Luang Prabang

Mooi en authentiek Luang Prabang

Het koninklijke Luang Prabang is een betoverende stad in Laos, gelegen tussen de groene bergen aan de oever van de Mekong-rivier. Laos zelf is één van de meest ongerepte en authentieke landen in Zuidoost-Azië. Dit merkt u meteen als u in Luang Prabang het vliegtuig uitstapt; u waant zich in een andere wereld. De bevolking is vriendelijk, het is rustig op straat, en de omgeving is prachtig. Luang Prabang heeft daarnaast ook veel te bieden, er zijn veel activiteiten in en om de stad te doen, en u kunt er heerlijk eten. Deze bijzondere stad is zeker een bezoekje waard tijdens uw rondreis door Laos.

 

 

Geschiedenis

Luang Prabang is de oude hoofdstad van Lan Xang, wat “een miljoen olifanten” betekent. De stad heette voorheen Muang Sawa, de naam voor Java. Waarschijnlijk werd deze naam gegeven naar aanleiding van de Javaanse invasie van het koninkrijk Chenla. Tussen de 10e en 12e eeuw werd de naam van de stad verandert naar Muang Xien Thong, wat “de Gouden Stad” betekent, nu draagt een van de belangrijkste tempels van de stad deze naam. Later werd de naam weer veranderd nadat de Khmer het gouden Boeddhabeeld “Pha Bang”, aan de koning van Luang Prabang schonk. In 1545 verplaatste de koning de hoofdstad naar Vientiane, toen is de naam Luang Prabang weer in leven geroepen. Luang Prabang blijft voor grote delen van de bevolking de belangrijkste stad van Laos. In 1995 is de stad toegevoegd aan de werelderfgoedlijst van UNESCO.

 

Kaart van Luang Prabang

Luang Prabang heeft veel interessante bezienswaardigheden, de meeste hiervan liggen in het oude stadscentrum, gelegen op het schiereiland tussen de Mekong en de Nam Khan rivier. De stad kent prachtige tempels en kloosters, 43 in totaal! Elke avond is er een nachtmarkt, deze vindt u op de bekende hoofdstraat Sisavangvong Road. Ook kunt u hier om 5 uur ’s ochtends de monniken bewonderen tijdens de Tak Bat ceremony. Een mooiere plek om te staan is aan het einde van Kounxoau Road, hier lopen een stuk minder toeristen, een betere, fotogenieke plek!

 

 

Het weer in Luang Prabang

De gemiddelde temperatuur in Luang Prabang is zo rond de 30 graden, het is dus handig voornamelijk luchtige kleding mee te nemen. De beste reistijd voor Luang Prabang is van november tot en met februari. Maart en april kunnen eventueel ook nog, de omgeving is dan echter wat minder mooi door de droogte, en het is erg heet en vochtig. Het mooiste is om rond november te gaan, van april tot en met oktober is het regenseizoen, daardoor is alles in november mooi groen. De perfecte tijd voor een rondreis dus! U kunt voor een wat duidelijker overzicht ook de klimaattabel van Laos bekijken.

Voorbeelden rondreizen en bouwsteen naar Luang Prabang
Luang-Prabang-Gouden-Tempel1
Voorbeeldreis Laos

Rondreis Laos: Juwelen van Laos

Over de Mekong-rivier naar Luang Prabang, stad met tempels en monniken > Vang Vieng, karstlandschap > Via hoofdstad Vientiane naar zuidelijk eilandenrijk > fietsen op Don Khone > uitrusten in Champasak

Laos-Don-Khone-Monnik-Wandelen_1_383107
Voorbeeldreis Laos

Rondreis Laos Compleet

Vanaf de Thaise grens varen over de Mekong-rivier > via noordelijke bergen naar UNESCO-stad Luang Prabang. Centraal-Laos: Phonsavan, Vang Vieng, Vientiane. Via Kong Lor-grot naar Bolaven > eilandenrijk, Don Khone en Champasak.

Laos-Vientiane-boeddhas-watsisaket
Voorbeeldreis Laos

Bouwsteen Laos: Ontdek de steden van Laos

Centraal-Laos

 

Vientiane, de hoofdstad met een mix van Franse en Laotiaanse invloeden > Vang Vieng, karstlandschap, fietsen, kajakken > Luang Prabang, stad met tempels, monniken en watervallen.