terug naar het overzicht

Rondreis Transsumatra reis

Een uitgebreide en afwisselende reis waarbij u in één reis een heel groot deel van Sumatra ziet. U begint in het niet-toeristische zuiden. Weinig toeristen bezoeken deze regio. Af en toe zitten er flinke reisdagen tussen. Maar onderweg ziet u veel natuur, u bezoekt het Nationale Park Kerinci en u ziet de verschillende traditionele culturen van de Bataks en de Minangkabauers.

Wat maakt deze reis bijzonder
Met onbekend Zuid-Sumatra
Weinig toerisme: ongerept
Veel vrijheid:auto met chauffeur
Lara Maleisie
Lara
Indonesië vind ik zo divers, ik kan er blijven reizen. Ik duik graag en er staan nog aardig wat duikspots op mijn lijst die ik wil ontdekken!
Prijsindicatie: vanaf € 1135,- p.p. bij 2 personen
Reisduur: 18 dagen / 17 nachten
Vrijblijvende offerte aanvragen Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisidee

Reis van dag tot dag: Transsumatra

Dag 1    Bengkulu

Dag 2    Bengkulu

Dag 3    Lubuk Linggau

Dag 4    Bangko  

Dag 5    Bangko

Dag 6    Kersik Tuo (Kerinci National Park)

Dag 7     Kersik Tuo (Kerinci National Park)

Dag 8     Sawah Lunto

Dag 9     Bukittinggi

Dag 10   Bukittinggi

Dag 11   Sipirok

Dag 12   Tobameer, het eiland Samosir

Dag 13    Tobameer, het eiland Samosir

Dag 14    Brastagi

Dag 15    Bukit Lawang

Dag 16    Bukit Lawang

Dag 17    Medan

Dag 18    Vertrek Medan

100% maat werk

Dag 1 Bengkulu

P1030805(13)

U wordt bij de luchthaven van Bengkulu opgehaald en naar uw hotel in Bengkulu gebracht (transfer).

 

Informatie Bengkulu:

Bengkulu is een stad met een koloniaal verleden van zowel de Britten als de Hollanders. De Britten stichtten in 1685 de stad Bencoolen, in 1825 namen de Nederlanders de macht over. U bezoekt het fort Marlborough, dat is gebouwd door de Britten. In het verre verleden hebben de Hollanders en de Britten Bengkulu en Melaka (Maleisië) geruild. Bij binnenkomst ziet u de grafstenen van Britse officieren. U kunt hier de cel zien waar Soekarno heeft vastgezeten en er is een museum met veel oude foto’s. Vervolgens brengt u een bezoek aan het huis waar Soekarno heeft gewoond. Hier treft u ook enkele oude foto’s aan en in de houten kasten vele boeken en zijn kleding. Het is tevens mogelijk om een bezoek te brengen aan het huis van Fatmawati, de tweede vrouw van Soekarno. Verder kunt u een bezoek brengen aan de Europese begraafplaats en het provinciale museum. In de middag kunt u naar het strand, Nala Beach. Er zijn geen toeristische faciliteiten op het strand.

 

Overnachting in Bengkulu.

Inclusief ontbijt, transfer

Dag 2 Bengkulu

De komende dagen heeft u de beschikking over een busje met chauffeur. Het reizen met een busje met chauffeur is een uitstekende manier om kennis te maken met het prachtige eiland Sumatra. U bent flexibel, u bepaalt uw eigen tempo en route. U kunt stoppen waar en wanneer u maar wilt. U maakt vandaag een stadstour.

 

U maakt vandaag een stadstour.

 

Overnachting in Bengkulu

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 3 Bengkulu - Lubuk Linggau

De route is prachtig. Als u in het najaar reist, kunt u in de omgeving van Curup de grootste bloem ter wereld, de Rafflesia (1 meter doorsnede) aantreffen, de kans is echter heel klein (gaat u niet om die reden naar dit gebied, dan zou de teleurstelling te groot zijn). Als u in Curup bent, dan informeert uw gids (of chauffeur) of en waar een bloeiende Rafflesia te bewonderen is. Bij Curup is ook een waterval en een warmwaterbron, waar u even kunt stoppen. Wederom de hoge bergketen de Bukit Barisan over. U doet over deze rit ongeveer 4 uur.

 

Informatie Lubuk Linggau:

Lubuk Linggau is een overnachtingsplaats. Aardig om te zien zijn de waterval Air Terjun Taman, de oude waterdam Watervang en vanaf Bukit Selap heeft u een mooi uitzicht over de plaats.

 

 

Overnachting in Lubuk Linggau.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 4 Lubuk Linggau - Bangko

Zuid-Sumatra, onderweg 2, Elly en Aart Brehler(8) P1030895(8) Zuid-Sumatra, bij Bangko in de buurt, lid van een Kubu-stam, Elly en Aart Brehler(8)

Vanaf Lubuk Linggau rijdt u in alle rust door de landelijke omgeving naar Bangko. Het is ongeveer 4 uur rijden naar Bangko. Onderweg kunt u stoppen bij dorpjes, rivieren en markten.

 

Overnachting in Bangko.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 5 Bangko

Informatie Bangko: In de omgeving van Bangko leeft nog de Kubu-stam; u gaat naar hen op zoek. Deze primitieve stam verwacht tijdens uw bezoek een financiële bijdrage. Uw chauffeur/gids zal ideeën geven. Reken op een uitgave van ongeveer 20 Euro per groepje plus de entree voor het Nationale Park. De Kubu’s zijn nomaden, de meesten echter hebben zich gevestigd in de omgeving van Bangko. Ook op de locale markt vertonen zij zich en bieden hun koopwaar aan. Geen zekerheid dat u ze ook echt zult ontmoeten in de vrije natuur (in hun tijdelijke kampementen). We kunnen vantevoren een excursie naar de Kubustam voor u regelen, u kunt dit ook ter plekke regelen. De kosten voor deze excursie zijn nog niet bij de reissom inbegrepen.

 

Overnachting in Bangko

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 6 Bangko - Kersik Tuo nabij Kerinci National Park

Sumatra-Kerinci-in de jungle(8) Indonesie-Sumatra-Kerinci-NP-bootje4(8) 130520 4084(8)

Vandaag een lange rit, circa 9 uur, naar het Kerinci National Park. De route voert u van een vlak deel over een bergketen (slechte weg, maar schitterende uitzichten!). In het dorpje Sungai Penuh kunt u een bezoek brengen aan de oude moskee, welke is gebouwd in de traditionele stijl. U brengt een bezoek aan de Semurup hotsprings en het meer van Kerinci (prachtige uitzichten!).

 

Informatie Kersik Tuo:

U verblijft hier in een homestay. Vanuit de homestay heeft u een prachtig uitzicht op de Gunung Kerinci. Het gebied is vrij hoog gelegen, dus wat koeler. U treft hier dan ook enkele theeplantages aan. De accommodatie is zeer eenvoudig.

 

Overnachting in Kersik Tuo, nabij het Kerinci National Park.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 7 Kerinci National Park

U verblijft in een prachtig gebied, waar u mooie wandelingen kunt maken. Zo kunt u bijvoorbeeld naar de Kayu Aro theetuinen of brengt u een bezoekje aan één van de vele lieflijke dorpjes, waar u het dagelijks leven van de lokale bevolking kunt ervaren. Het is ook mogelijk om een trekking te maken in het Kerinci National Park met een lokale gids (u kunt dit het beste van te voren reserveren, zodat u er zeker van bent dat er een gids aanwezig is). De gids maakt u attent op de dieren (of sporen ervan) en de rijke flora.

 

Overnachting in Kersik Tuo, nabij het Kerinci National Park.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 8 Kerinci National Park - Sawahlunto

De route is prachtig, het eerste deel van de weg is nog niet goed, hobbelen dus. U stopt even om een foto te nemen en de benen te strekken bij de Telun Berasap-waterval. U kunt een stukje wandelen door het dorpje Sungai Pagu waar vele huizen staan in de Minangkabau-stijl. De mensen zijn zeer vriendelijk en zien hier bijna geen toeristen. Er wonen zelfs nog een paar oudere mensen die nog Nederlands hebben geleerd op school. U stopt onderweg ook bij het Diates-meer of het Dibawah-meer. Even picknicken aan de oevers (picknickbox mee). De rit duurt ongeveer 6 uur.

 

Informatie Sawahlunto:

Verbazing zal u waarschijnlijk ten deel vallen als u in Sawahlunto arriveert: koloniale tijden herleven. Bijna driekwart van de huizen en gebouwen zijn gebouwd in de koloniale tijd. In de tweede helft van de 19de eeuw werden rijke steenkoollagen ontdekt in de mooie en vruchtbare vallei van de Ombilinrivier, waar het dorpje Sawahlunto is gelegen. Aan het einde van de eeuw verrezen er steenkoolmijnen in en rond het plaatsje. In de hoogtijdagen werkten er maar liefst duizenden mijnwerkers, vaak onder erbarmelijke omstandigheden. Sawahlunto was in het begin van de 20ste eeuw een van de grootste Europese gemeenschappen, met name Nederlanders behoorden tot de leidinggevenden. Er werd een spoorlijn aangelegd vanaf Sawahlunto naar de Emmahaven in Padang om de steenkolen af te voeren. Er is nog één mijn in Sawahlunto zelf die toegankelijk is voor publiek (niet meer in gebruik); u daalt een stukje af in de mijn. Een mooi gebouw uit het begin van de vorige eeuw is het ziekenhuis, het doet nog steeds dienst als zodanig. Het museum is interessant, men heeft een film samengesteld met beelden uit die tijd. En wandelt u door de paar straatjes van het oude mijnwerkersstadje. Er is nog één hotel uit de tijd van toen, het Ombilin Hotel, waar de hoge pieten logeerden. Leest u de beschrijving op onze hotelpagina, want ook u kunt daar verblijven.

 

Overnachting in Sawahlunto.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 9 Sawahlunto - Bukittinggi

Vakantie 2015 Sumatra en Singapore 817(8) Sumatra-Bukittinggi-rijst planten(8)

U rijdt naar Solok. De rit volgt vervolgens voor een groot deel de waterlijn. Het laatste deel van de tocht voert gedeeltelijk langs het prachtige kratermeer van Singkarak. Genieten! Deze mooie, rustige, landelijke tocht duurt inclusief stops een halve dag. U heeft de middag de tijd om Bukittinggi te verkennen.

 

Informatie Bukittinggi:

U bevindt zich in het gebied van de Minangkabau, één van de bijzondere bevolkingsgroepen op Sumatra (matriarchaat, men volgt de vrouwelijke lijn). Bukittinggi is de culturele hoofdstad. Minang betekent zegevierend, kabau betekent karbouw (natuurlijk ligt hier een legende aan ten grondslag, maar die hoort u ter plekke wel). Het gebied rondom Bukittinggi biedt prachtige groene landschappen en kratermeren. Wat een schoonheid! Vele gebouwen en ook gewone huizen zijn op traditionele wijze gebouwd: wonderlijke puntdaken (in de vorm van buffelhorens). Het lokale vervoersmiddel in Bukittinggi is een veelal koetsje; maak een tochtje door de stad hiermee. ’s Avonds is er regelmatig een Minangkabause dansvoorstelling in het centrum. Traditionele rendang (rundvlees) eten kunt u uitstekend in restaurant Turret, waar eigenaresse Nita u hartelijk ontvangt.

 

Overnachting in Bukittinggi.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 10 Bukittinggi

Prachtige dagtocht in de omgeving van Bukittinggi. U start in het centrum van Bukittinggi, u ziet de Sumatraanse Big Ben (de Jam Gadang) en het Fort de Kock met een replica van een Minangkabau-paleis. Natuurlijk gaat u naar de Ngarai Sianok, oftewel het bekende Karbouwengat, dat aan de stad grenst. Vanaf de rand van de kloof heeft u een prachtig uitzicht. In het ochtendlicht heeft u een adembenemend uitzicht op de Gunung Singgalang in de verte terwijl de mistflarden nog door de kloof zweven. Vanaf het uitzichtpunt kunt u naar beneden lopen, het ravijn in. U kunt hier een wandeling maken (maar houdt u er rekening mee dat u ook weer omhoog moet). U loopt langs de tunnels waar de Japanners zich schuil hielden in de Tweede Wereldoorlog. De kloof wordt omgeven door honderd meter hoge steile rotswanden. U loopt door een prachtig gebied, door de rijstvelden en langs riviertjes. Voor de wandelaars: in circa 2 uur kunt u van het Karbouwengat naar Kota Gadang lopen door de mooie natuur. Als u niet zo ver wilt wandelen, brengt uw chauffeur u naar Kota Gadang. In dit dorp is men zeer bedreven is in zilverwerk (filigraan). En dan naar het mooie kratermeer Singkarak, u volgt de waterlijn, een fraaie tocht. De weg buigt bij Ombilin af oostwaarts. De bevolking hier is gespecialiseerd in houtbewerking en weven. U maakt in feite een lus, want de weg komt uit bij Pagaruyung, waar het mooie voormalige koninklijke paleis staat. Rondom Batusangkar, treft u pittoreske, traditionele dorpjes aan. U bezoekt het dorp Sungai Tarab, waar men nog op traditionele wijze de koffie bereidt.

 

Overnachting in Bukittinggi.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 11 Bukittinggi - Sipirok

Sumatra-Sipirok-Bukittinggi-aan het werk in de rijstvelden(13)

U vertrekt bijtijds voor een lange, maar boeiende tocht door de ruige natuur van de Sumatraanse hooglanden. De rijtijd is 9 á 10 uur. Bij Bonjol passeert u de evenaar. De weg slingert over de bergketen de Bukit Barisan. Stop in dorpjes om daar even te wandelen. Let op: niet op eigen gelegenheid de natuurgebieden in (van de paden af: drijfzand en heetwaterbronnen).

 

Informatie Sipirok:

Sipirok is gelegen in het midden van Sumatra. Hier treft u prachtige bergachtige gebieden en kloven. Het is een pleisterplaats tussen Tobameer en Bukittinggi. Sipirok staat bekend om zijn salak (ook wel slangenvrucht genoemd vanwege de schubbige slangenhuidachtige schil) die op de hellingen van Gunung Lubukraya worden geteeld.

 

Overnachting in Sipirok.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

 

Dag 12 Sipirok - Tobameer, het eiland Samosir

P1000982(8) IMG_0075_rfqsx9(8) IMGP3465(8)

De natuur is prachtig; u ziet sawa’s, koffieplantages, ananasplanten, eucalyptusbomen en diverse andere tropische gewassen. U bezoekt onderweg de typische Batakse markthallen in Balige, aan de zuidkant van het Tobameer. Mooie oude Batakhuizen treft u aan in Besa Cangga. Daarna rijdt u tot Prapat via een schitterende route (een stuk om het Tobameer heen met af en toe uitzichten over het gigantische meer) noordwaarts. De tocht duurt ongeveer 8 uur. U vaart per ferry over naar het eiland Samosir in het mooie vulkanische Tobameer. Uw chauffeur blijft bij u op het eiland.

 

Informatie Tobameer, Samosir:

U logeert in een eenvoudig hotel, fraai gelegen aan de oever van het Tobameer. Vraag of er deze avond of de volgende avond een Batak-voorstelling is. De bevolking van de Bataks zijn namelijk zeer muzikaal en zingen de leukste en vrolijkste liedjes, ook Nederlandse. Wij kunnen u voorspellen: vanaf dat moment krijgt u het Indonesië-gevoel.

 

Overnachting op het eiland Samosir, Tobameer.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, ferry

Dag 13 Tobameer, het eiland Samosir

Tijdens uw verblijf op dit eiland in het diepe kratermeer kunt naar de Batak-dorpen vlakbij uw hotel wandelen. Het eiland kunt u verkennen met uw eigen busje of u huurt een brommertje of fiets. Ga bijvoorbeeld naar Ambarita, Tomok en Simanindo. U ziet de typische traditionele huizen met zadelvormige daken, versierd met prachtig houtsnijwerk. In Simanindo worden, bij voldoende bezoekers, culturele voorstellingen gegeven. In Tomok staat de graftombe van koning Sidabutar. U kunt ook per boot de bezienswaardigheden bezoeken. Verspreid in het landschap ziet u mooie ‘huisjes voor altijd’: graven. Aan deze woningen voor de (voor)ouders wordt vaak meer aandacht en geld besteed dan aan de eigen woningen. Mocht u er op een zondag zijn, ga dan naar de kerk om een kerkdienst van de (christelijke) Bataks mee te maken. Op de terugweg rijdt u langs het "Panorama van Lake Toba", een schitterend uitzichtpunt. Onderweg wordt eveneens het traditionele Batakdorp Lumban Suhi Suhi bezocht. Dit staat bekend om de handgeweven doeken.

 

Overnachting op het eiland Samosir, Tobameer.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 14 Tobameer, het eiland Samosir - Brastagi

Terug naar het vasteland (per ferry). U rijdt langs het wonderschone Tobameer via de Karo-hooglanden naar het hooggelegen Brastagi. U zult onder de indruk zijn van de prachtige uitzichten over het Tobameer. Onderweg bezoekt u de Si Piso-Piso waterval, het traditionele Karo-Batakdorpje Dokan en het oude Batak-paleis in Permatang Purba, het paleis van Batak-koning Simalungun. Het is ongeveer 5,5 uur rijden.

 

Informatie Brastagi:

Brastagi is een hooggelegen en relatief koel bergoord. De vulkanen Sibayak en Sinabung domineren het landschap. In de omgeving is veel natuur, het is een mooi wandelgebied. In de weekenden en op feestdagen is het wel druk, omdat er veel Indonesische toeristen komen. Net buiten Brastagi ligt Lumbini, een grote Boeddhistische tempel. Heel leuk om vandaag of morgenochtend vroeg een bezoek te brengen aan de kleurrijke markt, waar veel fruit en bloemen/plantjes worden aangeboden.

 

Overnachting in Brastagi.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 15 Brastagi - Bukit Lawang

Indonesie-orangoetan20(13)

Via een bergachtige weg rijdt u in ongeveer twee uur naar Medan. U kunt hier even gaan lunchen. Vervolgens rijdt u in ongeveer 3.5 a 4 uur naar Bukit Lawang. De weg is smal en er zijn veel rubber-en palmolieplantages langs de weg.

 

Informatie Bukit Lawang:

Bukit Lawang ligt in het Gunung Leuser National Park. De natuur bij Bukit Lawang is prachtig, u logeert aan het riviertje de Bohorok. In dit gedeelte van het nationale park leven veel orang-oetans. Voorheen was hier een rehabilitatiecentrum. De apen, die uit hun gevangenschap bevrijd zijn, werden hier voorbereid op een zelfstandig leven in de jungle. Er zijn maar enkele plekken in de Azië (nergens anders ter wereld) waar u orang-oetans in het wild kunt spotten, één daarvan is op Sumatra, de andere zijn op Kalimantan en op Maleisisch Borneo. Er leven nog enkele tienduizenden orang-oetans, waarvan ongeveer een kwart op Sumatra, zo schat men. Tijdens een trekking gaat u op zoek naar deze dieren. Er zijn trekkingen variërend van enkele uren tot enkele dagen. De entree voor het nationale park waar de orang-oetans leven is hoog voor Indonesische begrippen, u betaalt 250.000 Rp per persoon. Achter het hotel loopt een eco-trail, in ongeveer twee uur kunt u met een gids langs vele soorten fruitbomen, rubberbomen en palmen wandelen. Ter plekke kunt u diverse trekkingen reserveren (handig om dit bij aankomst te regelen): bij de receptie van het hotel of even buiten het hotel (goedkoper meestal). Als u tijd heeft kunt u vanmiddag al een trekking maken. U dient hiervoor goed ter been te zijn; het pad door het regenwoud is soms steil en glibberig. 

Op korte (loop)afstand van uw hotel is een kindertehuis. U kunt hier een kijkje nemen, u ziet hoe de kinderen (als ze op dat moment niet op school zijn) meehelpen in de groentetuin of andere klusjes doen. Het is een mooi initiatief van een Nederlands/Indonesisch echtpaar; de kinderen kunnen kind zijn, hebben wel kleine taken (zoals ook in Nederlandse gezinnen), maar werken niet: ze spelen. Als u wilt kunt u ook een rubberboom adopteren, de verdiensten komen ten goede aan de kinderen.

 

Overnachting in Bukit Lawang.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 16 Bukit Lawang

U kunt vandaag een trekking maken door het Gunung Leuser , op zoek naar orang-oetans. Er zijn trekkingen variërend van enkele uren tot enkele dagen. De entree voor het nationale park waar de orang-oetans leven is hoog voor Indonesische begrippen, u betaalt 250.000 Rp per persoon. Ter plekke kunt u diverse trekkingen reserveren (handig om dit bij aankomst te regelen): bij de receptie van het hotel of even buiten het hotel (goedkoper meestal). Als u tijd heeft kunt u vanmiddag al een trekking maken. U dient hiervoor goed ter been te zijn; het pad door het regenwoud is soms steil en glibberig.

 

Vanmiddag kunt u nog meer activiteiten ontplooien, hieronder een aantal mogelijkheden. Als u alles wilt doen, kunt u het beste een dag extra in Bukit Lawang verblijven (activiteiten zijn nog niet inbegrepen in de reissom). U kunt gaan raften. U wordt met een minibusje naar het beginpunt aan de Wampu-rivier gebracht (niet inbegrepen). Uw wildwatertocht biedt uitstekende mogelijkheden om vogels en wild te zien en van de natuur te genieten. De tocht is veilig, niet zwaar en voor iedereen goed te doen. Er zijn een paar sterkere stroomversnellingen, die voor een avontuurlijk tintje zorgen, u wordt in ieder geval kletsnat. Meestal is een lunch bij een waterval inclusief, u kunt dan ook even fijn zwemmen. Aan het eind van de tocht staat het busje weer te wachten om u naar het hotel terug te brengen. Een andere bijzondere ervaring is het zogenaamde tuben. In een grote autobinnenband zakt u de rivier de Bohorok af (de banden worden meestal aan elkaar gekoppeld). De tocht is officieel 10 kilometer lang en duurt ca. 3 uur (afhankelijk van de stroming). Als het water laag staat, moet u af en toe peddelen. Bij het eindpunt wordt u opgehaald en teruggebracht naar uw accommodatie. Aan de kant van de rivier bieden veel jongens tubing aan; maak goede afspraken over de prijs en de terugtocht. Tevens is het mogelijk een trekking van één of twee dagen te maken in dit gebied. Bij een trekking van twee dagen overnacht u in een tent in de jungle, zonder sanitaire voorzieningen.

 

Overnachting in Bukit Lawang.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 17 Bukit Lawang - Medan

Na het bezoek aan de orang-oetans rijdt u terug naar Medan. Van Bukit Lawang naar Medan terug bedraagt de rijtijd 3,5 a 4 uur.

 

Informatie Medan:

U kunt wat rondwandelen in het centrum of uw rust nemen. In het oude centrum staan nog veel koloniale gebouwen. Een aanrader is een bezoek aan de Tjon A Fie Mansion. Dit prachtige koloniale gebouw was van een Chinese zakenman en is nu een museum. De inrichting is een combinatie van Chinese, Maleisische en westerse stijlen. Eventueel kunt u een kijkje nemen in een buitenwijk van Medan waar een katholieke kerk staat, die er echter uitziet als een Indiase hindoetempel. Uw chauffeur neemt afscheid van u.

 

Overnachting in Medan.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 18 Vertrek

U wordt bij uw hotel in Medan opgehaald en in ongeveer 1,5-2 uur naar de luchthaven van Medan gebracht (transfer).

 

Inclusief ontbijt, transfer

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën
Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.