Momenteel duurt het langer dan gebruikelijk voordat u een persoonlijk reisvoorstel van ons ontvangt.Lees meer

Fietsen in Laos
Irene dijkstra

Must-sees en must-do’s in Laos

Irene Dijkstra Algemeen 20-4-2017

Laos wordt vaak gezien als een leuke toevoeging voor een reis naar Thailand, Cambodja of Vietnam. En dat kan prima, maar Laos is ook leuk als bestemming op zich! Er is zo ontzettend veel te zien en te doen! Ook als u 3 of 4 weken door Laos trekt, blijft er genoeg te ontdekken, zonder dat het saai wordt of dat je alles al gezien hebt.

Wat moet u zeker zien en doen tijdens een rondreis door Laos?

 

1.      Luang Prabang

Als u toch kort de tijd heeft, dan is de stad Luang Prabang een absolute must! Het is echt zo’n stad waar een leuk sfeertje hangt en waar u eigenlijk altijd te kort bent. Of u nu op een terrasje aan de Mekongrivier van een drankje geniet, over de avondmarkt slentert of een tempel bezoekt: alles straalt een bepaalde rust uit. U voelt zich hier meteen thuis en op uw gemak. Er zijn vele tempels. Kies een paar mooie uit en ga op eigen gelegenheid op ontdekking. De tempels zijn er niet alleen voor de beleving van de godsdienst (het Boeddhisme). Het zijn een soort woonerven.

 

Bij de tempel wonen monniken. Hun was hangt er te drogen, ze zijn aan het schoffelen in een moestuintje of de jongere monniken spelen met een bal. Heerlijk om gewoon van een afstandje naar dit soort tafereeltjes te kijken. Trek ook een aantal dagen uit om de omgeving van de Luang Prabang te verkennen. Huur een fiets en ga naar de Kuang Si watervallen. Ik dacht even dat ik in het paradijs beland was. Tropische planten omgeven een aantal waterpoeltjes waar het water vanaf de rotsen in klettert. Of neem een bootje en ga naar de Pak Ou grotten. Hier staan duizenden en duizenden Boeddhabeeldjes.

 

2.      Boottocht Mekong rivier

De Mekong rivier is de levensader van het land. En wat is leuker om het land te bekijken vanaf het water? Een heerlijk rustige manier. Het landschap en het dagelijks leven trekken aan u voorbij. Het bekendst is de tocht van de Thaise grens naar Luang Prabang. Dit duurt 2 dagen. Onderweg overnacht u in een leuk dorpje aan de Mekong. U vaart niet alleen, maar onderweg wordt er ook aangelegd en bezoekt u dorpjes of een marktje.

 

Boottocht Laos Mekong rivier

 

3.      Vang Vieng

Een leuke tussenstop onderweg van Luang Prabang naar de hoofdstad Vientiane is Vang Vieng. Veel jongeren verzamelen zich ook en in het centrum is een beetje een party-cultuur ontstaan. Maar boek een hotelletje buiten het centrum in het groen en geniet van de omgeving. Hier kunt u eenvoudig een fiets huren en het platteland verkennen. Er wordt veel rijst verbouwd en indrukwekkend zijn de kalkstenen rotsformaties van het karstgebergte op de achtergrond. Een stukje kajakken langs grotten vond ik ook een must-do. En u bent weer lekker bezig terwijl je van de mooie natuur geniet.

 

4.      Ongerept Noord Laos

Als u echt van de gebaande paden af wilt, oorspronkelijke dorpjes wilt zien, lekker wilt wandelen en niet bang bent voor een eenvoudig onderkomen, dan is het zeker een aanrader om het noorden van Laos toe te voegen aan uw vakantie. Omdat veel reizigers veel te weinig tijd uittrekken voor Laos, blijven ze vaak steken bij de iets bekendere plekken zoals Luang Prabang, maar het noorden is zo mooi! Geniet van de natuur. En er leven hier ook nog bergstammen die soms nog traditionele kleding dragen. Verwacht niet hetzelfde als in het noorden van Vietnam (Sapa); zo kleurrijk is het niet. Maar het is nog wel authentiek. Wilt u niet alleen per auto reizen, maar wilt u ook wandelen? Dit gebied is uitermate geschikt voor het maken van wandelingen.

5.      Zuid Laos

Eigenlijk geldt voor het zuiden van Laos hetzelfde als voor het noorden. Dit gebied wordt zo weinig bezocht, maar is zo de moeite waard. Voordat ik in het zuiden van Laos kwam, heb ik nooit geweten dat er zoveel prachtige watervallen in Laos zijn! De Khong Pha Pheng watervallen worden wel de "Niagara van het Oosten” genoemd en zeker na de regentijd zijn ze ook echt imposant. In het zuiden kunt u ook lekker actief bezig zijn. Fietsen op Khong Island, een trekking over het Bolaven plateau. Voeg daaraan een bezoekje aan het prachtige tempelcomplex Wat Phou aan toe en u heeft een leuke combi van natuur, cultuur en actief bezig zijn in een gebied waar je weinig andere toeristen treft.

 

Als u dan ook nog een bezoekje brengt aan de hoofdstad Vientiane, nog wat extra cultuur toevoegt door naar de Vlakte der Kruiken te gaan en af en toe op een bijzonder plekje gewoon eens even een dagje in een bijzonder hotelletje verblijft, dan heeft u zomaar 3 weken of meer ingevuld voor uw reis door Laos.