terug naar het overzicht

Rondreis De grote Oost: Sulawesi en de Molukken

Boeiende cultuur op Sulawesi, het kleine eiland Saparua, het interessante Ambon en een simpele accommodatie met een prachtig uitzicht op het onbekende Seram. Al deze ingrediënten maken deze reis speciaal. Niet geschikt voor iedereen. U dient een beetje avontuurlijk te zijn aangelegd en u moet niet bang zijn voor zeer simpele accommodaties. Maar dan zult u tijdens deze reis zeker genieten van de mooie natuur en de vriendelijke bevolking op deze eilanden in het oosten van Indonesië.

Wat maakt deze reis bijzonder
Ongerept Oost-Indonesië
Bijzonder verblijf aan zee Sawai
Mooie route door Zuid-Sulawesi
Chantal1
Chantal
Elk eiland van ‘mijn’ Indonesië is anders. Ik ben er al zo vaak geweest, het voelt als een tweede vaderland. Nieuwsgierig naar mijn belevenissen?
Prijsindicatie: vanaf € 1700,- p.p. bij 2 personen
Reisduur: 19 dagen / 18 nachten
Vrijblijvende offerte aanvragen Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisidee

Reis van dag tot dag: Sulawesi en de Molukken

Sulawesi

Dag 1     Aankomst Makassar

Dag 2     Makassar

Dag 3     Bira

Dag 4     Bira

Dag 5     Sengkang

Dag 6     Torajaland

Dag 7     Torajaland

Dag 8     Torajaland

Dag 9     Makassar

Molukken

Dag 10   Ambon

Dag 11   Ambon

Dag 12   Ambon

Dag 13   Saparua

Dag 14   Saparua

Dag 15   Seram

Dag 16   Seram

Dag 17   Seram

Dag 18   Ambon

Dag 19   Vertrek Ambon

100% maat werk

Dag 1 Aankomst Makassar

U wordt opgehaald van de luchthaven Makassar en naar uw hotel in Makassar gebracht (transfer).

 

Informatie Makassar:

Makassar is een boeiende stad, gelegen in Zuid-Sulawesi, aan de westkust. Het is een belangrijke havenstad. De haven is ook zeker een bezoek waard met zijn fotogenieke Makassaarse schoeners (houten authentieke schepen, die nog steeds op Zuid-Sulawesi worden gebouwd). Fort Rotterdam herinnert aan de Nederlandse koloniale tijd. Het is tegenwoordig een museum en zeer de moeite waard om er rond te dwalen tussen de massieve muren van het vroegere verdedigingsbolwerk. Er zijn nog meer gebouwen uit de Nederlandse tijd, zoals het gerechtsgebouw, een kerk, een sociëteit en de oude MULO.

 

In de buurt Sopeng wordt prachtige zijde geweven in vaak ingewikkelde patronen. Langs de boulevard komt de Indonesische bevolking flaneren en aan het einde van de boulevard verschijnen tegen zonsondergang talrijke kraampjes, een lint van lichtjes van soms wel een kilometer lang. Dit wordt wel de langste eettafel ter wereld genoemd. Hier komt de lokale bevolking om te eten en te drinken en elkaar te ontmoeten. Zelf kunt u een heerlijke verse loempia eten in Jalan Lasinrang, oftewel “loempia street”. In het ene naast het andere restaurantje zitten vrouwen loempia’s te rollen, die in een wok met kokend hete olie gebakken worden. Een leuke wijk in Makassar is Gowa. Hier staat het paleis van de laatste koning van dit gebied en een grote bibliotheek die helemaal in oude stijl is opgetrokken.

Het paleis is nu een museum met oude kleding, foto's, servies, etc.

 

Overnachting in Makassar.

Inclusief transfer

Dag 2 Makassar

De komende dagen heeft u de beschikking over een busje met chauffeur op Sulawesi.

U brengt vandaag een bezoek aan het kalksteengebergte op ongeveer 40 km buiten Makassar. Dit gebergte was oorspronkelijk een koraalrif. In een aantal grotten zijn handafdrukken en tekeningen gevonden die duizenden jaren geleden zijn gemaakt. U brengt vandaag een bezoek aan één van deze grotten. U rijdt in ongeveer een uur naar het dorpje Rammang-Rammang, nabij Maros. Hier stapt u op een kano en u vaart door de vallei die aan beide zijden wordt omgeven door hoge kalksteenrotsen. Vanaf de rivier heeft u een prachtig uitzicht op deze imposante bergen. Als de boot niet verder kan legt u aan en gaat u te voet verder. U loopt door de rijstvelden naar de Telapak Tangan grot. Het laatste gedeelte moet u een stukje klimmen. In de grot treft u enkele handafdrukken en rotstekeningen aan.

Hier kunt u even bijkomen en foto’s maken.

 

Vervolgens loopt u weer terug naar de boot. U vaart naar een lokaal huis waar de gastvrouw een heerlijke maaltijd voor u heeft bereid. Tijdens de lunch weer genieten van het prachtige uitzicht. Na de lunch maakt u nog een wandeling door dit mooie gebied.

Daarna per kano terug naar het beginpunt waar de chauffeur u weer opwacht en terugbrengt naar Makassar.

Wij raden aan om goede wandelschoenen met dikke zolen mee te nemen. Dit is wel zo prettig tijdens de wandeling over de rotsen.

 

Overnachting in Makassar.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, excursie inclusief Engelssprekende gids,

traditionele lunch bij lokale mensen thuis, kano en mineraalwater.

Dag 3 Makassar - Bira

Vandaag maakt u een mooie tocht, voor een groot deel langs de zuidkust, naar Bira op het meest zuidoostelijke puntje van deze 'arm'. Onderweg maakt u regelmatig fotostops. U ziet veel Buginese en Makassaarse huizen, gebouwd op palen. Donkerbruine rivieren kronkelen door het landschap. Er wordt veel rijst verbouwd. U kunt even uw benen strekken bij een tropisch bos met een waterval. Verderop zijn er zoutpannen en zeewierkwekerijen. In Tanah Beru bezoekt u een scheepswerf waar men de befaamde Makassaarse schepen bouwt.

De tocht duurt alles bij elkaar rond de 7 uur. Wanneer u Bira binnenrijdt dient u entree te betalen (circa 2 euro per persoon).

 

Informatie Bira:

Bira ligt op de meest zuidoostelijke punt van Sulawesi. Het is sinds eeuwen een dorp van zeelieden. De beste plek om de Makassaarse schepen in aanbouw te zien. De grootste schepen worden in Bira gemaakt. Bira heeft schitterende witte zandstranden aan een heldere zee. Er zijn goede snorkel- en zwemmogelijkheden. In de weekenden en vakantieperioden kan het op het strand dat bij het centrum is gelegen druk zijn, omdat veel Indonesiërs hier recreëren. Het strand bij hotel Bara Beach is ook in de weekenden rustig.

De stranden zijn niet echt op westerse toeristen ingesteld: Ligbedjes en parasols zijn niet te huur.

 

Overnachting in Bira.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

Dag 4 Bira

Het is leuk om vandaag een bootje te huren om te gaan snorkelen voor de kust van het eiland Liukang Lu. Rondom dit eiland zijn prachtige koraalriffen waar u vele kleurrijke vissen kunt zien. U kunt gemakkelijk ter plaatse een lokale vissersboot huren om u naar het eilandje te brengen. De overtocht duurt ongeveer 30 minuten. Snorkelmateriaal kan gehuurd worden in Bira, niet op het eiland!

 

Op het eiland is een restaurant waar u een smakelijke lunch met gegrilde vis kunt bestellen. Daarna is er nog voldoende tijd om te snorkelen en in de middag vaart u weer terug naar Bira. Deze excursie is een tip en nog niet bij de reissom inbegrepen.

 

Overnachting in Bira.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

Dag 5 Bira - Sengkang

U rijdt door een toeristisch praktisch onbekend stuk Sulawesi naar Sengkang. Een prachtige route, die een dag (rond de 7 uur met voldoende stops) duurt. De weg loopt door een vlakte met sawa’s en tabak. Ook ziet u viskwekerijen onderweg.

In Watampone kunt u een klein museum bezoeken. Vanaf deze plaats voert de route de bergen in.

U komt aan in Sengkang, gelegen aan het prachtige Tempemeer.

 

Informatie Sengkang:

Sengkang is een plezierige plaats aan de voet van de bergen, uitkijkend op het Tempemeer. Er zijn vele zijdeweverijen.

Het meer droogt geleidelijk op door zware dichtslibbing; het Tempemeer is een overblijfsel van een enorme binnenzee.

In het droge seizoen vallen hele stukken droog, als het regent treedt het meer soms buiten zijn oevers.

 

We raden u aan een boottochtje met een gemotoriseerde kano te maken bij zonsondergang op het meer: bij helder weer is het prachtig.

U ziet het dagelijks leven van de bevolking; de bevolking wast zichzelf en hun kleding in het water.

Vissers varen uit in de wetlands. Het gebied is bijzonder rijk aan vogels.

In het water staan drijvende huisjes, deze zijn van hout en bamboe gemaakt; de mensen die hier wonen zijn erg arm.

 

Overnachting in Sengkang.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

Dag 6 Sengkang - Torajaland

U rijdt noordwaarts door een prachtig en afwisselend landschap en langs dorpjes. Een rit van ongeveer 7 uur door een onbekend stuk Sulawesi. Na de poortboog van Tanah Toraja rijdt u via het marktdorpje Mebali een majestueus landschap binnen van omhoogschietende ruige, grijze, granieten gesteenten met blauwe bergen in de verte. Deze vormen een scherp contrast met het levendige groen van de vruchtbare, door regen gevoede terrassen en het roestige rood van de tropische laterietgrond. Dit is het mooiste en wonderlijkste deel van dit eiland en misschien wel van heel Indonesië: Tanah Toraja!

 

Informatie Torajaland:

Er zijn meerdere redenen om Torajaland te bezoeken, het wonderlijke gebied zal een onvergetelijke indruk bij u achterlaten.

Zo is het natuurschoon adembenemend mooi. Daarnaast hebben de Toraja’s een geheel eigen cultuur die zich uit in voorouderverering, een zeer bijzondere dodencultuur en de zo typische, vaak fraaie beschilderde, woningen met de hoge daken (als een omgekeerd zadel).

Zeer bijzonder is het bijwonen van een begrafenis. Dit ritueel is bijzonder belangrijk. Als iemand gestorven is wordt hij of zij gebalsemd en blijft net zo lang boven aarde (in huis) tot men geld genoeg heeft gespaard en de familieleden van vaak andere eilanden de kans hebben gekregen om ook te komen. Dat kan soms wel een paar jaar duren. Het doel van de begrafenis is om de ziel veilig over te brengen naar de volgende wereld. Het ritueel kan zeer eenvoudig zijn, maar ook uitgroeien tot een spectaculair schouwspel, afhankelijk van de stand van de familie. De rituelen gaan bij de groots opgezette ceremoniën vaak gepaard met het slachten van tientallen varkens en buffels.

De gasten worden ondergebracht in speciaal gebouwde, tijdelijke, onderkomens van bamboe.

U bent als buitenstaander altijd welkom!

 

Overnachting in Torajaland.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

Dag 7 Torajaland

De komende dagen heeft u de beschikking over een gids. De gids spreekt Engels en vertelt u allerlei wetenswaardigheden.

Het verrijkt uw reis, u zult veel meer leren en te weten komen over dit gebied.

 

Bespreekt u wat en wanneer u de komende dagen onderstaande bezienswaardigheden gaat bezichtigen. Informeer of er ergens een begrafenisplechtigheid is; als dat zo is, moet u deze beslist bijwonen. De traditionele zadeldak-tongkonan ogen indrukwekkend met de enorme daken, die aan voor- en achterkant ver omhoog steken. De huizen zijn gedecoreerd met traditioneel houtsnijwerk. Er zijn nog vele originele tongkonanhuizen. Deze zijn versierd met vele symbolen, zoals buffelhoorns, die getuigen van de vele offers bij dodenceremonies.

 

Eén van de vele interessante te bezoeken plaatsen gedurende uw verblijf is Lemo, één van de indrukwekkendste rotsgraflocaties van de streek: tientallen beelden op ‘balkons’ kijken plechtig uit over het dal. De doden worden hoog in de rotsen bijgezet, tau tau houden de wacht. Tau tau zijn houten poppen die het evenbeeld vormen van de doden, dus dezelfde grootte en aangekleed. Het is zo wonderlijk om de dodenpoppen in de steile rotswanden over de weelderige landschappen te zien staren. Ook in Londa zijn er boeiende rotsgraven. Vervolgens naar Kete Kesu; één van de oudste traditionele dorpen van het gebied, idyllisch gelegen in een zee van rijstvelden.

Het dorp heeft vier goed onderhouden tongkonan en een lange reeks rijstschuren. Ook treft u hier hangende graven aan.

 

Overnachting in Torajaland.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids.

Dag 8 Torajaland

Vandaag gaat u Torajaland verder verkennen. Palatokke (of Mengke’pe) is interessant, maar wordt niet vaak bezocht. Naast het magnifieke natuurschoon is in Palatokke ook een imposante rots met hangende en stenen graven te vinden. Naar Sanggala met een paleis van bamboe en enkele graven. Bij Suaya kunt u op drie galerijen meer dan veertig poppen zien. Marante staat bekend om zijn hangende graven.

Ten oosten van Rantepao, de belangrijkste plaats van het gebied, ligt Nanggala, een traditioneel Torajadorp. Hier staat een kolossale rij van veertien rijstschuren met interessant houtsnijwerk. Ook ziet u hier de zgn. babybomen (met overleden baby’s).

 

Torajaland is een prachtig gebied om doorheen te wandelen, u kunt dit ter plaatse bespreken. Het is leuk om naar Batutumonga te rijden. Deze plaats is hoger gelegen en hiervandaan heeft u een prachtig uitzicht over de omgeving. U kunt mooie wandelingen maken door dit gebied; u loopt voornamelijk bergafwaarts. Maar er zijn vele plekken waar u leuke wandelingen kunt maken, variërend van een uur tot een hele dag. Meerdaagse trekkingen zijn ook mogelijk, u overnacht dan in een traditionele Tongkonan.

Aan het einde van de dag neemt u afscheid van uw gids.

 

Overnachting in Torajaland.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids.

Dag 9 Torajaland - Makassar

Een lange rit zuidwaarts. Wij adviseren u om rond 8 uur te vertrekken. U rijdt eerst door de bergen naar Pare Pare, aan de kust.

Vervolgens rijdt u zuidwaarts, grotendeels langs de kust met zijn vele vissersdorpjes, tot aan Makassar. De tocht duurt rond de 9 uur.

Uw chauffeur neemt afscheid van u.

 

Overnachting op de luchthaven van Makassar.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 10 Makassar - Ambon Stad

U loopt vanaf het Ibis Budget Airport Hotel naar de luchthaven. U vliegt met een binnenlandse vlucht van Makassar naar Ambon.

Bij aankomst op Ambon wordt u afgehaald door uw chauffeur. De komende dagen heeft u de beschikking over een auto met chauffeur. Tevens heeft u de beschikking over een gids. Een gids spreekt Engels en vertelt u tijdens de reis allerlei wetenswaardigheden.

Het verrijkt uw rondreis, u zult veel meer leren en te weten komen over het land. Het niveau van de gids op de Molukken ligt over het algemeen wat lager dan op eilanden zoals Java. Dat komt omdat er minder toerisme is.

U rijdt in ongeveer een half uur naar Ambon-stad.

 

Informatie over het eiland Ambon:

In de 16de eeuw strandde hier een schip met Portugezen, die hier ook een handelspost vestigden. In de loop van de 17de eeuw heeft de VOC het eiland met harde hand veroverd en werd Ambon als centrum van het kruidnagelmonopolie de belangrijkste vestiging van de VOC, toentertijd werd het eiland ‘de Koningin van de Oost’ genoemd. Het eiland ligt centraal in de Maluku-archipel. Ambon bestaat uit twee schiereilanden, door een smalle strook met elkaar verbonden, er tussenin ligt de fraaie Ambon-baai. Het eiland heeft mooie kusten, maar verwacht geen aangeharkte stranden. De lokale bevolking, waaronder natuurlijk ook de vissers, maken er gebruik van. Ambon-stad is voor de meeste bezoekers de uitvalsbasis voor uitstapjes over het eiland. Interessante plaatsen om te bezoeken, buiten de stad zelf, zijn het zuid-westelijke deel met vissersdorpjes, stranden en de prachtige  Pintu Kota (Gate of Ambon). In het noordelijke deel zijn onder andere te bewonderen het fort Amsterdam en de heilige alen, zoals bij het plaatsje Waai. En natuurlijk: genieten van het ongerepte landschap met zijn tuinen en plantages.

 

Op stap! Nadat u heeft ingecheckt gaat u met uw chauffeur en gids Ambon verkennen. Ambon-stad is de hoofdstad van de Molukken, het is een rommelig, typisch Indonesisch stadje. Niet al te groot, maar wel de hoofdstad van het eiland. In het centrum staan de beelden van de vrijheidsstrijders uit de koloniale tijd Pattimura en Martha Christina Tiahahu; vanaf deze laatste heeft u een mooi uitzicht over de stad en de baai die het eiland vrijwel doormidden deelt. In het eenvoudige museum Siwalima kunt u meer te weten komen van de Ambonese cultuur en historie. Ga één dezer dagen een lekker bakje koffie drinken met wat zoete of hartige lekkernijen in het leuke café Sibu Sibu of het iets chiquere Maples (van buiten ziet dit er niet uit, maar het is een aanrader!). Een tip om te gaan eten is bij restaurant New Ratu Gurih, waar ze heerlijke verse vis hebben. Ook bij Sari Gurih aan de Jalan Dana Kopra serveert men heerlijke vis en zeevruchten. De stad Ambon verkennen duurt in de regel enkele uren.

 

Overnachting in Ambon stad.

Inclusief ontbijt, binnenlandse vlucht, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids.

Dag 11 Ambon Stad

Met uw gids en chauffeur maakt u een dagtocht zuidwaarts. U volgt de mooie kustroute, leuke kleine dorpen met nette huizen worden afgewisseld door stukken groene natuur en stranden. Onderweg maakt u ongetwijfeld meerdere stops; heerlijk om even te wandelen of iets te drinken, zoals bij het plaatse Amahusu, bijvoorbeeld in het simpele restaurantje Tirta Kencana. Even wat drinken en genieten van het uitzicht en vervolgens stapt u weer in de auto en rijdt u verder over Ambon. Helemaal in het zuiden is de Pintu Kota, Gate of Ambon. Dit is een fraai gevormde rots in zee, een natuurverschijnsel dat echt de moeite waard is!  Een trap voert naar de top van de rots, waarvandaan u een mooi uitzicht over de Banda-zee heeft. U rijdt via dezelfde route terug bijna tot aan Ambon. Daar vandaan de bergen in, naar het dorp Soya (interessant kerkje hier). Hier kunt u heerlijk wandelen, genieten van de rustige bergomgeving. Uw gids weet de leuke weggetjes en in overleg met hem/haar bepaalt u hoeveel u wilt lopen. Vervolgens terug via dezelfde weg naar Ambon-city. Even boven Ambon ligt Tantui, de begraafplaats van de KNIL-militairen en de Australiërs, die tijdens de Tweede Wereldoorlog gesneuveld zijn. Het kerkhof is goed onderhouden en de reusachtige parasolbomen die er staan zijn indrukwekkend. De stranden op Ambon zijn over het algemeen simpel, niet met stoeltjes enz. In het weekend kan het behoorlijk druk zijn met Ambonezen. De stranden zijn gelegen in kleine baaien met wat bomen die voor schaduw zorgen en soms met een overdekt zitje of een restaurantje. Leuk zijn bijvoorbeeld Santai Beach of Lelisa Beach.

 

Overnachting in Ambon stad.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids.

Dag 12 Ambon Stad

U maakt vandaag met uw gids en chauffeur een prachtige tocht over het eiland Ambon, u maakt een flink 'rondje' over het noordelijke schiereiland Leihitu. Het is een lange dagtocht, maar prachtig. U vertrekt al vroeg, eerst richting Passo. Uw chauffeur slaat af richting het dorp Hila. Dit dorp is bekend vanwege 3 historische gebouwen: de oude Immanuelkerk uit 1780, de oude moskee Wapaue uit 1414 en fort Amsterdam, dat uit 1637 stamt.  's Middags gaat de rit verder langs mooie kleine moslimdorpjes aan de Noord-Ambonese kust. U stopt Abij Batu Layar en Larike. Hier ziet u de bijzondere heilige alen. er zijn er zeker een stuk of honderd, die in de rivier van Larike rondzwemmen. Samen met een dorpsbewoner gaat u kijken naar deze dieren. En:  de dieren voeren. Eerder vandaag kunt u in Passo op de markt voer voor de vissen kopen. Langs de dorpen Allang, Lilibooi en Hatu rijdt u terug naar uw hotel.

 

Overnachting in Ambon-stad.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids.

Dag 13 Ambon Stad - Saparua Stad

U wordt van uw hotel in Ambon stad naar de haven gebracht. U vaart van Tulehu op Ambon naar Haria op Saparua.

Per lokale ferry doet er ongeveer 2 uur over. Uw gids reist met u mee. Tijdens de overtocht ziet u links het eiland Haruku.

 

Informatie over het eiland Saparua:

Het H-vormige eiland Saparua is vrij klein en is onderdeel van Centraal-Molukken. De haven van Haria vormt het centrum van het eiland: de komende en gaande boten met eilandbewoners zorgen voor veel activiteit. De Molukken, en zeker Saparua waren zeer geliefd bij koloniale overheersers vanwege de kruidnagels en nootmuskaat (met als bijprodukt foelie). Rijdend over het eiland ziet u plantages met deze specerijen, maar ook met sagopalmen. De eerste indruk die u van Saparua krijgt, is het vredige, het rustige. De huizen aan de kant van de weg zien er vaak leuk en goed verzorgd uit: netjes in de verf, met luikjes en met plantjes op een vensterbank. Alle dorpjes zijn klein en lieflijk. Overal staan kerkjes. Saparua-stad is een druk plaatsje, de markt vormt natuurlijk het levendige centrum hier. Saparua heeft ook nog zichtbaar koloniaal verleden: fort Duurstede (de overblijfselen zijn gerestaureerd), aan de rand van het stadje gelegen. U ziet veel kerkjes tijdens uw rit over het eiland.

 

In de haven wordt u opgehaald door een auto met chauffeur waar u vandaag mee over het eiland rijdt. Een boeiende dagtocht over het eiland. U bezoekt eerst het huis van de vrijheidsstrijder Pattimuri, die in het begin van de 19de eeuw opstond tegen de Hollandse overheersing. In 1817 bestormde de bevolking fort Duurstede, waarbij alleen het zesjarige zoontje van de Hollandse resident werd gespaard. Toen hij opgroeide heeft hij aan zijn naam Van den Berg, Saparoea toegevoegd. Nog steeds wonen nakomelingen met deze naam op het eiland. Absoluut uniek is het dorpje Booi, zuidelijk van Saparua-stad gelegen. Het dorp is tegen de berghelling aangebouwd en tussen de boven elkaar liggen straatjes zijn hoge trappen. Niet alleen hierom is het bijzonder leuk: het dorp is zeer kleurrijk, de huizen zijn in verschillende felle kleuren geschilderd. En: het is er zo keurig, je ziet geen rommel op straat, er staan plantenbakken en de huizen met hun bloempotten voor het raam zien er zo onderhouden uit! Heel leuk om doorheen te wandelen, bezoek hier de kerk en maak een praatje met de vriendelijke mensen hier. Vervolgens naar de zuidoost-arm, naar het dorp Ouw. Daar aanschouwt u de kunst van het pottenbakken. Heel bijzonder is het om te zien hoe sagocake gemaakt wordt in Kampong Mahu. In een lokale woning bereidt de vrouw des huizes uit sagomeel de cake. In ongeveer 5 minuten is het baksel klaar, dus u kunt proeven! Sago vormt het belangrijkste voedsel op de Molukken. Een leuk en eenvoudig (maar goed) restaurantje aan een mooi wit zandstrand (zwemmen!) ligt in het noorden, bij Putilesy: heerlijk hier! Terug naar Saparua-stad, naar fort Duurstede. Voor uw diner: uw gids brengt u naar één van de weinige restaurantjes, waar u redelijk goed kunt eten.

 

Overnachting in Saparua stad.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, ferry, Engelssprekende gids.

Dag 14 Saparua Stad

Naar het bounty-eiland Nusa Laut, ten zuidoosten van Saparua, met uw Engelssprekende gids. De kuststrook is slechts 24 km. U wordt naar de boot (gemotoriseerde catamaran) gebracht en u vaart er in ongeveer 35 minuten naar toe. We gaan dit eiland verkennen met gebruik van de bromfietsen (achterop de bromfiets). Er is geen openbaar vervoer. Er zijn slechts 7 dorpen. De rit tussen Nalahia en Ameth is heel mooi. Er zijn overal kruidnagelbomen langs de weg. Het eiland heeft twee 19de-eeuwse kerken en de restanten van het VOC-fort Beverwijk. Het eilandje wordt omgeven door ondiepe riffen, die bruisen van het leven: neem uw snorkel mee! Mooie plekken: Ameth is prachtige snorkellocatie, maar well ver lopen naar de plek waar de boot ligt om u naar het rif te varen (de boot heeft geen trappetje om er weer in te klimmen!). Een andere mooi snorkelgebied is bij het dorp Leinitu hier is de mooie onderwaterwereld wel zo vanaf het strand goed bereikbaar.

 

Overnachting in Saparua stad.

Inclusief ontbijt, transfer, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids, Nusa Laut-excursie.

Dag 15 Saparua Stad - Sawai

U wordt van uw hotel in Saparua stad opgehaald en naar de haven gebracht. U neemt hier afscheid van uw chauffeur.

U vaart van Haria op Saparua naar Amahai, in het zuiden van Seram. Per lokale ferry doet u er ongeveer 2 uur over.

Uw gids reist met u mee.

 

Aankomst op het eiland Seram, in de haven van Amahai. Seram is het grootste eiland van de centrale Molukken; het is zelfs nog iets groter dan Nederland. Het grootste deel is absoluut nog heel oorspronkelijk, niet ingeriicht voor bezoekk van buitenlandse reizigers. Slechts een beperkt gebied is goed toegankelijk en is een begin gemaakt met toerisme, hoewel op heel kleine schaal. Het betreft het gebied aan de noordkust. Het ligt in feite recht tegenover Amahai, enkele uren rijden en u bent er. Aan de mooie noordkust liggen het dorp Sawai en het mooie zandstrand van Ora beach. Geniet van dit pure gebied, dat heel voorzichtig haar deuren opent.

 

U wordt afgehaald door uw chauffeur. Vandaag heeft u de beschikking over een auto met chauffeur. Eerst naar de hoofdstad van het eiland Seram: Masohi. U bent er in ca. 10 minuten. De hoofdstad is niet meer dan een provinciestadje. Er is geen bank, waar u kunt pinnen, dus zorg dat u voldoende contant geld bij u heeft. U stopt even in Masohi om wat te drinken. Meteen ziet u eigenlijk dat Seram totaal anders is dan de Molukse eilanden Ambon en Saparua. Er zijn geen overblijfselen uit de Nederlandse tijd en er wonen overwegend moslims. Ook de natuur is anders: veel ruiger en weelderiger. De mensen zijn wel net zo vriendelijk als op de andere Molukse eilanden. U verlaat Masohi en maakt een schitterende tocht van ruim 3 uur dwars over het eiland naar Sawai, aan de noordkust. De natuur langs deze route is schitterend en het is er ontzettend rustig. U rijdt door de jungle. Urenlang volgt de ene haarspeldbocht na de andere en u rijdt langs immens hoge bomen, echte woudreuzen, langs varens en bromelia’s. Af en toe is een stukje wat gecultiveerder: daar groeien palmbomen en bananenbomen. Huisjes ziet u onderweg nauwelijks. Wel is er een restaurantje waar u even kunt pauzeren. Wij vonden het leuk om vanaf het restaurant een stuk over de weg te wandelen. Af en toe rijdt u zo hoog, dat u voelt dat het kil is in de schaduw. Prachtige vergezichten en torenhoge rotsen vormen een fraai schouwspel. Het gesnerp van de cicaden zwelt aan. Het laatste deel van de route, voert door het Nationale Park Manisela. U komt aan bij het dorp Mansihulan. De mensen leven hier in armoedige omstandigheden en hebben een zwaar bestaan. Het laatste deel van de weg is zeer slecht. De weg is onverhard en soms steil. Een avontuurlijke tocht! U arriveert aan de rand van het dorp Sawai. Uw auto mag niet verder en u wandelt door het typisch Indonesische dorp Sawai met z’n huizen met golfplaten daken. Uw bagage wordt gedragen. Waarschijnlijk vraagt u zich af waar u terecht bent gekomen en wat u in Sawai kunt doen. Sawai is een klein dorp aan de noordkust, heel oorspronkelijk. Het guesthouse waar u verblijft vormt echter een aangename verrassing. Simpel, maar lieflijk en met een fantastisch uitzicht over de baai, op het dorp en op de steltwoningen. Vissers peddelen voorbij in hun kleine houten boten. U zit midden in het dagelijks leven van een Molukse gemeenschap. Wat kunt u er doen? Een trektocht maken door de mooie natuur, varen naar stranden dichtbij en wandelen door het leuke dorp; u blijft vast even staan bij de mooie wasplaats, waar vrouwen de was doen en kinderen in het water springen (prachtig betegeld, dat verwacht je niet).

 

Overnachting in Sawai.

Inclusief ontbijt, diner, transfers, ferry, Engelssprekende gids.

Dag 16 Sawai

U gaat met een kleine speedboot de Salawai rivier op. De natuur is magnifiek. Torenhoge bomen, het gekrijs van kaketoes en lorres, weelderige plantengroei, palmen die tot in het water staan…. Geniet van de boottocht. Af en toe zal de bootsjongen de motor even stilleggen zodat u in alle rust kunt genieten van de geluiden van de natuur en eventueel kunt u dan vogels spotten. Veel sagopalmen staan aan de Salawai rivier. U vaart naar een plek waar de lokale bevolking bezig is met het winnen van sago. De palmen worden omgezaagd en de stam wordt in kleine stukken gesneden en verwerkt. U kunt het hele proces zien. Sago vormt het belangrijkste voedsel voor de bevolking van de Molukken. Hoe dieper u landinwaarts vaart, des te dichter wordt de vegetatie. Eén van onze klanten schreef: Je vaart het paradijs in! Eventueel kunt u nog zwemmen bij het piepkleine onbewoonde eiland Sapalewa met een koraal/zandstrandje vlak voor de monding van de rivier.

 

Overnachting in Sawai.

Inclusief ontbijt, diner, transfers, boottocht, Engelssprekende gids.

Dag 17 Sawai

Vroeg op, bespreek met uw gids hoe laat. Hoe vroeger, hoe beter (i.v.m. de warmte en u heeft dan de meeste kans dat u vele vogels ziet). Op stap met uw eigen gids en een lokale gids, die het gebied goed kent (spreekt geen Engels) wandelt u door het dorp en over de begraafplaats . En dan de hoogte in, uw gidsen bieden u letterlijk de helpende hand. U stapt van de ene rots opo de andere, hier en daar weer een stukje vlak, dan kom je weer even bij. Met name het eerste stuk is wel pittig, maar met een normale conditie is het prima te doen (en: u heeft de tijd, u kunt uitpuffen wanneer u maar wilt). Bent u eenmaal boven, dan is het een stuk prettiger. U gaat echt de jungle in, soms baant de gids zich een weg met zijn kapmes. Prachtige bomen, bloemen en vogels (hornbills, kaketoe's, papegaaien, maar geen garantie) en grote vlinders. De lokale gids komt uit het dorp Masihulan, hier is een project gestart dat als doel heeft: behoud van de natuur, met name de vogels. Aan het eind van de trek komt u aan bij een opvangcentrum voor vogels. Hier worden met name papegaaien, die illegaal gevangen zijn, weer voorbereid om teruggezet te worden in de vrije natuur. Vergeet niet voldoende water mee te nemen in uw rugzakje.

 

Overnachting in Sawai.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, Engelssprekende gids.

Dag 18 Sawai - Ambon Stad

U wordt in Sawai opgehaald en naar de haven van Amahai gebracht (transfer). U vaart van Amahai, in het zuiden van Seram naar Tulehu op Ambon. Per speedboot doet u er ongeveer 2 uur over en uw gids reist met u mee. Regel eventueel ter plekke een plaatsje in de Business Class, dit betaald ook ter plekke. U wordt van de haven op Ambon opgehaald en naar uw hotel in Ambon stad gebracht.

 

Overnachting in Ambon stad.

Inclusief ontbijt, transfers, ferry, Engelssprekende gids.

Dag 19 Vertrek Ambon Stad

U wordt van uw hotel in Ambon stad naar de luchthaven gebracht (transfer). U neemt afscheid van uw gids.

Inclusief ontbijt, transfer.

 

Einde van een prachtige reis!

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën