terug naar het overzicht

Familiereis Kalimantan

Kalimantan met kinderen is een aanrader! Leuke tochtjes op een boot, waarbij geholpen kan worden. Speuren naar orang-oetans en andere dieren in de jungle. De gekke neusapen bestuderen en de mooie Borneo-beren ontmoeten. U slaapt 2 keer aan boord van een boot; lekker in de openlucht aan dek.

Wat maakt deze reis bijzonder
Leuk voor jong en oud
Spot orang oetans in de jungle
Slaap op een houseboot
Chantal1
Chantal
Elk eiland van ‘mijn’ Indonesië is anders. Ik ben er al zo vaak geweest, het voelt als een tweede vaderland. Nieuwsgierig naar mijn belevenissen?
Prijsindicatie: vanaf € 1475,- p.p. bij 2 personen
Reisduur: 9 dagen / 8 nachten
Vrijblijvende offerte aanvragen Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisidee

Reis van dag tot dag: Familiereis Kalimantan

Dag 1     Aankomst Balikpapan

Dag 2     Boottocht over de Mahakam

Dag 3     Boottocht over de Mahakam

Dag 4     Boottocht over de Mahakam

Dag 5     Samboja

Dag 6     Sungai Wain

Dag 7     Tanjung Puting National Park

Dag 8     Tanjung Puting National Park

Dag 9     Vertrek Pangkalan Bun

100% maat werk

Dag 1 Balikpapan

B P1090849(13)

U wordt opgehaald op de luchthaven en naar uw hotel in Balikpapan gebracht (transfer).

 

Informatie Balikpapan:

Balikpapan is een grote stad met ongeveer 700.000 inwoners. De meeste toeristen blijven hier niet lang. Balikpapan dient als aanvlieghaven en uitgangspunt voor het maken van tochten in de omgeving. Er komen ook veel mensen die hier vroeger gewoond hebben of van wie familieleden hier gewoond hebben. De stad is ruim opgezet en redelijk schoon in vergelijking met veel andere Indonesische steden. De haven en de offshore zijn zeer belangrijk. Aardig om te zien is het oude Shell-terrein dat nu van Pertamina is. Hier staan nog de huizen uit de Nederlandse tijd. Ook het oude ziekenhuis is er nog. Eventueel kunt u ook een bezoek brengen aan de Kebun Sayur, de traditionele markt.

 

Overnachting in Balikpapan.

Inclusief transfer
 

Dag 2 Balikpapan - Loajanan - Mahakamrivier

Indonesie-Kalimantan-Mahakamtocht-bootsman(8) indonesie20107 240(8) P1040176(8)

U wordt opgehaald bij uw hotel en naar Loajanan gebracht, waar u aan boord gaat van de houseboat (deze boot is voor uw gezelschap, privé dus). Tijdens uw reis over Kalimantan wordt u begeleid door een gids. Een gids spreekt Engels en vertelt u tijdens de reis allerlei wetenswaardigheden. Het verrijkt uw rondreis, u zult veel meer leren en te weten komen over het land.

U gaat aan boord van uw houseboot. Het is een rivierboot, waarmee u over de Mahakam-rivier vaart. De boot is eenvoudig, maar leuk en schoon. De boot is privé, voor uw gezelschap. Alle maaltijden zijn inbegrepen (er gaat een kok mee). Ook een gids reist mee om u te begeleiden. De rivierboot kan 6 a 7 passagiers herbergen. Er zijn geen aparte hutten, er is 1 ruimte, waar een ieder slaapt. Er is airconditioning (wel heel prettig). Er zijn dunne matrassen; we zullen doorgeven dat er extra matrasjes komen, zodat u er 2 op elkaar kunt leggen (iets comfortabeler). Er is verder een badkamer met douche en toilet (geen warm water). Klamboes hoeft u niet mee te nemen; u heeft ze niet nodig als u in de hut slaapt, wel als u op het dek wilt slapen (uw matrasje meenemen). De klamboe wordt door het personeel bevestigd. Neemt u wel zelf een laken of lakenzak mee! De rivierboot vaart ongeveer 15 mijl per uur, de boot vaart gedeeltelijk ’s nachts (o.a. afhankelijk van waterstand). Aan dek worden de maaltijden geserveerd. Het is vooral genieten van rust, natuur en een overdaad aan lekker Indonesisch eten dat de kok voor u klaarmaakt. De Mahakamrivier is heel breed bij Loajanan. Er varen veel grote boten, die kolen transporteren. Er is veel bebouwing op de oevers. Aan weerszijden van de rivier liggen boomstammen in het water, klaar om verwerkt te worden. Het gevoel van natuur komt later pas! De Mahakamrivier is maar liefst 920 kilometer lang! Op sommige plekken is de rivier wel 500 meter breed. De rivier is modderig en het water is bruin. Er is veel scheepvaart, zeker in de buurt van Samarinda. Langs de rivier wonen Kutai en Dayak-stammen. Er wordt ’s nachts doorgevaren. Neemt u oordopjes mee, want de motor blijft doorlopen terwijl u wilt slapen.

Let op: u ziet tijdens deze reis hoogstwaarschijnlijk geen Dayaks met lange oorlellen en tatoeages. Deze Dayaks leven verder stroomopwaarts en het is moeilijk hier met de Mahakamboot te komen. Wel zult u genieten van de mooie natuur, enkele traditionele longhouses, u kunt rustig genieten op de boot en grote kans dat u dagenlang geen andere toeristen ziet.

 

Overnachting aan boord van de Mahakam house boot.

Inclusief ontbijt, diner, transfer, Engelssprekende gids

Dag 3 Muara Muntai - Muara Pahu (Mahakamrivier)

ANAK DAYAK-04 (BAMBANG W)(8) Java-Kingfischer Indonesie-Mahakam-manmetkind-trommel(8)

De boot heeft ’s nachts doorgevaren. Al met al is het van Loajanan naar Muara Muntai meer dan 15 uur varen. Als u de volgende ochtend wakker wordt, is het landschap veranderd. De bebouwing op de oevers heeft plaatsgemaakt voor groen. Er is veel minder scheepvaart. Aan de oevers staan riviermangroves, riet, bananenplanten en allerlei andere struiken en bomen. Her en der staat een houten huisje of hutje. Vrouwen doen de was, mannen hozen hun houten kano (wel het liefst met motor!) leeg. Wc-huisjes staan boven het water, een stukje bij de woning vandaan. De houten huizen staan veelal op palen. Na een ontbijt van zowel brood als rijst, legt de Mahakamboot aan in het dorp Muara Muntai. Het is heel leuk om hier de levenswijze van de bewoners aan de rivier te aanschouwen. De bevolking die hier leeft zijn Kutai. Als u wilt loopt u naar de markt en een schooltje. Het dorp zelf is ook de moeite waard! Alle huizen staan op palen. De weg is van planken van ijzerhout. U stapt in een gemotoriseerde kano. Het wordt een lange dagtocht. Vlak na Muara Muntai vaart u door een kreek waar u de kans heeft neusapen te zien. U vaart langs het dorp Jantar dat bijna helemaal op het water gebouwd is en u vaart naar het Jempang-meer. Dit is niet één grote watervlakte, maar overal drijven eilandjes van gras en waterplanten. Er staan visstellages. De bewoners van de drijvende dorpen op het meer en langs het meer leven van de visvangst en landbouw. Het is een vlak gebied. U brengt een bezoek aan het dorp Tanjung Isuy met een longhouse met prachtige houten beelden ervoor. In het dorp wonen Dayaks van de Benuaq-stam. Via het dorp Muara Ohong, dat compleet op palen in het water staat, vaart u verder. Er zijn veel vogels te zien, waaronder ooievaars. Het hoogtepunt van deze dag vormt de tocht door Ohongcreek. Een smalle kreek met bruin water aan weerszijden omgeven door weelderig groen: reusachtige bomen, toppen van bomen en struiken die tot in het water reiken en varens. Maar vooral veel wildlife! Grote kans om hier makaken, eekhoorns, slangen, ijsvogels, roofvogels en veel neusapen te zien. Het is officieel een mangrovebos, maar Irene, medewerkster van Van Verre, kreeg hier echt het jungle-gevoel! Het eindpunt is het dorp Mancong. Eventueel voert de Dayak Tunjung stam een welkomstceremonie op. In ieder geval staat er in Mancong een uniek longhouse. Het heeft 2 verdiepingen en maar liefst 24 deuren! Het is het oudste longhouse van Oost-Kalimantan. Ervoor staan de prachtigste houtsnijwerkbeelden. U vaart weer terug door de Ohongkreek en hopelijk ziet u nog

meer wild. Het is al donker als u het Jempangmeer weer overgestoken bent en bij de houseboot terugkeert. Het diner zal smaken na zo’n lange dag. ’s Avonds vaart de boot nog een stuk, maar er wordt niet de hele nacht doorgevaren. U arriveert ’s nachts in Muara Pahu.

Als u de dag te druk vindt, kunt u het bezoek aan Tanjung Isuy laten vervallen of een overnachting inplannen in een modern, maar zeer eenvoudig longhouse in Tanjung Isuy.

 

Overnachting aan boord van de Mahakamboot.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, Engelssprekende gids, excursie per gemotoriseerde kano

Dag 4 Muara Pahu - Tenggarong (Mahakamrivier)

In de ochtend gaat u per gemotoriseerde kano de Bolonganrivier op. Ooit was hier grote kans om zoetwaterdolfijnen te zien, maar door vervuiling van het water zijn de dieren grotendeels weggetrokken. Maar er is genoeg anders te zien langs de rivier. Er leven hier gibbons, neusapen, mooie vogels en natuurlijk makaken. Vooral de zwarte gibbons zijn hier echter bijzonder. De vegetatie is ook anders dan gisteren. Dit is tropisch bos met o.a. veel bamboe. U vaart naar het drijvende vissersdorp Bolongan. De kindjes zwaaien enthousiast naar u. Dan weer terug naar de houseboot voor de lunch. In de middag vaart stroomafwaarts terug naar Tenggarong. De middag brengt u weer relaxed aan boord door. Genieten van de omgeving, lekker lezen…. Het gaat een stuk sneller dan de heenweg, afhankelijk van de vertrektijd wordt er ook een deel van de nacht doorgevaren.

 

Overnachting aan boord van de Mahakamboot.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, Engelssprekende gids, excursie per gemotoriseerde kano

Dag 5 Tenggarong - Balikpapan - Samboja

Kalimantan-Samboja-orang oetan14 Kalimantan-Samboja-zwarte beer2(17)

Tenggarong was vroeger een sultanaat en het voormalige sultanpaleis is nu een museum. In de stad staat een vreemd groot voetbalstadion, dat beter zou passen in een moderne wereldstad dan in dit afgelegen gebied. Maar het toont de rijkdom van de stad. Het is de hoofdstad van de Kutai-regio. Een goudkleurig beeld op een eilandje midden in de rivier herinnert aan het feit dat hier ooit een belangrijk vorstendom gevestigd was.

Vanaf vandaag heeft u de beschikking over een busje met chauffeur. Het reizen met een busje met chauffeur is een uitstekende manier om kennis te maken met het prachtige Kalimantan. U bent flexibel, u bepaalt uw eigen tempo en route. U kunt stoppen waar en wanneer u maar wilt. U wordt opgehaald in Tenggarong, waar u van boord gaat van de houseboat, en naar uw hotel in Samboja gebracht (transfer).

 

Informatie Samboja:

Samboja is een project van BOS (Borneo Orang Utan Survival) om orang-oetans te beschermen. Eén van de belangrijkste activiteiten van BOS is het uitzetten van orang-oetans in de jungle. Dit project is ooit gestart door de Nederlander Willie Smits. Nu is Samboja in handen van Indonesiërs. De orang-oetans zijn hun natuurlijke leefomgeving kwijtgeraakt door de aanleg van (kolen)mijnen en palmolieplantages. U maakt hier een wandeling onder leiding van een ranger (u dient wel bij boeking door te geven als u dit project wilt bezoeken!). Een groot aantal orang-oetans leeft op één van de eilanden. Er zijn 6 kunstmatig aangelegde eilanden waar de orang-oetans enigszins leren wennen aan de natuur. Ze kunnen spelen. Ze krijgen nog eten. Van 5 eilanden is het de bedoeling dat de orang-oetans geherintroduceerd worden in de jungle. Helaas stagneert het project hier enigszins door geldgebrek en blijven de orang-oetans te lang op deze eilanden. Op het 6e eiland zitten orang-oetans die ziek zijn en niet meer kunnen genezen. U kunt nabij 1 van de eilanden voor herintroductie en bij het 6e eiland komen. Er is ook een herintroductie programma voor Borneo-beren. Deze beren zijn hun leefgebied kwijtgeraakt door kolenmijnen en palmolieplantages en aan de stichting geschonken. De beren zitten achter een hek op een stuk gras. Door gebrek aan geld verloopt het terugzetten van de beren naar de jungle langzaam. De Borneobeer is vrij klein en heeft een zwarte vacht. Kenmerkend is hun witte neus en de witte halve cirkel op hun borst. De flora van Samboja is ook boeiend. Behalve indrukwekkende bomen en planten van het secundaire oerwoud, kan de gids u wijzen op bijvoorbeeld kruidje-roer-me-niet, de plant waarvan tijgerbalsem gemaakt wordt en een insectenetende plant.

 

Overnachting in Samboja.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids

Dag 6 Samboja: dagexcursie Sungai Wain

U maakt een dagtocht naar het Sungai Wain National Park. Het is niet ver rijden van Samboja naar Sungai Wain National Park. In het Sungai Wain National Park is echt primair regenwoud. U kunt hier een trekking maken. Het is voor iedereen goed te doen. U loopt minimaal 1-2 uur, en maximaal 7 uur. Bepaal in overleg met uw gids hoe lang u de tocht wilt hebben.

 

Overnachting in Samboja.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids

Dag 7 Samboja – Balikpapan – Pangkalan Bun – Tanjung Puting National Park

Kalimantan-Tanjung Puting NP-riviertje(13)

U wordt opgehaald en naar de luchthaven in Balikpapan gebracht (transfer). U neemt hier afscheid van uw chauffeur en gids. U vliegt met een binnenlandse vlucht van Balikpapan naar Banjarmasin en door naar Pangkalan Bun. Houdt u er rekening mee dat op deze vlucht slechts 10 kilo bagage mag worden meegenomen. Voor de overige kilo's dient u een klein bedrag bij te betalen.

In Pangkalan Bun wordt u weer opgehaald door een gids. In ongeveer een half uur rijdt u van Pangkalan Bun naar Kumai. De mensen in deze streek leven van de houtindustrie, ze werken in mijnen, ze exporteren vogelnestjes (let op de talloze hoge schuren met gaten waaruit getjilp klinkt) en ze leven van de visserij. Kumai ligt aan de brede Kumai-rivier waar een klotok (houten gemotoriseerde boot) klaarligt die u naar het Nationale Park vaart. Aan boord van de klotok wordt een lunch geserveerd. U slaat al snel van de brede rivier af en vaart een smallere zijtak in. Palmbomen staan aan weerszijden van het water. Geniet in uw stoel of in een hangmat van de rust die dit gebied uitstraalt. Vergeet niet op te letten of u dieren ziet. Er leven bijvoorbeeld krokodillen, otters, makaken, neusapen, talloze vogels en natuurlijk orang-oetans. De boottocht kan variëren in tijd, maar reken erop dat u minimaal 3 uur op de boot zit. Langzamerhand verandert de vegetatie. De kans om apen te zien wordt groter. Als u tijdig arriveert, kunt u nog naar het Harapan Camp waar om 15.00 uur orang-oetans gevoederd worden. U kunt ook even het dorp aan de rand van het Nationale Park inlopen. Hier leeft een gevarieerde bevolking: de oorspronkelijke Dayaks maar ook mensen van Sumatra en Java die hier kwamen voor de houtindustrie. Het dorpje ademt een vreedzame sfeer uit. Vrouwen wassen de kleding in een kreekje, kinderen spelen.

 

Informatie Tanjung Puting:

Het landschap in het Tanjung Puting National Park is zeer divers Er is tropisch primair en secundair regenwoud, moerasgebied, mangrovegebied en bossen aan de kust. Het bekendste dier dat in dit Nationale Park leeft is de orang-oetan. Maar ook de neusaap komt hier voor. Moeilijker te zien, maar verborgen in het woud leven hier ook nog de sunbear (Borneobeer) en een soort luipaard. Het Tanjung Puting National Park was het eerste park waar men de orang-oetan ging beschermen en opnieuw uitzetten in de jungle. Er zijn 3 rehabilitatiecentra waar de dieren worden voorbereid op een leven in de jungle: Tanjung Harapan, Pondok Tanggui en Camp Leakey. De orang-oetans van Kalimantan zijn anders dan die op Sumatra: ze zijn roder van kleur en hebben geen staart.

 

Overnachting aan boord van een houseboat, oftewel klotok in het Tanjung Puting National Park.

Inclusief ontbijt, diner, transfers, 2 binnenlandse vluchten, Engelssprekende gids

Dag 8 Tanjung Puting National Park

Kalimantan-Tanjung Puting NP-orang oetan in de boom(8) Kalimantan-Tanjung Puting NP-kindjes(8) Kalimantan-Tanjung Puting NP-aap5(8)

Na het ontbijt gaat u op pad. U gaat eerst met de klotok naar station 2, Pondok Tanggui. Onderweg heeft u al grote kans om neusapen en makaken te zien. Bij aankomst bij station 2 loopt u een klein stukje over houten vlonders en een zandpad door het bos. Dan arriveert u bij de voederplaats van de orang-oetans. De orang-oetans krijgen melk en soms bananen als aanvulling op het eten dat ze zelf in de jungle zoeken. Vervolgens vaart u in ongeveer 1,5 uur naar het laatste en bekendste station: Camp Leakey. Hier leeft het grootste aantal orang-oetans. Onderweg maakt u grote kans om orang-oetans in het wild te zien. En hopelijk ziet u neusapen in de rivier springen! Er komen krokodillen voor in de rivier. Misschien ziet u er één, of een otter of een grote hagedis. Civetkatten worden ook soms waargenomen. Bontgekleurde ijsvogels en neushoornvogels zult u zeker langs zien vliegen. U slaat een zijrivier in waar het water zwart in plaats van bruin is. Bij het rehabilitatiecentrum kunt u naast orang-oetans ook (half)wilde zwijnen, makaken en gibbons zien. Eventueel maakt u hier een korte jungletrek. Zeker gaat u naar het voederen. Een schitterend spektakel! Daarna terug naar de boot voor een cruise terug van 3 uur of langer. Als u een stukje in het donker vaart, kunt u honderden vuurvliegjes zien.

 

Overnachting aan boord van een houseboat, oftewel klotok in het Tanjung Puting National Park.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, Engelssprekende gids, entreegeld

Dag 9 Tanjung Puting National Park - Pangkalan Bun

Na het ontbijt vaart u terug. Als u een late vlucht heeft, kunt u nog een keer een bezoek brengen aan station 2, Pondok Tanggui. In Kumai neemt u afscheid van de bemanning van de klotok. U heeft een transfer terug naar de luchthaven van Pangkalan Bun. U neemt afscheid van uw gids.

 

Einde van een prachtige reis!

 

Inclusief ontbijt, transfer, Engelssprekende gids

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën