Op bezoek bij onbekende bergstammen in Laos
Susan2

Op bezoek bij onbekende bergstammen in Laos

Susan Watertor Laos 7-5-2014

Als ik op reis ga, wil ik zoveel mogelijk zelf mijn weg zoeken zodat ik de mooiste plekjes kan vinden buiten de gebaande ‘toeristische’ paden. In Laos is gebleken dat dat niet altijd gemakkelijk is. Vervoer is hierbij het struikelblok. Toen ik in het noorden van Laos op inspectie was voor Van Verre wilde ik graag de bergstammen bezoeken die daar hoog in de bergen leven. Daar gaat geen bus naar toe! Gelukkig is het (luxe) hotel in Muang La in het bezit van een goede fourwheeldrive om mee de bergen in te trekken. Dat heb ik geweten.

 

De brug over de rivier had het al een paar jaar geleden begeven, dan maar met dwars door de rivier om vervolgens al hobbelend verder omhoog te rijden. Eenmaal op hoogte kon ik de verschillende dorpen mooi zien liggen. De droge rijstvelden gereed voor de oogst en de zon die schitterde op de golfplatendaken.

 

Ik had een gids meegenomen om het contact te kunnen leggen tussen mijzelf en de mensen. Toen we het dorp in inliepen was het heel stil, de kippen en varkens scharrelde hier en daar maar er was geen mens te zien. Wat bleek nu, de kinderen waren allemaal binnengeroepen. Er waren vreemden in het dorp gesignaleerd! Echt welkom voel je je op zo’n moment niet. Na een gesprekje tussen mijn gids en de mensen was het goed en werden we heel vriendelijk uitgenodigd voor een kopje thee bij de mensen thuis. De oudere dame begon veel te vertellen en liet ons het hele huis zien. Ontzettend leuk. Dit was voor mij echt wel een zeer bijzondere beleving in dit ongerepte stukje Laos. 

 

Bekijk hier de rondreizen Laos en bouwstenen Laos.