terug naar het overzicht

Rondreis Sumatra, Java, Bali en relaxen op Gili

In één reis heel Indonesië zien is onmogelijk, maar met deze rondreis komt u een heel eind! U reist in rustig tempo met uw eigen auto met chauffeur over de eilanden Sumatra, Java en Bali. Alle hoogtepunten van Sumatra en Java ziet u tijdens de reis: de orang-oetans bij Bukit Lawang, de Batak cultuur bij het Tobameer, het Minangkabau gebied, Bandung, het wereldwonder de Borobudur, de hindoeïstische tempel Prambanan, de sultanstad Jogyakarta en de vulkaan de Bromo. Ook op Bali maakt u nog een korte rondreis. U gaat van de sawa’s bij Munduk naar het kunstenaarsdorpje Ubud. Na al deze prachtige indrukken te hebben opgedaan, is het tijd om uit te rusten. Op Lombok verblijft u op één plaats, op één van de Gili’s. Als u deze rondreis maakt, krijgt u een zeer goede indruk van wat Indonesië te bieden heeft.

Wat maakt deze reis bijzonder
Hoogtepunten 4 eilanden
Jungle, koloniale steden, strand
Slapen bij de Borobudur
Chantal1
Chantal Heere
Elk eiland van ‘mijn’ Indonesië is anders. Ik ben er al zo vaak geweest, het voelt als een tweede vaderland. Nieuwsgierig naar mijn belevenissen?
Prijsindicatie: vanaf € 1580,- p.p. bij 2 personen
Reisduur: 24 dagen / 23 nachten
Vrijblijvende offerte aanvragen Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisidee

Reis van dag tot dag: Sumatra, Java, Bali, Gili

Sumatra
Dag 1  Aankomst Medan

Dag 2  Bukit Lawang

Dag 3  Bukit Lawang

Dag 4  Tobameer

Dag 5  Tobameer

Dag 6  Brastagi

 

Java

Dag 7  Bandung

Dag 8  Bandung  

Dag 9    Borobudur

Dag 10  Jogyakarta

Dag 11  Jogyakarta

Dag 12  Kediri

Dag 13  Bromo

Dag 14  Kalibaru

Dag 15  Kalibaru

 

Bali

Dag 16   Munduk

Dag 17   Ubud

Dag 18   Ubud

Dag 19   Candi Dasa     

Lombok

Dag 20   Gili Trawangan

Dag 21   Gili Trawangan

Dag 22   Gili Trawangan

Dag 23   Gili Trawangan

Dag 24   Vertrek vanaf Praya

100% maat werk

Dag 1 Aankomst Medan

U wordt bij de luchthaven van Medan opgehaald en in ongeveer 1,5 tot 2 uur naar uw hotel in Medan gebracht (transfer).

 

Informatie Medan:

U kunt wat rondwandelen in het centrum of uw rust nemen. In het oude centrum staan nog veel koloniale gebouwen. Eventueel kunt u een kijkje nemen in een buitenwijk van Medan waar een katholieke kerk staat, die er echter uitziet als een Indiase hindoetempel.

 

Overnachting in Medan.
Inclusief transfer.

Dag 2 Medan - Bukit Lawang

orang oetan

U wordt bij uw hotel in Medan opgehaald en naar uw hotel in Bukit Lawang gebracht (transfer).

 

Informatie Bukit Lawang:

Bukit Lawang ligt in het Gunung Leuser National Park. De natuur bij Bukit Lawang is prachtig, u logeert aan het riviertje de Bohorok. In dit gedeelte van het nationale park leven veel orang-oetans. Voorheen was hier een rehabilitatiecentrum. De apen, die uit hun gevangenschap bevrijd zijn, werden hier voorbereid op een zelfstandig leven in de jungle. Er zijn maar enkele plekken in de Azië (nergens anders ter wereld) waar u orang-oetans in het wild kunt spotten, één daarvan is op Sumatra, de andere zijn op Kalimantan en op Maleisisch Borneo. Er leven nog enkele tienduizenden orang-oetans, waarvan ongeveer een kwart op Sumatra, zo schat men. Achter het hotel loopt een eco-trail, in ongeveer twee uur kunt u met een gids langs vele soorten fruitbomen, rubberbomen en palmen wandelen.

 

Op korte (loop)afstand van uw hotel is een kindertehuis. U kunt hier een kijkje nemen, u ziet hoe de kinderen (als ze op dat moment niet op school zijn) meehelpen in de groentetuin of andere klusjes doen. Het is een mooi initiatief van een Nederlands/Indonesisch echtpaar; de kinderen kunnen kind zijn, hebben wel kleine taken (zoals ook in Nederlandse gezinnen), maar werken niet: ze spelen. Als u wilt kunt u ook een rubberboom adopteren, de verdiensten komen ten goede aan de kinderen.

 

Overnachting in Bukit Lawang.

Inclusief ontbijt, transfer.

Dag 3 Bukit Lawang

Indonesie-Sumatra-bukit-lawang-trek Sumatra-Bukit Lawang-tent langs riviertje_1

U kunt vandaag een trekking maken door het Gunung Leuser National Park, op zoek naar orang-oetans. Er zijn trekkingen variërend van enkele uren tot enkele dagen. De entree voor het nationale park waar de orang-oetans leven is hoog voor Indonesische begrippen, u betaalt 250.000 Rp per persoon. Ter plekke kunt u diverse trekkingen reserveren (handig om dit bij aankomst te regelen): bij de receptie van het hotel of even buiten het hotel (goedkoper meestal). Als u tijd heeft kunt u vanmiddag al een trekking maken. U dient hiervoor goed ter been te zijn; het pad door het regenwoud is soms steil en glibberig.

                       

Vanmiddag kunt u nog meer activiteiten ontplooien, hieronder een aantal mogelijkheden. Als u alles wilt doen, kunt u het beste een dag extra in Bukit Lawang verblijven (activiteiten zijn nog niet inbegrepen in de reissom).
Er wordt een leuke fietstocht georganiseerd door de omgeving van Bukit Lawang. Met een beetje geluk ziet u dieren onderweg en u brengt een bezoek aan enkele dorpjes en een kruiden- en specerijentuin. Aan het einde van de fietstocht kunt u genieten van een diner bij een lokale familie thuis. De fietstocht duurt 3 à 4 uur.
U kunt ook gaan raften. U wordt met een minibusje naar het beginpunt aan de Wampu-rivier gebracht (niet inbegrepen). Uw wildwatertocht biedt uitstekende mogelijkheden om vogels en wild te zien en van de natuur te genieten. De tocht is veilig, niet zwaar en voor iedereen goed te doen. Er zijn een paar sterkere stroomversnellingen, die voor een avontuurlijk tintje zorgen, u wordt in ieder geval kletsnat. Meestal is een lunch bij een waterval inclusief, u kunt dan ook even fijn zwemmen. Aan het eind van de tocht staat het busje weer te wachten om u naar het hotel terug te brengen.
Een andere bijzondere ervaring is het zogenaamde tuben. In een grote autobinnenband zakt u de rivier de Bohorok af (de banden worden meestal aan elkaar gekoppeld). De tocht is officieel 10 kilometer lang en duurt ca. 3 uur (afhankelijk van de stroming). Als het water laag staat, moet u af en toe peddelen. Bij het eindpunt wordt u opgehaald en teruggebracht naar uw accommodatie. Aan de kant van de rivier bieden veel jongens tubing aan; maak goede afspraken over de prijs en de terugtocht.  
Tevens is het mogelijk een trekking van één of twee dagen te maken in dit gebied. Bij een trekking van twee dagen overnacht u in een tent in de jungle, zonder sanitaire voorzieningen.

 

Overnachting in Bukit Lawang.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

Dag 4 Bukit Lawang - Tobameer, Samosir

De komende dagen heeft u de beschikking over een busje met chauffeur. Het reizen met een busje met chauffeur is een uitstekende manier om kennis te maken met het prachtige eiland Sumatra. U bent flexibel, u bepaalt uw eigen tempo en route. U kunt stoppen waar en wanneer u maar wilt. U kiest zelf of u deze tocht wilt maken met een chauffeur of met een gids erbij. Een chauffeur in Indonesië is bedoeld als chauffeur. Hij weet de route, en brengt u op uw verzoek overal waar u heen wilt. De meeste chauffeurs spreken alleen Bahasa Indonesia. Een gids spreekt Nederlands of Engels en vertelt u tijdens de reis allerlei wetenswaardigheden.

Het verrijkt uw rondreis, u zult veel meer leren en te weten komen over het land.

 

U rijdt in ongeveer 3,5 a 4 uur terug naar Medan. Daar kunt u fijn even lunchen en eventueel nog wat bekijken in Medan.

En dan richting Tobameer, een tocht van ongeveer 3 ½ uur; u passeert oliepalm- en rubberplantages. U rijdt naar de haven van Prapat.

U vaart per ferry over naar het eiland Samosir in het mooie vulkanische Tobameer. Uw chauffeur blijft bij u op het eiland.

 

Informatie Tobameer, Samosir:

U logeert in een eenvoudig hotel, fraai gelegen aan de oever van het Tobameer. Vraag of er deze avond of de volgende avond een Batak-voorstelling is. De bevolking van de Bataks zijn namelijk zeer muzikaal en zingen de leukste en vrolijkste liedjes, ook Nederlandse.

Wij kunnen u voorspellen: vanaf dat moment krijgt u het Indonesië-gevoel.

 

Overnachting op het eiland Samosir.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, veerboot.

Dag 5 Tobameer, Samosir

Indonesie-Sumatra-Tobameer-Batakhuizen-Samosir4 shutterstock_149570441(8) P1000984_y8crs4(8) Indonesie-Sumatra-Tobameer-overview4-Samosir4 shutterstock_189308069(8)

Tijdens uw verblijf op dit eiland in het diepe kratermeer kunt naar de Batak-dorpen vlakbij uw hotel wandelen. Het eiland kunt u verkennen met uw eigen busje of u huurt een brommertje of fiets. Ga bijvoorbeeld naar Ambarita, Tomok en Simanindo. U ziet de typische traditionele huizen met zadelvormige daken, versierd met prachtig houtsnijwerk. In Simanindo worden, bij voldoende bezoekers, culturele voorstellingen gegeven. In Tomok staat de graftombe van koning Sidabutar. U kunt ook per boot de bezienswaardigheden bezoeken. Verspreid in het landschap ziet u mooie ‘huisjes voor altijd’: graven. Aan deze woningen voor de (voor)ouders wordt vaak meer aandacht en geld besteed dan aan de eigen woningen. Mocht u er op een zondag zijn, ga dan naar de kerk om een kerkdienst van de (christelijke) Bataks mee te maken.

 

Als er voldoende tijd is, kunt u ook naar de heetwaterbronnen bij Pangururan. Op de terugweg rijdt u langs het "Panorama van Lake Toba", een schitterend uitzichtpunt. Onderweg wordt eveneens het traditionele Batakdorp Lumban Suhi Suhi bezocht.

Dit staat bekend om de handgeweven doeken.

 

Tip: Peddelen door het water, u komt op plekken waar niemand anders komt. U stapt in een van de kunststof kano’s en vaart zo op een van de grootste kratermeren van de wereld. Er zijn geen golven, het water kabbelt rustig om u heen. Er zijn verschillende formaten kano’s beschikbaar. Leuk is het om met een tweepersoonsboot samen op pad te gaan. U kunt 3 uur varen op het water.

 

Overnachting op het eiland Samosir.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

Dag 6 Tobameer, Samosir - Prapat - Brastagi

Terug naar het vasteland (per ferry).

U rijdt langs het wonderschone Tobameer via de Karo-hooglanden naar het hooggelegen Brastagi. U zult onder de indruk zijn van de prachtige uitzichten over het Tobameer. Onderweg bezoekt u de Si Piso-Piso waterval, het traditionele Karo-Batakdorpje Dokan en het oude Batak-paleis in Permatang Purba, het paleis van Batak-koning Simalungun. Het is ongeveer 5,5 uur rijden.

 

Informatie Brastagi:

Brastagi is een hooggelegen en relatief koel bergoord. De vulkanen Sibayak en Sinabung domineren het landschap. In de omgeving is veel natuur, het is een mooi wandelgebied. In de weekenden en op feestdagen is het wel druk, omdat er veel Indonesische toeristen komen.

Net buiten Brastagi ligt Lumbini, een grote Boeddhistische tempel. Heel leuk om vandaag of morgenochtend vroeg een bezoek te brengen aan de kleurrijke markt, waar veel fruit en bloemen/plantjes worden aangeboden.

 

Overnachting in Brastagi.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, veerboot.

Dag 7 Brastagi - Medan - Bandung

Indonesie-Java-Bandung-pakujo2(13)

Via een bergachtige weg rijdt u in ongeveer drie uur terug naar Medan. Als de tijd het toelaat bezoekt u onderweg dan het specifieke Karo-Batakdorpje Peceren. U wordt vervolgens naar de luchthaven van Medan gebracht. Uw chauffeur neemt afscheid van u.

U vliegt met een binnenlandse vlucht van Medan naar Bandung.

 

De komende dagen heeft u de beschikking over een busje met chauffeur op Java. U bent flexibel, u bepaalt uw eigen tempo en route.

U kunt stoppen waar en wanneer u maar wilt. Ook hier kunt u er zelf voor kiezen om er als extra een gids bij te huren.

U wordt opgehaald van de luchthaven en naar uw hotel gebracht.

 

Informatie Bandung:

Bandung staat bekend om zijn nog vele koloniale huizen (in meerdere koloniale wijken) in Jugendstil en Art Deco. Het was in vroeger jaren de geliefde verblijfsplaats van de Hollanders vanwege het wat koelere klimaat. De Jalan (= straat) Braga was in vroeger tijden de meest mondaine straat met chique kledingzaken en mooie restaurants, tegenwoordig zijn hier vele kunstgalerieën gevestigd met de meest uiteenlopende schilderijen. Ook zijn er op de Jalan Braga veel leuke restaurantjes en bars.

Bandung is gebouwd op de bodem van een enorme krater.

Tip voor diner: de Indische Tafel aan de Jl. Sumatera no. 19: een huis uit de Nederlandse tijd, alles nog in authentieke stijl.

 

Overnachting in Bandung.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, binnenlandse vlucht.

Dag 8 Bandung

Indonesie-Java-Bandung-gunungsate_1 Indonesie-Java-tangkuban-prahu5

Vroeg in de ochtend rijdt u naar de kraterrand van de actieve vulkaan de Tangkuban Perahu, ten noorden van Bandung, vanwaar u de zwaveldampen ziet opstijgen. In de omgeving zijn uitgestrekte theeplantages; hier kunt u vaak mooiere foto’s maken dan op de Puncakpas; het is hier minder toeristisch. Ook kunt u hier een theefabriek bezoeken (op maandag zijn theefabrieken gesloten).

 

Verder: heel leuk om vanmiddag het Angklungschooltje te bezoeken. Angklung is een muziekinstrument van bamboe; de angklung-muziekkunst wordt hier levend gehouden en uitgedragen. U bezoekt overigens geen schooltje, maar een voorstelling in een theater.

De kinderen vinden het zelf heel leuk, de pret spat er af. Informeert u eerst of er een voorstelling is (alleen bij voldoende aanmeldingen). Aanvang: ongeveer 15.00 uur. Zeer interessant (hopelijk lukt het allemaal vandaag, anders moet u een keuze maken): door de koloniale wijken van Bandung. U ziet de vele villa's uit de Nederlandse tijd, velen ook nog met Nederlandse namen, zoals Apeldoorn, Elisabeth, enz.

 

Prachtig is het vroegere gouvernementshuis, de bijnaam is: Gedung Sate. De piek op het gebouw lijkt op een satéprikker. Het is leuk om een kort bezoekje te brengen aan de kleine, oude koffiefabriek van Kopi Aroma. De fabriek is door de Nederlanders opgericht en staat midden in het centrum. Er staan nog branders voor de bonen uit 1930 en 1936; deze zijn nog steeds in gebruik. Ook oude reclameborden en weegschalen en een kassa zijn hier te zien. U ziet hoe de bonen gebrand worden.

 

Overnachting in Bandung.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

Dag 9 Bandung - Borobudur

Indonesie-Java-treintreis3 Indonesie-Java-Borobudur-34_1

U wordt bij uw hotel in Bandung opgehaald en naar het treinstation in Bandung gebracht (transfer).

 

In ongeveer 7 uur reist u per trein van Bandung naar Jogyakarta door de prachtige Preanger met zijn vele groentetuinen, dorpen en rijstterrassen. Met name de eerste uren zijn adembenemend mooi, u zit op het puntje van uw stoel. U reist in de zogenaamde ‘eksekutif’-klasse: met airconditioning (staat vaak vrij koel afgesteld, dunne trui mee) en goede stoelen, waarvan de leuningen naar achteren kunnen.

 

Er wordt een lunch geserveerd (ter plekke te betalen), wel met een maar. Wij (Van Verre-medewerkers) hebben een beetje onze twijfels (vlees), misschien ten onrechte, kijkt u zelf. Bestelt u anders iets dat ter plaatse wordt gefrituurd. Verder zijn er drankjes, hapjes en snoepgoed te koop. U arriveert in de middag in Kuto Arjo. Uw chauffeur wacht u op en brengt u in ongeveer 2 uur naar uw hotel in de omgeving van de Borobudur.

 

Staat u morgenochtend vroeg op; U kunt de zonsopgang vanaf de Borobudur meemaken.

Het is sowieso prettig om vroeg de stupa te bezoeken; het is dan nog rustig en ‘koel’.

 

Overnachting bij de Borobudur.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, treinreis.

Dag 10 Borobudur - Jogyakarta

Indonesie-Java-Jogyakarta-fietstocht-fietsers(8) Indonesie-Java-meisje-snoetje(8) IMG_7080(8)

Vroeg op voor uw bezoek aan de wereldbekende Borobudur, door Unesco uitgeroepen tot Werelderfgoed. Het is het grootste boeddhistische monument ter wereld. In bijna 1500 (!) fraai gebeeldhouwde reliëfs bent u getuige van de Verlichting van Boeddha.

De Borobudur dateert uit de 8ste eeuw na Christus.

 

Tip: U kunt daarna rechtstreeks naar Jogyakarta rijden in ongeveer 1,5 uur. Maar u kunt er ook een prachtige dagtocht van maken, via zeer interessante bezienswaardigheden, in plaats van direct naar de hofstad rijden in ruim een uur. Het is aan u, maar ons advies is de hierna beschreven 'omweg' te nemen. Op een paar kilometer afstand van de Borobudur ligt een kleine Boeddhistische tempel, Candi Mendut. Binnen in de tempel zijn 3 grote Boeddha's te vinden. Breng bijvoorbeeld ook een bezoek de vulkaan de Merapi, een onbekend gebied, smalle wegen en diepgroene landschappen (zeer vruchtbaar vanwege de uitbarstingen in de loop der jaren). De chauffeur brengt u naar de helling, waar u de verstolde lava kunt zien die van de helling afstroomde. Daarna naar het hindoeïstische tempelcomplex Prambanan, even buiten Jogyakarta. En door naar de hofstad Jogyakarta.

 

Informatie Jogyakarta:

Jogyakarta is een bijzonder interessante en gezellige stad. U ziet er nog relatief veel becak’s (fietstaxi’s) en andongs (paard en wagen).

De Jalan Malioboro is de winkelstraat van de hofstad. Veel kraampjes en winkeltjes, met name ’s avonds is het gezellig.

Na 9 uur komen de bewoners van Jogya bij elkaar om muziek te maken en te eten op straat.

 

Bezoekt u zeker de kraton, het paleis van sultan Hamengko Buwono X, een oase van rust en schoonheid. Vanaf de parkeerplaats rijdt u met een fietstaxi in een kwartier hiernaar toe. Jogyakarta staat eveneens bekend vanwege de kunstwerken bij de zilversmeden en het mooie handwerk in de batikateliers. Een bezoek aan de batikwijk (smalle straatjes met veel batikateliers, heel kleinschalig) en de zilverwijk is ook zeker een aanrader. Heel wat anders, maar zeker interessant is een bezoek aan de sigarenfabriek Pt. Taru Martani.

Hier krijgt u een duidelijke uitleg over het proces van sigaren maken.

 

Tip: Bezoekt u ’s avonds Puriwisata: u kunt hier heerlijk Javaans dineren en na afloop getuige zijn van een deel van de Ramayana-voorstelling (via uw chauffeur of gids reserveren). In de kraton zijn soms dans- of wayangvoorstellingen.

U kunt ter plekke informeren of er tijdens uw verblijf een voorstelling is. Iedere dag (behalve op zon- en feestdagen) is er in het Museum Sonobudoyo een wayangpoppenvoorstelling.

De voorstelling duurt van 20.00 uur tot 22.00 uur.

 

Overnachting in Jogyakarta.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

Dag 11 Jogyakarta

Jogyakarta is zo'n leuke stad, het is absoluut een aanrader om hier een extra dagje te verblijven. Op de tweede dag kunt u een fietstocht maken in de omgeving van de stad of een uitstapje naar Solo als u daar niet komt tijdens uw reis. Maar ook de stad zelf is de moeite waard. Nog even lekker naar de Jalan Malioboro om te winkelen en wat te eten en te drinken.

Of naar het Taman Sari complex, in het Nederlands bekend als het Waterpaleis.

 

Overnachting in Jogyakarta.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

Dag 12 Jogyakarta - Kediri

U vertrekt vroeg in de ochtend richting Kediri. U rijdt door een afwisselend landschap met uitgestrekte sawa’s, bossen en landbouwgronden. Neemt u de moeite om te stoppen en te genieten van het uitzicht.

Uw tocht vandaag eindigt in Kediri, de totale reistijd is inclusief stops ongeveer 7,5 uur.

 

Informatie Kediri:

Kediri is een middelgrote stad, niet bijzonder, maar ziet u deze plaats als tussenstop. Het ligt midden in een gebied waar veel plantages zijn. In de omgeving van Kediri en Pare kunt u een bezoek brengen aan de tempels Surawana en Tingawangi. In deze zeer groene omgeving  kunt u zich een voorstelling maken van hoe de vroegere bewoners naar een van deze tempels gingen voor hun gebeden en offers.

Heel anders is het katholieke bedevaartsoord Puhsarang. Hier is een Maria-grot; het is een klein Lourdes voor de Indonesische christenen.

Dit ligt op ongeveer 15 minuutjes buiten Kediri.

 

Overnachting in Kediri.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

Dag 13 Kediri - Bromo

BROMO (KIAT)(13)

Dag 13 Kediri - Bromo

U vervolgt uw tocht richting Oost-Java. Bij de stad Pare ziet u de natuur weer steeds groener worden. Veel meren en sawa’s en over de rivieren bamboebruggetjes. Na ongeveer 3 uur komt u aan in Malang. Dit was in het verleden een populaire verblijfsplaats voor koloniale gepensioneerden, vanwege het koele klimaat. Het ligt op een door vulkanen omringde hoogvlakte. Heel leuk om hier te lunchen in Toko Oen, waar vroeger tijden herleven. Rijdt u met uw auto/busje door de koloniale wijk, waar nog steeds de fraaie huizen uit de Nederlandse tijd staan. Een kleurrijke verrassing is het dorp Warni Warni dat iets ten zuiden van Malang ligt. De bewoners van de arme en destijds vrij grauwe kampung hebben zich laten inspireren door de favela's in Brazilië en hebben hun huizen in uiteenlopende kleuren geschilderd. Een absolute aanrader! Vanaf Malang rijdt u ongeveer 3 uur naar uw hotel nabij de Bromo. U hoeft pas tegen zonsondergang bij de Bromo te zijn, het gaat om het nachtelijke avontuur (en de vroege ochtenduren).

 

Belangrijk: Wij adviseren u direct bij aankomst bij de receptie van uw hotel de Bromo-tocht te boeken (per jeep naar het uitzichtpunt en daarna met paardjes naar de vulkaan). Het hotel hanteert vaste prijzen.

 

Overnachting nabij de Bromo.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

Dag 14 Bromo - Kalibaru

Java-Kalibaru-treinwagon keren2_1 Indonesie-Java-theetuinen-man

Middenin het Tengger-gebergte ligt een vulkaan uit de oertijd met een diameter van 10 kilometer. Het is volgens vulkanologen het mooiste vulkaanlandschap ter wereld. Uit de krater steken vier kleine toppen zo’n 330/400 meter omhoog. De vierde, de Bromo, is de bekendste: een smeulende hoop sintels en as, die om de paar jaar uitbarst en het omringende landschap met een vruchtbare laag bedekt.

Het is wellicht het meest indrukwekkende vulkanische landschap ter wereld. Vanuit uw hotel, vanwaar u rond 4 uur vertrekt (met jeep, dus niet met uw eigen busje, ter plaatse te betalen), rijdt in het duister naar een hooggelegen uitzichtpunt: in de diepte ziet u de enorme zandzee, met daarin de actieve vulkaan de Bromo. Soms stelt een chauffeur voor om mee te gaan naar de Bromo. Zij wijzen je op de plekjes met de mooie uitzichten. Het wordt langzaam aan licht. Met uw jeep weer bergafwaarts naar de plek waar paardjes staan te wachten om u in ongeveer 3 kwartier tot de Bromo te brengen (u kunt ook lopen). En dan de trappen op tot u aan de kraterrand staat.

 

Bij gunstig weer is het meemaken van de zonsopgang in dit maanlandschap een fascinerende belevenis.

Overigens: het kan ’s nachts behoorlijk koud zijn. Terug naar uw hotel, waar u ontbijt.

 

Daarna in ruim 6 uur naar Kalibaru op Oost-Java. Deze route, vanaf Probolinggo wat vlakker, wordt gekenmerkt door suikerrietvelden. Daarna ziet u rijstvelden. Langs de weg loopt een groot kanaal dat nog in de Nederlandse tijd aangelegd is. Het kanaal voorziet bijna 12.000 ha landbouwgrond van water. De trainrails kruist de weg en het kanaal diverse malen. Rondom Jember wordt veel tabak verbouwd.

In augustus/september hangen de bladeren te drogen. Voorbij Jember rijdt u langs een gebied met veel dennenbomen. Hier wordt terpentijn gewonnen. Er zijn veel bochten en u rijdt door een bosachtige omgeving met mooie vergezichten. Als u met kinderen reist kunt u een leuke stop maken bij een park met een tokkelbaan. Bovendien wordt hier koffie verbouwd, de Robusta koffie is hier heerlijk.

Een stukje voor Kalibaru steekt u de mooie Maagdenpas over.

 

Informatie Kalibaru:

Kalibaru wordt door plantages omgeven; het rustieke dorpje ademt een gemoedelijke sfeer uit. Een verblijf in Kalibaru is een bijzondere ervaring: niet eerder zag u het plantageleven van zo dichtbij. Met name specerijen worden hier op oostelijk Java verbouwd.

Tip: Laat u zich hier fijn masseren (pijitten). Een aantal vrouwen uit het dorp is hier zeer bedreven in.

 

Een waarschuwing: Er zijn veel moskeeën in Kalibaru. Waar u ook verblijft, u zult lezingen en oproep tot gebed horen.

En dit duurt in Kalibaru lang. Neem oordopjes mee voor een langere nachtrust.

Dag 15 Kalibaru

U heeft de hele dag in Kalibaru. U kunt in de omgeving tochtjes maken, onder andere naar een grote onderneming (plantage Glennmore). Glennmore is een privéonderneming. Er wordt o.a. koffie, rubber en cacao verbouwd. De plantage heeft ook een meer dan 100 jaar oude fabriek (waar nog op de oude manier wordt gewerkt). Op zondag is de plantage niet te bezoeken. Veel kleinschaliger is de plantage van Ibu Harni, daar kunt u ook een leuke tour maken inclusief koffie en het proeven van diverse lekkernijen. U kunt dit ter plekke regelen via de chauffeur. Het allerleukste uitstapje is een kampungtour. U maakt met paard en wagen een tocht door kleine dorpjes bij Kalibaru.

U ziet diverse soorten huisvlijt, waaronder de blikslagers. Ook leuk: een stukje met de lokale trein naar het volgende dorp.

 

Overnachting in Kalibaru.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

Dag 16 Kalibaru - Bali, Munduk

Indonesie-Bali-Munduk-jungle2 indonesie-bali-vrachtauto

U rijdt in ongeveer twee uur naar de kust, naar de havenplaats Ketapang. Uw busje gaat, net als u, op de ferry en u vaart in ongeveer 3 kwartier de straat van Bali over, naar Gilimanuk op Bali. De bewoners van Bali noemen hun eiland ‘het geschenk van de goden’.

U zult al gauw begrijpen waarom.

 

Vanaf Gilimanuk rijdt u langs de noordkust in ongeveer 1,5 uur naar Seririt. Daar rijdt uw chaufeur de bergen in. Bij het uitzichtpunt Mayong ontvouwen zich panoramische rijstvelden van links naar rechts. Daar neemt uw chauffeur de afslag naar het oosten, richting Munduk.

Dit is een mooie en stille weg, geniet van het dagelijkse leven van de bewoners in dit rustige gebied. Uw eindpunt vandaag is niet het dorpje zelf, maar het hooggelegen gebied boven de meren Tamblingan en Buyan. Vanaf Gilimanuk tot Munduk is de reistijd rond de 3,5 uur.

Uw chauffeur neemt afscheid van u.

 

Informatie Munduk:

Uw hotel ligt in de hoge bergen in een stil gebied boven de tweelingmeren Tamblingan en Buyan. Het gebied Munduk ligt op 800 meter boven zeeniveau. Vanwege het wat koelere klimaat groeien er gewassen als koffie, cacao, kruidnagel en vooral tabak. Maar u zult ongetwijfeld eveneens genieten van de velden met rode ‘kerststerren’ en blauwe hortensia’s. Het gebied Munduk is prachtig, nog vrij stil, niet toeristisch. En er zijn in de omgeving nog hele stukken oerbos, prachtig om hier te wandelen.

Toch een beetje het gevoel van ontdekken.

Dag 17 Munduk - Ubud

Vandaag heeft u de beschikking over een busje met chauffeur op Bali. Uw chauffeur volgt de route naar het westen, via het dorpje Munduk. Het is een prettige route, vrij onbekend nog. Na ruim een uur komt u aan bij het uitzichtpunt Mayong. Hier ontvouwen zich panoramische rijstvelden van links naar rechts. Verder zuidwaarts door een rustig en redelijk hoog gebied met veel rijstterrassen via Sanda naar Blimbing, waar u in het kleinschalige hotelletje Kebun wat kunt drinken en lunchen met uitzicht op het prachtige landschap.

 

Wat zult u genieten van de schitterende rijstterrassen ten zuiden van Blimbing; zo’n 15 km lang rijgen de rijstvelden zich aaneen.

Uw chauffeur vervolgt de route tot aan Ubud. U zult zo rond de 6,5 uur onderweg zijn.

 

Informatie Ubud:

Ubud ligt in een vruchtbare streek in de bergen tussen rivieren en is vooral vanuit het verleden bekend als centrum van de kunst.

Sinds de schilder Walter Spies hier kwam wonen in de eerste helft van de vorige eeuw is Ubud het Mekka geweest voor zowel inlandse als Europese kunstenaars. Op een oppervlak van tien vierkante km. in en rond het plaatsje wonen de beste dansers, musici, schilders en houtsnijders van Bali. Elke dag van de week is er wel ergens in de omgeving een tempelfestival, viering of tentoonstelling. U moet maar even door het decor van de talrijke winkeltjes met souvenirs heen kijken. Het grootste paleis in Ubud, Puri Saren, is zeker een bezoekje waard. In het museum Puri Lukisan Museum zijn de mooiste selecties schilderijen, tekeningen en beelden vanaf 1930 tot heden te bewonderen. De omgeving van Ubud is prachtig.

 

Overnachting in Ubud.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

Dag 18 Ubud

fietsenoversawah's(8) vrouwverkoopster(8) Indonesie-Bali-Ubud-kleurrijkhoutsnijwerk(8)

Vanuit Ubud kunt u diverse excursies ondernemen. Erg leuk om te doen: Raften op één van de snelstromende rivieren! U komt dan door een gebied, dat u niet vanaf de weg kunt zien. Of u kunt fietsen huren en al dan niet onder begeleiding een prachtige tocht door de sawa’s in de omgeving van Ubud maken. Ook worden er diverse wandelingen georganiseerd in de omgeving van Ubud, vraagt u ons gerust om de mogelijkheden.

 

Toeristisch, maar aardig is het Monkey Forest. In dit apenbos, een beschermd gebied leven drie groepen langstaartapen. Pas op uw spullen, alles wat glanst grijpen ze (brillen, sieraden). En niet voederen! Bijzonder is ook het volgen van een kookcursus in Ubud. Een leuke kookles kunt u volgen bij The Paon Bali. Onder begeleiding van een kok gaat u aan de slag om Indonesische gerechten te bereiden.

En daarna volgt natuurlijk het proeven van de gerechten!

 

Overnachting in Ubud.

Inclusief ontbijt.

Dag 19 Ubud - Candi Dasa

Vandaag heeft u weer de beschikking over een busje met chauffeur. Naar de kustplaats Candi Dasa aan de oostkust vandaag.

Onderweg kunt u een stop maken in Klungkung; hier staat de historische rechtbank Kerta Gosa, waar de plafondschilderingen de straffen uitbeelden. Vervolgens naar het noordoosten; u zult ervaren dat dit deel van Bali rustig is en van een prachtige natuurlijke schoonheid.

U rijdt naar de moedertempel, de prachtige Besakih, gebouwd op de helling van de heilige Gunung (berg) Agung.

De kans is groot dat er offerfeesten zijn vanwege de vele goden, districten en Oudbalinese clans, die hier vertegenwoordigd zijn.

 

Het is een prachtige tempel, de lokale gidsen zijn helaas wel wat agressief. U maakt een slinger helemaal oostwaarts, naar het waterpaleis van Tirtagangga (betekent: water van de Ganges), een vijvercomplex. Het is het vroegere weekendverblijf van een raja. De befaamde waterbassins, fonteinen, bizarre beelden en figuurtjes op de helling van de Gunung Agung zijn een bezoek zeker waard. U kunt hier ook lunchen. Een absoluut hoogtepunt zijn de rijstterrassen, vanuit heel Azië komt men daar de kunst afkijken. En niet in uw busje of auto blijven zitten, maar wandelen over de dijkjes van de sawa’s. Als u nog tijd heeft kunt u het Bali Aga-dorp bezoeken (oorspronkelijke bewoners van Bali), even te noorden van Candi Dasa. En dan naar uw eindbestemming, Candi Dasa. Reisduur circa 8 uur.

Uw chauffeur neemt afscheid van u.

 

Informatie Candi Dasa:

Candi Dasa ligt aan de zuidoostkust, het is een leuke bestemming; Candi Dasa leent zich namelijk uitstekend voor het maken van uitstapjes in het oostelijk deel van Bali. Het strand van Candi Dasa is verdwenen een aantal jaren geleden; de hotels hebben een soort brede plankieren gemaakt, met zand bedekt, waarop de strandstoelen staan. Een creatieve oplossing.

 

Overnachting in Candi Dasa.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

Dag 20 Candi Dasa - Padangbai - Gili Trawangan

Indonesie-Lombok-onderwater56(13)

U wordt door de bootmaatschappij opgehaald en naar de haven gebracht (transfer). U gaat aan boord van de Blue Water Express, dit is een snelle catamaran, die één keer per dag van Bali naar Gili Trawangan en Lombok vaart. De overtocht kan nogal ruw zijn: bij wat hogere golfslag bonkt de boot op de golven (regels van de bootmaatschappijen: niet geschikt voor zwangere vrouwen en voor mensen met hart- en rugproblemen, niet voor kinderen jonger dan 7 jaar oud). De catamaran doet er ongeveer 2 uur over van Padangbai naar Gili Trawangan. Aankomst in de haven van Gili Trawangan. U gaat per paard en wagen (cidomo) naar uw hotel op Gili Trawangan, u regelt dit ter plekke.

 

Informatie Gili Trawangan:

De drie noordelijke Gili-eilanden liggen voor de noordwestkust van Lombok: Gili Air, Gili Meno en Gili Trawangan. Alle drie de eilanden hebben mooie, witte zandstranden, de eilanden zijn droog, er is geen mooie, weelderige begroeiing. Er is geen zoet water, al het water wordt per schip aangevoerd. De zwembaden zijn veelal gevuld met zeewater, er zijn ook hotels die hiervoor het aangevoerde water gebruiken. De tuinen met bloeiende bloemen zijn het resultaat van (veel) sproeien. De onderwaterwereld rondom de drie eilandjes is mooi, er zijn zelfs zeeschildpadden die u (waarschijnlijk) ook zelfs tijdens het snorkelen kunt zien.

 

Gili Air ligt het dichtst bij de kust, het is ook het dichtst bevolkt. Daarnaast ligt Gili Meno, het kleinste eiland. Gili Trawangan is het eiland, waar de meeste hotels zijn. Vanaf alle eilanden kunt u per bootje makkelijk naar prachtige duik- en snorkellocaties. In het noorden van Gili Trawangan kunt u zo de zee inlopen om mooie vissen en koralen te zien. Er loopt een smal weggetje rondom het hele eiland, langs het strand; er is geen enkel hotel dat direct aan het strand ligt, Maar aan de overkant van het weggetje zijn dan wel de restaurants van de hotels! Het gedeelte, waar de meeste hotels zich bevinden, is in het oosten, vanaf halverwege (de pier) zuidwaarts. Vele restaurants en bars bevinden zich hier. Voor de één is dat geweldig, een ander zal de reuring minder waarderen. Maar: er zijn ook stille stranden! In het noorden en het westen zijn enkele hotels, u vindt hier nog de rust. En wilt u naar de drukte: u bent er zo, overal zijn fietsen!

En anders neemt u een Cidomo (paard-en-wagen).

 

Overnachting op Gili Trawangan.

Inclusief ontbijt, transfer en bootovertocht Bali-Gili.

Dag 21 - 22 - 23 Gili Trawangan

Deze dagen zijn ter vrije besteding.

 

Overnachting op Gili Trawangan.

Inclusief Ontbijt.

Dag 24 Gili Trawangan - Vertrek vanaf Praya

zonsondergangnusalembongan(13)

U gaat per paard en wagen (cidomo) naar de haven van Gili Trawangan, u regelt dit ter plekke. U vaart met een lokale boot van Gili Trawangan naar het 'vasteland' van Lombok. Bij de haven in Bangsal wordt u opgehaald en naar de luchthaven gebracht (transfer).

Inclusief ontbijt, bootovertocht, transfer.

 

Einde van een prachtige reis!

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën
Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.