Reis van dag tot dag: Avontuurlijk Sumatra en Sulawesi

Sumatra
Dag 1     Aankomst Medan

Dag 2     Tangkahan

Dag 3     Tangkahan

Dag 4     Bukit Lawang

Dag 5     Bukit Lawang

Dag 6     Brastagi

Dag 7     Tobameer

Dag 8     Tobameer

Dag 9      Sipirok

Dag 10    Bukittinggi

Dag 11    Bukittinggi      

Dag 12    Harau Vallei

Dag 13    Sawahlunto

Sulawesi

Dag 14    Makassar

Dag 15    Makassar

Dag 16    Torajaland

Dag 17    Torajaland

Dag 18    Torajaland

Dag 19    Torajaland

Dag 20    Sengkang

Dag 21    Bira

Dag 22    Bira

Dag 23    Makassar

Dag 24    Vertrek Makassar

100% maat werk

Dag 1 Aankomst Medan

U wordt bij de luchthaven van Medan opgehaald en in ongeveer 1,5 tot 2 uur naar uw hotel in Medan gebracht (transfer).

 

Informatie Medan:

U kunt wat rondwandelen in het centrum of uw rust nemen. In het oude centrum staan nog veel koloniale gebouwen. Eventueel kunt u een kijkje nemen in een buitenwijk van Medan waar een katholieke kerk staat, die er echter uitziet als een Indiase hindoetempel.

 

Overnachting in Medan.
Inclusief transfer.

Dag 2 Medan - Tangkahan

Sumatra-Tangkahan-olifanten in rivier_1 Sumatra-Tangkahan-hangbrug naar de accomodatie(8)

U wordt opgehaald voor een transfer naar Tangkahan. Dit is ongeveer 6 uur rijden langs oliepalm- en rubberplantages. Het wegdek verkeert in zeer slechte staat. U rijdt langs vele eenvoudige dorpjes waarvan de bewoners nog nauwelijks gewend zijn aan toeristen.

 

Informatie Tangkahan:

Tangkahan is een fascinerend junglegebied. Het maakt deel uit van het Nationale Park Gunung Leuser. U loopt via een suspension brug (zo'n wiebelige hangbrug) over de rivier naar uw accommodatie. Aan de overkant van de rivier moet u een trap op naar het hotel en het kan erg glad zijn. Er zijn jongens die uw koffer naar boven kunnen dragen, maar u kunt uw koffer eventueel ook achterlaten in Medan en alleen de spullen meenemen die u nodig heeft.

 

De accommodatie hier is heel eenvoudig, er is alleen koud water (mandibak) en een toilet dat u moet doorspelen met een bakje water.

Er is elektriciteit van 18.00 tot 24.00 uur. U heeft wel een klamboe. In Tangkahan kunt u genieten van de mooie omgeving. U bent hier echt in de jungle. Het is een puur en ongerept gebied. Soms zijn hier zelfs orang-oetans te zien, die in het wild leven. Maar u gaat hier vooral heen vanwege de olifanten. Maar u kunt ook gaan zwemmen in de rivier of een douche nemen onder een jungle waterval.

Heel leuk is het tuben: in een autobinnenband, over de rivier. De tocht is vrij kort.

 

Overnachting in Tangkahan

Inclusief ontbijt, transfer.

Dag 3 Tangkahan

Nabij Tangkahan is een olifantentrainingskamp, de olifanten worden getraind als werkolifant. Ze werken in de jungle, onder andere met het verslepen van zware boomstammen. Vandaag gaat u de olifanten wassen in de rivier. De olifanten worden vanaf het kamp naar de rivier gebracht. U krijgt een borstel in uw handen geduwd, voor u en de olifanten heerlijk. Ter verkoeling geven de olifanten je graag een douche met hun slurf. En als je durft, mag je de olifanten belonen en bedanken met bananen.

 

Overnachting in Tangkahan.

Inclusief ontbijt, olifanten wassen.

Dag 4 Tangkahan - Bukit Lawang

Sumatra-Onderweg Bukit Lawang - Tangkahan_1 Indonesie-Sumatra-bukit-lawang4

U rijdt een stukje dezelfde weg terug en buigt vervolgens af naar het orang-oetanreservaat Bukit Lawang bij Bohorok. Het is 4 uur rijden, beter gezegd: hobbelen, van Tangkahan naar Bukit Lawang. U reist per fourwheeldrive (vanwege de slechte weg), met chauffeur.

U rijdt door een landelijk gebied. De jeep is voor maximaal 4 volwassen personen of 2 volwassenen en 3 kinderen. Bagage: u kunt uw bagage meenemen tot maximaal 3 koffers (dus 3 personen). Bent u met meer personen, dan laat u uw bagage achter in Medan, deze wordt gestald bij onze agent. U neemt voor deze paar dagen de benodigde zaken mee in een kleine tas.

De chauffeur die u weer ophaalt na uw jungle-verblijven neemt uw koffers mee.

 

Informatie Bukit Lawang:

Bukit Lawang ligt in het Gunung Leuser National Park. De natuur bij Bukit Lawang is prachtig, u logeert aan het riviertje de Bohorok. In dit gedeelte van het nationale park leven veel orang-oetans. Voorheen was hier een rehabilitatiecentrum. De apen, die uit hun gevangenschap bevrijd zijn, werden hier voorbereid op een zelfstandig leven in de jungle. Er zijn maar enkele plekken in de Azië (nergens anders ter wereld) waar u orang-oetans in het wild kunt spotten, één daarvan is op Sumatra, de andere zijn op Kalimantan en op Maleisisch Borneo. Er leven nog enkele tienduizenden orang-oetans, waarvan ongeveer een kwart op Sumatra, zo schat men. Achter het hotel loopt een eco-trail, in ongeveer twee uur kunt u met een gids langs vele soorten fruitbomen, rubberbomen en palmen wandelen.

 

Op korte (loop)afstand van uw hotel is een kindertehuis. U kunt hier een kijkje nemen, u ziet hoe de kinderen (als ze op dat moment niet op school zijn) meehelpen in de groentetuin of andere klusjes doen. Het is een mooi initiatief van een Nederlands/Indonesisch echtpaar; de kinderen kunnen kind zijn, hebben wel kleine taken (zoals ook in Nederlandse gezinnen), maar werken niet: ze spelen. Als u wilt kunt u ook een rubberboom adopteren, de verdiensten komen ten goede aan de kinderen.

 

Overnachting in Bukit Lawang.

Inclusief ontbijt, transfer.

Dag 5 Bukit Lawang

Foto's Renee 001(13)

U kunt vandaag een trekking maken door het Gunung Leuser National Park, op zoek naar orang-oetans. Er zijn trekkingen variërend van enkele uren tot enkele dagen. De entree voor het nationale park waar de orang-oetans leven is hoog voor Indonesische begrippen, u betaalt 250.000 Rp per persoon. Ter plekke kunt u diverse trekkingen reserveren (handig om dit bij aankomst te regelen): bij de receptie van het hotel of even buiten het hotel (goedkoper meestal). Als u tijd heeft kunt u vanmiddag al een trekking maken. U dient hiervoor goed ter been te zijn; het pad door het regenwoud is soms steil en glibberig.

 

Vanmiddag kunt u nog meer activiteiten ontplooien, hieronder een aantal mogelijkheden. Als u alles wilt doen, kunt u het beste een dag extra in Bukit Lawang verblijven (activiteiten zijn nog niet inbegrepen in de reissom).
Er wordt een leuke fietstocht georganiseerd door de omgeving van Bukit Lawang. Met een beetje geluk ziet u dieren onderweg en u brengt een bezoek aan enkele dorpjes en een kruiden- en specerijentuin. Aan het einde van de fietstocht kunt u genieten van een diner bij een lokale familie thuis. De fietstocht duurt 3 à 4 uur.
U kunt ook gaan raften. U wordt met een minibusje naar het beginpunt aan de Wampu-rivier gebracht (niet inbegrepen). Uw wildwatertocht biedt uitstekende mogelijkheden om vogels en wild te zien en van de natuur te genieten. De tocht is veilig, niet zwaar en voor iedereen goed te doen. Er zijn een paar sterkere stroomversnellingen, die voor een avontuurlijk tintje zorgen, u wordt in ieder geval kletsnat. Meestal is een lunch bij een waterval inclusief, u kunt dan ook even fijn zwemmen. Aan het eind van de tocht staat het busje weer te wachten om u naar het hotel terug te brengen.
Een andere bijzondere ervaring is het zogenaamde tuben. In een grote autobinnenband zakt u de rivier de Bohorok af (de banden worden meestal aan elkaar gekoppeld). De tocht is officieel 10 kilometer lang en duurt ca. 3 uur (afhankelijk van de stroming). Als het water laag staat, moet u af en toe peddelen. Bij het eindpunt wordt u opgehaald en teruggebracht naar uw accommodatie. Aan de kant van de rivier bieden veel jongens tubing aan; maak goede afspraken over de prijs en de terugtocht.  
Tevens is het mogelijk een trekking van één of twee dagen te maken in dit gebied. Bij een trekking van twee dagen overnacht u in een tent in de jungle, zonder sanitaire voorzieningen.

 

Overnachting in Bukit Lawang.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

Dag 6 Bukit Lawang - Brastagi

Sumatra-Medan-paleis van de sultan4 Sumatra-Medan-allerlei verkeer

De komende dagen heeft u de beschikking over een busje met chauffeur. Het reizen met een busje met chauffeur is een uitstekende manier om kennis te maken met het prachtige eiland Sumatra. U bent flexibel, u bepaalt uw eigen tempo en route. U kunt stoppen waar en wanneer u maar wilt. U kiest zelf of u deze tocht wilt maken met een chauffeur of met een gids erbij. Een chauffeur in Indonesië is bedoeld als chauffeur. Hij weet de route, en brengt u op uw verzoek overal waar u heen wilt. De meeste chauffeurs spreken alleen Bahasa Indonesia. Een gids spreekt Nederlands of Engels en vertelt u tijdens de reis allerlei wetenswaardigheden.

Het verrijkt uw rondreis, u zult veel meer leren en te weten komen over het land.

 

U rijdt in ongeveer 3,5 a 4 uur terug naar Medan. Daar kunt u fijn even lunchen en eventueel nog wat bekijken in Medan. En daarna door de Karo-hooglanden naar het hooggelegen Brastagi. Bezoekt u onderweg het specifieke Karo-Batakdorpje Peceren.

De reistijd deze dag is ongeveer 7 uur.

 

Informatie Brastagi:

Brastagi is een hooggelegen en relatief koel bergoord. De vulkanen Sibayak en Sinabung domineren het landschap. In de omgeving is veel natuur, het is een mooi wandelgebied. In de weekenden en op feestdagen is het wel druk, omdat er veel Indonesische toeristen komen. Net buiten Brastagi ligt Lumbini, een grote Boeddhistische tempel. Heel leuk om vandaag of morgenochtend vroeg een bezoek te brengen aan de kleurrijke markt, waar veel fruit en bloemen/plantjes worden aangeboden.

 

Overnachting in Brastagi.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

Dag 7 Brastagi - Prapat - Tobameer, Samosir

Een prachtige route vandaag door de bergen; het tweede deel van de route voert gedeeltelijk langs het wonderschone Tobameer. Vooral als u vanuit de hoogte op een gegeven moment voor het eerst het enorm grote Tobameer beneden u ontwaart, zult u diep onder de indruk zijn. Onderweg bezoekt u het traditionele Karo-Batakdorpje Dokan, de Si Piso-Piso waterval, in Pematang Purba kunt u het paleis van Batak-koning Simalungun bewonderen. Inclusief de stops onderweg duurt de reis ongeveer 5,5 uur.

 

U vaart per ferry over naar het eiland Samosir in het mooie vulkanische Tobameer. Uw chauffeur blijft bij u op het eiland.

 

Informatie Tobameer, Samosir:

U logeert in een eenvoudig hotel, fraai gelegen aan de oever van het Tobameer. Vraag of er deze avond of de volgende avond een Batak-voorstelling is. De bevolking van de Bataks zijn namelijk zeer muzikaal en zingen de leukste en vrolijkste liedjes, ook Nederlandse.

Wij kunnen u voorspellen: vanaf dat moment krijgt u het Indonesië-gevoel.

 

Overnachting op het eiland Samosir.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, veerboot.

Dag 8 Tobameer, Samosir

P1000987_xv81gd(8) Indonesie-Sumatra-Tobameer-Batakhuizen-Samosir7_4 Indonesie-Sumatra-Tobameer-Batakbeeld shutterstock_78051298(8)

Tijdens uw verblijf op dit eiland in het diepe kratermeer kunt naar de Batak-dorpen vlakbij uw hotel wandelen.

Het eiland kunt u verkennen met uw eigen busje of u huurt een brommertje of fiets. Ga bijvoorbeeld naar Ambarita, Tomok en Simanindo. U ziet de typische traditionele huizen met zadelvormige daken, versierd met prachtig houtsnijwerk.

 

In Simanindo worden, bij voldoende bezoekers, culturele voorstellingen gegeven. In Tomok staat de graftombe van koning Sidabutar.

U kunt ook per boot de bezienswaardigheden bezoeken. Verspreid in het landschap ziet u mooie ‘huisjes voor altijd’: graven.

Aan deze woningen voor de (voor)ouders wordt vaak meer aandacht en geld besteed dan aan de eigen woningen. Mocht u er op een zondag zijn, ga dan naar de kerk om een kerkdienst van de (christelijke) Bataks mee te maken. Als er voldoende tijd is, kunt u ook naar de heetwaterbronnen bij Pangururan. Op de terugweg rijdt u langs het "Panorama van Lake Toba", een schitterend uitzichtpunt.

Onderweg wordt eveneens het traditionele Batakdorp Lumban Suhi Suhi bezocht. Dit staat bekend om de handgeweven doeken.

 

Overnachting op het eiland Samosir.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

Dag 9 Tobameer, Samosir - Prapat - Sipirok

Terug naar het vasteland (per ferry).

 

Vanaf Prapat rijdt u via een schitterende route (een stuk om het Tobameer heen met af en toe uitzichten over het gigantische meer) zuidwaarts. De natuur is prachtig; u ziet sawa’s, koffieplantages, ananasplanten, eucalyptusbomen en diverse andere tropische gewassen. Mooie oude Batakhuizen treft u aan in Besa Cangga. U bezoekt onderweg de typische Batakse markthallen in Balige, aan de zuidkant van het Tobameer. De tocht duurt ongeveer 9 uur.

 

Informatie Sipirok:

Sipirok is gelegen in het midden van Sumatra. Hier treft u prachtige bergachtige gebieden en kloven. Het is een pleisterplaats tussen Tobameer en Bukittinggi.  Sipirok staat bekend om zijn salak (ook wel slangenvrucht genoemd vanwege de schubbige slangenhuidachtige schil) die op de hellingen van Gunung Lubukraya worden geteeld.

 

Overnachting in Sipirok.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, veerboot.

Dag 10 Sipirok - Bukittinggi

P1130007(8) Sumatra-Sipirok-Bukittinggi-rijstterrassen tussen de heuvels(8) Sumatra-Sipirok-Bukittinggi-aapjes3(8)

U vertrekt bijtijds voor een lange, maar boeiende tocht door de ruige natuur van de Sumatraanse hooglanden. De rijtijd is 9 á 10 uur.

De weg slingert over de bergketen de Bukit Barisan. Stop in dorpjes om daar even te wandelen. Bij Bonjol passeert u de evenaar.

Let op: Niet op eigen gelegenheid de natuurgebieden in (van de paden af, drijfzand en heetwaterbronnen).

 

Informatie Bukittinggi:

U bevindt zich in het gebied van de Minangkabau, één van de bijzondere bevolkingsgroepen op Sumatra (matriarchaat, men volgt de vrouwelijke lijn). Bukittinggi is de culturele hoofdstad. Minang betekent zegevierend, kabau betekent karbouw (natuurlijk ligt hier een legende aan ten grondslag, maar die hoort u ter plekke wel). Het gebied rondom Bukittinggi biedt prachtige groene landschappen en kratermeren. Wat een schoonheid! Vele gebouwen en ook gewone huizen zijn op traditionele wijze gebouwd: wonderlijke puntdaken (in de vorm van buffelhorens).

 

Het lokale vervoersmiddel in Bukittinggi is een veelal koetsje; maak een tochtje door de stad hiermee. ’s Avonds is er regelmatig een Minangkabause dansvoorstelling in het centrum. Traditionele rendang (rundvlees) eten kunt u uitstekend in restaurant Turret, waar eigenaresse Nita u hartelijk ontvangt.

 

Overnachting in Bukittinggi.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

Dag 11 Bukittinggi

Prachtige dagtocht in de wijde omgeving. Natuurlijk gaat u naar de Ngarai-kloof, oftewel het bekende Karbouwengat, dat aan de stad grenst: een prachtig uitzicht hier. U kunt hier een wandeling maken, is prachtig; wel naar beneden, dat zal meestal geen punt zijn, maar u moet ook weer omhoog (als u dit wilt dan moet u iets anders laten schieten). En dan het prachtige gebied in.

 

Zo bezoekt u Kota Gadang, waar men zeer bedreven is in zilverwerk (filigraan). Voor de wandelaars: in circa 2 uur kunt u van Kota Gadang naar het Karbouwengat lopen door de mooie natuur. En dan naar het mooie kratermeer Singkarak, u volgt de waterlijn, fraaie tocht.

De weg buigt bij Ombilin af oostwaarts. De bevolking hier is gespecialiseerd in houtbewerking en weven. U maakt in feite een lus, want de weg komt uit bij Pagaruyung, waar het mooie voormalige koninklijke paleis staat. Rondom Batusangkar, treft u pittoreske, traditionele dorpjes aan. U bezoekt het dorp Sungai Tarab, waar men nog op traditionele wijze de koffie bereidt. In Bukittinggi ziet u in het centrum de Sumatraanse Big Ben (de Jam Gadang) en het Fort de Kock met een replica van een Minangkabau-paleis.

 

Overnachting in Bukittinggi.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

Dag 12 Bukittinggi - Harau Vallei

Indonesie-Sumatra-Harauvallei23 Indonesie-Sumatra-hauraukloof2

Vanaf Bukittinggi rijdt u naar het kleine dorp Payakumbuh. Hiervandaan is het nog 15 kilometer rijden naar de Harau Vallei. Onderweg stopt u bij de Anay Valley waterval, waar het water zich van een hoogte van 150 meter naar beneden stort. De weg is slecht, maar de omgeving des te mooier! Steile granieten rotswanden rijzen op aan de kant van de weg. In de middag arriveert u in de Harau Vallei.

 

Informatie Harau Vallei:

De prachtige Harau Vallei, op een ruim uur rijden van de stad Bukittingi, ligt op de route tussen Bukittinggi en Pekanbaru. Een prachtig natuurreservaat met hoge rotsformaties gevuld met bossen en rijstvelden. Een aangenaam gebied om te kunnen genieten van de natuur en het lokale leven. Apen (waaronder de zwarte gibbon/siamang), vogels en vlinders zijn de meest gespotte dieren die in dit gebied voorkomen.

 

Een wandeling dwars door de rijstvelden met uitzichten op de prachtige Harau kloof. U wandelt rechts uit het Abdi guesthouse richting de waterval. Onderweg passeert u een plaats waar veel vlinders voorkomen. De prachtig gekleurde dieren zijn op zoek naar voedsel en laten zich rustig fotograferen. Hierna gaat u verder met uw gids over de smalle paadjes dwars door de rijstvelden. Witte reigers houden de wacht tussen de rijstvelden. De wandeling duurt ongeveer 2 uur en brengt u langs de lokale bevolking die de rijst verbouwen. Er wordt uitleg gegeven over het beplanten en oogsten. Aan het einde komt u weer terug bij het guesthouse.

U wordt tijdens de wandeling begeleid door een lokale gids.

 

Overnachting in Harau Vallei.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, wandeling onder begeleiding van lokale gids.

Dag 13 Harau Vallei - Sawahlunto

Sumatra-Sawahlunto-straatje_1 Sumatra-Sawahlunto-oud waterrad

Vanaf de Harau Vallei rijdt u zuidwaarts, gedeeltelijk langs het prachtige kratermeer van Singkarak. Genieten!

U volgt voor een groot deel de waterlijn. De rit voert vervolgens naar Solok, daar rijdt uw chauffeur oostwaarts, naar Sawahlunto.

Deze mooie, rustige, landelijke tocht duurt inclusief stops een halve dag. U heeft de middag de tijd om Sawahlunto te verkennen.

 

Informatie Sawahlunto:

Verbazing zal u waarschijnlijk ten deel vallen als u in Sawahlunto arriveert: koloniale tijden herleven. Bijna driekwart van de huizen en gebouwen zijn gebouwd in de koloniale tijd. In de tweede helft van de 19de eeuw werden rijke steenkoollagen ontdekt in de mooie en vruchtbare vallei van de Ombilinrivier, waar het dorpje Sawahlunto is gelegen. Aan het einde van de eeuw verrezen er steenkoolmijnen in en rond het plaatsje. In de hoogtijdagen werkten er maar liefst duizenden mijnwerkers, vaak onder erbarmelijke omstandigheden.

 

Sawahlunto was in het begin van de 20ste eeuw een van de grootste Europese gemeenschappen, met name Nederlanders behoorden tot de leidinggevenden. Er werd een spoorlijn aangelegd vanaf Sawahlunto naar de Emmahaven in Padang om de steenkolen af te voeren. Er is nog één mijn in Sawahlunto zelf die toegankelijk is voor publiek (niet meer in gebruik); u daalt een stukje af in de mijn. Een mooi gebouw uit het begin van de vorige eeuw is het ziekenhuis, het doet nog steeds dienst als zodanig. Het museum is interessant, men heeft een film samengesteld met beelden uit die tijd. En wandelt u door de paar straatjes van het oude mijnwerkersstadje. Er is nog één hotel uit de tijd van toen, het Ombilin Hotel, waar de hoge pieten logeerden. Leest u de beschrijving op onze hotelpagina, want ook u kunt daar verblijven.

 

Overnachting in Sawahlunto.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

Dag 14 Sawahlunto - Padang - Makassar (Sulawesi)

De route naar Padang voert het eerste stuk via dezelfde route tot aan Solok, daar buigt de weg af naar het zuiden. Het is een mooie, rustige weg met veel natuurschoon en dorpjes. Bij Lubuk Selasih rijdt uw chauffeur westwaarts, tot aan Padang. Na ongeveer 3 uur bent u bij de luchthaven van Padang. U neemt hier afscheid van uw chauffeur. U vliegt met een binnenlandse vlucht van Padang via Jakarta naar Makassar. U wordt opgehaald van de luchthaven Makassar en naar uw hotel in Makassar gebracht (transfer).

 

Informatie Makassar:

Makassar is een boeiende stad, gelegen in Zuid-Sulawesi, aan de westkust. Het is een belangrijke havenstad. De haven is ook zeker een bezoek waard met zijn fotogenieke Makassaarse schoeners (houten authentieke schepen, die nog steeds op Zuid-Sulawesi worden gebouwd). Fort Rotterdam herinnert aan de Nederlandse koloniale tijd. Het is tegenwoordig een museum en zeer de moeite waard om er rond te dwalen tussen de massieve muren van het vroegere verdedigingsbolwerk. Er zijn nog meer gebouwen uit de Nederlandse tijd, zoals het gerechtsgebouw, een kerk, een sociëteit en de oude MULO.

 

In de buurt Sopeng wordt prachtige zijde geweven in vaak ingewikkelde patronen. Langs de boulevard komt de Indonesische bevolking flaneren en aan het einde van de boulevard verschijnen tegen zonsondergang talrijke kraampjes, een lint van lichtjes van soms wel een kilometer lang. Dit wordt wel de langste eettafel ter wereld genoemd. Hier komt de lokale bevolking om te eten en te drinken en elkaar te ontmoeten. Zelf kunt u een heerlijke verse loempia eten in Jalan Lasinrang, oftewel “loempia street”. In het ene naast het andere restaurantje zitten vrouwen loempia’s te rollen, die in een wok met kokend hete olie gebakken worden. Een leuke wijk in Makassar is Gowa. Hier staat het paleis van de laatste koning van dit gebied en een grote bibliotheek die helemaal in oude stijl is opgetrokken.

Het paleis is nu een museum met oude kleding, foto's, servies, etc.

 

Overnachting in Makassar.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, binnenlandse vluchten Padang-Jakarta-Makassar, transfer.

Dag 15 Makassar

De komende dagen heeft u de beschikking over een busje met chauffeur op Sulawesi.

 

U brengt vandaag een bezoek aan het kalksteengebergte op ongeveer 40 km buiten Makassar. Dit gebergte was oorspronkelijk een koraalrif. In een aantal grotten zijn handafdrukken en tekeningen gevonden die duizenden jaren geleden zijn gemaakt. U brengt vandaag een bezoek aan één van deze grotten. U rijdt in ongeveer een uur naar het dorpje Rammang-Rammang, nabij Maros. Hier stapt u op een kano en u vaart door de vallei die aan beide zijden wordt omgeven door hoge kalksteenrotsen. Vanaf de rivier heeft u een prachtig uitzicht op deze imposante bergen. Als de boot niet verder kan legt u aan en gaat u te voet verder. U loopt door de rijstvelden naar de Telapak Tangan grot. Het laatste gedeelte moet u een stukje klimmen. In de grot treft u enkele handafdrukken en rotstekeningen aan.

Hier kunt u even bijkomen en foto’s maken.

 

Vervolgens loopt u weer terug naar de boot. U vaart naar een lokaal huis waar de gastvrouw een heerlijke maaltijd voor u heeft bereid. Tijdens de lunch weer genieten van het prachtige uitzicht. Na de lunch maakt u nog een wandeling door dit mooie gebied.

Daarna per kano terug naar het beginpunt waar de chauffeur u weer opwacht en terugbrengt naar Makassar.

Wij raden aan om goede wandelschoenen met dikke zolen mee te nemen. Dit is wel zo prettig tijdens de wandeling over de rotsen.

 

Overnachting in Makassar.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, excursie inclusief Engelssprekende gids,

traditionele lunch bij lokale mensen thuis, kano en mineraalwater.

Dag 16 Makassar - Torajaland

IMG_6852(13)

Een lange rit noordwaarts. Wij adviseren u om rond 8 uur te vertrekken. U rijdt langs de kust met zijn vele vissersdorpjes tot aan Pare Pare. Daar buigt de weg af de bergen in. Na de poortboog van Tanah Toraja rijdt u via het marktdorpje Mebali een majestueus landschap binnen van omhoogschietende ruige, grijze, granieten gesteenten met blauwe bergen in de verte. Deze vormen een scherp contrast met het levendige groen van de vruchtbare, door regen gevoede terrassen en het roestige rood van de tropische laterietgrond.

Dit is het mooiste en wonderlijkste deel van dit eiland en misschien wel van heel Indonesië: Tanah Toraja!

De tocht duurt rond de 9 uur.

 

Informatie Torajaland:

Er zijn meerdere redenen om Torajaland te bezoeken, het wonderlijke gebied zal een onvergetelijke indruk bij u achterlaten.

Zo is het natuurschoon adembenemend mooi. Daarnaast hebben de Toraja’s een geheel eigen cultuur die zich uit in voorouderverering, een zeer bijzondere dodencultuur en de zo typische, vaak fraaie beschilderde, woningen met de hoge daken (als een omgekeerd zadel).

Zeer bijzonder is het bijwonen van een begrafenis. Dit ritueel is bijzonder belangrijk. Als iemand gestorven is wordt hij of zij gebalsemd en blijft net zo lang boven aarde (in huis) tot men geld genoeg heeft gespaard en de familieleden van vaak andere eilanden de kans hebben gekregen om ook te komen. Dat kan soms wel een paar jaar duren. Het doel van de begrafenis is om de ziel veilig over te brengen naar de volgende wereld. Het ritueel kan zeer eenvoudig zijn, maar ook uitgroeien tot een spectaculair schouwspel, afhankelijk van de stand van de familie. De rituelen gaan bij de groots opgezette ceremoniën vaak gepaard met het slachten van tientallen varkens en buffels.

De gasten worden ondergebracht in speciaal gebouwde, tijdelijke, onderkomens van bamboe.

U bent als buitenstaander altijd welkom!

 

Overnachting in Torajaland.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

Dag 17 Torajaland

De komende dagen heeft u de beschikking over een gids. De gids spreekt Engels en vertelt u allerlei wetenswaardigheden.

Het verrijkt uw reis, u zult veel meer leren en te weten komen over dit gebied.

 

Bespreekt u wat en wanneer u de komende dagen onderstaande bezienswaardigheden gaat bezichtigen. Informeer of er ergens een begrafenisplechtigheid is; als dat zo is, moet u deze beslist bijwonen. De traditionele zadeldak-tongkonan ogen indrukwekkend met de enorme daken, die aan voor- en achterkant ver omhoog steken. De huizen zijn gedecoreerd met traditioneel houtsnijwerk. Er zijn nog vele originele tongkonanhuizen. Deze zijn versierd met vele symbolen, zoals buffelhoorns, die getuigen van de vele offers bij dodenceremonies.

 

Eén van de vele interessante te bezoeken plaatsen gedurende uw verblijf is Lemo, één van de indrukwekkendste rotsgraflocaties van de streek: tientallen beelden op ‘balkons’ kijken plechtig uit over het dal. De doden worden hoog in de rotsen bijgezet, tau tau houden de wacht. Tau tau zijn houten poppen die het evenbeeld vormen van de doden, dus dezelfde grootte en aangekleed. Het is zo wonderlijk om de dodenpoppen in de steile rotswanden over de weelderige landschappen te zien staren. Ook in Londa zijn er boeiende rotsgraven. Vervolgens naar Kete Kesu; één van de oudste traditionele dorpen van het gebied, idyllisch gelegen in een zee van rijstvelden.

Het dorp heeft vier goed onderhouden tongkonan en een lange reeks rijstschuren. Ook treft u hier hangende graven aan.

 

Overnachting in Torajaland.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids.

Dag 18 Torajaland

Indonesie-Sulawesi-Toraja-dorp-003_1 Indonesie-Sulawesi-jongetjes

Vandaag gaat u Torajaland verder verkennen. Palatokke (of Mengke’pe) is interessant, maar wordt niet vaak bezocht. Naast het magnifieke natuurschoon is in Palatokke ook een imposante rots met hangende en stenen graven te vinden. Naar Sanggala met een paleis van bamboe en enkele graven. Bij Suaya kunt u op drie galerijen meer dan veertig poppen zien. Marante staat bekend om zijn hangende graven.

Ten oosten van Rantepao, de belangrijkste plaats van het gebied, ligt Nanggala, een traditioneel Torajadorp. Hier staat een kolossale rij van veertien rijstschuren met interessant houtsnijwerk. Ook ziet u hier de zgn. babybomen (met overleden baby’s).

 

Torajaland is een prachtig gebied om doorheen te wandelen, u kunt dit ter plaatse bespreken. Het is leuk om naar Batutumonga te rijden. Deze plaats is hoger gelegen en hiervandaan heeft u een prachtig uitzicht over de omgeving. U kunt mooie wandelingen maken door dit gebied; u loopt voornamelijk bergafwaarts. Maar er zijn vele plekken waar u leuke wandelingen kunt maken, variërend van een uur tot een hele dag. Meerdaagse trekkingen zijn ook mogelijk, u overnacht dan in een traditionele Tongkonan.

 

Overnachting in Torajaland.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids.

Dag 19 Torajaland

Nog een dag in dit veelzijdige gebied. Een leuke manier om Torajaland te verkennen is per fiets. Er worden fietstochten georganiseerd variërend van 4 tot 8 uur. U rijdt door dorpjes en rijstvelden en u ziet onderweg vele traditionele Tongkonanhuizen.

 

Als u nog meer actie wilt raden wij zeker aan om te gaan raften. De tocht voert door een prachtig gebied. U trotseert stroomversnellingen (3e graad) en onderweg ziet u leguanen die aan de waterkant liggen. Voorafgaand aan het raften maakt u een trekking van circa een uur bergafwaarts, u dient hiervoor goed ter been te zijn. Als u in contact wilt komen met de lokale bevolking dan is het leuk om een bezoek te brengen aan de lokale familie die op een boerderij woont nabij Makale. De familie verbouwd o.a. koffie, cacao en groenten.

Zij geven verschillende workshops, zoals een kookworkshop en zij geven uitleg over het verwerkingsproces van koffie, cacao en kokosolie.

Na afloop kunt u genieten van een traditionele lunch die wordt bereid door de familie.

Aan het einde van de dag neemt u afscheid van uw gids.

 

Overnachting in Torajaland.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids.

Dag 20 Torajaland - Sengkang

Indonesie-Sulawesi-Sengkang-water-huizen(13)

U rijdt zuidwaarts door een prachtig en afwisselend landschap en langs dorpjes. Een rit van ongeveer 7 uur door een onbekend stuk Sulawesi. Aan het einde van de middag arriveert u in Sengkang, gelegen aan het prachtige Tempemeer.

 

Informatie Sengkang:

Sengkang is een plezierige plaats aan de voet van de bergen, uitkijkend op het Tempemeer. Er zijn vele zijdeweverijen. Het meer droogt geleidelijk op door zware dichtslibbing; het Tempemeer is een overblijfsel van een enorme binnenzee.

In het droge seizoen vallen hele stukken droog, als het regent treedt het meer soms buiten zijn oevers.

 

We raden u aan een boottochtje met een gemotoriseerde kano te maken bij zonsondergang op het meer: bij helder weer is het prachtig.

U ziet het dagelijks leven van de bevolking; de bevolking wast zichzelf en hun kleding in het water.

Vissers varen uit in de wetlands. Het gebied is bijzonder rijk aan vogels.

In het water staan drijvende huisjes, deze zijn van hout en bamboe gemaakt; de mensen die hier wonen zijn erg arm.

 

Overnachting in Sengkang.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

Dag 21 Sengkang - Bira

U rijdt verder zuidwaarts door een toeristisch praktisch onbekend stuk Sulawesi. Een prachtige route, die een dag (rond de 7 uur met voldoende stops) duurt. De weg loopt door een vlakte met sawa’s en tabak. Ook ziet u viskwekerijen onderweg. In Watampone kunt u een klein museum bezoeken. Wanneer u Bira binnenrijdt dient u entree te betalen (circa 2 euro per persoon).

 

Informatie Bira:

Bira ligt op de meest zuidoostelijke punt van Sulawesi. Het is sinds eeuwen een dorp van zeelieden. De beste plek om de Makassaarse schepen in aanbouw te zien. De grootste schepen worden in Bira gemaakt. Bira heeft schitterende witte zandstranden aan een heldere zee. Er zijn goede snorkel- en zwemmogelijkheden. In de weekenden en vakantieperioden kan het op het strand dat bij het centrum is gelegen druk zijn, omdat veel Indonesiërs hier recreëren.

 

Het strand bij hotel Bara Beach is ook in de weekenden rustig.

De stranden zijn niet echt op westerse toeristen ingesteld: Ligbedjes en parasols zijn niet te huur.

 

Overnachting in Bira.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

Dag 22 Bira

DSCN1191(8) Indonesie-Sulawesi-kindjes(8) IMG_5510(8)

Het is leuk om vandaag een bootje te huren om te gaan snorkelen voor de kust van het eiland Liukang Lu. Rondom dit eiland zijn prachtige koraalriffen waar u vele kleurrijke vissen kunt zien. U kunt gemakkelijk ter plaatse een lokale vissersboot huren om u naar het eilandje te brengen. De overtocht duurt ongeveer 30 minuten. Snorkelmateriaal kan gehuurd worden in Bira, niet op het eiland!

 

Op het eiland is een restaurant waar u een smakelijke lunch met gegrilde vis kunt bestellen. Daarna is er nog voldoende tijd om te snorkelen en in de middag vaart u weer terug naar Bira.

Deze excursie is een tip en nog niet bij de reissom inbegrepen.

 

Overnachting in Bira.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

 

Dag 23 Bira - Makassar

Vandaag maakt u een mooie tocht, voor een groot deel langs de zuidkust, vanaf het meest zuidoostelijke puntje van deze 'arm', naar Makassar. Onderweg maakt u regelmatig fotostops. Als u tijdt heeft kunt u in Tanah Beru een scheepswerf bezoeken waar men de befaamde Makassaarse schepen bouwt. U ziet veel Buginese en Makassaarse huizen, gebouwd op palen. Donkerbruine rivieren kronkelen door het landschap. Er wordt veel rijst verbouwd. Verderop zijn er zoutpannen en zeewierkwekerijen.

 

U kunt even uw benen strekken bij een tropisch bos met een waterval.

De tocht duurt alles bij elkaar rond de 7 uur. Uw chauffeur neemt afscheid van u.

 

Overnachting in Makassar.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

Dag 24 Vertrek Makassar

U wordt na het ontbijt naar de luchthaven van Makassar gebracht.

Inclusief ontbijt, transfer.

 

Einde van een prachtige reis!