terug naar het overzicht

Rondreis Hoogtepunten van Sumatra, Java en Bali

Zeer compleet is deze rondreis over Sumatra, Java en Bali. In bijna 4 weken ziet u op ontspannen wijze zeer veel van Indonesië. De reis begint meteen met een hoogtepunt: u gaat de jungle in op zoek naar orang-oetans. Daarna maakt u kennis met de cultuur van de Batakstam bij het Tobameer. U vliegt naar Java, waar u de steden Jakarta en Bandung bezoekt. U gaat natuurlijk naar de Borobudur en de gezellige sultanstad Jogyakarta. Dan via de plantages op Oost Java en de vulkaan de Bromo naar het godeneiland Bali. Dolfijnen spotten bij Lovina, mooie rijstvelden bij Munduk, souvenirs kopen op de kunstenaarsmarkt bij Ubud en dan uitrusten aan het strand van Sanur. In uw ligstoel op het strand kunt u dan met een voldaan gevoel terugblikken op al het moois dat u tijdens deze reis door Indonesië gezien heeft.

Wat maakt deze reis bijzonder
Jungle op Sumatra
Mooie treinreis Java
Rijstvelden bij onbekend Munduk
Lara Maleisie
Lara
Indonesië vind ik zo divers, ik kan er blijven reizen. Ik duik graag en er staan nog aardig wat duikspots op mijn lijst die ik wil ontdekken!
Prijsindicatie: vanaf € 1900,- p.p. bij 2 personen
Reisduur: 23 dagen / 22 nachten
Vrijblijvende offerte aanvragen Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisidee

Reis van dag tot dag: Sumatra, Java en Bali

Sumatra
Dag 1     Aankomst Medan 

Dag 2     Bukit Lawang

Dag 3     Bukit Lawang

Dag 4     Tobameer

Dag 5     Tobameer

Dag 6     Brastagi

Java

Dag 7     Jakarta

Dag 8     Bandung

Dag 9     Bandung

Dag 10   Borobudur

Dag 11   Jogyakarta

Dag 12   Jogyakarta

Dag 13   Bromo

Dag 14   Kalibaru

Dag 15   Kalibaru

Bali

Dag 16   Lovina

Dag 17   Munduk

Dag 18   Ubud

Dag 19   Ubud

Dag 20   Sanur

Dag 21   Sanur

Dag 22   Sanur

Dag 23   Vertrek Denpasar

100% maat werk

Dag 1 Aankomst Medan

Welkom in het gastvrije Indonesië! U wordt gelijk warm ontvangen door uw chauffeur en in 1,5 tot 2 uur naar uw hotel in Medan gebracht.

 

Informatie Medan:

In het oude centrum staan nog veel koloniale gebouwen. De Masjid Raya, de grote moskee van Medan, en het paleis van sultan Deli zijn zeker een bezoek waard. Ook een aanrader is een bezoek aan de Tjong A Fie Mansion. Dit prachtige koloniale gebouw was van een Chinese zakenman en is nu een museum. De inrichting is een combinatie van Chinese, Maleisische en westerse stijlen. In een buitenwijk van Medan staat een bijzondere kerk; deze katholieke kerk ziet eruit als een Indiase hindoetempel.

 

Overnachting in Medan.

Inclusief transfer.

Dag 2 Medan - Bukit Lawang

Indonesie-orangoetan20(13)

Het is tijd om Medan te verlaten en naar de jungle van Sumatra af te reizen; Bukit Lawang. Bukit Lawang ligt aan de Bohorok-rivier in het Gunung Leuser National Park. Een spectaculair junglegebied en één van de weinige plekken in Azië waar u orang-oetans in het wild kunt spotten. Voorheen was hier een rehabilitatiecentrum; de apen, die uit hun gevangenschap bevrijd zijn, werden hier voorbereid op een zelfstandig leven in de jungle. Maakt u vanmiddag of morgenochtend een trekking door de jungle. U dient hiervoor goed ter been te zijn; het pad door het regenwoud is soms steil en glibberig. Er is ook een gemakkelijkere eco-trail, in ongeveer twee uur loopt u langs vele soorten fruitbomen, rubberbomen en palmen.

 

Overnachting in Bukit Lawang.

Inclusief ontbijt, transfer.

Dag 3 Bukit Lawang

Sumatra-Bukit Lawang-slang(8) Bukit Lawang - Trekking (9) Sumatra-Bukit Lawang-tent langs riviertje(8)

Er worden diverse activiteiten georganiseerd vanuit Bukit Lawang. Een aanrader is een trekking door het Gunung Leuser National Park, waarbij u op zoek gaat naar orang-oetans. Er zijn trekkings variërend van enkele uren tot enkele dagen. Ter plekke kunt u diverse trekkings reserveren (handig om dit bij aankomst te regelen): bij de receptie van het hotel of even buiten het hotel (meestal goedkoper). Een andere bijzondere ervaring is tuben; in een grote autobinnenband zakt u de rivier de Bohorok af. Nog iets avontuurlijker kan ook. Op de Wampu-rivier is het mogelijk om te raften. Een spannende tocht door de weelderige natuur met een paar sterke stroomversnellingen. Reken er maar op dat u niet droog blijft. Als u wilt raften dient u wel de beschikking te hebben over transport, want deze rivier ligt een stuk buiten Bukit Lawang. Is dit iets te veel van het goede? Een andere leuke manier om de omgeving te verkennen is per fiets of gemotoriseerde betjak. U bezoekt enkele dorpen in de omgeving en ziet het lokale leven. U eindigt de tocht bij een lokale familie die een heerlijk diner voor u bereidt. Wij adviseren om de excursies van te voren te reserveren.

 

Overnachting in Bukit Lawang.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

Dag 4 Bukit Lawang - Tobameer, Samosir

Na deze indrukwekkende jungle-ervaring rijdt u terug naar de bewoonde wereld; naar de hoofdstad Medan. Hier heeft u de gelegenheid om te lunchen en misschien nog iets van de stad te zien. En dan door richting het Tobameer. U ziet onderweg veel palmolie- en rubberplantages. Het laatste deel van de rit maakt veel goed als u uitkijkt op het immense Tobameer. U ziet het eiland Samosir, uw eindbestemming van vandaag, al liggen. 

 

Na een korte ferry-overtocht komt u aan op Samosir in het mooie vulkanische Tobameer. 

 

Informatie Tobameer, Samosir:

U verblijft de komende dagen op het gemoedelijke eiland Samosir. Dit eiland ligt in het Tobameer, het diepste kratermeer ter wereld. Van oorsprong leefden hier de Bataks, een krijgslustig volk die niet terugdeinsden voor kannibalisme. Tegenwoordig gaat het er een stuk vrediger aan toe op het eiland. Verspreid over het eiland staan nog authentieke huizen met zadelvormige daken, versierd met prachtig houtsnijwerk. De Bataks zijn ook zeer muzikaal en zingen de leukste en vrolijkste liedjes. Informeer of er deze avond of de volgende avond een Batak-voorstelling is.

 

Overnachting op het eiland Samosir.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, veerboot

Dag 5 Tobameer, Samosir

Indonesie-Sumatra-Tobameer-Batakhuizen-Samosir5 shutterstock_248755180(13)

Er is genoeg te zien op het eiland, dus ga er zeker op uit. Vanuit het hotel kunt u naar de Batak-dorpen in de omgeving wandelen, maar uw chauffeur kan u ook begeleiden. Of huur een brommertje, fiets, gemotoriseerde betjak of boot om de bezienswaardigheden te bezoeken. Wij vinden het ook een aanrader om een kano te huren, het water is rustig en u komt op plekken waar niemand anders komt.

 

Verspreid over het landschap ziet u mooie graven, die 'huisjes voor altijd' worden genoemd. Aan deze woningen voor de (voor)ouders wordt vaak meer aandacht en geld besteed dan aan de eigen woningen. U bezoekt het dorp Tomok met de graftombe van koning Sidabutar. In het dorp Ambarita leert u van een gids over de geschiedenis van de Bataks en het kannibalisme. In Simanindo worden, bij voldoende bezoekers, culturele voorstellingen gegeven. Bezoek ook het ‘Panorama van Lake Toba’. Vanaf dit hoge uitzichtpunt kijkt u uit over het eiland. En stop onderweg in het dorp Lumban Suhi Suhi, waar u ziet hoe de vrouwen in het dorp met de hand kleurrijke doeken weven. Mocht u er op een zondag zijn, woon dan eens een kerkdienst bij van de (christelijke) Bataks. Een unieke ervaring!

 

Overnachting op het eiland Samosir.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur

Dag 6 Tobameer, Samosir - Prapat - Brastagi

Met de boot terug naar het vasteland. U zet uw reis voort door het Batakgebied richting Brastagi. U rijdt eerst nog een stuk langs het Tobameer. Bij de Si Piso-Piso-waterval nog een laatste blik op het eiland Samosir, waar u de afgelopen dagen heeft doorgebracht. En dan het binnenland in. Er zijn onderweg enkele interessante plaatsen. Zo bezoekt u het paleis van de Batak-koning Simalungun en het Karo-Batakdorpje Dokan met enkele mooie traditionele huizen. Inclusief de stops onderweg bent u vandaag ongeveer 5,5 uur onderweg.

 

Informatie Brastagi:

Dit hooggelegen bergdorp ligt middenin het Batakgebied. Kenmerkend voor dit gebied zijn de traditionele huizen met opvallende zadeldaken. De vulkanen Sibayak en Sinabung domineren het landschap. Een aanrader is een bezoek aan de kleurrijke markt waar veel fruit en bloemen worden verkocht. Brengt u ook een bezoek aan de grote boeddhistische tempel Lumbini die net buiten Brastagi is gelegen. Brastagi is een populaire verblijfplaats voor Indonesische toeristen, zeker in de weekenden en op feestdagen is het er druk.

 

Overnachting in Brastagi.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, veerboot.

Dag 7 Brastagi - Medan - Jakarta

Indonesie-Java-Jakarta-zeilhavenboten Indonesie-Java-groepsvervoer op de motor

Via een bergachtige weg rijdt u in ongeveer 3 uur naar Medan. Als de tijd het toelaat bezoekt u onderweg dan het Karo-Batakdorpje Peceren. U ziet hier enkele typische huizen op palen met hoge puntdaken en versierd met houtsnijwerk. Dan door naar de luchthaven van Medan.

 

U vliegt met een binnenlandse vlucht van Medan naar Jakarta. Ook op Java heeft u weer de beschikking over een auto met chauffeur, deze staat u op de luchthaven van Jakarta op te wachten.

 

Informatie Jakarta:

Jakarta is de hoofdstad van Indonesië. In de Nederlandse tijd heette de stad Batavia. Met name aan de noordkant van de stad zijn nog vele herinneringen aan het koloniale verleden. Het is heel leuk om de bezienswaardigheden van Jakarta te bezoeken. Eerst naar de zeilhaven Sunda Kelapa, in de oude wijk Batavia, waar Makassaarse schepen liggen aangemeerd en waar nog steeds handmatig de goederen aan en van boord worden gesjouwd. Vervolgens naar Fatahillah Square, een mooi historisch deel van de stad. Hier kunt u bij Café Batavia koffie drinken (prijzig, maar wel de moeite waard vanwege het fraaie interieur; u waant zich in vroeger tijden). Ook rijdt u langs de historische Hollandse pakhuizen. Een tip om 's avonds uit eten te gaan: Het Oasis restaurant. Dit is een nostalgisch restaurant bekend van zijn rijsttafel.

Het is chique en het pand is prachtig. Een Nederlandse miljonair liet het in 1928 bouwen. De inrichting is zo mooi, het lijkt wel een museum.

 

Overnachting in Jakarta.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, binnenlandse vlucht.

Dag 8 Jakarta - Bandung

U rijdt in ruim 4 uur via de tolweg van Jakarta (4-baans weg) naar Bandung.

 

Informatie Bandung:

Bandung staat bekend om zijn nog vele koloniale huizen (in meerdere koloniale wijken) in Jugendstil en Art Deco. Het was in vroeger jaren de geliefde verblijfsplaats van de Hollanders vanwege het wat koelere klimaat. De Jalan (= straat) Braga was in vroeger tijden de meest mondaine straat met chique kledingzaken en mooie restaurants, tegenwoordig zijn hier vele kunstgalerieën gevestigd met de meest uiteenlopende schilderijen. Ook zijn er op de Jalan Braga veel leuke restaurantjes en bars. Bandung is gebouwd op de bodem van een enorme krater. Tip voor diner: De Indische Tafel aan de Jl. Sumatera no. 19: een huis uit de Nederlandse tijd, alles nog in authentieke stijl.

 

Overnachting in Bandung.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

Dag 9 Bandung

DSC_0845(8) Indonesie-Java-Bandung-fietsen4(8) Indonesie-Java-Bandung-pakujo15(8)

Vroeg in de ochtend rijdt u naar de kraterrand van de actieve vulkaan de Tangkuban Perahu, ten noorden van Bandung, vanwaar u de zwaveldampen ziet opstijgen. In de omgeving zijn uitgestrekte theeplantages; hier kunt u vaak mooiere foto’s maken dan op de Puncakpas; het is hier minder toeristisch. Ook kunt u hier een theefabriek bezoeken (op maandag zijn theefabrieken gesloten).

 

Verder: heel leuk om vanmiddag het Angklungschooltje te bezoeken. Angklung is een muziekinstrument van bamboe; de angklung-muziekkunst wordt hier levend gehouden en uitgedragen. U bezoekt overigens geen schooltje, maar een voorstelling in een theater.

De kinderen vinden het zelf heel leuk, de pret spat er af. Informeert u eerst of er een voorstelling is (alleen bij voldoende aanmeldingen). Aanvang: ongeveer 15.00 uur. Zeer interessant (hopelijk lukt het allemaal vandaag, anders moet u een keuze maken): door de koloniale wijken van Bandung. U ziet de vele villa's uit de Nederlandse tijd, velen ook nog met Nederlandse namen, zoals Apeldoorn, Elisabeth, enz.

 

Prachtig is het vroegere gouvernementshuis, de bijnaam is: Gedung Sate. De piek op het gebouw lijkt op een satéprikker. Het is leuk om een kort bezoekje te brengen aan de kleine, oude koffiefabriek van Kopi Aroma. De fabriek is door de Nederlanders opgericht en staat midden in het centrum. Er staan nog branders voor de bonen uit 1930 en 1936; deze zijn nog steeds in gebruik. Ook oude reclameborden en weegschalen en een kassa zijn hier te zien. U ziet hoe de bonen gebrand worden.

 

Overnachting in Bandung.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

Dag 10 Bandung - Borobudur

Indonesie-Java-Borobudur-zonsondergang-shutterstock_380722552(13)

U wordt bij uw hotel in Bandung opgehaald en naar het treinstation in Bandung gebracht (transfer).

In ongeveer 7 uur en een kwartier reist u per trein van Bandung naar Jogyakarta door een landelijk deel van de Preanger met zijn vele groentetuinen, dorpen en rijstterrassen.

 

U reist in de zogenaamde ‘eksekutif’-klasse (met airconditioning). Het is vaak koud in de trein (koude is een luxe, de airco wordt dus hoog gezet). Neemt u een warme trui of vest mee, u zult het nodig hebben.  Er wordt een lunch geserveerd (ter plekke te betalen), wel met een maar. Wij (Van Verre-medewerkers) hebben een beetje onze twijfels (vlees), misschien ten onrechte, kijkt u zelf. Bestelt u anders iets dat ter plaatse wordt gefrituurd. Verder zijn er drankjes, hapjes en snoepgoed te koop. U arriveert in Banjar.

Uw chauffeur wacht u op, u rijdt in ongeveer 1,5 uur naar de Borobudur. U overnacht in een hotel in de omgeving van de Borobudur. Staat u morgenochtend vroeg op; u kunt de zonsopgang vanaf de Borobudur meemaken. Het is sowieso prettig om vroeg de stupa te bezoeken; het is dan nog rustig en ‘koel’.

 

Overnachting aan de voet van de Borobudur.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, treinreis, transfer.

Dag 11 Borobudur - Jogyakarta

Vroeg op voor uw bezoek aan de wereldbekende Borobudur, door Unesco uitgeroepen tot Werelderfgoed. Het is het grootste boeddhistische monument ter wereld. In bijna 1500 (!) fraai gebeeldhouwde reliëfs bent u getuige van de Verlichting van Boeddha.

De Borobudur dateert uit de 8ste eeuw na Christus.

 

Tip: U kunt daarna rechtstreeks naar Jogyakarta rijden in ongeveer 1,5 uur. Maar u kunt er ook een prachtige dagtocht van maken, via zeer interessante bezienswaardigheden, in plaats van direct naar de hofstad rijden in ruim een uur. Het is aan u, maar ons advies is de hierna beschreven 'omweg' te nemen. Op een paar kilometer afstand van de Borobudur ligt een kleine Boeddhistische tempel, Candi Mendut. Binnen in de tempel zijn 3 grote Boeddha's te vinden. Breng bijvoorbeeld ook een bezoek de vulkaan de Merapi, een onbekend gebied, smalle wegen en diepgroene landschappen (zeer vruchtbaar vanwege de uitbarstingen in de loop der jaren). De chauffeur brengt u naar de helling, waar u de verstolde lava kunt zien die van de helling afstroomde. Daarna naar het hindoeïstische tempelcomplex Prambanan, even buiten Jogyakarta. En door naar de hofstad Jogyakarta.

 

Informatie Jogyakarta:

Jogyakarta is een bijzonder interessante en gezellige stad. U ziet er nog relatief veel becak’s (fietstaxi’s) en andongs (paard en wagen).

De Jalan Malioboro is de winkelstraat van de hofstad. Veel kraampjes en winkeltjes, met name ’s avonds is het gezellig.

Na 9 uur komen de bewoners van Jogya bij elkaar om muziek te maken en te eten op straat.

 

Bezoekt u zeker de kraton, het paleis van sultan Hamengko Buwono X, een oase van rust en schoonheid. Vanaf de parkeerplaats rijdt u met een fietstaxi in een kwartier hiernaar toe. Jogyakarta staat eveneens bekend vanwege de kunstwerken bij de zilversmeden en het mooie handwerk in de batikateliers. Een bezoek aan de batikwijk (smalle straatjes met veel batikateliers, heel kleinschalig) en de zilverwijk is ook zeker een aanrader. Heel wat anders, maar zeker interessant is een bezoek aan de sigarenfabriek Pt. Taru Martani.

Hier krijgt u een duidelijke uitleg over het proces van sigaren maken.

 

Tip: Bezoekt u ’s avonds Puriwisata: u kunt hier heerlijk Javaans dineren en na afloop getuige zijn van een deel van de Ramayana-voorstelling (via uw chauffeur of gids reserveren). In de kraton zijn soms dans- of wayangvoorstellingen.

U kunt ter plekke informeren of er tijdens uw verblijf een voorstelling is. Iedere dag (behalve op zon- en feestdagen) is er in het Museum Sonobudoyo een wayangpoppenvoorstelling.

De voorstelling duurt van 20.00 uur tot 22.00 uur.

 

Overnachting in Jogyakarta.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

Dag 12 Jogyakarta

DSC_0735(8) Indonesie-Java-Overal-lachen(8) Batik fabriek Jogyakarta (25)

Jogyakarta is zo'n leuke stad, het is absoluut een aanrader om hier een extra dagje te verblijven. Op de tweede dag kunt u een fietstocht maken in de omgeving van de stad of een uitstapje naar Solo als u daar niet komt tijdens uw reis. Maar ook de stad zelf is de moeite waard. Nog even lekker naar de Jalan Malioboro om te winkelen en wat te eten en te drinken.

Of naar het Taman Sari complex, in het Nederlands bekend als het Waterpaleis.

 

Overnachting in Jogyakarta.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

Dag 13 Jogyakarta - Bromo

Indonesie-Java-Bromo-20 Java-Bromo-vulkaan5

U wordt naar het station van Jogyakarta gebracht. U vertrekt vroeg per trein naar Jombang of Mojokerto. De rit is niet zo mooi als die van Bandung naar Jogyakarta, maar het is een aangename manier om een lange reis te overbruggen. 

Bij het station wordt u opgehaald en naar de Bromo gebracht; deze rit duurt ongeveer 3 uur. Een lange rijdag, maar u heeft een grote afstand afgelegd. U hoeft ook pas tegen zonsondergang bij de Bromo te zijn, het gaat om het nachtelijke avontuur (en de vroege ochtenduren).

 

Belangrijk: Wij adviseren u direct bij aankomst bij de receptie van uw hotel de Bromo-tocht te boeken (per jeep naar het uitzichtpunt en daarna met paardjes naar de vulkaan). Het hotel hanteert vaste prijzen.

 

Overnachting nabij de Bromo.

Inclusief ontbijt, trein, privé-auto/busje met chauffeur.

Dag 14 Bromo - Kalibaru

P6131274(8) P1010262_esjvyj(8) DSC_2893(8)

Middenin het Tengger-gebergte ligt een vulkaan uit de oertijd met een diameter van 10 kilometer. Het is volgens vulkanologen het mooiste vulkaanlandschap ter wereld. Uit de krater steken vier kleine toppen zo’n 330/400 meter omhoog. De Bromo is de bekendste: een smeulende hoop sintels en as, die om de paar jaar uitbarst en het omringende landschap met een vruchtbare laag bedekt.

Het is wellicht het meest indrukwekkende vulkanische landschap ter wereld.

 

Vanuit uw hotel, vanwaar u rond 4 uur vertrekt (met jeep, dus niet met uw eigen busje, ter plaatse te betalen), rijdt in het duister naar een hooggelegen uitzichtpunt: in de diepte ziet u de enorme zandzee, met daarin de actieve vulkaan de Bromo. Soms stelt een chauffeur voor om mee te gaan naar de Bromo. Zij wijzen je op de plekjes met de mooie uitzichten. Het wordt langzaam aan licht. Met uw jeep weer bergafwaarts naar de plek waar paardjes staan te wachten om u in ongeveer 3 kwartier tot de Bromo te brengen (u kunt ook lopen).

En dan de trappen op tot u aan de kraterrand staat. Bij gunstig weer is het meemaken van de zonsopgang in dit maanlandschap een fascinerende belevenis. Overigens: Het kan ’s nachts behoorlijk koud zijn. Terug naar uw hotel, waar u ontbijt.

 

Daarna in ruim 6 uur naar Kalibaru op Oost-Java. Deze route, vanaf Probolinggo wat vlakker, wordt gekenmerkt door suikerrietvelden. Daarna ziet u rijstvelden. Langs de weg loopt een groot kanaal dat nog in de Nederlandse tijd aangelegd is. Het kanaal voorziet bijna 12.000 ha landbouwgrond van water. Een trainrails kruist de weg en het kanaal diverse malen. Rondom Jember wordt veel tabak verbouwd. In augustus/september hangen de bladeren te drogen. Voorbij Jember rijdt u langs een gebied met veel dennenbomen. Hier wordt terpentijn gewonnen. Er zijn veel bochten en u rijdt door een bosachtige omgeving met mooie vergezichten. Als u met kinderen reist kunt u een leuke stop maken bij een park met een tokkelbaan. Bovendien wordt hier koffie verbouwd, de Robusta koffie is hier heerlijk.

Een stukje voor Kalibaru steekt u de mooie Maagdenpas over.

 

Informatie Kalibaru:

Kalibaru wordt door plantages omgeven; het rustieke dorpje ademt een gemoedelijke sfeer uit. Een verblijf in Kalibaru is een bijzondere ervaring: niet eerder zag u het plantageleven van zo dichtbij. Met name specerijen worden hier op oostelijk Java verbouwd.

Tip: laat u zich hier fijn masseren (pijitten). Een aantal vrouwen uit het dorp is hier zeer bedreven in.

 

Een waarschuwing: Er zijn veel moskeeën in Kalibaru. Waar u ook verblijft, u zult lezingen en oproep tot gebed horen.

En dit duurt in Kalibaru lang. Neem oordopjes mee voor een langere nachtrust.

 

Overnachting in Kalibaru.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

Dag 15 Kalibaru

U heeft de hele dag in Kalibaru. U kunt in de omgeving tochtjes maken, onder andere naar een grote onderneming (plantage Glennmore). Glennmore is een privéonderneming. Er wordt o.a. koffie, rubber en cacao verbouwd. De plantage heeft ook een meer dan 100 jaar oude fabriek (waar nog op de oude manier wordt gewerkt). Op zondag is de plantage niet te bezoeken. Veel kleinschaliger is de plantage van Ibu Harni, daar kunt u ook een leuke tour maken inclusief koffie en het proeven van diverse lekkernijen.

U kunt dit ter plekke regelen via de chauffeur.

 

Het allerleukste uitstapje is een kampungtour. U maakt met paard en wagen een tocht door kleine dorpjes bij Kalibaru.

U ziet diverse soorten huisvlijt, waaronder de blikslagers.

Ook leuk: een stukje met de lokale trein naar het volgende dorp.

 

Overnachting in Kalibaru.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

Dag 16 Kalibaru - Bali, Lovina

lovinadolfijnen(13)

U maakt de overstap naar Bali. In ongeveer twee uur rijdt u naar de haven en na een korte ferry-overtocht komt u aan op het Godeneiland. 

 

Informatie Lovina:

Hoofddoel van een bezoek aan Lovina zijn de dolfijnen die regelmatig gezien worden voor de kust. Ga voor zonsondergang met een bootje de zee op. Dan is de kans het grootst om deze majestueuze dieren te zien. Als u geluk heeft zwemmen de dolfijnen met uw bootje mee, en ziet u ze springen, spelen en blazen. Een erg leuke ervaring! Op de stranden van Lovina ligt donker zand en ze zijn daardoor niet zo aantrekkelijk. Er zijn wel wat bedjes met parasols, maar niet heel veel. In het levendige centrum van dit kustplaatsje kunt u kiezen bij welk restaurant u op het terras gaat zitten. Houdt u van snorkelen/duiken? Huur dan een bootje om naar de mooiere snorkellocatie te varen. Direct voor de kust is het koraal namelijk niet op zijn mooist.

 

Overnachting in Lovina.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, veerboot.

Dag 17 Lovina - Munduk

Vandaag en morgen heeft u de beschikking over een busje met chauffeur op Bali. Vanaf Lovina rijdt uw chauffeur oostwaarts tot aan Singaraja, daar slaat hij af de bergen in. Het is een schitterende bergroute. U rijdt via de Gitgit-waterval (zeker even gaan kijken) tot aan het Buyanmeer. Daar slaat uw chauffeur rechtsaf, u bevindt zich dan in het district Munduk, gelegen boven de tweelingmeren Buyan en Tamblingan.

 

Informatie Munduk:

Hoog gelegen in de bergen, bij de tweelingmeren Tamblingan en Bayun, ligt Munduk. Het is hier iets koeler dan in de lager gelegen gebieden, waardoor koffie, cacao, kruidnagel en tabak weelderig groeien. De omgeving is prachtig! Diepe dalen en een gigantisch groen landschap met oerbossen en plantages. Ook zijn hier veel watervallen te vinden, die door middel van een mooie wandeling te bereiken zijn. Een heerlijk gebied om te verblijven!

 

Overnachting in Munduk.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

Dag 18 Munduk - Ubud

Indonesie-Bali-Ubud-schilderijen Indonesie-Bali-Ubud-localsatmarket

Uw chauffeur volgt de route naar het Bratanmeer, naar Bedugul. Het serene meer vult de oude krater van de niet meer actieve vulkaan Gunung Catur (meer dan 2000 meter hoog), die boven het meer uittorent. U maakt een prachtige omweg langs de Jatiluwih-route. Rijstvelden schitteren om u heen. Bij de tempel Luhur Batukau naar het zuiden tot aan Ubud. 

 

Informatie Ubud:

Ubud is bekend als kunstenaarsstadje, en dat is goed te zien. Wandelend door Ubud komt u langs talrijke galeries en winkels boordevol schilderijen, tekeningen, beelden en houtsnijwerk. En elke dag van de week is er wel ergens een tempelfestival of viering met Balinese dans en muziek. Echter, toeristen weten Ubud niet alleen vanwege de kunst te vinden. Omdat Ubud centraal gelegen is op Bali, tussen bergen met rijstterrassen en rivieren, is het een goede uitvalsbasis voor dagtochten. Ook het enorme aanbod aan restaurants, spa’s, winkels en accommodaties draagt bij aan de populariteit van Ubud. Er is hier voor ieder wat wils.

 

Uw chauffeur neemt afscheid van u.

 

Overnachting in Ubud.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

Dag 19 Ubud

Indonesie-Bali-Ubud-fietsen(13)

Houdt u van actie? Ga dan raften op een snelstromende rivier of mountainbiken in de bergen. U peddelt of trapt door gebieden die per auto niet te bereiken zijn. Een adrenalineshot gegarandeerd! Iets minder heftig kan ook. Trek uw wandelschoenen aan of ga fietsen (op een gewone fiets) over de vrij vlakke paden langs de sawa’s in de omgeving van Ubud. Erg leuk, al is het wel wat toeristisch, vonden wij Monkey Forest. In dit apenbos in Ubud leven drie groepen langstaartapen. Dus u ziet hier gegarandeerd apen van dichtbij. De apen zijn gewend aan mensen, en erg brutaal. Pas dus goed op uw spullen, alles wat glanst grijpen ze. Houdt u ook zo van Indonesisch eten? Volg dan een kookworkshop om zelf de meest heerlijke gerechten te leren bereiden. En daarna volgt natuurlijk het proeven van de gerechten!

 

Overnachting in Ubud.

Inclusief ontbijt.

Dag 20 Ubud - Sanur

U reist zuidelijker naar het plaatsje Sanur. Op het brede zandkleurige strand van Sanur heeft u de ruimte. Voor de resorts staan strandbedjes, en verder deelt u het strand met kleurrijke vissersbootjes en locals die vaak 's ochtends vroeg of einde van de middag verfrissing zoeken in zee. De zeebodem loopt heel geleidelijk af, en er zijn geen hoge golven. Hoewel Sanur een ruime keuze heeft uit toeristische restaurants, bars en souvenirwinkels, heeft het plaatsje toch het Balinese karakter behouden. Op het strand zijn eenvoudige restaurantjes waar u op een plastic stoeltje met de voetjes in het zand een echt Balinese maaltijd kunt eten. De locals doen hun inkopen op de markt (pasar). Wij vinden het erg leuk om over de markt te struinen om zo het lokale leven van dichtbij te zien. 

 

Overnachting in Sanur.

Inclusief ontbijt.

Dag 21 & 22 Sanur

Indonesie-Bali-Sanur-vissersbotenopstrand(13)

U kunt deze dagen genieten van zon, zee, strand. Mocht u toch nog wat willen zien, dan kunt u een excursie maken. Zo kunt u een bezoek brengen aan de tempel Tanah Lot. Bezoek deze tempel, die op een rots in zee is gelegen, ca. 2 uur voor zonsondergang. U kunt dan mooie foto’s van de ondergaande zon nemen.

 

Als u wilt gaan shoppen dan is Kuta de plaats bij uitstek. U kunt de grote winkelcentra bezoeken waar vele bekende merken zich gevestigd hebben. Maar u kunt ook gewoon door de straatjes struinen, u komt dan veel verschillende soorten winkeltjes tegen, van souvenirtjes tot audio en kleding. Bent u even uitgekeken, gaat u dan even wat drinken of een hapje eten in een van de vele restaurantjes.

 

Bali Hai organiseert een leuke dagtocht naar Nusa Lembongan. Per grote catamaran (ook gedeeltelijk onder zeil) vaart u in ongeveer 1,5 a 2 uur naar Nusa Lembongan. Ter plaatse kunt u kiezen wat u wilt doen, zoals een eilandtocht, een boottocht mangrovebos plus fietstochtje, vaartochtje per glasbodemboot of snorkelen. U heeft de keus uit 4 mogelijkheden. Inclusief lunch en drankjes. U gaat overigens van boord, u verblijft in een soort restaurant bij het strand. Wilt u duiken: hiervoor betaalt u extra. De bekendste plek voor het spotten van dolfijnen is Lovina, maar u hoeft hiervoor niet naar het noorden van Bali te reizen. Vanuit Benoa worden ook boottochten georganiseerd om dolfijnen te spotten nabij de zuidkust. Hopelijk ziet u de mooie dieren in de zee.

 

Overnachting in Sanur.

Inclusief ontbijt.

Dag 23 Sanur - Vertrek vanaf Denpasar

U wordt bij uw hotel in Sanur opgehaald en naar de luchthaven gebracht (transfer).

Inclusief ontbijt, transfer

 

Einde van een prachtige reis!

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën