terug naar het overzicht

Rondreis Sulawesi met onderwaterwereld Togian

U reist van het zuiden van Sulawesi naar het noorden via de Togian Eilanden. Bij de Togian Eilanden kunt u prachtig snorkelen en duiken. Behalve de onderwaterwereld bij Togian kunt u ook die bij Siladen verkennen. De stranden op beide locaties zijn wit met tropische palmbomen. Een vleugje cultuur ziet u in Torajaland en Tomohon.

Wat maakt deze reis bijzonder
Cultuur in Torajaland
Snorkelen bij de Togian Eilanden
Witte stranden en palmbomen
IMG_2162-aacecb17
Wim
Het diverse, maar culturele Sulawesi heeft een warme bevolking, een heerlijke keuken en ongerepte natuur. Ik blijf hier mijn ogen uitkijken.
Prijsindicatie: vanaf € 2600,- p.p. bij 2 personen
Reisduur: 21 dagen / 20 nachten
Vrijblijvende offerte aanvragen Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisidee

Reis van dag tot dag: Sulawesi met Togian

Dag 1      Makassar

Dag 2      Torajaland

Dag 3      Torajaland

Dag 4      Torajaland

Dag 5      Palopo

Dag 6      Tentena

Dag 7      Tentena

Dag 8      Tentena

Dag 9      Ampana

Dag 10    Togian-archipel

Dag 11    Togian-archipel

Dag 12    Togian-archipel

Dag 13    Togian-archipel

Dag 14    Marisa

Dag 15    Gorontalo

Dag 16    Gorontalo

Dag 17    Tomohon

Dag 18    Siladen

Dag 19    Siladen

Dag 20    Siladen

Dag 21    Manado

100% maat werk

Dag 1 Makassar

Bouginese botenbouwer(8) Laden van Makassaarse Schepen(8) Afbeelding 005(8)

U wordt opgehaald van de luchthaven Makassar en naar uw hotel in Makassar gebracht (transfer).

 

Informatie Makassar:

Makassar is een boeiende stad, gelegen in Zuid-Sulawesi, aan de westkust. Het is een belangrijke havenstad. De haven is ook zeker een bezoek waard met zijn fotogenieke Makassaarse schoeners (houten authentieke schepen, die nog steeds op Zuid-Sulawesi worden gebouwd). Fort Rotterdam herinnert aan de Nederlandse koloniale tijd. Het is tegenwoordig een museum en zeer de moeite waard om er rond te dwalen tussen de massieve muren van het vroegere verdedigingsbolwerk. Er zijn nog meer gebouwen uit de Nederlandse tijd, zoals het gerechtsgebouw, een kerk, een sociëteit en de oude MULO. In de buurt Sopeng wordt prachtige zijde geweven in vaak ingewikkelde patronen. Langs de boulevard komt de Indonesische bevolking flaneren en aan het einde van de boulevard verschijnen tegen zonsondergang talrijke kraampjes, een lint van lichtjes van soms wel een kilometer lang. Dit wordt wel de langste eettafel ter wereld genoemd. Hier komt de lokale bevolking om te eten en te drinken en elkaar te ontmoeten. Zelf kunt u een heerlijke verse loempia eten in Jalan Lasinrang, oftewel “loempia street”. In het ene naast het andere restaurantje zitten vrouwen loempia’s te rollen, die in een wok met kokend hete olie gebakken worden. Een leuke wijk in Makassar is Gowa. Hier staat het paleis van de laatste koning van dit gebied en een grote bibliotheek die helemaal in oude stijl is opgetrokken. Het paleis is nu een museum met oude kleding, foto's, servies, etc.

 

Overnachting in Makassar.

Inclusief transfer

Dag 2 Makassar - Torajaland

Toraja ceremonie meester(8) Indonesie-Sulawesi-Toraja-graven-tautau02-shutterstock_382002478(8) 155_tmx2s3(8)

De komende dagen heeft u de beschikking over een busje met chauffeur. Het reizen met een busje met chauffeur is een uitstekende manier om kennis te maken met het prachtige eiland Sulawesi. U bent flexibel, u bepaalt uw eigen tempo en route. U kunt stoppen waar en wanneer u maar wilt. U kunt er ook voor kiezen om gedurende de hele reis een gids erbij in te huren.

Een lange rit noordwaarts. Wij adviseren u om rond 8 uur te vertrekken. U rijdt langs de kust met zijn vele vissersdorpjes tot aan Pare Pare. Daar buigt de weg af de bergen in. Na de poortboog van Tanah Toraja rijdt u via het marktdorpje Mebali een majestueus landschap binnen van omhoogschietende ruige, grijze, granieten gesteenten met blauwe bergen in de verte. Deze vormen een scherp contrast met het levendige groen van de vruchtbare, door regen gevoede terrassen en het roestige rood van de tropische laterietgrond. Dit is het mooiste en wonderlijkste deel van dit eiland en misschien wel van heel Indonesië: Tanah Toraja! De tocht duurt rond de 9 uur.

 

Informatie Torajaland:

Er zijn meerdere redenen om Torajaland te bezoeken, het wonderlijke gebied zal een onvergetelijke indruk bij u achterlaten. Zo is het natuurschoon adembenemend mooi. Daarnaast hebben de Toraja’s een geheel eigen cultuur die zich uit in voorouderverering, een zeer bijzondere dodencultuur en de zo typische, vaak fraaie beschilderde, woningen met de hoge daken (als een omgekeerd zadel). Zeer bijzonder is het bijwonen van een begrafenis. Dit ritueel is bijzonder belangrijk. Als iemand gestorven is wordt hij of zij gebalsemd en blijft net zo lang boven aarde (in huis) tot men geld genoeg heeft gespaard en de familieleden van vaak andere eilanden de kans hebben gekregen om ook te komen. Dat kan soms wel een paar jaar duren. Het doel van de begrafenis is om de ziel veilig over te brengen naar de volgende wereld. Het ritueel kan zeer eenvoudig zijn, maar ook uitgroeien tot een spectaculair schouwspel, afhankelijk van de stand van de familie. De rituelen gaan bij de groots opgezette ceremoniën vaak gepaard met het slachten van tientallen varkens en buffels. De gasten worden ondergebracht in speciaal gebouwde, tijdelijke, onderkomens van bamboe. U bent als buitenstaander altijd welkom!

 

Overnachting in Torajaland.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 3 Torajaland

De komende dagen heeft u de beschikking over een gids. De gids spreekt Engels en vertelt u allerlei wetenswaardigheden. Het verrijkt uw reis, u zult veel meer leren en te weten komen over dit gebied. Bespreekt u wat en wanneer u de komende dagen onderstaande bezienswaardigheden gaat bezichtigen. Informeer of er ergens een begrafenisplechtigheid is; als dat zo is, moet u deze beslist bijwonen. De traditionele zadeldak-tongkonan ogen indrukwekkend met de enorme daken, die aan voor- en achterkant ver omhoog steken. De huizen zijn gedecoreerd met traditioneel houtsnijwerk. Er zijn nog vele originele tongkonanhuizen. Deze zijn versierd met vele symbolen, zoals buffelhoorns, die getuigen van de vele offers bij dodenceremonies. Eén van de vele interessante te bezoeken plaatsen gedurende uw verblijf is Lemo, één van de indrukwekkendste rotsgraflocaties van de streek: tientallen beelden op ‘balkons’ kijken plechtig uit over het dal. De doden worden hoog in de rotsen bijgezet, tau tau houden de wacht. Tau tau zijn houten poppen die het evenbeeld vormen van de doden, dus dezelfde grootte en aangekleed. Het is zo wonderlijk om de dodenpoppen in de steile rotswanden over de weelderige landschappen te zien staren. Ook in Londa zijn er boeiende rotsgraven. Vervolgens naar Kete Kesu; één van de oudste traditionele dorpen van het gebied, idyllisch gelegen in een zee van rijstvelden. Het dorp heeft vier goed onderhouden tongkonan en een lange reeks rijstschuren. Ook treft u hier hangende graven aan.

 

Overnachting in Torajaland.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, gids

Dag 4 Torajaland

_dsc0999aa(13)

Vandaag gaat u Torajaland verder verkennen. Palatokke (of Mengke’pe) is interessant, maar wordt niet vaak bezocht. Naast het magnifieke natuurschoon is in Palatokke ook een imposante rots met hangende en stenen graven te vinden. Naar Sanggala met een paleis van bamboe en enkele graven. Bij Suaya kunt u op drie galerijen meer dan veertig poppen zien. Marante staat bekend om zijn hangende graven. Ten oosten van Rantepao, de belangrijkste plaats van het gebied, ligt Nanggala, een traditioneel

Torajadorp. Hier staat een kolossale rij van veertien rijstschuren met interessant houtsnijwerk. Ook ziet u hier de zgn. babybomen (met overleden baby’s). Torajaland is een prachtig gebied om doorheen te wandelen, u kunt dit ter plaatse bespreken. Het is leuk om naar Batutumonga te rijden. Deze plaats is hoger gelegen en hiervandaan heeft u een prachtig uitzicht over de omgeving. U kunt mooie wandelingen maken door dit gebied; u loopt voornamelijk bergafwaarts. Maar er zijn vele plekken waar u leuke wandelingen kunt maken, variërend van een uur tot een hele dag. Meerdaagse trekkingen zijn ook mogelijk, u overnacht dan in een traditionele Tongkonan.

 

Overnachting in Torajaland.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, gids

Dag 5 Torajaland - Palopo

U heeft nog bijna de hele dag de tijd om Torajaland te verkennen. Torajaland is een prachtig gebied om doorheen te wandelen, u kunt dit ter plaatse bespreken. Meerdaagse trekkingen zijn ook mogelijk, u overnacht dan in een traditionele Tongkonan. Een andere leuke manier om dit gebied te verkennen is per fiets. Er worden fietstochten georganiseerd variërend van 4 tot 8 uur. U rijdt door dorpjes en rijstvelden en u ziet onderweg vele traditionele Tongkonanhuizen. Als u nog meer actie wilt raden wij zeker aan om te gaan raften. De tocht voert door een prachtig gebied. U trotseert stroomversnellingen (3e graad) en onderweg ziet u leguanen die aan de waterkant liggen. Voorafgaand aan het raften maakt u een trekking van circa een uur bergafwaarts, u dient hiervoor goed te been te zijn. Als u in contact wilt komen met de lokale bevolking dan is het leuk om een bezoek te brengen aan de lokale familie die op een boerderij woont nabij Makale. De familie verbouwd o.a. koffie, cacao en groenten. Zij geven verschillende workshops, zoals een kookworkshop en zij geven uitleg over het verwerkingsproces van koffie, cacao en kokosolie. Na afloop kunt u genieten van een traditionele lunch die wordt bereid door de familie. In de middag neemt u afscheid van uw gids en rijdt u in circa 2 uur naar Palopo. Een mooie route door de bergen; de natuur is schitterend. U rijdt door een junglerijk gebied naar de stad Palopo aan de Bonebaai.

 

Informatie Palopo:

De stad Palopo was ooit de hoofdstad van de Luwu region. De stad ligt aan de voet van de bergen. Het wordt ook wel de stad van de durian genoemd. In de periode dat deze bijzondere vrucht rijp is hangt een doordringende geur in de wijde omtrek. Palopo is een prima plek om de lange reis tussen Torajaland en het Posomeer te onderbreken.

 

Overnachting in Palopo.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, gids

Dag 6 Palopo - Tentena

Indonesie-Sulawesi-Posomeer-32(17) Indonesie-Sulawesi-tentena-bootje

Een zeer lange tocht noordwaarts richting het Posomeer. U rijdt door het Luwudistrict. Deze regio was vroeger een koninkrijk en stond bekend om de slavenmarkt. Slaven en slavinnen werden vanuit Torajaland verscheept naar Java en Siam, het huidige Thailand. Het laatste gedeelte, vanaf Pendolo, rijdt u door de bergen naar Tentena. Door aardverschuivingen in dit ruige berglandschap kan de weg schade oplopen. Tentena is prachtig gelegen aan het enorme Posomeer. Het Posomeer is ongeveer zo groot als het IJsselmeer. Het is één van de grootste, mooiste en schoonste meren van Indonesië. U bent vandaag ongeveer 8 uur onderweg.

 

Informatie Tentena:

Tentena is een uitstekende rustplaats, maar u kunt hiervandaan ook diverse leuke activiteiten ondernemen. De hotels zijn gelegen aan het Posomeer waar volgens de overlevering een drakenslang van 30 meter woont (een soort Loch Ness-verhaal). Het water is licht turkoois en glashelder. U kunt hier uitstekend zwemmen.

Via de eigenaresse van hotel Tando Bone is het mogelijk om diverse activiteiten te reserveren, zoals een kookcursus of lessen in het bespelen van lokale muziekinstrumenten, traditioneel dansen of de Indonesische taal. Vraagt u ons gerust om de mogelijkheden.

 

Overnachting nabij Tentena.

Inclusief ontbijt, diner, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 7 Tentena

Vandaag kunt u uitrusten en genieten van de prachtige omgeving. Het is ook leuk om een uitstapje te maken in de omgeving. U kunt een bezoek brengen aan de Saluopa-waterval. Dit is een 12-traps waterval. Op de weg ernaartoe rijdt u door een Balinees transmigratiedorp. U kunt ook een bezoek brengen aan de Sulawana stroomversnelling. Het water stroomt hier met enorme snelheid. In de buurt is een oude hangbrug over de rivier vanwaar u de stroomversnelling kunt bekijken. Uiteraard is het mogelijk om een boottochtje te maken over het Posomeer. U kunt ook vragen om u in een dorpje in de omgeving af te laten zetten zodat u via de rijstvelden terug kunt lopen naar het hotel. Langere wandelingen en één of meerdaagse trekkingen zijn ook mogelijk. Wij raden aan om daarvoor een lokale gids in te huren. Vraagt u ons gerust om meer informatie.

 

Overnachting in Tentena.

Inclusief ontbijt, diner, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 8 Tentena

Indonesie-Sulawesi-vrachtwagen-volgeladen Sulawesi-Torajaland-werken in de rijstvelden_1

Dag ter vrije besteding.

 

Overnachting in Tentena.

Inclusief ontbijt, diner, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 9 Tentena - Ampana

De boeiende rit voert via de kustplaats Poso naar Ampana. Het eerste gedeelte rijdt u door de bergen en regenwoud, daarna vervolgt u de weg langs de kust. De weg naar Ampana is vaak kapot door aardverschuivingen. U bent vandaag ongeveer 6 uur onderweg.

 

Informatie Ampana:

Ampana is een middelgroot plaatsje in het noorden van Centraal Sulawesi, het is de havenplaats voor de boten die naar de Togian-eilanden varen. In Ampana ziet u nog veel paard en wagens. De accommodatie in Ampana is erg eenvoudig.

 

Overnachting in Ampana.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 10 Ampana - Kadidiri Island, Togian

Indonesie-oostelijk-Indonesie-bootje4(13)

Een van de regelaars van de bootmaatschappij regelt ter plaatse met u hoe laat u de volgende dag opgehaald wordt voor de transfer naar de haven. Hier betaalt u ter plaatse een kleine vergoeding voor. U vertrekt met een lokale boot (privé) naar de Togian eilanden. De boot is geschikt voor maximaal 10 personen. Vanaf Ampana vaart u in ca. 5 uur naar uw resort op Kadidiri eiland.

 

Informatie Togian:

De Togian eilanden liggen midden in de azuurblauwe Teluk Tomini. Op de Togian eilanden wonen zeezigeuners. Ze wonen in houten huizen op palen op dood koraal. Bij vloed staan de huizen soms volledig onder water. U gaat vooral naar de Togian Islands om even helemaal weg te zijn van de bewoonde wereld. U treft er spierwitte zandstranden omringd door groene, ondoordringbare jungle. U voelt zich als Robinson Crusoë! Het eilandengroepje is wereldwijd bekend door de fantastische onderwaterwereld, waar kleurrijke vissen en het mooiste koraal te vinden zijn. Pulau Kadidiri is één van de mooiste eilanden van de Togian groep, het eiland is ideaal voor duikers, wandelaars en strandliefhebbers, die van exclusieve bestemmingen houden. De komende dagen kunt u genieten van zon, zee en strand op dit mooie bounty-eiland, maar u kunt natuurlijk ook gaan duiken of snorkelen om de kleurrijke onderwaterwereld te ontdekken. Er ligt een aantal scheepswrakken waar veel koraal op groeit en als schuilplaats dient voor vissen en andere zeedieren. Duiken kan ook ’s nachts plaatsvinden, waardoor het beeld totaal anders is en bepaalde dieren juist actiever zijn. Het nachtduiken is een prachtige ervaring en mag zeker niet ontbreken tijdens uw verblijf op de adembenemende Togian Islands.

 

Overnachting op Togian.

Inclusief ontbijt, diner, bootovertocht

Dag 11 - 13 Togian

Sulawesi-BunakenIsland-onderwater2 Sulawesi-BunakenIsland-onderwater7_1

De komende dagen kunt u uiteraard duiken en snorkelen. Bij Carina beach is het snorkelen erg mooi. Met een boot komt u aan bij het prachtige strand. Vanaf het strand ziet u het koraal al liggen. Het koraal is hier erg gezond, met prachtige kleuren en vissen. Verder zijn er vele plekken om te duiken. Vraagt u bij uw hotel naar de mogelijkheden.

 

Een bijzondere ervaring is snorkelen in het Jelly Fish Lake. Het is een warm zoutwater meer waarin u snorkelt met kwallen. De kwallen steken niet, omdat ze geen natuurlijke vijanden hebben. U zwemt tussen honderden kwallen, prachtig om te zien! Als u hier gaat snorkelen dan kunt u geen flippers dragen en geen zonnebrand gebruiken, vanwege de gezondheid van de kwallen.

 

Een tochtje maken naar Papan eiland (Bajo village) is ook een aanrader. Dit is een dorp van zeesigeuners die vroeger uit de Filipijnen zijn gekomen. U ziet hoe de mensen leven. De huizen staan op palen in het azuurblauwe water. Vanaf de kant kunt u zelfs gekleurde vissen, koraal en anemonen spotten. Grote kans dat de lokale kinderen nieuwsgierig naar u toekomen en een stukje meelopen. De mensen hier zijn erg arm.

 

Overnachtingen op Togian.

Inclusief ontbijt, lunch, diner

Dag 14 Kadidiri Island - Marisa

U vaart met een lokale boot (privé) in ca. 7 uur naar Marisa. De boot is geschikt voor maximaal 10 personen. U gaat op eigen gelegenheid naar het hotel.

 

Informatie Marisa:

Marisa is een klein vissersdorpje dat dient als overnachtingsplaats tussen Parigi en Gorontalo. Tevens vertrekken hiervandaan boten naar de Togian-eilanden. Het hotel in Marisa is simpel.

 

Overnachting in Marisa.

Inclusief ontbijt, bootovertocht

Dag 15 Marisa - Gorontalo

Door een afwisselend en authentiek landschap slingert de weg zich langs verlaten koffieplantages, stranden en door het hoogland. U volgt gedeeltelijk de zuidelijke kust. De reistijd is ongeveer 5 uur.

 

Informatie Gorontalo:

Gorontalo is de op een na grootste stad van Noord-Sulawesi, het ligt bij het Limboto-meer. Een aantrekkelijke stad met grote, door bomen geflankeerde lanen en veel koloniale huizen. De bendi (paard en wagen) is hier het vervoermiddel bij uitstek. In Gorontalo kunt u ook de dames zien, die het traditionele "krawang"borduurwerk op kleding aanbrengen.

 

Overnachting in Gorontalo.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 16 Gorontalo

Sulawesi-Torajaland-weefster4_1 Sulawesi-Torajaland-winkeltje_1

U maakt een korte stadtour door dit aardige stadje. U treft hier nog aardig wat huizen aan uit de Nederlands-koloniale periode. Bijzonder hier zijn ook de bentor's; dit zijn motoren met een zitje voor een duopassagier voorop; ze domineren het straatbeeld. Net buiten de stad liggen het oude fort Otanaha en het Limboto meer. Beide zijn een bezoekje waard.

 

Overnachting in Gorontalo.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 17 Gorontalo - Tomohon

Sulawesi-Tomohon-bloemenwinkel Sulawesi-Tomohon-Mahawu vulkaan_2

U heeft vandaag een lange rit (ca. 9 a 10 uur) voor de boeg. U heeft de vorige dagen langs de vrij vlakke zuidkant met zijn mooie stranden gereisd. Vandaag steekt u over naar de noordkust, die vrij grillig en rotsachtig is. Onderweg heeft u uitzicht op de stranden met hun kokosnootbomen. Het landschap is afwisselend.

 

Informatie Tomohon:

Tomohon ligt in de streek de Minahasa. Dit highlandgebied omvat ook het meer van Tondano. Tomohon ligt op ruim 800 meter hoogte, tussen twee vulkanen: de Lokon en de Mahawu. Het klimaat is aangenaam koel. Heel geschikt voor de bloementeelt, in de koloniale tijd hebben de Nederlanders diverse planten- en groentesoorten geïntroduceerd. U ziet overal anjers, gladiolen, lelies en nog veel meer bloemensoorten. Tomohon wordt dan ook de bloemenstad genoemd. Ook de groentesoorten komen bekend voor: kool, wortels, bruine bonen (bruine bonensoep is geliefd hier!). U hoeft er niet naar te zoeken: u ziet onderweg veel huizen uit de koloniale tijd. Maar ook opvallend veel typische Minahasahuizen (van hout, op palen) treft u hier aan. De markt (in de ochtend bezoeken) is spectaculair: natuurlijk treft u alle kleurrijke groenten- en fruitsoorten en een uitgebreide vissortering aan; en verder is bijna alles wat poten heeft te koop.

 

Overnachting in Tomohon.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 18 Tomohon - Manado - Siladen

Indonesie-Kalimantan-derawan-strand(13)

Met uw auto/busje met chauffeur op pad. ’s Ochtends kunt u nog in Tomohon en omgeving blijven. Wellicht nog bezienswaardigheden bekijken waar u hiervoor nog niet aan toegekomen bent. Dan naar Manado. U rijdt langs een berg met 3 godshuizen: een Christelijke kerk, een moskee en een boeddhistische tempel. Hier leeft men in vrede naast en met elkaar. Tevens zijn er zwavelbaden. Trappen leiden de berg op. Het is een mooie wandeling. Onderweg ziet u ook in de rotsen uitgehouwen beeldhouwwerken van koppen. In Kawang Koon is het tijd voor een lekkere kop koffie in één van de koffiehuizen. En vervolgens naar de boot, waarmee u naar uw eiland vaart.

Uw chauffeur neemt afscheid van u.

Met een korte boottocht wordt u naar het Siladen hotel gebracht.

 

Informatie Siladen:

Het eiland Siladen maakt deel uit van het Bunaken Marine National Park, bestaande uit 5 eilanden, gelegen op korte afstand van de kust van Manado. De eilanden Bunaken en Siladen zijn het bekendst, op beide kunt u overnachten. Maar de blikvanger boven water is wel het eiland Manadotua met zijn kegelvorm. De onderwaterwereld in het Bunaken Marine National Park behoort tot de mooiste ter wereld. Het heldere water herbergt een reusachtige rijkdom aan zeeleven: een grote variëteit aan rifvissen, mooi en gezond koraal en ongeveer elk ongewerveld dier dat deel uitmaakt van de onderwaterpopulatie. Het is boeiend voor zowel duikers als snorkelaars. De enkele kleinschalige hotels liggen aan de westkust, hier is een strand (bij eb, want bij vloed verdwijnt het voor een deel onder water). U kunt zo de zee inlopen (het eerste stuk bestaat uit zand/zeegras/soms stukken koraal en schelpen), tot u ongeveer op middel- of borsthoogte bent, dan openbaart de werkelijk schitterende onderwaterwereld zich (praktisch aaneengesloten harde en wuivende koraalbedden, waar alle soorten visjes in en uit zwemmen. De zee loopt glooiend naar beneden. Tip: huur bij uw hotel een boot en vaar rond het eiland Bunaken (vlakbij), de schipper wijst u de mooiste snorkelplekken, wacht op u en vaart met u mee. Als u geluk heeft komt u wellicht terecht in een school dolfijnen. De kans is overigens vrij reëel, vooral als u meerdere keren een tocht maakt. Het bijzondere aan het eiland Bunaken is het rif rondom. U boven het rif, daar ‘stort’ de muur naar de diepte: fantastisch. Net op die rand zwemmen/ snorkelen is meer dan geweldig. Aan de ene kant op slechts enkele meters (soms zelfs minder) de koraaltuinen, ernaast de diepte, waar u scholen vissen ziet zwemmen. En de kans is vrij groot dat u reuzenschildpadden ziet.

 

Overnachting op het eiland Siladen.

Inclusief ontbijt, diner, privé-auto/busje met chauffeur, bootovertocht

Dag 19 - 20 Siladen

Sulawesi-BunakenIsland-dolfijnen2_1 Indonesie-Sulawesi-Bunaken-onderwater1

Deze dagen zijn ter vrije besteding. Bewonder de onderwaterwereld of kom tot rust op het zandstrand.

 

Overnachtingen op het eiland Siladen.

Inclusief ontbijt, lunch, diner

Dag 21 Siladen - Manado

Met een korte boottocht wordt u van uw hotel op Siladen naar de luchthaven van Manado gebracht.

 

Inclusief ontbijt, bootovertocht, transfer

 

 

Einde van een prachtige reis!

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën