Eten in Japan
Linuccia1

7 lekkerste gerechten in Japan

Linuccia Bakker Japan 20-9-2018

Eten in Japan is een van de hoogtepunten van een rondreis Japan. Het eten in Japan is een belangrijk onderdeel van de cultuur. De meeste Nederlanders denken bij Japans eten vaak als eerste aan sushi, maar de Japanse keuken heeft zoveel meer te bieden.

 

Japanse gerechten

 

1) Noedels

Japanners zijn gek op noedels. Ramen is een noedelgerecht dat oorspronkelijk uit China komt, maar wordt al honderden jaren in Japan gegeten en is inmiddels een typisch Japans gerecht. In Japan zijn ontzettend veel ramenrestaurants te vinden en ieder regio heeft zijn eigen specialiteit. Udon zijn dikke noedels die zowel warm als koud worden gegeten. Sobanoedels worden van boekweit gemaakt en zijn daardoor donker van kleur. Udon en soba wordt meestal in bouillon geserveerd. Soms wordt de saus apart geserveerd en is het de bedoeling dat u de noedels in de saus doopt voordat u deze opeet.

 

 

2) Tempura

Tempura zijn vis, vlees of groenten omhuld door een laagje beslag die vervolgens worden gefrituurd. In de meeste sushirestaurants in Nederland is ook tempura te verkrijgen, maar dit smaakt toch niet hetzelfde als in Japan. In Japan is de tempura niet vet en de variatie is veel groter.

 

3) Okonomiyaki

Okonomi betekent zoiets als ‘wat je maar wilt’ en yaki betekent ‘gebakken’. Het is een soort hartige pannenkoek en u kunt ze dan ook maken zoals u zelf wilt. In het basisrecept zit vaak witte kool, varkensvlees en zeevruchten. In Osaka worden deze ingrediënten gemengd en vervolgens gebakken op een bakplaat. In Hiroshima wordt okonomiyaki gemaakt met noedels. Het gerecht wordt meestal gegarneerd met speciale okonomiyaki-saus en Japanse mayonaise.

 

4) Donburi

Dit is een verzamelnaam van vele soorten gerechten. De basis is een kom met rijst met daarbovenop ei, vlees, vis of tempura en saus.

 

 

5) Yakitori

Letterlijk betekent dit gebakken kip. Yakitori zijn spiesjes met verschillende delen van de kip, zoals kippenborst en –dij, maar ook de huid, lever en andere ingewanden worden gegeten. Er zijn in Japan vele yakitori-restaurants en daarnaast is het ook een populair gerecht in izakaya (bars) en op festivals.

 

6) Curry

Zoals de naam al doet vermoeden is dit gerecht dit van oorsprong geen Japans gerecht. De Japanners hebben de curry overgenomen van de Engelsen, die het op hun beurt weer hebben overgenomen vanuit India. Japanse curry smaakt totaal anders dan Indiase curry, de Japanners hebben dit gerecht volledig naar hun eigen smaak aangepast (wat ze overigens met heel veel gerechten hebben gedaan). Tegenwoordig is curry een populair gerecht dat voor weinig geld te koop in één van de vele curryrestaurants.

 

7) Hotpot

Er zijn verschillende soorten hotpot, zoals sukiyaki (met sojasaus) en shabu-shabu (met bouillon). Beide gerechten worden gegeten met dungesneden rundvlees (shabu-shabu kan ook met vis), paddenstoelen, tofu en veel groenten. Het gerecht wordt aan tafel bereid en zijn vooral populair in de wintermaanden.

 

Wat gaat u eten tijdens uw rondreis Japan

 

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.