terug naar het overzicht

Rondreis Sumatra, Java, Bali en relaxen op Gili

In één reis heel Indonesië zien is onmogelijk, maar met deze rondreis komt u een heel eind! U reist in rustig tempo met uw eigen auto met chauffeur over de eilanden Sumatra, Java en Bali. Alle hoogtepunten van Sumatra en Java ziet u tijdens de reis: de orang-oetans bij Bukit Lawang, de Batak cultuur bij het Tobameer, het Minangkabau gebied, Bandung, het wereldwonder de Borobudur, de hindoeïstische tempel Prambanan, de sultanstad Jogyakarta en de vulkaan de Bromo. Ook op Bali maakt u nog een korte rondreis. U gaat van de sawa’s bij Munduk naar het kunstenaarsdorpje Ubud. Na al deze prachtige indrukken te hebben opgedaan, is het tijd om uit te rusten. Op Lombok verblijft u op één plaats, op één van de Gili’s. Als u deze rondreis maakt, krijgt u een zeer goede indruk van wat Indonesië te bieden heeft.

Wat maakt deze reis bijzonder
Hoogtepunten 4 eilanden
Jungle, koloniale steden, strand
Slapen bij de Borobudur
Chantal1
Chantal
Elk eiland van ‘mijn’ Indonesië is anders. Ik ben er al zo vaak geweest, het voelt als een tweede vaderland. Nieuwsgierig naar mijn belevenissen?
Prijsindicatie: vanaf € 2150,- p.p. bij 2 personen
Reisduur: 23 dagen / 22 nachten
Vrijblijvende offerte aanvragen Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisidee

Reis van dag tot dag: Sumatra, Java, Bali, Gili

Sumatra
Dag 1  Aankomst Medan

Dag 2  Bukit Lawang

Dag 3  Bukit Lawang

Dag 4  Tobameer

Dag 5  Tobameer

Dag 6  Brastagi

 

Java

Dag 7  Bandung

Dag 8  Bandung  

Dag 9  Borobudur

Dag 10  Jogyakarta

Dag 11  Jogyakarta

Dag 12  Bromo

Dag 13  Kalibaru

Dag 14  Kalibaru

 

Bali

Dag 15   Munduk

Dag 16   Ubud

Dag 17   Ubud

Dag 18   Candi Dasa     

Lombok

Dag 19   Gili Trawangan

Dag 20   Gili Trawangan

Dag 21   Gili Trawangan

Dag 22   Gili Trawangan

Dag 23   Vertrek vanaf Praya

100% maat werk

Dag 1 Aankomst Medan

Welkom op Sumatra! U wordt op de luchthaven van Medan opgehaald en in ongeveer 1,5 tot 2 uur naar uw hotel in Medan gebracht. 

 

Informatie Medan:

In het oude centrum staan nog veel koloniale gebouwen. Een aanrader is een bezoek aan de Tjon A Fie Mansion. Dit prachtige koloniale gebouw was van een Chinese zakenman en is nu een museum. De inrichting is een combinatie van Chinese, Maleisische en westerse stijlen. In een buitenwijk van Medan staat een bijzondere kerk; deze katholieke kerk ziet eruit als een Indiase hindoetempel.

 

Overnachting in Medan.

Inclusief transfer

Dag 2 Medan - Bukit Lawang

orang oetan

Het is tijd om Medan te verlaten en naar de jungle van Sumatra af te reizen; Bukit Lawang. Bukit Lawang ligt aan de Bohorok-rivier in het Gunung Leuser National Park. Een spectaculair junglegebied en één van de weinige plekken in Azië waar u orang-oetans in het wild kunt spotten. Voorheen was hier een rehabilitatiecentrum; de apen, die uit hun gevangenschap bevrijd zijn, werden hier voorbereid op een zelfstandig leven in de jungle. Maakt u vanmiddag of morgenochtend een trekking door de jungle. U dient hiervoor goed ter been te zijn; het pad door het regenwoud is soms steil en glibberig. Er is ook een gemakkelijkere eco-trail, in ongeveer twee uur loopt u langs vele soorten fruitbomen, rubberbomen en palmen.

 

Overnachting in Bukit Lawang.

Inclusief ontbijt, transfer.

Dag 3 Bukit Lawang

Indonesie-Sumatra-bukit-lawang-trek Sumatra-Bukit Lawang-tent langs riviertje_1

Er worden diverse activiteiten georganiseerd vanuit Bukit Lawang. Een aanrader is een trekking door het Gunung Leuser National Park, waarbij u op zoek gaat naar orang-oetans. Er zijn trekkings variërend van enkele uren tot enkele dagen. Ter plekke kunt u diverse trekkings reserveren (handig om dit bij aankomst te regelen): bij de receptie van het hotel of even buiten het hotel (meestal goedkoper). Een andere bijzondere ervaring is tuben; in een grote autobinnenband zakt u de rivier de Bohorok af. Nog iets avontuurlijker kan ook. Op de Wampu-rivier is het mogelijk om te raften. Een spannende tocht door de weelderige natuur met een paar sterke stroomversnellingen. Reken er maar op dat u niet droog blijft. Als u wilt raften dient u wel de beschikking te hebben over transport, want deze rivier ligt een stuk buiten Bukit Lawang. Is dit iets te veel van het goede? Een andere leuke manier om de omgeving te verkennen is per fiets of gemotoriseerde betjak. U bezoekt enkele dorpen in de omgeving en ziet het lokale leven. U eindigt de tocht bij een lokale familie die een heerlijk diner voor u bereidt. Wij adviseren om de excursies van te voren te reserveren.

 

Overnachting in Bukit Lawang.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

Dag 4 Bukit Lawang - Tobameer, Samosir

Na deze indrukwekkende jungle-ervaring rijdt u terug naar de bewoonde wereld; naar de hoofdstad Medan. Hier heeft u de gelegenheid om te lunchen en misschien nog iets van de stad te zien. En dan door richting het Tobameer. U ziet onderweg veel palmolie- en rubberplantages. Het laatste deel van de rit maakt veel goed als u uitkijkt op het immense Tobameer. U ziet het eiland Samosir, uw eindbestemming van vandaag, al liggen. 

 

Na een korte ferry-overtocht komt u aan op Samosir in het mooie vulkanische Tobameer. 

 

Informatie Tobameer, Samosir:

U verblijft de komende dagen op het gemoedelijke eiland Samosir. Dit eiland ligt in het Tobameer, het diepste kratermeer ter wereld. Van oorsprong leefden hier de Bataks, een krijgslustig volk die niet terugdeinsden voor kannibalisme. Tegenwoordig gaat het er een stuk vrediger aan toe op het eiland. Verspreid over het eiland staan nog authentieke huizen met zadelvormige daken, versierd met prachtig houtsnijwerk. De Bataks zijn ook zeer muzikaal en zingen de leukste en vrolijkste liedjes. Informeer of er deze avond of de volgende avond een Batak-voorstelling is.

 

Overnachting op het eiland Samosir.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, veerboot.

Dag 5 Tobameer, Samosir

Indonesie-Sumatra-Tobameer-Batakhuizen-Samosir4 shutterstock_149570441(8) P1000984_y8crs4(8) Indonesie-Sumatra-Tobameer-overview4-Samosir4 shutterstock_189308069(8)

Er is genoeg te zien op het eiland, dus ga er zeker op uit. Vanuit het hotel kunt u naar de Batak-dorpen in de omgeving wandelen, maar uw chauffeur kan u ook begeleiden. Of huur een brommertje, fiets, gemotoriseerde betjak of boot om de bezienswaardigheden te bezoeken. Wij vinden het ook een aanrader om een kano te huren, het water is rustig en u komt op plekken waar niemand anders komt.

 

Verspreid over het landschap ziet u mooie graven, die 'huisjes voor altijd' worden genoemd. Aan deze woningen voor de (voor)ouders wordt vaak meer aandacht en geld besteed dan aan de eigen woningen. U bezoekt het dorp Tomok met de graftombe van koning Sidabutar. In het dorp Ambarita leert u van een gids over de geschiedenis van de Bataks en het kannibalisme. In Simanindo worden, bij voldoende bezoekers, culturele voorstellingen gegeven. Bezoek ook het ‘Panorama van Lake Toba’. Vanaf dit hoge uitzichtpunt kijkt u uit over het eiland. En stop onderweg in het dorp Lumban Suhi Suhi, waar u ziet hoe de vrouwen in het dorp met de hand kleurrijke doeken weven. Mocht u er op een zondag zijn, woon dan eens een kerkdienst bij van de (christelijke) Bataks. Een unieke ervaring!

 

Overnachting op het eiland Samosir.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

Dag 6 Tobameer, Samosir - Prapat - Brastagi

Met de boot terug naar het vasteland. U zet uw reis voort door het Batakgebied richting Brastagi. U rijdt eerst nog een stuk langs het Tobameer. Bij de Si Piso-Piso-waterval nog een laatste blik op het eiland Samosir, waar u de afgelopen dagen heeft doorgebracht. En dan het binnenland in. Er zijn onderweg enkele interessante plaatsen. Zo bezoekt u het paleis van de Batak-koning Simalungun en het Karo-Batakdorpje Dokan met enkele mooie traditionele huizen. Inclusief de stops onderweg bent u vandaag ongeveer 5,5 uur onderweg.

 

Informatie Brastagi:

Dit hooggelegen bergdorp ligt middenin het Batakgebied. Kenmerkend voor dit gebied zijn de traditionele huizen met opvallende zadeldaken. De vulkanen Sibayak en Sinabung domineren het landschap. Een aanrader is een bezoek aan de kleurrijke markt waar veel fruit en bloemen worden verkocht. Brengt u ook een bezoek aan de grote boeddhistische tempel Lumbini die net buiten Brastagi is gelegen. Brastagi is een populaire verblijfplaats voor Indonesische toeristen, zeker in de weekenden en op feestdagen is het er druk.

 

Overnachting in Brastagi.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, veerboot.

Dag 7 Brastagi - Medan - Bandung

Indonesie-Java-Bandung-pakujo2(13)

Via een bergachtige weg rijdt u in ongeveer drie uur terug naar Medan. Als de tijd het toelaat bezoekt u onderweg dan het specifieke Karo-Batakdorpje Peceren. U wordt vervolgens naar de luchthaven van Medan gebracht. Uw chauffeur neemt afscheid van u.

U vliegt met een binnenlandse vlucht van Medan naar Bandung.

 

De komende dagen heeft u de beschikking over een busje met chauffeur op Java. U bent flexibel, u bepaalt uw eigen tempo en route.

U kunt stoppen waar en wanneer u maar wilt. Ook hier kunt u er zelf voor kiezen om er als extra een gids bij te huren.

U wordt opgehaald van de luchthaven en naar uw hotel gebracht.

 

Informatie Bandung:

Bandung staat bekend om zijn nog vele koloniale huizen (in meerdere koloniale wijken) in Jugendstil en Art Deco. Het was in vroeger jaren de geliefde verblijfsplaats van de Hollanders vanwege het wat koelere klimaat. De Jalan (= straat) Braga was in vroeger tijden de meest mondaine straat met chique kledingzaken en mooie restaurants, tegenwoordig zijn hier vele kunstgalerieën gevestigd met de meest uiteenlopende schilderijen. Ook zijn er op de Jalan Braga veel leuke restaurantjes en bars.

Bandung is gebouwd op de bodem van een enorme krater.

Tip voor diner: de Indische Tafel aan de Jl. Sumatera no. 19: een huis uit de Nederlandse tijd, alles nog in authentieke stijl.

 

Overnachting in Bandung.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, binnenlandse vlucht.

Dag 8 Bandung

Indonesie-Java-Bandung-gunungsate_1 Indonesie-Java-tangkuban-prahu5

Vroeg in de ochtend rijdt u naar de kraterrand van de actieve vulkaan de Tangkuban Perahu, ten noorden van Bandung, vanwaar u de zwaveldampen ziet opstijgen. In de omgeving zijn uitgestrekte theeplantages; hier kunt u vaak mooiere foto’s maken dan op de Puncakpas; het is hier minder toeristisch. Ook kunt u hier een theefabriek bezoeken (op maandag zijn theefabrieken gesloten).

 

Verder: heel leuk om vanmiddag het Angklungschooltje te bezoeken. Angklung is een muziekinstrument van bamboe; de angklung-muziekkunst wordt hier levend gehouden en uitgedragen. U bezoekt overigens geen schooltje, maar een voorstelling in een theater.

De kinderen vinden het zelf heel leuk, de pret spat er af. Informeert u eerst of er een voorstelling is (alleen bij voldoende aanmeldingen). Aanvang: ongeveer 15.00 uur. Zeer interessant (hopelijk lukt het allemaal vandaag, anders moet u een keuze maken): door de koloniale wijken van Bandung. U ziet de vele villa's uit de Nederlandse tijd, velen ook nog met Nederlandse namen, zoals Apeldoorn, Elisabeth, enz.

 

Prachtig is het vroegere gouvernementshuis, de bijnaam is: Gedung Sate. De piek op het gebouw lijkt op een satéprikker. Het is leuk om een kort bezoekje te brengen aan de kleine, oude koffiefabriek van Kopi Aroma. De fabriek is door de Nederlanders opgericht en staat midden in het centrum. Er staan nog branders voor de bonen uit 1930 en 1936; deze zijn nog steeds in gebruik. Ook oude reclameborden en weegschalen en een kassa zijn hier te zien. U ziet hoe de bonen gebrand worden.

 

Overnachting in Bandung.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

Dag 9 Bandung - Borobudur

Indonesie-Java-treintreis3 Indonesie-Java-Borobudur-34_1

U wordt bij uw hotel in Bandung opgehaald en naar het treinstation in Bandung gebracht (transfer).

 

In ongeveer 7 uur reist u per trein van Bandung naar Jogyakarta door de prachtige Preanger met zijn vele groentetuinen, dorpen en rijstterrassen. Met name de eerste uren zijn adembenemend mooi, u zit op het puntje van uw stoel. U reist in de zogenaamde ‘eksekutif’-klasse: met airconditioning (staat vaak vrij koel afgesteld, dunne trui mee) en goede stoelen, waarvan de leuningen naar achteren kunnen.

 

Er wordt een lunch geserveerd (ter plekke te betalen), wel met een maar. Wij (Van Verre-medewerkers) hebben een beetje onze twijfels (vlees), misschien ten onrechte, kijkt u zelf. Bestelt u anders iets dat ter plaatse wordt gefrituurd. Verder zijn er drankjes, hapjes en snoepgoed te koop. U arriveert in de middag in Kuto Arjo. Uw chauffeur wacht u op en brengt u in ongeveer 2 uur naar uw hotel in de omgeving van de Borobudur.

 

Staat u morgenochtend vroeg op; U kunt de zonsopgang vanaf de Borobudur meemaken.

Het is sowieso prettig om vroeg de stupa te bezoeken; het is dan nog rustig en ‘koel’.

 

Overnachting bij de Borobudur.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, treinreis.

Dag 10 Borobudur - Jogyakarta

Indonesie-Java-Jogyakarta-fietstocht-fietsers(8) Indonesie-Java-meisje-snoetje(8) IMG_7080(8)

Vroeg op voor uw bezoek aan de wereldbekende Borobudur, door Unesco uitgeroepen tot Werelderfgoed. Het is het grootste boeddhistische monument ter wereld. In bijna 1500 (!) fraai gebeeldhouwde reliëfs bent u getuige van de Verlichting van Boeddha.

De Borobudur dateert uit de 8ste eeuw na Christus.

 

Tip: U kunt daarna rechtstreeks naar Jogyakarta rijden in ongeveer 1,5 uur. Maar u kunt er ook een prachtige dagtocht van maken, via zeer interessante bezienswaardigheden, in plaats van direct naar de hofstad rijden in ruim een uur. Het is aan u, maar ons advies is de hierna beschreven 'omweg' te nemen. Op een paar kilometer afstand van de Borobudur ligt een kleine Boeddhistische tempel, Candi Mendut. Binnen in de tempel zijn 3 grote Boeddha's te vinden. Breng bijvoorbeeld ook een bezoek de vulkaan de Merapi, een onbekend gebied, smalle wegen en diepgroene landschappen (zeer vruchtbaar vanwege de uitbarstingen in de loop der jaren). De chauffeur brengt u naar de helling, waar u de verstolde lava kunt zien die van de helling afstroomde. Daarna naar het hindoeïstische tempelcomplex Prambanan, even buiten Jogyakarta. En door naar de hofstad Jogyakarta.

 

Informatie Jogyakarta:

Jogyakarta is een bijzonder interessante en gezellige stad. U ziet er nog relatief veel becak’s (fietstaxi’s) en andongs (paard en wagen).

De Jalan Malioboro is de winkelstraat van de hofstad. Veel kraampjes en winkeltjes, met name ’s avonds is het gezellig.

Na 9 uur komen de bewoners van Jogya bij elkaar om muziek te maken en te eten op straat.

 

Bezoekt u zeker de kraton, het paleis van sultan Hamengko Buwono X, een oase van rust en schoonheid. Vanaf de parkeerplaats rijdt u met een fietstaxi in een kwartier hiernaar toe. Jogyakarta staat eveneens bekend vanwege de kunstwerken bij de zilversmeden en het mooie handwerk in de batikateliers. Een bezoek aan de batikwijk (smalle straatjes met veel batikateliers, heel kleinschalig) en de zilverwijk is ook zeker een aanrader. Heel wat anders, maar zeker interessant is een bezoek aan de sigarenfabriek Pt. Taru Martani.

Hier krijgt u een duidelijke uitleg over het proces van sigaren maken.

 

Tip: Bezoekt u ’s avonds Puriwisata: u kunt hier heerlijk Javaans dineren en na afloop getuige zijn van een deel van de Ramayana-voorstelling (via uw chauffeur of gids reserveren). In de kraton zijn soms dans- of wayangvoorstellingen.

U kunt ter plekke informeren of er tijdens uw verblijf een voorstelling is. Iedere dag (behalve op zon- en feestdagen) is er in het Museum Sonobudoyo een wayangpoppenvoorstelling.

De voorstelling duurt van 20.00 uur tot 22.00 uur.

 

Overnachting in Jogyakarta.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

Dag 11 Jogyakarta

Jogyakarta is zo'n leuke stad, het is absoluut een aanrader om hier een extra dagje te verblijven. Op de tweede dag kunt u een fietstocht maken in de omgeving van de stad of een uitstapje naar Solo als u daar niet komt tijdens uw reis. Maar ook de stad zelf is de moeite waard. Nog even lekker naar de Jalan Malioboro om te winkelen en wat te eten en te drinken.

Of naar het Taman Sari complex, in het Nederlands bekend als het Waterpaleis.

 

Overnachting in Jogyakarta.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

Dag 12 Jogyakarta - Bromo

BROMO (KIAT)(13)

U wordt naar het treinstation in Jogyakarta gebracht. U reist per trein naar Mojokerto (het laatste station vóór de Bromo), u vertrekt rond 10 uur. De treinrit duurt rond de 5 uur. Onderweg ziet u het Oost-Javaanse landschap met vooral tabakplantages (met grote tabaksschuren), teakhout- en suikerrietplantages, afgewisseld met rijstvelden, groentetuinen en kampungs.


We hebben uw stoel(en) gereserveerd in de ‘eksekutif-klasse’, met airconditioning.

Het is een moderne trein, de stoelen zijn ruim, de leuningen kunnen een stukje naar achteren. U kunt aan boord lunchen (ter plekke te betalen), maar we hebben een beetje onze twijfels (vlees). Beter om vooraf wat te eten te kopen, er zijn enkele winkeltjes op het station. Iedere halte wordt tijdig omgeroepen.
Soms neemt u uw bagage mee in de trein, dat is het geval als er na de treinreis een wisseling van chauffeur is. Of uw bagage wordt meegenomen als u dezelfde chauffeur houdt. Dan geeft u de avond ervoor uw bagage al mee (de chauffeur vertrekt namelijk al ’s nachts). U hoort in Jogyakarta wat het wordt.

In Mojokerto aangekomen staat uw chauffeur op u te wachten. U rijdt vervolgens in 2 uur naar uw hotel nabij de Bromo. U hoeft pas tegen zonsondergang bij de Bromo te zijn, het gaat om het nachtelijke avontuur (en de vroege ochtenduren).

 

Belangrijk: Wij adviseren u direct bij aankomst bij de receptie van uw hotel de Bromo-tocht te boeken (per jeep naar het uitzichtpunt en daarna met paardjes naar de vulkaan). Het hotel hanteert vaste prijzen.

 

Overnachting nabij de Bromo.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, transfer, trein

Dag 13 Bromo - Kalibaru

Java-Kalibaru-treinwagon keren2_1 Indonesie-Java-theetuinen-man

Middenin het Tengger-gebergte ligt een vulkaan uit de oertijd met een diameter van 10 kilometer. Het is volgens vulkanologen het mooiste vulkaanlandschap ter wereld. Uit de krater steken vier kleine toppen zo’n 330/400 meter omhoog. De vierde, de Bromo, is de bekendste: een smeulende hoop sintels en as, die om de paar jaar uitbarst en het omringende landschap met een vruchtbare laag bedekt.

Het is wellicht het meest indrukwekkende vulkanische landschap ter wereld. Vanuit uw hotel, vanwaar u rond 4 uur vertrekt (met jeep, dus niet met uw eigen busje, ter plaatse te betalen), rijdt in het duister naar een hooggelegen uitzichtpunt: in de diepte ziet u de enorme zandzee, met daarin de actieve vulkaan de Bromo. Soms stelt een chauffeur voor om mee te gaan naar de Bromo. Zij wijzen je op de plekjes met de mooie uitzichten. Het wordt langzaam aan licht. Met uw jeep weer bergafwaarts naar de plek waar paardjes staan te wachten om u in ongeveer 3 kwartier tot de Bromo te brengen (u kunt ook lopen). En dan de trappen op tot u aan de kraterrand staat.

 

Bij gunstig weer is het meemaken van de zonsopgang in dit maanlandschap een fascinerende belevenis.

Overigens: het kan ’s nachts behoorlijk koud zijn. Terug naar uw hotel, waar u ontbijt.

 

Daarna in ruim 6 uur naar Kalibaru op Oost-Java. Deze route, vanaf Probolinggo wat vlakker, wordt gekenmerkt door suikerrietvelden. Daarna ziet u rijstvelden. Langs de weg loopt een groot kanaal dat nog in de Nederlandse tijd aangelegd is. Het kanaal voorziet bijna 12.000 ha landbouwgrond van water. De trainrails kruist de weg en het kanaal diverse malen. Rondom Jember wordt veel tabak verbouwd.

In augustus/september hangen de bladeren te drogen. Voorbij Jember rijdt u langs een gebied met veel dennenbomen. Hier wordt terpentijn gewonnen. Er zijn veel bochten en u rijdt door een bosachtige omgeving met mooie vergezichten. Als u met kinderen reist kunt u een leuke stop maken bij een park met een tokkelbaan. Bovendien wordt hier koffie verbouwd, de Robusta koffie is hier heerlijk.

Een stukje voor Kalibaru steekt u de mooie Maagdenpas over.

 

Informatie Kalibaru:

Kalibaru wordt door plantages omgeven; het rustieke dorpje ademt een gemoedelijke sfeer uit. Een verblijf in Kalibaru is een bijzondere ervaring: niet eerder zag u het plantageleven van zo dichtbij. Met name specerijen worden hier op oostelijk Java verbouwd.

Tip: Laat u zich hier fijn masseren (pijitten). Een aantal vrouwen uit het dorp is hier zeer bedreven in.

 

Een waarschuwing: Er zijn veel moskeeën in Kalibaru. Waar u ook verblijft, u zult lezingen en oproep tot gebed horen.

En dit duurt in Kalibaru lang. Neem oordopjes mee voor een langere nachtrust.

Dag 14 Kalibaru

U heeft de hele dag in Kalibaru. U kunt in de omgeving tochtjes maken, onder andere naar een grote onderneming (plantage Glennmore). Glennmore is een privéonderneming. Er wordt o.a. koffie, rubber en cacao verbouwd. De plantage heeft ook een meer dan 100 jaar oude fabriek (waar nog op de oude manier wordt gewerkt). Op zondag is de plantage niet te bezoeken. Veel kleinschaliger is de plantage van Ibu Harni, daar kunt u ook een leuke tour maken inclusief koffie en het proeven van diverse lekkernijen. U kunt dit ter plekke regelen via de chauffeur. Het allerleukste uitstapje is een kampungtour. U maakt met paard en wagen een tocht door kleine dorpjes bij Kalibaru.

U ziet diverse soorten huisvlijt, waaronder de blikslagers. Ook leuk: een stukje met de lokale trein naar het volgende dorp.

 

Overnachting in Kalibaru.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

Dag 15 Kalibaru - Bali, Munduk

Indonesie-Bali-Munduk-jungle2 indonesie-bali-vrachtauto

U rijdt in ongeveer twee uur naar de kust, naar de havenplaats Ketapang. Uw busje gaat, net als u, op de ferry en u vaart in ongeveer 3 kwartier de straat van Bali over, naar Gilimanuk op Bali. De bewoners van Bali noemen hun eiland ‘het geschenk van de goden’. U zult al gauw begrijpen waarom.

 

Aangekomen op Bali rijdt u de bergen in naar uw eindbestemming van vandaag: Munduk.

 

Informatie Munduk:

Uw hotel ligt in de hoge bergen in een stil gebied boven de tweelingmeren Tamblingan en Buyan. Het gebied Munduk ligt op 800 meter boven zeeniveau. Vanwege het wat koelere klimaat groeien er gewassen als koffie, cacao, kruidnagel en vooral tabak. Maar u zult ongetwijfeld eveneens genieten van de velden met rode ‘kerststerren’ en blauwe hortensia’s. Het gebied Munduk is prachtig, nog vrij stil, niet toeristisch. En er zijn in de omgeving nog hele stukken oerbos, prachtig om hier te wandelen.

Toch een beetje het gevoel van ontdekken.

Dag 16 Munduk - Ubud

Via het Bratanmeer en de prachtige rijstvelden van Jatiluwih rijdt u naar Ubud. Ubud is bekend als kunstenaarsstadje, en dat is goed te zien. Wandelend door Ubud komt u langs talrijke galeries en winkels boordevol schilderijen, tekeningen, beelden en houtsnijwerk. En elke dag van de week is er wel ergens een tempelfestival of viering met Balinese dans en muziek. Echter, toeristen weten Ubud niet alleen vanwege de kunst te vinden. Omdat Ubud centraal gelegen is op Bali, tussen bergen met rijstterrassen en rivieren, is het een goede uitvalsbasis voor dagtochten. Ook het enorme aanbod aan restaurants, spa’s, winkels en accommodaties draagt bij aan de populariteit van Ubud. Er is hier voor ieder wat wils.

 

Overnachting in Ubud.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

Dag 17 Ubud

fietsenoversawah's(8) vrouwverkoopster(8) Indonesie-Bali-Ubud-kleurrijkhoutsnijwerk(8)

Houdt u van actie? Ga dan raften op een snelstromende rivier of mountainbiken in de bergen. U peddelt of trapt door gebieden die per auto niet te bereiken zijn. Een adrenalineshot gegarandeerd! Iets minder heftig kan ook. Trek uw wandelschoenen aan of ga fietsen (op een gewone fiets) over de vrij vlakke paden langs de sawa’s in de omgeving van Ubud. Erg leuk, al is het wel wat toeristisch, vonden wij Monkey Forest. In dit apenbos in Ubud leven drie groepen langstaartapen. Dus u ziet hier gegarandeerd apen van dichtbij. De apen zijn gewend aan mensen, en erg brutaal. Pas dus goed op uw spullen, alles wat glanst grijpen ze. Houdt u ook zo van Indonesisch eten? Volg dan een kookworkshop om zelf de meest heerlijke gerechten te leren bereiden. En daarna volgt natuurlijk het proeven van de gerechten!

 

Overnachting in Ubud.

Inclusief ontbijt.

Dag 18 Ubud - Candi Dasa

Naar de kustplaats Candi Dasa, aan de oostkust van Bali. Een lange rit met onderweg leuke uitstapjes. Maak een stop in Klungkung, bezoek de moedertempel Besakih en het waterpaleis Tirtagangga. Een absoluut hoogtepunt zijn de rijstterrassen, vanuit heel Azië komt men daar de kunst afkijken. En niet in uw busje of auto blijven zitten, maar wandelen over de dijkjes van de sawa’s. 

 

Informatie Candi Dasa:

Van een rustig vissersdorp is Candi Dasa uitgebouwd tot toeristenplaatsje. De rust is gebleven. En dat is de aantrekkingskracht van Candi Dasa. Ziet u het al voor zich? Rustig schommelen in een hangmat, een verkoelend zeebriesje en een drankje in de hand. Omdat Candi Dasa vrijwel geen strand heeft, hebben de resorts langs de kust een creatieve oplossing bedacht. Ze hebben aan zee brede plankieren gemaakt en deze met zand bedekt. Hierop staan strandstoelen, waarop u lekker kunt loungen met zicht over zee. Neem ook een kijkje onder water. Al snorkelend ziet u kleurrijke koralen en een grote variatie aan vissen.

 

Overnachting in Candi Dasa.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

Dag 19 Candi Dasa - Padangbai - Gili Trawangan

Indonesie-Lombok-onderwater56(13)

U wordt door de bootmaatschappij opgehaald en naar de haven gebracht (transfer). U gaat aan boord van de Blue Water Express, dit is een snelle catamaran, die één keer per dag van Bali naar Gili Trawangan en Lombok vaart. De overtocht kan nogal ruw zijn: bij wat hogere golfslag bonkt de boot op de golven (regels van de bootmaatschappijen: niet geschikt voor zwangere vrouwen en voor mensen met hart- en rugproblemen, niet voor kinderen jonger dan 7 jaar oud). De catamaran doet er ongeveer 2 uur over van Padangbai naar Gili Trawangan. Aankomst in de haven van Gili Trawangan. U gaat per paard en wagen (cidomo) naar uw hotel op Gili Trawangan, u regelt dit ter plekke.

 

Informatie Gili Trawangan:

De drie noordelijke Gili-eilanden liggen voor de noordwestkust van Lombok: Gili Air, Gili Meno en Gili Trawangan. Alle drie de eilanden hebben mooie, witte zandstranden, de eilanden zijn droog, er is geen mooie, weelderige begroeiing. Er is geen zoet water, al het water wordt per schip aangevoerd. De zwembaden zijn veelal gevuld met zeewater, er zijn ook hotels die hiervoor het aangevoerde water gebruiken. De tuinen met bloeiende bloemen zijn het resultaat van (veel) sproeien. De onderwaterwereld rondom de drie eilandjes is mooi, er zijn zelfs zeeschildpadden die u (waarschijnlijk) ook zelfs tijdens het snorkelen kunt zien.

 

Gili Air ligt het dichtst bij de kust, het is ook het dichtst bevolkt. Daarnaast ligt Gili Meno, het kleinste eiland. Gili Trawangan is het eiland, waar de meeste hotels zijn. Vanaf alle eilanden kunt u per bootje makkelijk naar prachtige duik- en snorkellocaties. In het noorden van Gili Trawangan kunt u zo de zee inlopen om mooie vissen en koralen te zien. Er loopt een smal weggetje rondom het hele eiland, langs het strand; er is geen enkel hotel dat direct aan het strand ligt, Maar aan de overkant van het weggetje zijn dan wel de restaurants van de hotels! Het gedeelte, waar de meeste hotels zich bevinden, is in het oosten, vanaf halverwege (de pier) zuidwaarts. Vele restaurants en bars bevinden zich hier. Voor de één is dat geweldig, een ander zal de reuring minder waarderen. Maar: er zijn ook stille stranden! In het noorden en het westen zijn enkele hotels, u vindt hier nog de rust. En wilt u naar de drukte: u bent er zo, overal zijn fietsen!

En anders neemt u een Cidomo (paard-en-wagen).

 

Overnachting op Gili Trawangan.

Inclusief ontbijt, transfer en bootovertocht Bali-Gili.

Dag 21 - 21 - 22 Gili Trawangan

0eze dagen zijn ter vrije besteding.

 

Overnachtingen op Gili Trawangan.

Inclusief ontbijten.

Dag 23 Gili Trawangan - Vertrek vanaf Praya

zonsondergangnusalembongan(13)

U gaat per paard en wagen (cidomo) naar de haven van Gili Trawangan, u regelt dit ter plekke. U vaart met een lokale boot van Gili Trawangan naar het 'vasteland' van Lombok. Bij de haven in Bangsal wordt u opgehaald en naar de luchthaven gebracht (transfer).

 

Inclusief ontbijt, bootovertocht, transfer.

 

Einde van een prachtige reis!

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën