigen kunnen er goed van leven. Zo zie je bijvoorbeeld vrij veel omheiningen, gemaakt van (lege) bommen. Ook is hier al een Vietnameze sfeer te proeven, u bent niet ver meer van de grens en er hebben zich veel Vietnamezen gevestigd in Phonsavan.


Overnachting in Phonsavan.

Inclusief ontbijt, privé auto/busje met chauffeur

Dag 7 Vlakte der Kruiken, Phonsavan

Laos-vlakte-der-kruiken1.jpg 123-30686697_l(13)

Dagexcursie Vlakte der kruiken:

Vandaag gaat u onder begeleiding van uw gids en met uw privé auto met chauffeur de Vlakte der Kruiken bekijken. Men denkt dat de kruiken meer dan 2000 jaar oud zijn. Archeologen weten nog steeds niet wat het specifieke nut van de kruiken was. Werden ze gebruikt als urnen voor de overledenen of om rijstwijn te bewaren? Er zijn meer dan honderd van deze mysterieuze velden met vazen van zandsteen. U bezoekt een plek waar kruiken liggen van meer dan duizend kilo! Hoe zijn de kruiken daar terecht gekomen? Het blijft een raadsel. Lost u het op?

 

Overnachting in Phonsavan.

Inclusief ontbijt, privé auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids, entreegelden

Dag 8 Vlakte der Kruiken- Vang Vieng

U wordt bij uw hotel in Phonsavan opgehaald door uw chauffeur (privé-transfer zonder gids) en naar uw hotel in Vang Vieng gebracht. Het is een lange reisdag naar Vang Vieng. U bent zo ongeveer 7 uur onderweg. U kunt af en toe een stop maken om foto's te maken van de schitterende omgeving. De groene, jungle-achtige bergen zijn bijzonder mooi. De dorpjes zijn authentiek en veelal zijn er vele enthousiaste kinderen die naar u zwaaien.

 

Vang Vieng is een kleine stad, omgeven door fascinerend karstlandschap, kalkstenen rotsformaties en groene rijstvelden. Vanaf het terras van uw hotel heeft u prachtig zicht op de zonsondergang temidden van deze ongerepte natuur.

De iets minder leuke kant van Vang Vieng is dat er de laatste jaren veel backpackers uit de hele wereld naar toe komen. Er zijn vele barretjes en er worden soms feesten georganiseerd. Deze worden in het centrum gevierd. Onze accommodaties zijn hier niet in de buurt. Het is maar dat u het weet. De omgeving van Vang Vieng maakt echter heel veel goed! Mocht u de eventuele overlast niet willen riskeren, gaat u er dan niet naar toe of blijf er maar 1 nacht, als stop op weg naar Vientiane of Luang Prabang.

 

Overnachting in Vang Vieng.

Inclusief ontbijt, privé auto/busje met chauffeur

Dag 9 Vang Vieng

Laos-VangVieng-opdefiets(17) DSC_6017(17)

Vandaag heeft u alle tijd om op eigen gelegenheid de mooie omgeving van Vang Vieng te verkennen. U kunt in de grotten op onderzoek uit gaan of de omgeving per fiets verkennen. Zodra u het plaatsje uit bent bevindt u zich temidden van rijstvelden en rotspieken wat een prachtig contrast weergeeft. Voor de avonturiers is ook leuk om met een rubber band de Nam Song-rivier af te zakken. Doet u het liever in een motorbootje, dan kan dat ook. De plaats zelf is niet interessant, u gaat er heen voor de natuur.

 

Overnachting in Vang Vieng.

Inclusief ontbijt

Dag 10 Vang Vieng- Vientiane

In ongeveer drie uur rijden bent u in de hoofdstad Vientiane. Aansluitend maakt u een stadstour door Vientiane. U bezoekt deze middag de belangrijkste bezienswaardigheden. Bijvoorbeeld de Victory Gate, de Laotiaanse variant van de Franse Arc de Triomphe. Dit monument werd gebouwd om de slachtoffers te herdenken die stierven in de revolutie van 1975. Het geld waarmee dit monument gebouwd is, was oorspronkelijk bestemd voor de bouw van een vliegveld, maar de Laotianen kozen voor een monument! U bezoekt tevens Wat Sisaket, de oudste tempel van de stad. In de nissen bevinden zich wel duizenden kleine en grotere Boeddhabeeldjes. Het nationale symbool van Laos mag uiteraard niet vergeten worden; de That Luang Stupa, het meest heilige boeddhistische monument van heel Laos. De stoepa is een mengelmoes van Khmer, Indische en Laotiaanse stijlen. Inclusief Engelssprekende gids in Vientiane.

 

Informatie Vientiane:

Vientiane is een vriendelijke en voor een hoofdstad nogal slaperige stad, gelegen aan de oevers van de Mekong-rivier. Omdat de stad zo goed als afgesloten is geweest van de buitenwereld is het koloniale erfgoed grotendeels intact gebleven. De architectuur is een mengelmoes van oost en west; u ziet Franse koloniale villa’s en traditionele houten Laotiaanse huizen afgewisseld met moderne gebouwen. Vientiane is de hoofdstad van Laos, maar het oogt meer als een dorp dan als een stad! Vientiane is klein en compact zodat alles makkelijk bereikbaar is. U kunt dan ook veel lopend af of per fiets of tuk tuk is het prima te doen. Een aanrader is een bezoekje aan de ochtendmarkt de Talat Sao, in tegenstelling tot de naam doet vermoeden is deze markt de hele dag geopend. U vindt hier kleurrijke stoffen, Laotiaanse souvenirs en etenswaren. Geniet ’s avonds van de vele lokale restaurantjes langs de Mekong en een schitterende zonsondergang.


Overnachting in Vientiane.

Inclusief ontbijt, privé auto/busje met chauffeur, tijdens de stadstour in Vientiane een Engelssprekende gids, entreegelden

 

Dag 11 Vientiane - Pakse - Khong island

P1120634_wqstxm(17) P1120655(17)

U wordt bij uw hotel van Vientiane opgehaald door uw chauffeur en naar de luchthaven gebracht. Met het vliegtuig reist u naar Pakse met Lao Airlines. Bij aankomst staat de privéchauffeur weer voor u klaar om u naar het gebied van de 4000 eilanden, Khong Island, te rijden. De rit volgt de Mekong, stroomafwaarts. Duur: 3-4 uur

 

Informatie Don Khong:

Si Phan Don, ook wel het 4.000 eilandenrijk genoemd, waaronder de bekendste eilanden: Don Khong, Don Khone en Don Det behoren, liggen verspreid in de Mekong-rivier in het zuidelijkste puntje van Laos. De grens met Cambodja is hiervandaan niet ver meer. Net voordat de rivier Cambodja binnenstroomt vertakt de Mekong zich in talloze kanalen. Don Khong is het grootste eiland en een ideale plek om te ontspannen, maar ook zeker als uitgangspunt voor het verkennen van de prachtige omgeving. Een aanrader is dit per fiets te doen. Lieflijke dorpjes, rijstvelden, jungle en watervallen zult u tegenkomen. De vriendelijke bevolking zorgt ervoor dat u zich hier heel welkom zal voelen. Don Khong is onder andere een uitvalbasis om de indrukwekkende Khone Phapheng- en Li Phi-watervallen (op Don Khone eiland)  te zien. Met veel geluk kunt u hier ook nog de zeer zeldzame Irrawaddy-dolfijn spotten.

 
Overnachting op Khong island.

Inclusief ontbijt, privé auto/busje met chauffeur, vlucht

Dag 12 Khong island

Deze dag kunt u naar eigen wens invullen. Per fiets is het het leukst om de omgeving te gaan ontdekken. U kunt ook een bootje huren om zo al varend van de natuur te genieten. Het wijst zich vanzelf.

Overnachting op Khong eiland. 

Inclusief ontbijt

Dag 13 Khong island- Bolaven Plateau

Per auto vertrekt u ’s ochtends vroeg naar het Bolaven Plateau. Eenmaal aangekomen op het Bolaven-plateau, kunt u te voet dorpjes van de inheemse bevolking bezoeken. U verblijft vlakbij de indrukwekkende Tad Fane-watervallen, die zich 200 meter diep in een snelstromende rivier storten.

 

Het Bolaven-plateau werd door de Franse kolonisten gezien als de beste lokatie voor de vestiging van Franse boeren. De grond is vruchtbaar en omdat het hoog gelegen is biedt het koelte tegen de hitte afkomstig uit het laagland. Een klein aantal Franse families vestigden zich op de hoogvlakte maar verlieten het tussen 1950 en 1970 weer, omdat de omstandigheden vanwege de oorlog verslechterde. Desondanks ontwikkelde het gebied zich tot koffie-, rubber- en kardamomproducent. U drinkt er één van beste kopjes koffie ooit gedronken. Nu wordt het gebied bewoond door een kleurrijke mengelmoes van etnische stammen, waarvan velen ontheemd door de oorlog. De grootste etnische groep is de Laven, hier komt ook de naam van het Bolaven plateau vandaan wat ‘Plek van de Laven’ betekent.

 

Een aanrader is om een trekking/wandeling te maken onder begeleiding van een lokale gids. De omgeving is schitterend. Er zijn veel watervallen, bossen, riviertjes, vlinders en rotsen. Ook kunt u een koffieplantage van dichtbij bekijken. Een trekking is nog niet bij de reissom inbegrepen, maar is eenvoudig ter plekke te regelen. U kunt het ook aangeven bij boeking, dan regelen we dit voor u. 


Overnachting bij Bolaven Plateau.

Inclusief ontbijt, privé auto/busje met chauffeur

Dag 14 Bolaven Plateau

P1130083(17) Laos-Bolaven-plateau-waterval4.jpg 123- 51013994_l_0irzkx(8) P1130106(8)

Dagexcursie, Bolavenplateau koffie en watervallen:

U wordt opgehaald in het hotel voor een volledige dagtour over het Bolaven Plateau. U rijdt tot Paksong, waar de bekende koffievelden van Laos te vinden zijn. In Paksong bezoekt u een koffieplantage om het hele proces eens van dichtbij mee te maken. De lunch wordt genuttigd deze plaats. In de middag gaat u naar Ban Phuong Cook, een regio waar de onbekende Katouminderheid leeft. Deze bevolkingsgroep is een mix van Mon uit Birma en Khmer uit Cambodja. Andere minderheidsgroepen die in Zuid-Laos leven zijn: Khmu, ALT, Ngae, Kalung, Laven en Katung. Na dit culturele bezoek kunt u nog even opfrissen bij waterval Phasuam, ook is hier een Nationaal Ethnologisch museum in de openlucht.

 

Overnachting bij het Bolaven Plateau.

Inclusief ontbijt, lunch, vervoer, Engelssprekende gids, evt. entreegelden

Dag 15 Bolaven - Pakse

Na de lunch rijdt uw chauffeur u naar Pakse. In een uurtje of twee komt u daar aan.

 

Pakse is de grootste stad in het zuiden en strategisch aan de samenstroming van de Mekong- en Xe Don-rivier gelegen. Het is een druk handelsstadje dat door de Fransen in het begin van de negentiende eeuw werd gebouwd als administratief centrum voor zuidelijk Laos. Pakse is plaatselijk bekend om zijn grote markt en handelsactiviteiten met Thailand. Koffie, afkomstig uit het Bolaven-plateau, en hout worden er intensief verhandeld. Bezoekt u hier (op eigen gelegenheid) de bruisende Dao Pakse's Heuang markt, waar ook de Wat Luang (uit 1935) met zijn gebeeldhouwde houten deuren en sierlijke zuilen te bewonderen zijn. Wat Phapaht is vernoemd naar een heilige voetafdruk van Boeddha en de Champasak Palace (hotel), het voormalig Koninklijk Paleis van de Zuid-Laos Champasak koninkrijk zijn ook de moeite waard. Pakse heeft nog maar weinig gebouwen uit de Frans- koloniale tijd. De oude binnenstad is gelegen aan de Se Done rivier. Er zijn diverse restaurants op dakterrassen van hotels. Dit is een aanrader, tijdens uw diner kunt u dan genieten van een geweldig uitzicht over heel Pakse.


Overnachting in Pakse.

Inclusief ontbijt, privé auto/busje met chauffeur

Dag 16 Pakse - vertrek

U wordt bij uw hotel van Pakse opgehaald door uw chauffeur en naar de luchthaven Pakse gebracht. Dit duurt ongeveer een kwartiertje.

 

Inclusief ontbijt, transfer

 

 

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën
Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.