terug naar het overzicht

Rondreis Actief Sulawesi

Lekker actief bezig zijn, terwijl u geniet van de mooie natuur en boeiende cultuur op Sulawesi. Er zijn diverse activiteiten in deze reis opgenomen: een boottocht, een fietstocht, verschillende hikes, raften en snorkelen.

Wat maakt deze reis bijzonder
Trekking Badavallei
Onderwaterwereld Siladen
Fietsen en hike Torajaland
Chantal1
Chantal
Elk eiland van ‘mijn’ Indonesië is anders. Ik ben er al zo vaak geweest, het voelt als een tweede vaderland. Nieuwsgierig naar mijn belevenissen?
Prijsindicatie: vanaf € 2650,- p.p. bij 2 personen
Reisduur: 21 dagen / 20 nachten
Vrijblijvende offerte aanvragen Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisidee

Reis van dag tot dag: actief Sulawesi

Dag 1      Makassar

Dag 2      Makassar

Dag 3      Torajaland

Dag 4      Torajaland

Dag 5      Torajaland

Dag 6      Torajaland

Dag 7      Torajaland

Dag 8      Palopo

Dag 9      Tentena

Dag 10    Tentena

Dag 11    Badavallei

Dag 12    Tentena

Dag 13    Donggala

Dag 14    Donggala

Dag 15    Tomohon

Dag 16    Tomohon

Dag 17    Tangkoko NP

Dag 18    Siladen

Dag 19    Siladen

Dag 20    Siladen

Dag 21    Manado

100% maat werk

Dag 1 Makassar

U wordt opgehaald van de luchthaven Makassar en naar uw hotel in Makassar gebracht (transfer).

 

Informatie Makassar:

Makassar is een boeiende stad, gelegen in Zuid-Sulawesi, aan de westkust. Het is een belangrijke havenstad. De haven is ook zeker een bezoek waard met zijn fotogenieke Makassaarse schoeners (houten authentieke schepen, die nog steeds op Zuid-Sulawesi worden gebouwd). Fort Rotterdam herinnert aan de Nederlandse koloniale tijd. Het is tegenwoordig een museum en zeer de moeite waard om er rond te dwalen tussen de massieve muren van het vroegere verdedigingsbolwerk. Er zijn nog meer gebouwen uit de Nederlandse tijd, zoals het gerechtsgebouw, een kerk, een sociëteit en de oude MULO. In de buurt Sopeng wordt prachtige zijde geweven in vaak ingewikkelde patronen. Langs de boulevard komt de Indonesische bevolking flaneren en aan het einde van de boulevard verschijnen tegen zonsondergang talrijke kraampjes, een lint van lichtjes van soms wel een kilometer lang. Dit wordt wel de langste eettafel ter wereld genoemd. Hier komt de lokale bevolking om te eten en te drinken en elkaar te ontmoeten. Zelf kunt u een heerlijke verse loempia eten in Jalan Lasinrang, oftewel “loempia street”. In het ene naast het andere restaurantje zitten vrouwen loempia’s te rollen, die in een wok met kokend hete olie gebakken worden. Een leuke wijk in Makassar is Gowa. Hier staat het paleis van de laatste koning van dit gebied en een grote bibliotheek die helemaal in oude stijl is opgetrokken. Het paleis is nu een museum met oude kleding, foto's, servies, etc.

 

Overnachting in Makassar.

Inclusief transfer

Dag 2 Makassar: excursie Rammang Rammang

P1090365(8) Sulawesi-Rammang Rammang-kalksteengebergte3(8) Sulawesi-Rammang Rammang-kloof in kalksteengebergte(8)

De komende dagen heeft u de beschikking over een busje met chauffeur. Het reizen met een busje met chauffeur is een uitstekende manier om kennis te maken met het prachtige eiland Sulawesi. U bent flexibel, u bepaalt uw eigen tempo en route. U kunt stoppen waar en wanneer u maar wilt. U brengt vandaag een bezoek aan het kalksteengebergte op ongeveer 40 km buiten Makassar. Dit gebergte was oorspronkelijk een koraalrif. In een aantal grotten zijn handafdrukken en tekeningen gevonden die duizenden jaren geleden zijn gemaakt. U brengt vandaag een bezoek aan één van deze grotten. U rijdt in ongeveer een uur naar het dorpje Rammang-Rammang, nabij Maros. Hier stapt u op een kano en u vaart door de vallei die aan beide zijden wordt omgeven door hoge kalksteenrotsen. Vanaf de rivier heeft u een prachtig uitzicht op deze imposante bergen. Als de boot niet verder kan legt u aan en gaat u te voet verder. U loopt door de rijstvelden naar de Telapak Tangan grot. Het laatste gedeelte moet u een stukje klimmen. In de grot treft u enkele handafdrukken en rotstekeningen aan.

Hier kunt u even bijkomen en foto’s maken. Vervolgens loopt u weer terug naar de boot. U vaart naar een lokaal huis waar de gastvrouw een heerlijke maaltijd voor u heeft bereid. Tijdens de lunch weer genieten van het prachtige uitzicht. Na de lunch maakt u nog een wandeling door dit mooie gebied. Daarna per kano terug naar het beginpunt waar de chauffeur u weer opwacht en terugbrengt naar Makassar. Wij raden aan om goede wandelschoenen met dikke zolen mee te nemen. Dit is wel zo prettig tijdens de wandeling over de rotsen.

 

Overnachting in Makassar.

Inclusief ontbijt, traditionele lunch bij lokale mensen thuis, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids, kano en mineraalwater

Dag 3 Makassar - Torajaland

DSC_0536(8) Indonesie-Sulawesi-Toraja-graven-tautau015-shutterstock_374025850(8) Indonesie-Sulawesi-Torajaland-huizen(8)

Een lange rit noordwaarts. Wij adviseren u om rond 8 uur te vertrekken. U rijdt langs de kust met zijn vele vissersdorpjes tot aan Pare Pare. Daar buigt de weg af de bergen in. Na de poortboog van Tanah Toraja rijdt u via het marktdorpje Mebali een majestueus landschap binnen van omhoogschietende ruige, grijze, granieten gesteenten met blauwe bergen in de verte. Deze vormen een scherp contrast met het levendige groen van de vruchtbare, door regen gevoede terrassen en het roestige rood van de tropische laterietgrond. Dit is het mooiste en wonderlijkste deel van dit eiland en misschien wel van heel Indonesië: Tanah Toraja! De tocht duurt rond de 9 uur.

 

Informatie Torajaland:

Er zijn meerdere redenen om Torajaland te bezoeken, het wonderlijke gebied zal een onvergetelijke indruk bij u achterlaten. Zo is het natuurschoon adembenemend mooi. Daarnaast hebben de Toraja’s een geheel eigen cultuur die zich uit in voorouderverering, een zeer bijzondere dodencultuur en de zo typische, vaak fraaie beschilderde, woningen met de hoge daken (als een omgekeerd zadel). Zeer bijzonder is het bijwonen van een begrafenis. Dit ritueel is bijzonder belangrijk. Als iemand gestorven is wordt hij of zij gebalsemd en blijft net zo lang boven aarde (in huis) tot men geld genoeg heeft gespaard en de familieleden van vaak andere eilanden de kans hebben gekregen om ook te komen. Dat kan soms wel een paar jaar duren. Het doel van de begrafenis is om de ziel veilig over te brengen naar de volgende wereld. Het ritueel kan zeer eenvoudig zijn, maar ook uitgroeien tot een spectaculair schouwspel, afhankelijk van de stand van de familie. De rituelen gaan bij de groots opgezette ceremoniën vaak gepaard met het slachten van tientallen varkens en buffels. De gasten worden ondergebracht in speciaal gebouwde, tijdelijke, onderkomens van bamboe. U bent als buitenstaander altijd welkom!

 

Overnachting in Torajaland.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 4 Torajaland

U maakt vandaag een leuke fietstocht door Torajaland. U start vroeg in de ochtend in Rantepao. Wij adviseren om tussen 7 en 8 uur te starten aangezien het dan rustiger is op de weg en het is dan ook iets koeler. De fietstocht duurt circa 3 uur en is voor iedereen met een normale conditie goed te doen. De tocht voert grotendeels door vlak gebied. U rijdt door dorpjes en rijstvelden. Onderweg zegt iedereen u gedag en eigenlijk bent u zelf de bezienswaardigheid. U ziet onderweg ook vele Tongkonanhuizen. Stopt u onderweg voor het maken van een foto. In Bori maakt u een stop bij de megalithische graven. Deze graven zijn uitgehakt in grote stenen. Daarna vervolgt u de tocht weer terug richting Rantepao. Het grootste gedeelte van de route is redelijk vlak, maar u komt enkele heuvels tegen. Onderweg wordt er regelmatig gestopt om te drinken en ook krijgt u een lunch onderweg.

 

Overnachting in Torajaland.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, fietstocht o.l.v. een Engelssprekende gids, veiligheidsmateriaal, lunch en drankjes.

Dag 5 Torajaland - Trekking

Indonesie-Sulawesi-Toraja-landschap-rijstveld-008shutterstock_380145664(13)

Torajaland is zo boeiend, zowel qua natuur als qua cultuur! U ervaart dit nog beter als u door dit gebied wandelt. Kleine typische Torajadorpen met de mooie daken worden afgewisseld met landbouwvelden. U loopt voornamelijk op een hoogte tussen de 900 en 1300 meter en dat is aangenaam: het is er iets koeler maar u heeft geen last van kortademigheid vanwege de hoogte. Adembenemend mooi zijn de uitzichten overigens wel! U legt een stukje balancerend op een dijkje in een sawah af en u komt geen andere toeristen tegen op de smalle paadjes die de lokale bevolking ook gebruikt. Via dennenbossen loopt u verder. Hier en daar steekt u kleine riviertjes over via bamboebruggetjes. Soms is er zelfs geen brug, maar zijn er alleen maar stapstenen of moet u door een stukje ondiep water waden. De dorpjes onderweg zijn traditioneel en u bent van harte welkom om er rond te kijken. Er is ook voldoende tijd om een kopje koffie of kopje thee ergens te drinken of ergens een eenvoudige lunch te consumeren. U loopt circa 7-8 uur vandaag. Er zitten een paar pittige beklimmingen in het programma. De overnachting is in een lokaal huis in een traditioneel Toraja dorpje. Primitief, maar zeker onvergetelijk vanwege de gastvrijheid. Er zijn geen sanitaire voorzieningen. Wassen kunt u zich in de bron of bij een riviertje net buiten het dorpje. Voor deze trekking is het handig om een lange broek, trui, een zaklamp, een regenjas, een handdoek, enkele toiletspullen en een lakenzak mee te nemen.

 

Overnachting in eenvoudig onderkomen.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, Engelssprekende gids

Dag 6 Trekking - Torajaland

Indonesie-Torajaland-Linuccia-Bakker Indonesie-Torajaland-Linuccia-Bakker2

Na een Indonesisch ontbijt, neemt u afscheid van de inwoners van het dorp waar u de nacht heeft doorgebracht. De dag begint met een mooie wandeling door wederom een schitterend landschap. U daalt vandaag af, zodat u uitkomt bij het beginpunt van de rafttocht. Het laatste stukje van het pad is redelijk zwaar: u loopt ca. 30-45 minuten via een smal pad door de rijstvelden vrij steil naar beneden. De bemanning van uw raft staat al op u te wachten. Bij de rivier krijgt u instructies. Het wildwaterspektakel kan beginnen! Gedurende circa 2,5 uur vaart u over de Maulu-rivier. Avontuur en schoonheid wisselen elkaar af. U trotseert stroomversnellingen (3e graad, dat betekent: best heftig), ziet watervalletjes, steile rotswanden, rijstvelden en bossen. Misschien ziet u zelfs zonnende leguanen aan de waterkant liggen! Deze fraaie reptielen nestelen zich graag op een rotsblok in de zon om nieuwe energie op te doen. Tijdens het raften stopt u om uw goedverzorgde lunchpakket te verorberen. In de middag eindigt deze onvergetelijke, avontuurlijke raftingtocht. U wordt in circa een uur teruggebracht naar uw hotel in Torajaland. Een ervaring en vele herinneringen rijker! Een warme douche en goede sanitaire voorzieningen wachten u hier.

 

Overnachting in Torajaland.

Inclusief ontbijt, Engelssprekende gids, raftingtour, lunchpakket

Dag 7 Torajaland

De komende dagen heeft u de beschikking over een gids. De gids spreekt Engels en vertelt u allerlei wetenswaardigheden. Het verrijkt uw reis, u zult veel meer leren en te weten komen over dit gebied. Bespreekt u wat en wanneer u de komende dagen onderstaande bezienswaardigheden gaat bezichtigen. Informeer of er ergens een begrafenisplechtigheid is; als dat zo is, moet u deze beslist bijwonen. De traditionele zadeldak-tongkonan ogen indrukwekkend met de enorme daken, die aan voor- en achterkant ver omhoog steken. De huizen zijn gedecoreerd met traditioneel houtsnijwerk. Er zijn nog vele originele tongkonanhuizen. Deze zijn versierd met vele symbolen, zoals buffelhoorns, die getuigen van de vele offers bij dodenceremonies. Eén van de vele interessante te bezoeken plaatsen gedurende uw verblijf is Lemo, één van de indrukwekkendste rotsgraflocaties van de streek: tientallen beelden op ‘balkons’ kijken plechtig uit over het dal. De doden worden hoog in de rotsen bijgezet, tau tau houden de wacht. Tau tau zijn houten poppen die het evenbeeld vormen van de doden, dus dezelfde grootte en aangekleed. Het is zo wonderlijk om de dodenpoppen in de steile rotswanden over de weelderige landschappen te zien staren. Ook in Londa zijn er boeiende rotsgraven. Vervolgens naar Kete Kesu; één van de oudste traditionele dorpen van het gebied, idyllisch gelegen in een zee van rijstvelden. Het dorp heeft vier goed onderhouden tongkonan en een lange reeks rijstschuren. Ook treft u hier hangende graven aan.

 

Overnachting in Torajaland.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids

Dag 8 Torajaland – Palopo

Vandaag gaat u Torajaland verder verkennen. Palatokke (of Mengke’pe) is interessant, maar wordt niet vaak bezocht. Naast het magnifieke natuurschoon is in Palatokke ook een imposante rots met hangende en stenen graven te vinden. Naar Sanggala met een paleis van bamboe en enkele graven. Bij Suaya kunt u op drie galerijen meer dan veertig poppen zien. Marante staat bekend om zijn hangende graven. Ten oosten van Rantepao, de belangrijkste plaats van het gebied, ligt Nanggala, een traditioneel Torajadorp. Hier staat een kolossale rij van veertien rijstschuren met interessant houtsnijwerk. Ook ziet u hier de zgn. babybomen (met overleden baby’s). In de middag neemt u afscheid van uw gids en rijdt u in circa 2 uur naar Palopo. Een mooie route door de bergen; de natuur is schitterend. U rijdt door een junglerijk gebied naar de stad Palopo aan de Bonebaai.

 

Informatie Palopo:

De stad Palopo was ooit de hoofdstad van de Luwu region. De stad ligt aan de voet van de bergen. Het wordt ook wel de stad van de durian genoemd. In de periode dat deze bijzondere vrucht rijp is hangt een doordringende geur in de wijde omtrek. Palopo is een prima plek om de lange reis tussen Torajaland en het Posomeer te onderbreken.

 

Overnachting in Palopo.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids

Dag 9 Palopo - Tentena

Indonesie-Sulawesi-Posomeer Indonesie-Sulawesi-Posomeer-vissersboot

Een zeer lange tocht noordwaarts richting het Posomeer. U rijdt door het Luwudistrict. Deze regio was vroeger een koninkrijk en stond bekend om de slavenmarkt. Slaven en slavinnen werden vanuit Torajaland verscheept naar Java en Siam, het huidige Thailand. Het laatste gedeelte, vanaf Pendolo, rijdt u door de bergen naar Tentena. Door aardverschuivingen in dit ruige berglandschap kan de weg schade oplopen. Tentena is prachtig gelegen aan het enorme Posomeer. Het Posomeer is ongeveer zo groot als het Ijsselmeer. Het is één van de grootste, mooiste en schoonste meren van Indonesië. U bent vandaag ongeveer 8 uur onderweg.

 

Informatie Tentena:

Tentena is een uitstekende rustplaats, maar u kunt hiervandaan ook diverse leuke activiteiten ondernemen. De hotels zijn gelegen aan het Posomeer waar volgens de overlevering een drakenslang van 30 meter woont (een soort Loch Ness-verhaal). Het water is licht turkoois en glashelder. U kunt hier uitstekend zwemmen.

 

Overnachting in Tentena.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 10 Tentena

Vandaag kunt u uitrusten en genieten van de prachtige omgeving. Het is ook leuk om een uitstapje te maken in de omgeving. U kunt een bezoek brengen aan de Saluopa-waterval. Dit is een 12-traps waterval. Op de weg ernaartoe rijdt u door een Balinees transmigratiedorp. U kunt ook een bezoek brengen aan de Sulawana stroomversnelling. Het water stroomt hier met enorme snelheid. In de buurt is een oude hangbrug over de rivier vanwaar u de stroomversnelling kunt bekijken. Uiteraard is het mogelijk om een boottochtje te maken over het Posomeer. U kunt ook vragen om u in een dorpje in de omgeving af te laten zetten zodat u via de rijstvelden terug kunt lopen naar het hotel. Langere wandelingen en één of meerdaagse trekkingen zijn ook mogelijk. Wij raden aan om daarvoor een lokale gids in te huren. Vraagt u ons gerust om meer informatie.

 

Overnachting nabij Tentena.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 11 Tentena - Badavallei

Sulawesi-Bada-vallei-houten loopbrug(8) Indonesie-Sulawesi-Badavallei(8) Indonesie-Sulawesi-Badavallei-2(8)

In de ochtend begint uw avontuurlijke tocht. U wordt opgehaald door uw chauffeur en Engelssprekende gids. U rijdt vandaag per 4-wheeldrive jeep naar de Badavallei. Het is ongeveer 4 uur rijden van Tentena naar de Badavallei (in het regenseizoen is de weg slechter begaanbaar waardoor de rit langer kan duren). Dit is een ongerept gebied waar weinig toeristen komen. De chauffeur rijdt met u door het regenwoud de bergen in. De weg naar de Badavallei verkeert een slechte staat, hobbelen dus. Sommige delen zijn goed geasfalteerd, maar andere stukken zijn slecht begaanbaar. Vooral het laatste gedeelte is heel slecht. De natuur is schitterend en u heeft een prachtig uitzicht over het Posomeer. Onderweg stopt u voor een kop koffie of thee. U arriveert rond lunchtijd in het dorp Bomba. U checkt hier in bij de homestay. Hier nuttigt u tevens de meegebrachte lunch. Na de lunch gaat u per jeep de omgeving verkennen. U ziet vandaag al enkele prachtige megalieten; de stenen beelden die in dit gebied in de grond staan. Dertien van deze megalieten zijn in de Badavallei aangetroffen. Niemand weet wie de beelden heeft gemaakt en waarom ze daar zijn neergezet.

Vanzelfsprekend doen mooie verhalen de ronde. Waarschijnlijk werden vroeger offers naar deze beelden gebracht in de hoop op een goede oogst. Ook is niet bekend hoe oud de beelden zijn, schattingen lopen uiteen van 3000 voor Christus tot 1500 na Christus. U bezoekt de beelden Loga, Langkebulawa en Baula. Om het laatste beeld te bereiken maakt u een korte wandeling door de rijstvelden. Aan het einde van de middag keert u terug naar de homestay. Een eenvoudig diner wordt hier voor u bereid. Het is al vroeg rustig in de huizen in het dorp dus waarschijnlijk gaat u ook vroeg slapen.

Handig om mee te nemen: Rugzak voor uw bagage (uw koffer kan niet mee in de jeep), lakenzak, handdoek, zaklamp, regenponcho, wandelschoenen, slippers/sandalen, zonnebrandcreme, anti-insectenmiddel met DEET.

 

Overnachting in de Badavallei.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, privé-jeep, Engelssprekende gids

Dag 12 Bada Vallei - Tentena

Vroeg in de ochtend krijgt u een eenvoudig ontbijt. Vervolgens gaat u weer op pad. U brengt eerst een bezoek aan een oude dame die de techniek van het bewerken van boombast nog beheerst. Deze traditionele kleding werd gemaakt voor ceremonies zoals het huwelijk. Er zijn slechts twee families die deze kleding nog kunnen maken. Vervolgens bezoekt u de megaliet Oba. Ook deze ligt in de rijstvelden. U maakt weer een wandeling door de rijstvelden. Daarna stapt u weer in de jeep en rijdt u naar een punt waar zelfs de 4-wheeldrive niet verder kan. Hiervandaan maakt u een trekking van ongeveer anderhalf uur door de mooie natuur, rijstvelden en cacaoplantages. U ziet verschillende megalieten zoals de Maturu en verschillende Calamba. Calamba zijn grote kruiken waarvan een aantal nog intact zijn. Het laatste stuk van de trekking gaat door een savanneachtig gebied en eindigt bij Palindo. Dit is de grootste megaliet. Afhankelijk van de tijd die over is kunt u de trekking vervolgen naar het dorp Kolori, waar een mooie waterval is. Als er te weinig tijd is gaat u per jeep naar de waterval. Geniet van uw picknicklunch bij de waterval. Eventueel kunt u een verfrissende duik nemen. Na de lunch loopt u terug naar de jeep die u terugrijdt naar Tentena. Bij terugkomst in Tentena neemt u afscheid van de gids en chauffeur die u hebben begeleid door de Badavallei. Via de eigenaresse van hotel Tando Bone is het mogelijk om diverse activiteiten te reserveren, zoals een kookcursus of lessen in het bespelen van lokale muziekinstrumenten, traditioneel dansen of de Indonesische taal. Vraagt u ons gerust om de mogelijkheden.

 

Overnachting nabij Tentena.

Inclusief ontbijt, privé-jeep, Engelssprekende gids, picknicklunch

Dag 13 Tentena - Donggala

Vandaag staat u een lange reisdag voor de boeg. De boeiende rit voert eerst noordwaarts door de bergen naar Poso. Vervolgens langs de kust richting Parigi. Onderweg ziet u veel dorpjes. U waant zich soms op Bali wanneer u de bouwstijlen in de transmigratiedorpen aanschouwt. Dan over een hoge bergkam naar Palu. Op deze weg komen veel aardverschuivingen voor waardoor de weg soms wordt afgesloten (u rijdt dan via een andere route). In totaal bent u vandaag ongeveer 10 uur onderweg.

 

Informatie Donggala:

U verblijft in Prince John, lieflijke eenvoudige bungalows aan het mooie strand: echt bounty! Voor het hotel ligt een wit zandstrandje en het hotel heeft een huisrif, waar u schitterend kunt snorkelen of duiken. Het hotel heeft ook eigen boten, en is ook gericht op duikers. Geniet hier van de schoonheid van de onderwaterwereld.

U neemt hier afscheid van uw chauffeur.

 

Overnachting in Donggala.

Inclusief ontbijt, diner, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 14 Donggala

Sulawesi-Maulana Island(13)

Deze dag is ter vrije besteding.

 

Overnachting in Donggala.

Inclusief ontbijt, diner

Dag 15 Donggala - Palu – Manado - Tomohon

IMG_0557(13)

U regelt via de eigenaresse van het hotel een taxi naar Palu (eenvoudig en goedkoop). U rijdt in ongeveer een uur naar de luchthaven. U vliegt met een binnenlandse vlucht van Palu naar Makassar en vervolgens van Makassar naar Manado.

De komende dagen heeft u de beschikking over een busje met chauffeur.

Vanuit Manado rijdt u de bergen in, naar de Minahasa. Dit highlandgebied omvat ook het meer van Tondano en het stadje Tomohon. De tocht naar Tomohon, uw startpunt, duurt 1.5 a 2 uur. U rijdt via de stad Manado om een indruk te krijgen. Het is niet de meest fascinerende stad, maar de boeddhistische tempel is de moeite waard. Als u verder rijdt naar ‘boven’, op weg naar Tomohon, komt u langs het enorme Jezusbeeld, dat vanuit de hoogte lijkt te waken over de stad. Zo halverwege Manado en Tomohon kunt u een stop maken, als u wilt, bij de Kali-waterval. Hier loopt u in ongeveer een half uur naar de mooie waterpartij toe. Het is goed te doen, met normale conditie. En dan naar de Mahawu-vulkaan buiten de stad. U moet wel trappenlopen (ongeveer een kwartier, het is goed te doen) , maar deze moeite wordt beloond met een prachtig uitzicht op de krater en de wijde omgeving. U bezoekt een bloemenkwekerij. U ziet ze volop, dus gewoon: stop. Vervolgens naar het Linow-meer: lieflijk klein kratermeer met wisselende kleuren water (meestal groentinten). Ook ‘Peanut-city’ (Kawangkoan) bezoekt u. In het dorpje Woloan worden de huizen nog steeds gebouwd in de typische Minahasa-stijl (en zijn demontabel, bij verhuizing nemen ze deze ‘gewoon’ mee). Ook naar een van de waragu-begraafplaatsen. Langs de oevers van het meer van Tondano rijden is prachtig, met de uitzichten op het enorme meer. De volgorde van de bezoeken kan anders zijn, die bepaalt uw chauffeur. Een zeer boeiende dagtocht vandaag.

 

Informatie Tomohon:

Tomohon ligt in de streek de Minahasa. Dit highlandgebied omvat ook het meer van Tondano. Tomohon ligt op ruim 800 meter hoogte, tussen twee vulkanen: de Lokon en de Mahawu. Het klimaat is aangenaam koel. Heel geschikt voor de bloementeelt, in de koloniale tijd hebben de Nederlanders diverse planten- en groentesoorten geïntroduceerd. U ziet overal anjers, gladiolen, lelies en nog veel meer bloemensoorten. Tomohon wordt dan ook de bloemenstad genoemd. Ook de groentesoorten komen bekend voor: kool, wortels, bruine bonen (bruine bonensoep is geliefd hier!). U hoeft er niet naar te zoeken: u ziet onderweg veel huizen uit de koloniale tijd. Maar ook opvallend veel typische Minahasahuizen (van hout, op palen) treft u hier aan. De markt (in de ochtend bezoeken) is spectaculair: natuurlijk treft u alle kleurrijke groenten- en fruitsoorten en een uitgebreide vissortering aan; en verder is bijna alles wat poten heeft te koop.

 

Overnachting in Tomohon.

Inclusief binnenlandse vluchten, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 16 Tomohon: fietstocht

U maakt een fietstocht door een weinig bezocht gedeelte van de Minahasaregio. U wordt bij uw hotel opgehaald en naar het dorpje Rurukan gebracht. Hier stapt u op de fiets. U rijdt door dorpjes die door weinig toeristen worden bezocht. Geniet u onderweg van de prachtige omgeving. Stopt u ook af en toe om van het uitzicht te genieten. De lokale bewoners zullen u welkom heten in hun dorpen. Ze zijn erg nieuwsgierig, omdat ze niet vaak toeristen zien. In de middag wordt u teruggebracht naar uw hotel. De fietstocht is voor iedereen met een goede conditie goed te doen. De afstand is ongeveer 52 kilometer.

 

Overnachting in Tomohon.

Inclusief ontbijt, Engelssprekende gids, transfers, fietshuur, veiligheidsmateriaal en entreegelden

 

Dag 17 Tomohon - Tangkoko National Park

Indonesie-Sulawesi-TangkokoNP-makaak-jong-shutterstock_296254847(8) DSC06624(8) Indonesie-Sulawesi-tangkoko-tarsier(8)

U rijdt noordwaarts. Bij Airmadidi maakt u een stop bij een hele mooi warugu (begraafplaats). De route van vandaag is heel mooi, rustiek. Vanaf Tomohon naar het Tangkoko National Park duurt ongeveer 2.5 uur. Bij aankomst even relaxen. En dan met uw lokale gids (ter plekke betalen) het natuurgebied in, u maakt een wandeling van ongeveer 2 uur.

 

Informatie Tangkoko:

Het Tangkoko National Park ligt bijna in het puntje van Noord-Sulawesi. Dit beschermde tropisch regenwoud is een glooiend gebied, met een zeer interessante en gevarieerde flora en fauna. Met name de tarsiers (kleinste apensoort ter wereld, zo groot als uw hand) zijn uniek. Voor velen is dit diertje de belangrijkste reden om dit junglegebied te bezoeken. Het zijn nachtdieren. Ze verschuilen zich in de spleten van (meestal) een reuzenficus en komen als het donker wordt naar buiten. En natuurlijk komen ze de volgende ochtend weer terug tegen het krieken van de dag. Dat zijn dan ook de momenten dat u ze kunt zien (geen garantie, dat kan nooit bij beesten, maar de kans is zeer groot, vooral als u zowel in de namiddag als in de vroege ochtend gaat). Bijzonder om te zien zijn ook de zwarte makaken (apen).

Er leven in totaal 127 zoogdiersoorten, meer dan 100 vogelsoorten, rond de 30 reptielsoorten en verder nog amfibieën. Een rijk leven! De wandeling duurt ongeveer 2 uur per keer en is makkelijk te doen voor een ieder met een normale conditie. Er zijn geen klimpartijen, het bos is vrij open. Het National Park grenst aan zee, ongetwijfeld leidt uw lokale gids u hier ook naar toe. Het strand is van lavazand. Heerlijk om hier ook even te wandelen en te genieten (vaak zijn hier de zwarte makaken, die in de bomen op het strand van de ene tak naar de andere slingeren). Let op: Omdat Tangkoko een officieel Nationaal Park is, ligt de entreeprijs vrij hoog, zo rond de 20 Euro p.p.

 

Overnachting in Tangkoko.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, diner

Dag 18 Tangkoko National Park - Manado - Siladen

Het witte zandstrand van Siladen, Sulawesi

In alle vroegte, nog vóór zonsopgang, het oerwoud in, voor uw wandeling door het natuurgebied. Na terugkomst ontbijt u, waarna uw chauffeur naar Manado rijdt in ongeveer 2.5 uur.

Uw chauffeur neemt afscheid van u.

Met een korte boottocht wordt u naar het Siladen hotel gebracht.

 

Informatie Siladen:

Het eiland Siladen maakt deel uit van het Bunaken Marine National Park, bestaande uit 5 eilanden, gelegen op korte afstand van de kust van Manado. De eilanden Bunaken en Siladen zijn het bekendst, op beide kunt u overnachten. Maar de blikvanger boven water is wel het eiland Manadotua met zijn kegelvorm. De onderwaterwereld in het Bunaken Marine National Park behoort tot de mooiste ter wereld. Het heldere water herbergt een reusachtige rijkdom aan zeeleven: een grote variëteit aan rifvissen, mooi en gezond koraal en ongeveer elk ongewerveld dier dat deel uitmaakt van de onderwaterpopulatie. Het is boeiend voor zowel duikers als snorkelaars. De enkele kleinschalige hotels liggen aan de westkust, hier is een strand (bij eb, want bij vloed verdwijnt het voor een deel onder water). U kunt zo de zee inlopen (het eerste stuk bestaat uit zand/zeegras/soms stukken koraal en schelpen), tot u ongeveer op middel- of borsthoogte bent, dan openbaart de werkelijk schitterende onderwaterwereld zich (praktisch aaneengesloten harde en wuivende koraalbedden, waar alle soorten visjes in en uit zwemmen. De zee loopt glooiend naar beneden. Tip: huur bij uw hotel een boot en vaar rond het eiland Bunaken (vlakbij), de schipper wijst u de mooiste snorkelplekken, wacht op u en vaart met u mee. Als u geluk heeft komt u wellicht terecht in een school dolfijnen. De kans is overigens vrij reëel, vooral als u meerdere keren een tocht maakt. Het bijzondere aan het eiland Bunaken is het rif rondom. U boven het rif, daar ‘stort’ de muur naar de diepte: fantastisch. Net op die rand zwemmen/ snorkelen is meer dan geweldig. Aan de ene kant op slechts enkele meters (soms zelfs minder) de koraaltuinen, ernaast de diepte, waar u scholen vissen ziet zwemmen. En de kans is vrij groot dat u reuzenschildpadden ziet.

 

Overnachting op het eiland Siladen.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, bootovertocht, diner

Dag 19 Siladen

Vanuit Siladen zijn er drie bekende duiklocaties. Erg mooi is de begroeide drop-off, Lekuan 2. Hier komt u tussen 20 en 30 meter diepte overhangende rotsen en spleten tegen waar u in kunt (maar past u wel op!). Er zwemmen hier veel schildpadden rond en in het open water ziet u markrelen, tonijnen, fuseliervissen en napoleonvissen. Er staat meestal een matige stroming bij deze duiklocatie. Bij Bunaken is nog een drop-off met super zicht en stroming, genaamd Muka Kumpung. Hier treft u waaiergorgonen en zachte koralen bij de rotsen. Wanneer u verder kijkt ziet u schildpadden, horsmakrelen en scholen trekkervissen. En af en toe (als u geluk heeft) zijn hier ook haaien te vinden. Ten slotte kunt u nog een zware stromingsduik maken bij Manad Tua/ Pangulingan. Wanneer u gewoon blijft hangen bij de helling op ongeveer 20 meter ziet u massa’s vis. U ziet hier barracuda’s, horsmakrelen, snappers, vleermuisvissen en soms hamerhaaien en manta’s. Spreekt u met uw duikschool af dat u een drift duik maakt. Dan drijft u gewoon mee met de stroming en haalt de boot u op, waar u weer boven water komt.

 

Overnachting op het eiland Siladen.

Inclusief ontbijt, lunch, diner

Dag 20 Siladen

Sulawesi-Siladen-onderwater1(8) Indonesie-Sulawesi-Bunaken-onderwater5 shutterstock_351485249(8) Sulawesi-Onong Siladen-aan het water(8)

Deze dag is ter vrije besteding.

 

Overnachting in Siladen.

Inclusief ontbijt, lunch, diner

Dag 21 Siladen - Manado

Met een korte boottocht wordt u van uw hotel op Siladen naar de luchthaven van Manado gebracht.

 

Inclusief ontbijt, bootovertocht, transfer

 

Einde van een prachtige reis!

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën