terug naar het overzicht

Rondreis Groen Java en Bali

Reizen over Java en Bali brengen u vaak in drukke steden. Deze reis mijdt de steden en drukke plaatsen, u reist naar de schitterende groene streken. U logeert op Java in dorpen, in bijzondere, kleinschalige accommodaties en luxe boutique-hotels. Ook op Bali verblijft u in landelijke, typisch Balinese gebieden, zoals het stille Blayu. Vanuit uw hotelletje dat mooi in het groen gelegen is kunt u de interessante steden, zoals Bandung en Jogyakarta, bezoeken, maar u keert weer terug naar uw bijzondere omgeving. U reist in een rustig tempo en bezoekt minder bekende plekken. De laatste dagen brengt u op een rustige strandlocatie door. Een droomreis over Java en Bali!

Wat maakt deze reis bijzonder
Rustige, onbekende plekken
Verblijf buiten de steden
Mooie rijstvelden
Chantal1
Chantal
Elk eiland van ‘mijn’ Indonesië is anders. Ik ben er al zo vaak geweest, het voelt als een tweede vaderland. Nieuwsgierig naar mijn belevenissen?
Prijsindicatie: vanaf € 2000,- p.p. bij 2 personen
Reisduur: 26 dagen / 25 nachten
Vrijblijvende offerte aanvragen Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisidee

Reis van dag tot dag: groen Java en Bali

Java
Dag 1     Bogor

Dag 2     Nagrak
Dag 3     Nagrak

Dag 4     Lembang

Dag 5     Lembang

Dag 6     Lembang

Dag 7     Garut

Dag 8     Garut

Dag 9     Purwokerto, bezoek Baturaden

Dag 10   Wonosobo met Diëngplateau

Dag 11   Borobudur

Dag 12   Borobudur

Dag 13   Turi

Dag 14   Kediri

Dag 15   Bromo

Dag 16   Ijen

Dag 17   Ijen

Bali

Dag 18   Pemuteran

Dag 19   Pemuteran

Dag 20   Jatiluwih

Dag 21   Blayu

Dag 22   Blayu

Dag 23   Balangan

Dag 24   Balangan

Dag 25   Balangan

Dag 26   Vertrek Denpasar

100% maat werk

Dag 1 Aankomst Jakarta - Bogor

Indonesie-Java-stalletje ndonesie-Java-Bogor-wayangpoppenmaker

Aankomst in Jakarta.

De komende dagen heeft u de beschikking over een busje met chauffeur. Het reizen met een busje met chauffeur is een uitstekende manier om kennis te maken met het prachtige eiland Java. U bent flexibel, u bepaalt uw eigen tempo en route. U kunt stoppen waar en wanneer u maar wilt. U kiest zelf of u deze tocht wilt maken met een chauffeur of met een gids erbij. Een chauffeur in Indonesië is bedoeld als chauffeur. Hij weet de route, en brengt u op uw verzoek overal waar u heen wilt. De meeste chauffeurs spreken alleen Bahasa Indonesia. Een gids spreekt Nederlands of Engels en vertelt u tijdens de reis allerlei wetenswaardigheden.

Het verrijkt uw rondreis, u zult veel meer leren en te weten komen over het land.

 

U verlaat de hoofdstad en rijdt in ongeveer 2 uur naar Bogor. U kunt onderweg Taman Mini bezoeken (klein Indonesië), dan is de reistijd uiteraard wat langer. Taman Mini ligt op de route.

 

Informatie Bogor:

Bogor is bekend vanwege het paleis Buitenzorg (alleen tussen de tralies van het hek door te bewonderen, u kunt er niet in).

De hierbij behorende wereldvermaarde botanische tuin kunt u uitgebreid bekijken. Lokale gidsen ter plaatse dienen zich aan.

Deze tuin heeft een grote opvoedkundige waarde, menige schoolklas in West-Java bezoekt de tuin tijdens een schoolreisje.

 

Aanrader: Naar de werkplaats van de poppenmaker Pak Endai; hij snijdt de prachtige houten wayang golek-poppen. Nog tijd en zin? Bezoekt u dan de werkplaats waar men gongs maakt, echt vakwerk.

Heel wat anders is een bezoek aan het tahoefabriekje.

 

Overnachting in Bogor.

Inclusief privé-auto/busje met chauffeur.

Dag 2 Bogor - Nagrak

Vanaf Bogor rijdt u zuidwaarts, naar het district Sukabumi, naar de kampung Nagrak.

Deze route is vaak druk, reken op ongeveer 3,5 uur rijden.

 

Informatie Nagrak:

Nagrak is een leuk, authentiek Javaans dorp waar nog maar weinig toeristen komen. Het ligt ca. 2-3 uur rijden ten zuiden van Bogor. Het ligt verstopt in een prachtig landelijk gebied, dat gedomineerd wordt door rijstvelden, kleine kampungs, groentetuinen en fruitbomen. U kunt hier prachtige wandelingen maken naar verschillende kampungs (dorpjes) en door de natuur.

Het is een plek om tot rust te komen en te genieten van het Javaanse landleven.

 

Overnachting in Nagrak.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

Dag 3 Nagrak

IMG_8902(13)

Heerlijk genieten van de schitterende omgeving. U kunt zo vanuit uw hotel de rijstvelden in en naar kampungs (dorpjes) wandelen. Genieten! De eigenaresse van het hotel organiseert een leuke kookcursus. U kunt vanuit Nagrak ook de omgeving met uw busje verkennen. Aan de voet van de vulkanen Pangrango en Gede is een waterval die u kunt bezoeken. Trekt u wel goede schoenen aan voor de wandeling hiernaartoe. U bezoekt vervolgende hangbrug tussen de boomtoppen; de brug is ongeveer 200 meter lang en 80 meter hoog (maar u ziet de grond niet, u kijkt op de bomen). Helemaal boven kunt u genieten van een prachtig uitzicht op de omgeving. Wilt u meer actie? Het is mogelijk om te raften in de omgeving. Dit is niet mogelijk in de regentijd, dan is de rivier te ruw. Informeert u bij uw hotel naar de mogelijkheden.
Ook kunt u een bezoek brengen aan het Pondok Halimun; een mooi natuurreservaat. U kunt er met uw eigen busje naar toe, ter plekke verder met een 4x4-drive (bij het hotel regelen ze dit voor u). De prijs van de jeep zal rond de € 60 bedragen, maar u dient te onderhandelen!

 

Overnachting in Nagrak.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

Dag 4 Nagrak - Lembang

Via een vrij onbekende route in enkele uren naar Bandung. U volgt niet de meest rechtstreekse route, maar uw chauffeur voert u langs Cibadak en Cikembar via een zuidelijke route naar Sukabumi. Vanaf Sukabumi via Cianjur door naar Bandung. U moet door Bandung heen, Lembang ligt ten noorden van Bandung. Uw reistijd vandaag bedraagt ruim 5 uur.

 

Informatie Lembang:

Lembang is een koel gebied ten noorden van Bandung. Als u niet in de drukke stad wilt verblijven, is dit een perfect alternatief.

In het weekend zijn er echter wel veel mensen uit de stad, dan is het alsnog druk! Lembang ligt in het hoogland (op ca. 1400 meter), op de beboste helling van de Tangkuban Prahu vulkaan. Sinds de tijd van de Nederlanders is deze plaats al in trek bij toeristen. Veel huizen en villa’s zijn gebouwd in de stijl van het koloniale tijdperk, met massa’s bloemen en netjes onderhouden tuinen in vreemd contrast met het tropische landschap. De lokale fruitmarkt in het stadscentrum, waar een verscheidenheid aan fruit aangeboden wordt, is absoluut een aanrader. Maar ook het klooster en de Lembang Art-shop zijn leuke bezoekjes.

 

Overnachting in Lembang.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

Dag 5 Lembang

Indonesie-Java-tangkuban-prahu7 Indonesie-Java-Lembang-theezicht

Vroeg in de ochtend rijdt u naar de kraterrand van de actieve vulkaan de Tangkuban Perahu, ten noorden van Bandung, vanwaar u de zwaveldampen ziet opstijgen. In de omgeving zijn uitgestrekte theeplantages; hier kunt u vaak mooiere foto’s maken dan op de Puncakpas (minder toeristisch). Ook kunt u hier een theefabriek bezoeken (op maandag zijn theefabrieken gesloten). 

 

’s Middags eventueel naar Bandung voor een rondrit door de koloniale wijken van Bandung. U ziet de vele villa's uit de Nederlandse tijd, velen ook nog met Nederlandse namen (zoals Apeldoorn, Elisabeth, enz). Prachtig is het vroegere gouvernementshuis, de bijnaam is: Gedung Sate (de piek op het gebouw lijkt op een satéprikker). 

 

Overnachting in Lembang.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, gids tijdens bezoek kampung.

Dag 6 Lembang

Indonesie-Java-Ciwidey-brug Indonesie-bali-man-draagstok

Het is aan te raden vroeg te vertrekken, om 07.00 uur, anders wordt het te druk op de weg. Op zondag kan deze tocht niet gemaakt worden, dan is het sowieso veel te druk met lokale toeristen; u staat dan alleen maar in de file. De rest van de week is het juist prachtig en bij de bezienswaardigheden zelf zijn haast geen buitenlandse toeristen. U rijdt in ongeveer 3 uur naar Ciwidey, dat ten zuiden van Bandung ligt. Het eerste deel van de rit voert door de stad en de drukke voorsteden van Bandung. Er is veel lintbebouwing en de weg is eigenlijk te smal voor het verkeersaanbod. Na de stad Soreang met een grote markt, begint de mooie natuur. Links en rechts ziet u rijstvelden.

 

De dorpjes zijn lieflijk; er zijn veel gekleurde huizen met pannendaken. Aan de kant van de weg zijn veel kleine bedrijfjes die bamboe verwerken. Leuk om hier even een stop te maken. In de tijd van de Nederlandse koloniale overheersing liep hier een belangrijke spoorlijn. Er zijn nog diverse oude spoorbruggen te zien. Deze werden in de jaren ’40 gebouwd en verbonden Ciwidey met Bandung. In de jaren ’80 werd de lijn opgeheven. Over één van deze spoorbruggen kunt u nu een korte wandeling maken. In dit gebied vindt veel vervoer nog plaats met paard en wagen. U arriveert in het stadje Ciwidey. Dit is dé plek waar aardbeien verbouwd worden.

Bij veel kwekerijtjes kunt u tegen betaling zelf aardbeien plukken en daarna natuurlijk opeten.

De auto rijdt steeds verder de bergen in, u komt in een bos.

 

Op de berg Patuhu, op een hoogte van 2434 meter, ligt Kawah Putih, een met water gevulde krater met een zeer hoog zwavelgehalte.

De zuurgraad van het meer is ook erg hoog, maar varieert. Afhankelijk van de concentratie van zwavel, de temperatuur, het zonlicht en de oxidatie verandert het water van kleur, maar meestal is het wit. U loopt tot vlak naast de krater. Een mysterieuze plek. Zand, rotsen en dode bomen in het water maken het bijzonder. Iets verder zijn prachtige theetuinen zo ver als u kunt kijken. Tussen de theetuinen staan nog veel kaneelbomen, hun rode bladeren vormen een mooi contrast met het groen van de theestruiken. Er zijn weinig theepluksters hier, er wordt voornamelijk machinaal geoogst. Leuk zijn de huisjes van de medewerkers van de plantage van Rancabali. Door naar het Palenggang meer. Een prima plek voor een koffiestop. De temperatuur is hier aangenaam, het meer ligt op een hoogte van 1600 meter.

Als u wilt kunt u een boottochtje maken op het meer. Daarna weer dezelfde weg terug naar Bandung. Maar neem de tijd.

Fotografeer de rijstvelden, stop om een marktje te bezoeken. Wandel over de alun alun van Soreang met de vele kleurrijke eetstalletjes.

De terugweg kan wederom druk zijn.

 

Overnachting in Lembang.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

Dag 7 Lembang - Garut

U rijdt eerst naar het dorp Cangkuang (circa 1,5 uur rijden), waar vandaan u per andong (paard en wagen) een tocht kunt maken door de mooie landelijke omgeving. U vaart vervolgens naar een tempel in het meertje dat daar ligt. Daarna rijdt u naar het landelijke plaatsje Garut. De reistijd zonder bezoek aan Cangkuang is ongeveer 2,5 uur, met bezoek aan het meer rond de 4 uur.

 

Informatie Garut:

De omgeving van Garut kenmerkt zich door de mooie en hooggelegen landelijke omgeving. Het is een gebied dat uitnodigt tot wandelen.

De stukjes land van de boeren zijn vrij klein, dit betekent dat tractoren er niet bruikbaar zijn.

U ziet dan ook buffels aan het werk.

 

Overnachting in Garut.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

Dag 8 Garut

DSC00537(13)

Bijzonder om te bezoeken: De vulkaan de Papandayan ten zuiden van Garut (vroeg op). Omdat het niet op de gangbare route ligt wordt deze vulkaan weinig bezocht, terwijl hij indrukwekkend is. U rijdt er in minder dan een uur naar toe. Vanaf de parkeerplaats wandelt u het gebied in. Meestal staan er wel lokale gidsen die u in zo'n 2 uur omhoog leiden.

Daar wandelt u tussen het opspuitende kokendhete water door.

 

De Gunung Papandayan vulkaan is een van de meest actieve vulkanen op West-Java. De vulkaan bestaat uit verschillende kratervlaktes, waarvan Tegal Alun het hoogst gelegen is, en een tweede kratermond genaamd Parugpug.

Het is een soort maanlandschap, zeer indrukwekkend. Alles bij elkaar bent u vandaag zo rond de 5 uur onderweg.

 

Overnachting in Garut.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

Dag 9 Garut - Purwokerto, bezoek Baturaden

Een fraaie route vandaag, door een landelijk deel van de Preanger met zijn vele groentetuinen, dorpen en vooral rijstterrassen.

Eerst naar Kampung Naga. Dit dorp is nog naar Oud-Sundanees gebruik gebouwd. Men weert er gemotoriseerd verkeer.

Uw auto/busje moet buiten het dorp blijven; u wandelt er met een lokale gids naar toe (via een trap van 350 treden, maar u moet ook weer omhoog).

 

Vervolgens via Tasikmalaya naar het koele bergoord Baturaden, fraai gesitueerd aan de voet van de vulkaan Slamet.

De reistijd zal rond de 5 uur bedragen. Na het bezoek aan het natuurgebied van Baturaden, gaat u naar uw hotel in Purwokerto.

 

Informatie Baturaden:

Baturaden ligt op een hoogte van 670 meter en ligt op de helling van de vulkaan de Slamet. Bergtoppen in de omgeving reiken tot een hoogte van ruim 3400 meter. Het klimaat is er koel, de bomen hoog, de aarde vruchtbaar. Vanuit uw hotel kunt u het natuurgebied inwandelen. Fraaie uitzichten vormen uw beloning. Gaat u ook zeker naar de 7 bronnen. Vanuit 7 openingen (manshoog) stroomt water naar beneden; dit is een bedevaartsplek. Door het zwavelhoudende water kleuren de rotsen fel oranjegeel: een natuurwonder.

Volgt u het pad (langs het bronwater) naar beneden; steeds weer ziet u de oranjegele kleur tevoorschijn komen. U komt in een grot, waar het water door een opening naar binnen stroomt. Hier kunt u heerlijk in uw badkleding onder de warme natuurlijke douche gaan zitten en genieten. Zeker doen! Beoordeelt u of u deze wandeling vanmiddag doet of morgenochtend vroeg.

 

Overnachting in Purwokerto (nabij Baturaden).

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

Dag 10 Purwokerto - Wonosobo met Diëngplateau

Indonesie-Java-Diengmeer(8) P1000933(8) Indonesie-Java-Diengplateau-vrouw(8)

U rijdt in ongeveer 3,5 uur naar Wonosobo, waarvandaan u morgenochtend het Diëngplateau bezoekt.

 

Informatie Wonosobo:

Wonosobo is een koele bergplaats en gunstig gelegen voor een uitstapje naar het Diëng Plateau (morgenochtend).

In het gebied rond Wonosobo wordt een overvloed aan groenten en tabak verbouwd.

 

Overnachting in Wonosobo.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

Dag 11 Diëngplateau, Wonosobo - Borobudur

Vroeg op voor uw bezoek aan het Diëngplateau. Hier treft u ruïnes aan van historische hindoeïstische tempels uit de achtste eeuw na Christus. Dit mystieke vulkanische gebied heeft nog actieve opspuitende zwavelbronnen en een meer met verschillende kleuren (wel hoge entreeprijs voor Indonesische begrippen!). U kunt vervolgens direct naar de omgeving van de Borobudur rijden, u kunt er ook een mooie dag van maken, aan u de keuze. Bijvoorbeeld naar de vulkaan Merapi, een onbekend gebied met smalle wegen en diepgroene landschappen (zeer vruchtbaar vanwege de uitbarstingen in de loop der jaren).

 

De chauffeur brengt u naar de helling, waar u de verstolde lava kunt zien die van de helling afstroomde.

En dan naar uw hotel omgeving Borobudur.

U bent ongeveer 5 uur onderweg.

 

Overnachting bij de Borobudur.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

Dag 12 Borobudur

Java-Borobudur-stupas8_1 Indonesie-Java-Borobudur-omgeving

Vroeg op voor uw bezoek aan de wereldbekende Borobudur, door Unesco uitgeroepen tot Werelderfgoed. Het is het grootste boeddhistische monument ter wereld. In bijna 1500 (!) fraai gebeeldhouwde reliëfs bent u getuige van de Verlichting van Boeddha.

De Borobudur dateert uit de 8ste eeuw na Christus. Een Tip: de omgeving van de Borobudur is zo landelijk en leuk. U zult dat zien als u op de Borobudur staat: groen rondom. U kunt ter plaatse een andong (paard en wagen) huren en gedurende 1 of 2 uur kunt u rondrijden in de wijde omtrek van de Borobudur. U ziet dorpjes, akkertjes, restanten van oude tempels, kortom: het landelijke leven van het oude Java.

Maar u kunt natuurlijk ook met uw busje het gebied verkennen.

 

Overnachting bij de Borobudur.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

Dag 13 Borobudur - Turi

Een korte rit naar Turi. Onderweg kunt u stoppen bij Sukorejo, een bijzonder uitzichtpunt.

Vanuit de hoogte ziet u de Borobudur en de vulkaan Merapi.

 

Informatie Turi:

Op korte afstand van de stad Jogyakarta logeert u “in het groen”, in een landelijk gelegen dorp, te midden van salakplantages (slangenhuidvrucht). Alles aan deze prachtige accommodatie ademt de oud-Javaanse cultuur. De grondslag voor dit hotel is de verzameling antiek van een welgestelde Javaan. Gedurende drie generaties heeft de familie schilderijen, beelden, gamelans, pendopo’s en houten gevels van rijk bewerkte Javaanse huizen verzameld. De huidige eigenaar heeft het initiatief genomen om er iets mee te doen, buiten het plezier van het verzamelen.

 

Er is een wonderlijk en heel bijzonder hotel gebouwd, dat bestaat uit geschakelde kamers en geschakelde villa’s. Geniet van de mooie accommodatie. Maar ook: maak een wandeling in de omgeving. Vraagt u of er iemand mee gaat (en betaal een kleinigheid ter plekke), u komt dan op mooie plekken. U loopt langs de salakbomen, u kunt even bij het Kampung-gedeelte van het hotel langs (als u daar niet logeert; even deze mooie huizen bewonderen), door het dorp, waar u ook hier nog diverse authentieke Javaanse huizen (joglo’s) zult zien.

Buiten het dorp passeert u een begraafplaats en kunt u door de landerijen wandelen.

 

Overnachting in Turi.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

Dag 14 Turi - Kediri

Indonesie-Java-Onderweg Indonesie-Java-prambanan6

U vertrekt vroeg in de ochtend richting de sultanstad Solo. Op weg naar Solo bezichtigt u het tempelcomplex Prambanan.

De prachtige reliëfs geven het Ramayana-epos weer. Daarna verder door een afwisselend landschap met uitgestrekte sawa’s, bossen en landbouwgronden. Neemt u de moeite om te stoppen en te genieten van het uitzicht.

Uw tocht vandaag eindigt in Kediri.

 

Informatie Kediri:

Kediri is een middelgrote stad, niet bijzonder, maar ziet u deze plaats als tussenstop. Het ligt midden in een gebied waar veel plantages zijn. In de omgeving van Kediri en Pare kunt u een bezoek brengen aan de tempels Surawana en Tingawangi. In deze zeer groene omgeving  kunt u zich een voorstelling maken van hoe de vroegere bewoners naar een van deze tempels gingen voor hun gebeden en offers.

Heel anders is het katholieke bedevaartsoord Puhsarang. Hier is een Maria-grot; het is een klein Lourdes voor de Indonesische christenen.

Dit ligt op ongeveer 15 minuutjes buiten Kediri.

 

Overnachting in Kediri.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

Dag 15 Kediri - Bromo

Java-Bromo-vulkaan20(13)

U vervolgt uw tocht richting Oost-Java. Bij de stad Pare ziet u de natuur weer steeds groener worden. Veel meren en sawa’s en over de rivieren bamboebruggetjes. Na ongeveer 3 uur komt u aan in Malang. Dit was in het verleden een populaire verblijfsplaats voor koloniale gepensioneerden, vanwege het koele klimaat. Het ligt op een door vulkanen omringde hoogvlakte. Heel leuk om hier te lunchen in Toko Oen, waar vroeger tijden herleven. Rijdt u met uw auto/busje door de koloniale wijk, waar nog steeds de fraaie huizen uit de Nederlandse tijd staan. Een kleurrijke verrassing is het dorp Warni Warni dat iets ten zuiden van Malang ligt. De bewoners van de arme en destijds vrij grauwe kampung hebben zich laten inspireren door de favela's in Brazilië en hebben hun huizen in uiteenlopende kleuren geschilderd. Een absolute aanrader! Vanaf Malang rijdt u ongeveer 3 uur naar uw hotel nabij de Bromo. U hoeft pas tegen zonsondergang bij de Bromo te zijn, het gaat om het nachtelijke avontuur (en de vroege ochtenduren). Belangrijk: wij adviseren u direct bij aankomst bij de receptie van uw hotel de Bromo-tocht te boeken (per jeep naar het uitzichtpunt en daarna met paardjes naar de vulkaan).

Het hotel hanteert vaste prijzen.

 

Overnachting nabij de Bromo.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

Dag 16 Bromo - Ijen

Middenin het Tengger-gebergte ligt een vulkaan uit de oertijd met een diameter van 10 kilometer. Het is volgens vulkanologen het mooiste vulkaanlandschap ter wereld. Uit de krater steken vier kleine toppen zo’n 330/400 meter omhoog. De vierde, de Bromo, is de bekendste: een smeulende hoop sintels en as, die om de paar jaar uitbarst en het omringende landschap met een vruchtbare laag bedekt.

Het is wellicht het meest indrukwekkende vulkanische landschap ter wereld. Vanuit uw hotel, vanwaar u rond 4 uur vertrekt (met jeep, dus niet met uw eigen busje, ter plaatse te betalen), rijdt in het duister naar een hooggelegen uitzichtpunt Penanjakan: in de diepte ziet u de enorme zandzee, met daarin de actieve vulkaan de Bromo. Soms stelt een chauffeur voor om mee te gaan naar de Bromo. Zij wijzen je op de plekjes met de mooie uitzichten. Het wordt langzaam aan licht. Met uw jeep weer bergafwaarts naar de plek waar paardjes staan te wachten om u in ongeveer 3 kwartier tot de Bromo te brengen (u kunt ook lopen of met de jeep, maar ja... wel heel leuk te paard).

Dan de trappen op tot u aan de kraterrand staat.

 

Bij gunstig weer is het meemaken van de zonsopgang in dit maanlandschap een fascinerende belevenis.

Overigens: het kan ’s nachts behoorlijk koud zijn. Terug naar uw hotel, waar u ontbijt.

 

Vervolgens vangt uw reis naar Ijen aan, de tocht duurt ruim 8 uur (inclusief stops). Deze route gaat via de noordkust van Java.

Het eerste deel van de tocht brengt u door de steden en dorpjes om uiteindelijk de kust te bereiken. De tocht langs de kust heeft mooie uitzichten op de zee en aan de andere kant diverse vulkanische bergen. Onderbreek de rit met een lunch aan zee. Langs de route zijn een aantal restaurants waar u kunt zitten met uitzicht op de zee. U rijdt tot aan de havenplaats vanwaar de ferry's naar Bali vertrekken.

Het is vanaf hier nog ruim een uur rijden naar uw verblijf in Ijen. De weg is de laatste 4 kilometer niet meer verhard: u komt door een afgelegen kampung. Dan arriveert u op een bergtop waar een afgelegen, prachtig en nog onontdekt resort ligt. In de tuin van het resort heeft u magnifieke uitzichten naar alle kanten. Overal ziet u sawa’s. Bij helder weer ziet u ook de zeestraat die Java en Bali scheidt, met de veerboten.

 

Informatie Ijen:

U verblijft nabij de vulkaan de Ijen, waar een afgelegen, prachtig en nog onontdekt resort ligt. In de tuin van het resort heeft u magnifieke uitzichten naar alle kanten. Overal sawa’s in dit vruchtbare gebied rondom de vulkaan de Ijen. Ijen vormt een prima uitgangspunt voor het maken van een excursie de vulkaan op met een krater met een fel gekleurd zwavelmeer. Als u deze excursie (bij het hotel) wilt boeken: regelt u dit dan bij aankomst. Morgenochtend vertrekt u dan vroeg, zo rond 6 uur (nog redelijk koel dan). Onderweg ziet u zwaveldragers, die met een juk waaraan emmers hangen lavasteen naar beneden sjouwen. De tocht is pittig: circa 2 uur lopen, redelijk veel klimmen, maar u kunt in uw eigen tempo lopen, dus het is voor bijna iedereen met een goede conditie te doen. U kunt ook een nachtelijke excursie maken.

 

Overnachting in Ketapang (nabij Ijen).

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

Dag 17 Ijen

Indonesie-Ijen-vuurdrager(13)

U kunt vanuit het resort prachtige wandelingen maken door de sawa’s of de tijd doorbrengen in de mooie parkachtige tuin van het resort.

Op loopafstand ligt een kleine kampung.

 

Overnachting in Ketapang (nabij Ijen).

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

Dag 18 Ijen - Bali, Pemuteran

Na een uur komt u aan bij de haven. U ziet Bali al liggen. De ferryovertocht duurt dan ook maar een half uur. Vanaf hier rijdt uw chauffeur u naar Pemuteran.

 

Informatie Pemuteran:

Houdt u van snorkelen en duiken? Dan is Pemuteran de plaats voor u. De resorts liggen aan het smalle, zwarte lava-strand. Voor de kust is een kunstmatig rif aangelegd, dat nog aan het groeien is. Hier kunt u oefenen met snorkelen voordat u naar Menjangan gaat. Dit eiland ligt schuin tegenover Pemuteran, en heeft volgens ons een van de mooiste onderwaterriffen bij Bali. Zeeschildpadden voelen zich hier ook thuis. Reef Seen Divers heeft een project opgezet om de zeeschildpadden te beschermen. Eieren worden van locals gekocht en in de kwekerij uitgebroed. Als er een nest is uitgekomen kunt u (tegen betaling) de koddige kleine schildpadjes uitzetten in zee.

 

Overnachting in Pemuteran.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, veerboot.

Dag 19 Pemuteran

Indonesie-Bali-Pemuteran-strand2 Indonesie-Bali-Pemuteran-Schildpaddenfarm

Boek de dag van aankomst in Pemuteran een snorkel- of duiktrip naar Menjangan voor de volgende ochtend. Het rif bij Menjangan bestaat uit harde en wuivende koralen die de meest exotische vissen aantrekken. Ook zeeschildpadden zwemmen hier graag rond. Vanaf uw bootje plonst u het water in. U laat zich meevoeren met de zachte stroming boven het rif, en hoeft alleen maar om u heen te kijken. Rustig dobbert u naar de pier waar uw boot op u wacht. ’s Middags is er tijd het achterland te verkennen. Bezoek het dorp Pejarakan waar hindoes en islamieten gebroederlijk naast elkaar leven van mais- en druiventeelt, winning van zeezout en visvangst. In een pearl-farm ziet u hoe parels gekweekt en bewerkt worden. En natuurlijk kunt u ze hier ook kopen.

 

Overnachting in Pemuteran.

Inclusief ontbijt.

Dag 20 Pemuteran - Jatiluwih

Indonesie-Bali-Jatiluwih-rijstveld(13)

Een schitterende route heeft u vandaag voor de boeg. U rijdt van Pemuteran langs de kust naar het oosten. Vlakbij Seririt slaat u af het binnenland in. Geniet hier van de schitterende vergezichten en de prachtige rijstvelden. U passeert de mooie tweelingmeren Buyan en Tamblingan. Maakt u even een korte stop voor het prachtige uitzicht. In plaats van af te slaan bij Seririt, kunt u er ook voor kiezen om verder langs de kust tot Lovina te rijden. Dan het binnenland in en alle tijd om de benen te strekken bij de Gitgit-waterval. Vanaf de weg kunt u naar de waterval wandelen. Het is niet ver, maar u moet wel een trap op klimmen. Vanaf beide routes gaat u vervolgens richting het Baturmeer en dan richting het groene Jatiluwih. Prachtige uitzichten over de uitgestrekte rijstvelden maken het plaatje compleet. 

 

Overnachting in Jatiluwih.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

Dag 21 Jatiluwih - Blayu

Langs prachtige rijstvelden rijdt u in 3 uur naar Blayu. Ver van de drukte, midden tussen de rijstvelden, ligt het dorpje Blayu. Hier ervaart u het authentieke Bali. Het dagelijkse leven in Blayu kabbelt rustig voort. De locals hier ontmoeten niet veel toeristen, en behandelen u nog echt als gast. Ga wandelen of fietsen over de smalle paadjes tussen de rijstvelden, langs irrigatiekanalen, traditionele huizen en kleurrijke tempeltjes. Grote kans dat een local een praatje met u wil maken of u uitnodigt om een van de vele ceremonies bij te wonen.

 

Overnachting in Blayu.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

Dag 22 Blayu

Bali-Sawah-huisje(13)

In Blayu komt u gemakkelijk in contact met de lokale bevolking. Uw hotel organiseert van alles. Een aanrader is de fietstocht naar de kust, naar de Tanah Lot tempel. Met de wind in de haren, want het gaat bergafwaarts. U fietst door dorpjes waar kinderen vriendelijk zwaaien. U trapt langs schooltjes en werkplaatsen van steen- en houtbewerkers. Stop even om te zien hoe deze ruwe materialen kunstig worden bewerkt. Deze fietstocht start einde van de middag zodat u de zonsondergang bij de, op een eilandje in zee gelegen, tempel kunt meemaken. Wees gerust; u en de fietsen worden met een busje teruggebracht. Gaat u liever wandelen? Ook dan zit u hier goed. Er zijn diverse wandeltochten uitgestippeld langs het apenbos Alas Kedaton, de Puri (een koninklijk paleis), door rijstvelden en dorpjes. Een andere leuke manier om het lokale leven te ervaren is meedoen aan een kookworkshop. U gaat eerst naar de markt om inkopen te doen, en dan gaat u met de verse ingrediënten aan de slag. Doe goed uw best, want de maaltijd die u bereid is voor uzelf.

 

Overnachting in Blayu.

Inclusief ontbijt.

Dag 23 Blayu - Balangan

U wordt bij uw hotel in Blayu opgehaald en naar uw hotel in Balangan gebracht. Hoog op een klif, met weids uitzicht over zee, ligt Belangan. U zult hier haast geen andere toeristen tegenkomen. Beneden aan de klif wacht een intieme baai met wit zandstrand, een paar ligstoelen en eenvoudige cafeetjes op u. Het strand is geliefd bij surfers die hier de golven trotseren. Maar zet wel uw snorkel op als ze zee wat rustiger is, want in het kristalheldere water zwemmen vele kleurrijke vissen. Huur een fiets of een brommertje om de rustige omgeving van Belangan te verkennen. 

 

Overnachting in Balangan.

Inclusief ontbijt, transfer.

Dag 24 & 25 Balangan

Indonesie-Bali-Uluwatusunrise(13)

U kunt deze dagen genieten van zon, zee, strand. Mocht u toch nog wat willen zien, dan kunt u een excursie maken. Zo kunt u een bezoek brengen aan de tempel Tanah Lot. Bezoek deze tempel, die op een rots in zee is gelegen, ca. 2 uur voor zonsondergang. U kunt dan mooie foto’s van de ondergaande zon nemen.

 

Een ander leuk uitstapje aan het einde van de middag is naar de Uluwatu-tempel, die op de zuidwestpunt van Bali is gelegen. Er zijn veel aapjes rondom de tempel en de zonsondergang is hier prachtig. Net na zonsondergang wordt de Kecakdans (apendans) opgevoerd bij de tempel.

 

Ubud ligt in een vruchtbare streek in de bergen tussen rivieren en is vooral vanuit het verleden als centrum van de kunst. In en rond het plaatsje wonen de beste dansers, musici, schilders en houtsnijders van Bali. Elke dag van de week is er wel ergens in de omgeving een tempelfestival, viering of tentoonstelling. U moet maar even door het decor van de talrijke winkeltjes met souvenirs heenkijken. Het grootste paleis in Ubud, Puri Saren, is zeker een bezoekje waard. In het museum Puri Lukisan of het Neka Museum zijn de mooiste selecties schilderijen, tekeningen en beelden vanaf 1930 tot heden te bewonderen. In de omgeving worden vele activiteiten georganiseerd, zoals fietsen, raften en wandelen.

 

Overnachting in Balangan.

Inclusief ontbijt.

Dag 26 Balangan - Denpasar

U wordt bij uw hotel in Balangan opgehaald en naar de luchthaven gebracht (transfer).

Inclusief ontbijt, transfer

 

Einde van een prachtige reis!

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën