terug naar het overzicht

Rondreis Trekking in de Baliemvallei en Paradijsvogels

Een zeer complete rondreis rond Jayapura en de Baliemvallei op Papua. Eerst brengt u een bezoek aan de Baliemvallei. Vanuit een hotel met prachtig uitzicht over de omgeving maakt u diverse excursies. Typerend voor de Baliemvallei zijn de zwarte mummies, u brengt een bezoek aan een dorpje waar een mummie is. De dorpjes zelf van de Dani-stam zijn leuk om te bezoeken en u wandelt heerlijk in dit gebied.
Een goede voorbereiding voor de langere trekking vanaf het Habema-meer naar Wamena. U slaapt onderweg in een tentje. Als u terugvliegt naar Jayapura, gaat u nog een trekking maken. Bij Nimbokrang. Grote kans om hier paradijsvogels te zien. Tot slot van deze prachtige rondreis over Papua een rustig boottochtje over het Sentanimeer.

Wat maakt deze reis bijzonder
Slapen tussen stammen
Weinig toeristen: authentiek
Paradijsvogels in Nimbokrang
Chantal1
Chantal Heere
Elk eiland van ‘mijn’ Indonesië is anders. Ik ben er al zo vaak geweest, het voelt als een tweede vaderland. Nieuwsgierig naar mijn belevenissen?
Prijsindicatie: vanaf € 2925,- p.p. bij 2 personen
Reisduur: 15 dagen / 14 nachten
Vrijblijvende offerte aanvragen Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisidee

Reis van dag tot dag Trekking Baliemvallei en Paradijsvogels

Dag 1   Aankomst Jakarta

Dag 2   Jakarta- Jayapura- aankomst Wamena

Dag 3   Baliemvallei

Dag 4   Baliemvallei

Dag 5   Baliemvallei

Dag 6   Habema-meer

Dag 7   Trekking

Dag 8   Trekking

Dag 9   Baliemvallei

Dag 10 Baliemvallei

Dag 11 Nimbokrang

Dag 12 Sentani

Dag 13 Vertrek Jayapura

100% maat werk

Dag 1 Jakarta - Jayapura

U vliegt met een binnenlandse vlucht van Jakarta naar Jayapura (vaak een nachtvlucht).

Dag 2 Jayapura - Wamena - Baliemvallei

Irian-Jaya-Baliem-dorp_1 Irian-Jaya-Baliem-mooi-uitzicht

U vliegt vervolgens met een binnenlandse vlucht van Jayapura naar Wamena. Van onze vertegenwoordiger in Jayapura ontvangt u het ticket voor uw vlucht naar Wamena. U checkt in voor deze vlucht. Het is rommelig in de kleine vertrekhal. Mensen checken talloze dozen in. In de Baliemvallei waar u naar toe gaat, is bijna niets, alles moet ingevlogen worden.  Officieel mag u 15 kilo bagage meenemen, maar men is niet zo streng. Als u de Baliemvallei invliegt, heeft een prachtig zicht. U ziet de wanden van de vallei oprijzen.

 

Informatie Wamena:

Wamena is een typisch Indonesisch, klein rommelig stadje in de Baliemvallei. Hier ligt de luchthaven. In het stadje treft u drie kleurrijke markten. Brengt u een bezoek aan de grote “native” markt in Wamena. U ziet hier mannen in traditionele kleding lopen, in peniskokers dus. Het is alsof u een reis terug in de tijd heeft gemaakt! Op de markt is het een drukte van belang. Veel groente en fruit, maar ook levende dieren, betelnoot en wat souvenirs worden aangeboden. Mensen zitten op en onder houten tafels. Let vooral op alle verschillende haardrachten, die u hier ziet: indrukwekkend.

 

Vanaf vandaag heeft u de beschikking over een busje met chauffeur (gedeeld met andere reizigers). Het reizen met een busje met chauffeur is een uitstekende manier om kennis te maken met het prachtige Irian Jaya. U bent flexibel, u bepaalt uw eigen tempo en route. U kunt stoppen waar en wanneer u maar wilt. Tevens heeft u de beschikking over een gids. Een gids spreekt Engels en vertelt u tijdens de reis allerlei wetenswaardigheden. Het verrijkt uw rondreis, u zult veel meer leren en te weten komen over het land. De kwaliteit van de gidsen op Irian Jaya is over het algemeen wel wat lager dan op meer toeristische eilanden als Sumatra, Java, Bali en Sulawesi.

 

Informatie Baliemvallei:

De vruchtbare Baliemvallei is de thuishaven voor de Dani-stam. Het zijn boeren. De Dani staan bekend om hun rituele oorlogsvoering en hun peniskokers en botjes door hun neus. Pas in 1938 is de Baliemvallei echt ontdekt door buitenlanders. Het belangrijkste voedsel voor de Dani is de zoete aardappel. Ze leven met 2 tot 5 gezinnen op ommuurde woonerven, in houten hutten met grasdaken. De mannen dragen peniskokers, gemaakt van een soort kalebas en de vrouwen dragen grasrokjes (gemaakt van vezels). Wamena is het bestuurlijk centrum van de Baliemvallei. De vlucht van Jayapura naar Wamena duurt 40 minuten. In de stad zijn levendige, kleurrijke markten. Er zijn winkels (ook souvenirwinkels) en restaurantjes. Maar u moet zeker tochten in de omgeving maken om de echte Baliemvallei en haar bewoners te leren kennen. Hoogtepunten: Dani-dorpen, zwarte mummies, wandelingen/trekkings door prachtige landschappen en zoutpoelen. Schelpen waren het traditionele ruilmiddel. Er werden veel “oorlogen” tussen de Dani onderling uitgevochten. Dit waren geen zware gevechten als gevolg van haat, maar meer uitingen van militaire bekwaamheid. De wapens bestonden uit pijl en boog en speren. Iedere krijger dost zich mooi uit. Er is veel zendingswerk in de Baliemvallei verricht, maar het gunstig stemmen van geesten en voorouderverering is veel belangrijker dan het Christendom. Ceremonies worden gehouden en varkens worden geslacht om de geesten gunstig te stemmen.

Belangrijk om mee te nemen: goed schoeisel waar u lekker op loopt, warme kleding (want het kan hier behoorlijk koud worden!). Let er op dat er een alcoholverbod geldt in de Baliemvallei. Er mogen ook geen alcoholische dranken meegenomen worden.

 

Overnachting in de Baliemvallei.

Inclusief diner, binnenlandse vlucht, auto/busje met chauffeur (gedeeld met andere reizigers), Engelssprekende gids

 

Dag 3 Baliemvallei

Excursie: Zoutwaterbron, mummie en Dani-dorpjes

Een zeer afwisselende excursiedag. Na het ontbijt staat de auto (een soort safaribus) voor u klaar. U rijdt vanaf het resort een stukje naar beneden en slaat dan af naar Jiwika. Jiwika ligt in het centrale deel van de Baliemvallei. Bij het dorp Kurulu eindigt de mooie rit. Het dorp is een beetje op toeristen ingesteld, want de inwoners bewaren één van de vijf mummies die er in de Baliemvallei zijn. De mummie is het lichaam van een zeer belangrijke voorouder. Na zijn dood is hij in een zittende positie neergezet en gerookt. Een zwarte zittende mummie is het resultaat. De Papoea-stam eert deze honderden jaren oude mummie. U kunt ‘m uitgebreid fotograferen. Daarna volgt een vrij zware klim bergopwaarts. Over een pad met onregelmatige stenen klimt u dwars door het tropisch regenwoud in circa 1 uur naar boven. U bepaalt uw eigen tempo en u stopt zo vaak u wilt, dus het is voor een ieder die goed ter been is te doen. U stijgt zo’n 300 meter. Tijdens de tocht wordt u vergezeld door Dani’s. Vrouwen, slechts gekleed in grasrokjes en mannen met een peniskoker en verentooi wijzen de weg. Onderweg verzamelen ze soms ook hout. Hun hoofddoel is echter de zoutbron. Daar aangekomen laten de Dani’s zien hoe het zout gewonnen wordt. Men maakt gebruik van de stam van een bananenboom. Dan is het tijd voor de inwendige mens: er wordt een schaduwrijk plekje voor de picknicklunch gezocht. Vervolgens staat de soms steile afdaling u te wachten. Geneer u niet, pak de hand van uw Papoea-begeleider en laat u zich door hem naar beneden leiden. De auto staat te wachten en u wordt een klein stukje terug gebracht. Daar maakt u in een heel ander landschap nog een wandeling van ongeveer een uur. U loopt door akkers en ziet hoe producten groeien en verwerkt worden. Ook passeert u leuke kleine dorpjes. Kortom: genoeg momenten om prachtige foto’s te maken. Eventueel kunt u onderwegeen leuk souvenirtje aanschaffen.  Aan het einde van de middag bent u terug in het resort. Let op: de volgorde van het programma kan eventueel iets anders zijn, maar u ziet in ieder geval de zoutwaterbron, de mummie en u maakt een wandeling door Dani-dorpjes.

 

Overnachting in de Baliemvallei.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, auto/busje met chauffeur (gedeeld met andere reizigers), Engelssprekende gids, excursie

Dag 4 Baliemvallei

Excursie: Trekking door de zuidelijke Baliemvallei

Na een goed ontbijt, stapt u in de auto van het resort. U rijdt in een uur de hobbelige weg terug naar Wamena. Daar bezoekt u de lokale markt (er zijn drie markten in Wamena). Er wordt vooral veel groente, fruit en zoete aardappels verkocht. Van de markt wandelt u naar de brug die de Baliemrivier overspant. Aan weerszijden van de brug, in het water is het een drukte van belang. Men zwemt, wast zichzelf, men wast kleding en er worden zand en stenen gewonnen. U rijdt nog een uur verder langs schattige huisjes en zwaaiende mensen. De weg voert verder de Baliemvallei in, naar het zuiden. De weg houdt op bij het dorp Sogogma. Hier begint uw trekking. U loopt eerst een stukje door een bosrijk deel en dan steekt u een rivier over. Tijdens deze trekking steekt u een paar keer een riviertje over. Soms via wiebelige hangbruggetjes, soms via stapstenen, soms via een boomstam met een stuk rotan als leuning. U ziet onderweg diverse dorpjes van de Dani-stam. Opvallend zijn de mooie ronde hutten met grasdaken. Er zijn heel veel stukken land die bewerkt worden. U ziet voornamelijk vrouwen die hard aan het werk zijn. Ook hout moet gehaald worden en wordt op het hoofd vervoerd. Voortdurend kunt u genieten van prachtige vergezichten over de Baliemrivier en de groene vallei. Vroeg in de middag heeft u een picknicklunch, bijvoorbeeld in het dorp Seinma bij de kerk. U wandelt naar het dorp Kurima en van daaruit loopt u terug naar de auto. Een prachtige wandeling waarbij u veel ziet van de natuur en de Dani-dorpjes. Er zit een beklimming in en een afdaling. Sommige stukjes zijn even zwaar, maar over het algemeen is het heel goed te doen. Aan het einde van de middag bent u weer terug in het Baliem Valley Resort.

 

Overnachting in de Baliemvallei.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, auto/busje met chauffeur (gedeeld met andere reizigers), Engelssprekende gids, excursie

 

Dag 5 Baliemvallei

Indonesie-Irianjaya-baliemvallei-hutten(8) HPIM9274(8) Irian-Jaya-Baliem-mummy(8)

Excursie: Autorit Pass-vallei, Kotilola grot en Meagaima

In de ochtend vertrekt u met de auto naar het noordelijke deel van de Baliemvallei. U rijdt via Jiwika naar Kurulu. Een paar kilometer voorbij Kurulu bezoekt u de Kotilola grot. De enorme grot is deels ingestort, maar eigenlijk maakt dat de grot alleen maar mooier! Nu is de ruimte namelijk overdekt met een weelderige plantengroei. Ook stalagmieten en stalactieten zijn te zien. Onderweg kunt u zo vaak stoppen als u wilt om foto’s te nemen van de natuur, de mensen, de hutten, de vergezichten of wat dan ook. Zeker uitstappen bij het marktplaatsje Uwosilomo. Hier kunt u kleurrijke plaatjes schieten van de bevolking met hun handel. Het fruit ligt prachtig opgestapeld. Vanuit Uwosilomo rijdt u verder de bergen in naar de Pass-vallei. Het is een mooie rit, die u dwars door het tropische woud voert. De gids zoekt onderweg een leuk plekje om te picknicken. Ook wordt er onderweg gestopt om een wandeling te maken door de mooie omgeving. In overleg met uw gids bepaalt u de lengte van de wandeling. Vanaf de Pass vallei heeft u een mooi uitzicht het dal in. Op de weg terug stopt u in Meagaima. U loopt in circa 30 minuten over smalle paadjes naar een kleine Dani-nederzetting aan de Baliemrivier. Hier bevindt zich één van de vijf  mummies die er in de Baliemvallei zijn. Het is het gemummificeerde lichaam van een voorvader, een zeer belangrijk stamhoofd. De mummie wordt bewaard van generatie op generatie als een soort verering van de voorouders en als voorbeeld voor de jeugd. Rond een uur of 4 in de middag bent u weer terug in het resort. Er staat thee of koffie met een lekkernij zoals gebakken banaan of gebakken zoete aardappel op u te wachten. Wederom een excursiedag boordevol indrukken.

 

Overnachting in de Baliemvallei.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, auto/busje met chauffeur (gedeeld met andere reizigers), Engelssprekende gids, excursie

Dag 6 Baliemvallei - Habema-meer

Een heel bijzondere tocht! Afhankelijk van de weersomstandigheden en de politieke omstandigheden wordt ter plekke bepaald of deze excursie plaats kan vinden. Maar anders, kunt u een andere leuke excursie uitkiezen. Als het lukt om de tocht te maken, is het een geweldige ervaring! U rijdt in ongeveer 1,5 uur dwars door het hoge tropische regenwoud. U bevindt zich dan op een hoogte van 3200 meter (ter vergelijking: het Baliem Valley Resort ligt op een hoogte van 1900 meter). De rit is prachtig! U ziet zoveel bomen en planten. Sommige soorten komen alleen voor in Nieuw-Guinea. Grote woudreuzen zijn overgroeid met mos, lianen en klimplanten. Totaal anders ziet de omgeving bij het Habema-meer er uit. Het meer ligt midden in een groot moerasachtig gebied. Een heel andere vegetatie, waaronder veel orchideeën ziet u hier. U bent hier zo hoog, dat de kans groot is dat u in de wolken rijdt. Maar als het goed weer is, heeft u een prachtig uitzicht op de op één na hoogste berg van Irian Jaya: de Mount Trikora, die maar liefst 4.750 meter hoog is. Kaal en ongenaakbaar ligt de berg daar. Het hotel heeft een lunchpakket voor u klaargemaakt en u gaat picknicken bij het meer. U kunt hier ook heerlijke wandelingen maken. In overleg met de gids bepaalt u de lengte van de wandeling. Als het zonnig is, is het zelfs mogelijk om te zwemmen in het meer. Er is een strandje. In de middag maakt u de lange rit weer terug naar het hotel. Een excursie waarbij u op een plek komt, waar weinig toeristen geweest zijn! U heeft alle tijd om dit gebied te ontdekken. U wordt begeleid door een gids, kok en eventueel door dragers. U overnacht bij het meer in de buurt, in een tent. U dient zelf een matje en een slaapzak mee te nemen!

 

Overnachting in een tent bij het Habema-meer.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, auto/busje met chauffeur (gedeeld met andere reizigers), Engelssprekende gids, excursie, gebruik van tent, speciale permit voor Lorentz National Park

Dag 7 Trekking

shutterstock_300221153-Indonesie-Irianjaya-Baliemvallei.10(13)

In de ochtend heeft u nog alle tijd om de unieke omgeving van het Habema-meer te verkennen. Van daaruit start de trekking naar Wamena. Het eerste deel van de trekking volgt de Ibele rivier. Deze rivier zoekt zijn weg naar beneden naar de Baliemvallei. U loopt door een onaangetast bos bergopwaarts. Het pad is heel rustig, u ontmoet op dit deel niet veel mensen van de lokale bevolking. Maar de natuur is mooi. In de middag komt u op een open plek in het bos. Dit is een perfecte plek om het kamp op te slaan. U overnacht wederom in een tent.

 

Overnachting in een tent.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, auto/busje met chauffeur (gedeeld met andere reizigers), Engelssprekende gids, gebruik van tent

Dag 8 Trekking

De trekking wordt voortgezet. Rond het middaguur verlaat u het bos en keert u terug naar de bewoonde wereld van de Baliemvallei. Hier ziet u meer mensen. U loopt door dorpjes van de Dani stam. Een picknick lunch eet u aan de oevers van de Ibele rivier. U kunt even een duik in het water nemen, maar doe voorzichtig want het water kan flink stromen. Het tentenkamp wordt vandaag opgeslagen bij een kleine nederzetting onderweg.

 

Overnachting in een tent.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, auto/busje met chauffeur (gedeeld met andere reizigers), Engelssprekende gids, excursie, gebruik van tent, speciale permit voor Lorentz National Park

Dag 9 Trekking naar Wamena, Baliemvallei

Indonesie-Irian-Jaya-Baliemvallei46 Indonesie-Irian-Jaya-Baliemvallei57

Nog een halve dag lopen. U komt langs een missiegebouw met een landingsbaan. Hier begint de weg weer. Een auto van het Baliem Valley Resort pikt u op en brengt u in ongeveer 2 uur terug naar het hotel. Het diner is in het resort.

 

Overnachting in de Baliemvallei.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, auto/busje met chauffeur (gedeeld met andere reizigers), Engelssprekende gids

Dag 10 Baliemvallei

varkensfeest-baliem-irian-jaya_1 varkensfeest-in-Baliem-Vallei-Irian-JayaJPG_1

Excursie: Varkensfeest

De mooiste excursie die er te maken is in de Baliemvallei is het bijwonen van een varkensfeest. De dorpelingen van de Dani-stam worden van tevoren ingelicht en kopen een varken. U gaat in de ochtend per busje naar het dorp waar het spektakel plaats gaat vinden. Als u uitstapt, is het eerste wat u ziet een Papoea die in een paal klimt. Hij roept luid. Vanuit de begroeiing komen allemaal Papoea-mannen in traditionele dracht (dus met peniskoker en verentooi) te voorschijn. Zij voeren een schijngevecht met speren op. Zeer indrukwekkend om te zien en hun woeste uitroepen te horen! Vervolgens zingen ze een lied om u te verwelkomen. Hun luide uitroepen en eenvoudige danspassen zijn geweldig om te ervaren. Daarna wordt u begeleid door hun gezang het dorp ingelokt. Daar wachten de vrouwen, ook in traditionele kleding (grasrokjes). Sommige mannen hebben hun gezicht ingesmeerd met witte, rode of zwarte kleuren. Ze dragen prachtige hoofdtooien met veren. Anderen hebben een varkenstand door hun neus. Sommige vrouwen hebben ook hun huid beschilderd. Al met al biedt het varkensfeest zeer veel fotogenieke momenten. U kunt de mensen uitgebreid en zonder problemen fotograferen. Er is zoveel te zien, dat u haast niet weet waar u kijken moet! De mannen en vrouwen dansen tezamen en vervolgens wordt het varken gedood met pijl en boog. Er wordt een vuur gemaakt en stenen en het varken worden op het vuur gelegd. Hier wordt het vlees even aangebraden. De gloeiendhete stenen worden in een kuil gelegd. Hier bovenop komen groenten, zoete aardappelen, heel veel groen en het varken. Alles wordt goed toegedekt en men laat het vlees ongeveer een uur stoven. In die tijd kunt u uw lunchpakket opeten en verder rondkijken in het dorp. Na een tijdje is het eten gaar. Eerst krijgen de gasten en de mannen vlees. Wat overblijft en de groenten en aardappelen zijn voor de vrouwen en kinderen. Dit is een unieke mogelijkheid om een dag bij de Papoea’s door te brengen en een goede indruk te krijgen van hun leven. Het biedt bovendien een unieke mogelijkheid tot het maken van foto’s van de mensen in hun traditionele kledij. Dit is zondermeer onze favoriete excursie in de Baliemvallei!

 

Overnachting in de Baliemvallei.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, auto/busje met chauffeur (gedeeld met andere reizigers), Engelssprekende gids, varkensfeest

Dag 11 Baliemvallei- Sentani- Nimbokrang

U vliegt met een binnenlandse vlucht van Wamena naar Jayapura. Vandaag heeft u de beschikking over een busje met chauffeur. Het reizen met een busje met chauffeur is een uitstekende manier om kennis te maken met het prachtige Irian Jaya. U bent flexibel, u bepaalt uw eigen tempo en route. U kunt stoppen waar en wanneer u maar wilt. Tevens heeft u de beschikking over een gids. Een gids spreekt Engels en vertelt u tijdens de reis allerlei wetenswaardigheden. Het verrijkt uw rondreis, u zult veel meer leren en te weten komen over het land. De kwaliteit van de gidsen op Irian Jaya is over het algemeen wel wat lager dan op meer toeristische eilanden als Sumatra, Java, Bali en Sulawesi.

U rijdt van Sentani naar Nimbokrang. Het is ongeveer 60 kilometer rijden, zo’n 1,5-2 uur. U checkt in bij een zeer eenvoudige, kleine homestay die vlakbij het vogelreservaat ligt. Meneer Jamil, de eigenaar van deze homestay is ornitholoog. Zijn Engels is redelijk. Hij of één van zijn vaste gidsen, gaat met u een wandeling maken door de jungle op zoek naar paradijsvogels. Er zijn 43 soorten paradijsvogels in de wereld en daarvan leven 39 soorten op Papua. De meeste leven in zulke afgelegen gebieden, die zo moeilijk te bereiken zijn, dat het haast onmogelijk is om ze te spotten. Maar op deze korte afstand van Jayapura leven ook maar liefst 4 soorten, te weten de King Bird of Paradise, de Pale-sicklebill, de Twelve-wired paradijsvogel en de Lesser Bird of Paradise.

Na een eenvoudige lunch die klaargemaakt wordt door de vrouw van meneer Jamil, gaat u op pad. Vroeg in de middag wandelt u door het bos. De wandeling is niet zwaar, maar u moet wel geduld hebben! Bijna dagelijks worden hier wel paradijsvogels gezien. De mannetjes gaan naar een boom om te zingen en te dansen en de vrouwtjes daarmee te imponeren. De kans om een paradijsvogel te zien is groot, als het niet regent.

Terug naar de homestay. Hier maakt de vrouw van meneer Jamil het avondeten klaar. U eet gezamenlijk met de familie. Er zijn 4 kamers voor gasten en er zijn 2 badkamers.

 

Overnachting in Nimbokrang.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, vlucht, auto met chauffeur, gids

Dag 12 Nimbokrang- Sentani

U staat heel vroeg op, bij zonsopgang gaat u al op pad. Ontbijt bij de familie. Daarna snel op pad, het bos in. De vroege ochtenduren zijn het best om paradijsvogels te zien. Maar naast paradijsvogels kunt u natuurlijk ook andere vogels spotten. U blijft zo lang u wilt in het bos. Meestal zijn de King Bird of Paradise de Lesser Bird of Paradise als eerste actief. Vaak al tussen 5 en 6 uur. Als het iets lichter wordt, komt ook de King Bird of Paradise tevoorschijn. De vogels leven hier in hun eigen omgeving, volledig in het wild, dus een garantie om ze te zien, kan nooit gegeven worden.

Laat in de morgen rijdt u terug in de richting van Sentani. U rijdt naar de rand van het Sentani-meer. Het Sentani-meer is bezaaid met eilandjes en biedt een grandioos panorama van groene heuvels die tot het meer aflopen. Er wordt vis gevangen in het meer. Bij een pier wordt een gemotoriseerde prauw gehuurd. U vaart een stukje over het meer naar het eiland Ayapo. Hier maakt men bijzondere boombastschilderingen en traditionele houten schalen. Terug naar het vaste land.

 

Overnachting in Sentani.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, vlucht, auto met chauffeur, gids

Dag 13 Vertrek Jayapura

Indonesie-Irian-Jaya-Jayapura.bootjes Indonesie-Irian-Jaya-Jayapura.sentaimeer

U wordt opgehaald en naar de luchthaven gebracht (transfer).

Inclusief ontbijt, transfer

 

Einde van een prachtige reis!

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën
Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.