terug naar het overzicht

Rondreis Familiereis Sumatra, Java, Bali

Een geweldige bestemming voor het hele gezin: een reis naar Sumatra, Java en Bali! Eerst een bijzondere jungle ervaring op Sumatra. Grote kans om orang-oetans en werkolifanten te zien. Op Java maakt u een prachtige treinreis, bezoekt u de Borobudur tempel en de rokende Bromo vulkaan. In Kalibaru ziet u hoe allerlei vruchten eigenlijk groeien.

Kleurrijke visjes ontmoet u tijdens het snorkelen bij Pemuteran en in Lovina ziet u dolfijnen springen. In Ubud zijn ontzettend veel leuke dingen te doen; hier komt u tijd te kort! U kunt hier een leuke markt bezoeken, fietsen, raften, naar het apenbos enzovoorts. De laatste paar dagen lekker aan het strand van Sanur.

Wat maakt deze reis bijzonder
Kom oog in oog met orang oetans
Onvergetelijke treinreis op Java
Dolfijnen spotten in Lovina
Chantal1
Chantal
Elk eiland van ‘mijn’ Indonesië is anders. Ik ben er al zo vaak geweest, het voelt als een tweede vaderland. Nieuwsgierig naar mijn belevenissen?
Prijsindicatie: vanaf € ,- p.p. bij 2 personen
Reisduur: 25 dagen / 24 nachten
Vrijblijvende offerte aanvragen Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisidee

Reis van dag tot dag: Familiereis Sumatra, Java, Bali

Sumatra                                              

Dag 1   Aankomst Medan             

Dag 2   Tangkahan                           

Dag 3   Tangkahan                           

Dag 4   Bukit Lawang                    

Dag 5   Bukit Lawang                     

Dag 6   Medan

Java

Dag 7   Bandung

Dag 8   Bandung

Dag 9     Borobudur

Dag 10   Borobudur

Dag 11   Jogyakarta

Dag 12   Bromo

Dag 13   Kalibaru

Dag 14   Kalibaru

Bali

Dag 15   Pemuteran

Dag 16   Lovina

Dag 17   Lovina

Dag 18   Ubud

Dag 19   Ubud

Dag 20   Sanur

Dag 21   Sanur

Dag 22   Sanur

Dag 23   Sanur

Dag 24   Sanur
Dag 25   Vertrek Sanur

100% maat werk

Dag 1 Aankomst in Medan

2008_0307kerst20060022(13)

U wordt bij de luchthaven van Medan opgehaald en in ongeveer 1,5 tot 2 uur naar uw hotel in Medan gebracht (transfer).

 

Informatie Medan:

U kunt wat rondwandelen in het centrum of uw rust nemen. In het oude centrum staan nog veel koloniale gebouwen. Eventueel kunt u een kijkje nemen in een buitenwijk van Medan waar een katholieke kerk staat, die er echter uitziet als een Indiase hindoetempel.

 

Overnachting in Medan.

Inclusief transfer.

Dag 2 Medan - Tangkahan

U wordt opgehaald voor een transfer naar Tangkahan. Dit is ongeveer 6 uur rijden langs oliepalm- en rubberplantages. Het wegdek verkeert in zeer slechte staat. U rijdt langs vele eenvoudige dorpjes waarvan de bewoners nog nauwelijks gewend zijn aan toeristen.

 

Informatie Tangkahan:

Tangkahan is een fascinerend junglegebied. Het maakt deel uit van het Nationale Park Gunung Leuser. U loopt via een suspension brug (zo'n wiebelige hangbrug) over de rivier naar uw accommodatie. Aan de overkant van de rivier moet u een trap op naar het hotel en het kan erg glad zijn. Er zijn jongens die uw koffer naar boven kunnen dragen, maar u kunt uw koffer eventueel ook achterlaten in Medan en alleen de spullen meenemen die u nodig heeft.

 

De accommodatie hier is heel eenvoudig, er is alleen koud water (mandibak) en een toilet dat u moet doorspelen met een bakje water.

Er is elektriciteit van 18.00 tot 24.00 uur. U heeft wel een klamboe. In Tangkahan kunt u genieten van de mooie omgeving. U bent hier echt in de jungle. Het is een puur en ongerept gebied. Soms zijn hier zelfs orang-oetans te zien, die in het wild leven. Maar u gaat hier vooral heen vanwege de olifanten. Maar u kunt ook gaan zwemmen in de rivier of een douche nemen onder een jungle waterval.

Heel leuk is het tuben: in een autobinnenband, over de rivier. De tocht is vrij kort.

 

Overnachting in Tangkahan.

Inclusief ontbijt, transfer.

Dag 3 Tangkahan

DSC_0864(8) Sumatra-Tangkahan-bootje op de rivier(8) Indonesie-Sumatra-Tankahan15(8)

Nabij Tangkahan is een olifantentrainingskamp, de olifanten worden getraind als werkolifant. Ze werken in de jungle, onder andere met het verslepen van zware boomstammen. Vandaag gaat u de olifanten wassen in de rivier. De olifanten worden vanaf het kamp naar de rivier gebracht. U krijgt een borstel in uw handen geduwd, voor u en de olifanten heerlijk. Ter verkoeling geven de olifanten je graag een douche met hun slurf. En als je durft, mag je de olifanten belonen en bedanken met bananen.

 

Overnachting in Tangkahan.

Inclusief ontbijt, olifanten wassen.

Dag 4 Tangkahan - Bukit Lawang

Indonesie-orangoetan22(13)

U rijdt een stukje dezelfde weg terug en buigt vervolgens af naar het orang-oetanreservaat Bukit Lawang bij Bohorok. Het is 4 uur rijden, beter gezegd: hobbelen, van Tangkahan naar Bukit Lawang. U reist per fourwheeldrive (vanwege de slechte weg), met chauffeur.

U rijdt door een landelijk gebied. De jeep is voor maximaal 4 volwassen personen of 2 volwassenen en 3 kinderen. Bagage: u kunt uw bagage meenemen tot maximaal 3 koffers (dus 3 personen). Bent u met meer personen, dan laat u uw bagage achter in Medan, deze wordt gestald bij onze agent. U neemt voor deze paar dagen de benodigde zaken mee in een kleine tas.

De chauffeur die u weer ophaalt na uw jungle-verblijven neemt uw koffers mee.

 

Informatie Bukit Lawang:

Bukit Lawang ligt in het Gunung Leuser National Park. De natuur bij Bukit Lawang is prachtig, u logeert aan het riviertje de Bohorok. In dit gedeelte van het nationale park leven veel orang-oetans. Voorheen was hier een rehabilitatiecentrum. De apen, die uit hun gevangenschap bevrijd zijn, werden hier voorbereid op een zelfstandig leven in de jungle. Er zijn maar enkele plekken in de Azië (nergens anders ter wereld) waar u orang-oetans in het wild kunt spotten, één daarvan is op Sumatra, de andere zijn op Kalimantan en op Maleisisch Borneo. Er leven nog enkele tienduizenden orang-oetans, waarvan ongeveer een kwart op Sumatra, zo schat men. Achter het hotel loopt een eco-trail, in ongeveer twee uur kunt u met een gids langs vele soorten fruitbomen, rubberbomen en palmen wandelen.

 

Op korte (loop)afstand van uw hotel is een kindertehuis. U kunt hier een kijkje nemen, u ziet hoe de kinderen (als ze op dat moment niet op school zijn) meehelpen in de groentetuin of andere klusjes doen. Het is een mooi initiatief van een Nederlands/Indonesisch echtpaar; de kinderen kunnen kind zijn, hebben wel kleine taken (zoals ook in Nederlandse gezinnen), maar werken niet: ze spelen. Als u wilt kunt u ook een rubberboom adopteren, de verdiensten komen ten goede aan de kinderen.

 

Overnachting in Bukit Lawang.

Inclusief ontbijt, transfer per jeep.

Dag 5 Bukit Lawang

Indonesie-Sumatra-bohorok Sumatra-Bukit Lawang-orang oetan6_1

U kunt vandaag een trekking maken door het Gunung Leuser National Park, op zoek naar orang-oetans. Er zijn trekkingen variërend van enkele uren tot enkele dagen. De entree voor het nationale park waar de orang-oetans leven is hoog voor Indonesische begrippen, u betaalt 250.000 Rp per persoon. Ter plekke kunt u diverse trekkingen reserveren (handig om dit bij aankomst te regelen): bij de receptie van het hotel of even buiten het hotel (goedkoper meestal). Als u tijd heeft kunt u vanmiddag al een trekking maken. U dient hiervoor goed ter been te zijn; het pad door het regenwoud is soms steil en glibberig.

 

Vanmiddag kunt u nog meer activiteiten ontplooien, hieronder een aantal mogelijkheden. Als u alles wilt doen, kunt u het beste een dag extra in Bukit Lawang verblijven (activiteiten zijn nog niet inbegrepen in de reissom).
Er wordt een leuke fietstocht georganiseerd door de omgeving van Bukit Lawang. Met een beetje geluk ziet u dieren onderweg en u brengt een bezoek aan enkele dorpjes en een kruiden- en specerijentuin. Aan het einde van de fietstocht kunt u genieten van een diner bij een lokale familie thuis. De fietstocht duurt 3 à 4 uur.
U kunt ook gaan raften. U wordt met een minibusje naar het beginpunt aan de Wampu-rivier gebracht (niet inbegrepen). Uw wildwatertocht biedt uitstekende mogelijkheden om vogels en wild te zien en van de natuur te genieten. De tocht is veilig, niet zwaar en voor iedereen goed te doen. Er zijn een paar sterkere stroomversnellingen, die voor een avontuurlijk tintje zorgen, u wordt in ieder geval kletsnat. Meestal is een lunch bij een waterval inclusief, u kunt dan ook even fijn zwemmen. Aan het eind van de tocht staat het busje weer te wachten om u naar het hotel terug te brengen.
Een andere bijzondere ervaring is het zogenaamde tuben. In een grote autobinnenband zakt u de rivier de Bohorok af (de banden worden meestal aan elkaar gekoppeld). De tocht is officieel 10 kilometer lang en duurt ca. 3 uur (afhankelijk van de stroming). Als het water laag staat, moet u af en toe peddelen. Bij het eindpunt wordt u opgehaald en teruggebracht naar uw accommodatie. Aan de kant van de rivier bieden veel jongens tubing aan; maak goede afspraken over de prijs en de terugtocht.  
Tevens is het mogelijk een trekking van één of twee dagen te maken in dit gebied. Bij een trekking van twee dagen overnacht u in een tent in de jungle, zonder sanitaire voorzieningen.

 

Overnachting in Bukit Lawang.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

Dag 6 Bukit Lawang - Medan

U wordt bij uw hotel in Bukit Lawang opgehaald en naar uw hotel in Medan gebracht.

 

Overnachting in Medan.

Inclusief ontbijt, transfer.

Dag 7 Medan - Bandung

Indonesie-Java-Bandung-koloniaa2l Indonesie-Java-Bandung-pakujo15

U wordt bij uw hotel in Medan opgehaald en in ongeveer 1,5-2 uur naar de luchthaven van Medan gebracht (transfer).

U vliegt met een binnenlandse vlucht van Medan naar Bandung.

 

De komende dagen heeft u de beschikking over een busje met chauffeur. Het reizen met een busje met chauffeur is een uitstekende manier om kennis te maken met het prachtige eiland Sumatra. U bent flexibel, u bepaalt uw eigen tempo en route. U kunt stoppen waar en wanneer u maar wilt. U kiest zelf of u deze tocht wilt maken met een chauffeur of met een gids erbij. Een chauffeur in Indonesië is bedoeld als chauffeur. Hij weet de route, en brengt u op uw verzoek overal waar u heen wilt. De meeste chauffeurs spreken alleen Bahasa Indonesia. Een gids spreekt Nederlands of Engels en vertelt u tijdens de reis allerlei wetenswaardigheden.

Het verrijkt uw rondreis, u zult veel meer leren en te weten komen over het land.

U wordt opgehaald van de luchthaven en naar uw hotel gebracht.

 

Informatie Bandung:

Bandung staat bekend om zijn nog vele koloniale huizen (in meerdere koloniale wijken) in Jugendstil en Art Deco. Het was in vroeger jaren de geliefde verblijfsplaats van de Hollanders vanwege het wat koelere klimaat. De Jalan (= straat) Braga was in vroeger tijden de meest mondaine straat met chique kledingzaken en mooie restaurants, tegenwoordig zijn hier vele kunstgalerieën gevestigd met de meest uiteenlopende schilderijen. Ook zijn er op de Jalan Braga veel leuke restaurantjes en bars.

Bandung is gebouwd op de bodem van een enorme krater.

Tip voor diner: de Indische Tafel aan de Jl. Sumatera no. 19: een huis uit de Nederlandse tijd, alles nog in authentieke stijl.

 

Overnachting in Bandung.

Inclusief ontbijt, transfer, binnenlandse vlucht, privé-auto/busje met chauffeur.

Dag 8 Bandung

Bandung, de stad waar in vroeger dagen de Nederlanders graag woonden, heeft nog veel van de oude glorie bewaard. In een van de koloniale wijken, de meest oorspronkelijke, gaat u een fietstocht maken door de rustige straten, waar u zich het leven van onze (groot)ouders in voormalig Indië kunt voorstellen. Lommerrijke lanen, veranda’s waarop ’s avonds van de koelte werd genoten en men saté bestelde bij een verkoper. Een ‘Hollandse’ enclave in Bandung. Het is een excursie met een hoog ‘Tempo Doeloe-gehalte’.

 

U wordt met uw busje naar de wijk gebracht, daar staan uw fietsen klaar bij Gedung Sate. Dit is het vroegere Nederlandse gouvernementsgebouw, ook het hoofdkantoor van de PTT, die de bijnaam Gedung Sate heeft gekregen. Dit betekent: Saté-gebouw, omdat de punt lijkt op een saté-prikker. U wordt begeleid door een Engelssprekende gids. Als u een eigen gids heeft, fietst deze niet mee.

U fietst door de rustige straten, u geniet van de mengeling van koloniale en typisch Indonesische omgeving. U fietst langs de voormalige woningen, veelal in Art Deco stijl. In de koloniale wijken zijn de invloeden nog goed zichtbaar, maar helaas is er nog een beperkt aantal echte koloniale huizen overgebleven.

 

Onderweg ziet u de straatverkopers; proeft u bij een van deze warungs (rijdende winkeltjes) eens van het verse fruit. U zult merken dat u snel in contact met de bevolking komt. In de wijk staat ook een schooltje waar Nederlandse les wordt gegeven. Indien geopend is het erg leuk om even te bezoeken. Oude landkaarten, bus-, trein- en tramkaartjes, affiches en een bibliotheek met Nederlandse boeken geven het interieur een Hollands tintje. De fietstocht duurt ongeveer 2½ à 3 uur. Onderweg kunt u wat drinken bij een restaurantje. Uw tocht eindigt bij het Geological Museum, waar u onder andere een diorama kunt zien van de vulkaan de Merapi. De fietstocht begint rond 10.00 uur of rond 13.30 uur, dan is het rustig in het verkeer. De fietstocht is voor een ieder met een normale conditie prima te doen.

U stopt vaak, het tempo is rustig. Kinderen vanaf 10 jaar kunnen deze fietstocht doen.

 

Overnachting in Bandung.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, fietstocht.

Dag 9 Bandung - Borobudur

Indonesie-sawah-100 Java-treinreis5

U wordt bij uw hotel in Bandung opgehaald en naar het treinstation in Bandung gebracht (transfer).

 

In ongeveer 7 uur reist u per trein van Bandung naar Jogyakarta door de prachtige Preanger met zijn vele groentetuinen, dorpen en rijstterrassen. Met name de eerste uren zijn adembenemend mooi, u zit op het puntje van uw stoel. U reist in de zogenaamde ‘eksekutif’-klasse: met airconditioning (staat vaak vrij koel afgesteld, dunne trui mee) en goede stoelen, waarvan de leuningen naar achteren kunnen.

 

Er wordt een lunch geserveerd (ter plekke te betalen), wel met een maar. Wij (Van Verre-medewerkers) hebben een beetje onze twijfels (vlees), misschien ten onrechte, kijkt u zelf. Bestelt u anders iets dat ter plaatse wordt gefrituurd. Verder zijn er drankjes, hapjes en snoepgoed te koop. U arriveert in de middag in Kuto Arjo. Uw chauffeur wacht u op en brengt u in ongeveer 2 uur naar uw hotel in de omgeving van de Borobudur.

 

Staat u morgenochtend vroeg op; U kunt de zonsopgang vanaf de Borobudur meemaken.

Het is sowieso prettig om vroeg de stupa te bezoeken; het is dan nog rustig en ‘koel’.

 

Overnachting bij de Borobudur.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, treinreis.

Dag 10 Borobudur

Indonesie-Java-Borobudur-zonsondergang-shutterstock_380722552(13)

Vroeg op voor uw bezoek aan de wereldbekende Borobudur, door Unesco uitgeroepen tot Werelderfgoed. Het is het grootste boeddhistische monument ter wereld. In bijna 1500 (!) fraai gebeeldhouwde reliëfs bent u getuige van de Verlichting van Boeddha.

De Borobudur dateert uit de 8ste eeuw na Christus. Een Tip: de omgeving van de Borobudur is zo landelijk en leuk. U zult dat zien als u op de Borobudur staat: groen rondom. U kunt ter plaatse een andong (paard en wagen) huren en gedurende 1 of 2 uur kunt u rondrijden in de wijde omtrek van de Borobudur. U ziet dorpjes, akkertjes, restanten van oude tempels, kortom: het landelijke leven van het oude Java.

Maar u kunt natuurlijk ook met uw busje het gebied verkennen.

 

Overnachting bij de Borobudur.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

Dag 11 Borobudur - Jogyakarta

Jogyakarta-Fietstocht-school(8) Indonesie-Java-becaks-rij(8) DSC_0772(8)

U kunt rechtstreeks naar Jogyakarta rijden in ongeveer 1,5 uur. Maar u kunt er ook een prachtige dagtocht van maken, via zeer interessante bezienswaardigheden, in plaats van direct naar de hofstad rijden in ruim een uur. Het is aan u, maar ons advies is de hierna beschreven 'omweg' te nemen. Op een paar kilometer afstand van de Borobudur ligt een kleine Boeddhistische tempel, Candi Mendut. Binnen in de tempel zijn 3 grote Boeddha's te vinden. Naar de vulkaan de Merapi, een onbekend gebied, smalle wegen en diepgroene landschappen (zeer vruchtbaar vanwege de uitbarstingen in de loop der jaren). De chauffeur brengt u naar de helling, waar u de verstolde lava kunt zien die van de helling afstroomde. Daarna naar het hindoeïstische tempelcomplex Prambanan, even buiten Jogyakarta. De prachtige reliëfs in dit hindoeïstische tempelcomplex geven het Ramayana-epos weer. En door naar de hofstad Jogyakarta.

 

Informatie Jogyakarta:

Jogyakarta is een bijzonder interessante en gezellige stad. U ziet er nog relatief veel becak’s (fietstaxi’s) en andongs (paard en wagen).

De Jalan Malioboro is de winkelstraat van de hofstad. Veel kraampjes en winkeltjes, met name ’s avonds is het gezellig.

Na 9 uur komen de bewoners van Jogya bij elkaar om muziek te maken en te eten op straat.

 

Bezoekt u zeker de kraton, het paleis van sultan Hamengko Buwono X, een oase van rust en schoonheid. Vanaf de parkeerplaats rijdt u met een fietstaxi in een kwartier hiernaar toe. Jogyakarta staat eveneens bekend vanwege de kunstwerken bij de zilversmeden en het mooie handwerk in de batikateliers. Een bezoek aan de batikwijk (smalle straatjes met veel batikateliers, heel kleinschalig) en de zilverwijk is zeker een aanrader. Heel wat anders, maar zeker interessant is een bezoek aan de sigarenfabriek Pt. Taru Martani.

Hier krijgt u een duidelijke uitleg over het proces van sigaren maken.

 

Tip: Bezoekt u ’s avonds Puriwisata, u kunt hier heerlijk Javaans dineren en na afloop getuige zijn van een deel van de Ramayana-voorstelling (via uw chauffeur of gids reserveren). In de kraton zijn soms dans- of wayangvoorstellingen. U kunt ter plekke informeren of er tijdens uw verblijf een voorstelling is. Iedere dag (behalve op zon- en feestdagen) is er in het Museum Sonobudoyo een wayangpoppenvoorstelling. De voorstelling duurt van 20.00 uur tot 22.00 uur.

 

Overnachting in Jogyakarta.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

Dag 12 Jogyakarta - Bromo

U wordt bij uw hotel in Jogyakarta opgehaald en naar het treinstation in Jogyakarta gebracht (transfer).

 

Per trein van Jogyakarta naar Mojokerto. De trein vertrekt 's morgens heel vroeg. U reist in de zogenaamde ‘eksekutif’-klasse van de Sancaka trein: met airconditioning (staat vaak vrij koel afgesteld, dunne trui mee) en goede stoelen, waarvan de leuningen naar achteren kunnen.

Er wordt een lunch geserveerd (ter plekke te betalen), wel met een maar. Wij (Van Verre-medewerkers) hebben een beetje onze twijfels (vlees), misschien ten onrechte, kijkt u zelf. Bestelt u anders iets dat ter plaatse wordt gefrituurd.

Verder zijn er drankjes, hapjes en snoepgoed te koop.

 

U arriveert in Mojokerto. Daar wordt u opgehaald door uw chauffeur en naar uw hotel nabij de Bromo gebracht in ca. 3 uur.

Onderweg kunt u eventueel nog de Trowulan tempel bezoeken. U hoeft pas tegen zonsondergang bij de Bromo te zijn, het gaat om het nachtelijke avontuur (en de vroege ochtenduren). Belangrijk: wij adviseren u direct bij aankomst bij de receptie van uw hotel de Bromo-tocht te boeken (per jeep naar het uitzichtpunt en daarna met paardjes naar de vulkaan). Het hotel hanteert vaste prijzen.

 

Overnachting nabij de Bromo.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, treinreis, transfer.

 

Dag 13 Bromo - Kalibaru

Java-Kalibaru-rubbertappen Java-Kalibaru-treinwagon keren(8) Indonesie-Java-buffels(8)

Middenin het Tengger-gebergte ligt een vulkaan uit de oertijd met een diameter van 10 kilometer. Het is volgens vulkanologen het mooiste vulkaanlandschap ter wereld. Uit de krater steken vier kleine toppen zo’n 330/400 meter omhoog. De vierde, de Bromo, is de bekendste: een smeulende hoop sintels en as, die om de paar jaar uitbarst en het omringende landschap met een vruchtbare laag bedekt.

Het is wellicht het meest indrukwekkende vulkanische landschap ter wereld. Vanuit uw hotel, vanwaar u rond 4 uur vertrekt (met jeep, dus niet met uw eigen busje, ter plaatse te betalen), rijdt in het duister naar een hooggelegen uitzichtpunt: in de diepte ziet u de enorme zandzee, met daarin de actieve vulkaan de Bromo. Soms stelt een chauffeur voor om mee te gaan naar de Bromo. Zij wijzen je op de plekjes met de mooie uitzichten. Het wordt langzaam aan licht. Met uw jeep weer bergafwaarts naar de plek waar paardjes staan te wachten om u in ongeveer 3 kwartier tot de Bromo te brengen (u kunt ook lopen). En dan de trappen op tot u aan de kraterrand staat.

 

Bij gunstig weer is het meemaken van de zonsopgang in dit maanlandschap een fascinerende belevenis.

Overigens: het kan ’s nachts behoorlijk koud zijn. Terug naar uw hotel, waar u ontbijt.

 

Daarna in ruim 6 uur naar Kalibaru op Oost-Java. Deze route, vanaf Probolinggo wat vlakker, wordt gekenmerkt door suikerrietvelden. Daarna ziet u rijstvelden. Langs de weg loopt een groot kanaal dat nog in de Nederlandse tijd aangelegd is. Het kanaal voorziet bijna 12.000 ha landbouwgrond van water. De trainrails kruist de weg en het kanaal diverse malen. Rondom Jember wordt veel tabak verbouwd.

In augustus/september hangen de bladeren te drogen. Voorbij Jember rijdt u langs een gebied met veel dennenbomen. Hier wordt terpentijn gewonnen. Er zijn veel bochten en u rijdt door een bosachtige omgeving met mooie vergezichten. Als u met kinderen reist kunt u een leuke stop maken bij een park met een tokkelbaan. Bovendien wordt hier koffie verbouwd, de Robusta koffie is hier heerlijk.

Een stukje voor Kalibaru steekt u de mooie Maagdenpas over.

 

Informatie Kalibaru:

Kalibaru wordt door plantages omgeven; het rustieke dorpje ademt een gemoedelijke sfeer uit. Een verblijf in Kalibaru is een bijzondere ervaring: niet eerder zag u het plantageleven van zo dichtbij. Met name specerijen worden hier op oostelijk Java verbouwd.

Tip: Laat u zich hier fijn masseren (pijitten). Een aantal vrouwen uit het dorp is hier zeer bedreven in.

 

Een waarschuwing: Er zijn veel moskeeën in Kalibaru. Waar u ook verblijft, u zult lezingen en oproep tot gebed horen.

En dit duurt in Kalibaru lang. Neem oordopjes mee voor een langere nachtrust.

 

Overnachting in Kalibaru.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

Dag 14 Kalibaru

U heeft de hele dag in Kalibaru. U kunt in de omgeving tochtjes maken, onder andere naar een grote onderneming (plantage Glennmore). Glennmore is een privéonderneming. Er wordt o.a. koffie, rubber en cacao verbouwd. De plantage heeft ook een meer dan 100 jaar oude fabriek (waar nog op de oude manier wordt gewerkt). Op zondag is de plantage niet te bezoeken. Veel kleinschaliger is de plantage van Ibu Harni, daar kunt u ook een leuke tour maken inclusief koffie en het proeven van diverse lekkernijen. U kunt dit ter plekke regelen via de chauffeur. Het allerleukste uitstapje is een kampungtour. U maakt met paard en wagen een tocht door kleine dorpjes bij Kalibaru.

U ziet diverse soorten huisvlijt, waaronder de blikslagers. Ook leuk: een stukje met de lokale trein naar het volgende dorp.

 

Overnachting in Kalibaru.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

Dag 15 Kalibaru - Bali, Pemuteran

Indonesie-Bali-Pemuteran-bootopmeer(8) Indonesie-Bali-Pemuteran-strand2(7) Paardrijden Menjangan 1(8)

U rijdt in ongeveer twee uur naar de kust, naar de havenplaats Ketapang. Uw busje gaat, net als u, op de ferry en u vaart in ongeveer 3 kwartier de straat van Bali over, naar Gilimanuk op Bali. De bewoners van Bali noemen hun eiland ‘het geschenk van de goden’, u zult begrijpen waarom. Vanaf Gilimanuk rijdt u naar Pemuteran aan de noordkust in ruim een half uur.

Uw chauffeur neemt afscheid van u.

 

Informatie Pemuteran:

Pemuteran ligt schuin tegenover het eiland Menjangan. De onderwaterwereld rondom dit eiland leent zich uitstekend voor snorkelen en duiken. Er is een prachtig onderwaterrif met harde en wuivende koralen, met de meest exotische vissen. Als u snorkelt: de stroom voert u boven het rif, u hoeft alleen maar te blijven drijven, zo prachtig! Uiteindelijk komt u uit bij de pier, waar de boot ondertussen naar toe gevaren is. Er gaat overigens altijd iemand van de bemanning mee het water in. Heerlijk nagenieten op het zandstrand hier. Boekt u de boot voor het snorkelen de dag van aankomst, zodat u de volgende ochtend in alle vroegte (na het ontbijt) naar het eiland kunt varen.

Het snorkelen is altijd vroeg, zo rond de lunch vaart u weer terug. Ook het duiken kunt u het beste regelen direct bij aankomst.

De hotels liggen aan de kust van het ‘vasteland’ van Bali. Niet overal is strand, op sommige plekken wel, dan is het lava-strand. Voor de kust is een kunstmatig rif aangelegd dat nu nog aan het groeien is. Het is nog lang niet zo mooi als Menjangan, waar u met een bootje heen gaat, maar leuk om te oefenen en een uurtje rond te kijken.

 

Overnachting in Pemuteran.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, veerboot.

Dag 16 Pemuteran - Lovina

U kunt in de vroege ochtend nog snorkelen of duiken. U regelt zelf een taxi naar Lovina (is makkelijk: bij de receptie of gewoon langs de straat, de chauffeurs stoppen wel; waarschijnlijk is de laatste optie het goedkoopst). Natuurlijk kunnen wij ook de transfer voor u regelen, maar onze chauffeur moet helemaal uit Denpasar komen (en weer terug), dit is een dure optie voor u.

Uw taxichauffeur rijdt in ongeveer anderhalf uur naar Lovina.

 

Informatie Lovina:

De stranden van Lovina zijn lavastranden (donker zand). Er zijn restaurantjes langs de weg. In Lovina kunt u genieten van een prachtige zonsondergang. U kunt snorkelen en duiken in rustig en glashelder water; de rustige zee en de ondiepe lagune maken deze kust ideaal voor beginnende snorkelaars en duikers (er zijn mooiere onderwaterplekken bij Bali). U kunt ter plaatse een boot huren om naar de mooiste snorkellocaties te varen, deze liggen meer ten oosten van Lovina.

 

Een aanrader: Bij, of zelfs vóór zonsopgang, per boot de zee op en op zoek naar de dolfijnen. De kans dat u deze dieren ziet is zo’n 80%.

Je boot wordt soms omringd door tientallen springende, spelende en blazende dolfijnen. Heel leuk en bijzonder. U dient al de dag of avond ervóór een boot te bespreken (bij de receptie van het hotel of, goedkoper, op het strand).

De tocht duurt meestal ruim twee uur (en laat u niet na een uur al naar uw hotel terugbrengen).

 

Overnachting in Lovina.

Inclusief ontbijt.

Dag 17 Lovina

dolfijnenspottenbali(17) Indonesie-Bali-Lovina-waterdrager

Vanaf Lovina zijn goede wandelpaden, tempels en warme zwavelbaden in de heuvels. Een interessant tochtje vanaf Lovina: naar het boeddhistische klooster. U gaat naar Banjar, ten westen van Lovina. Het is het enige boeddhistische klooster op Bali.

Hier vlakbij zijn hotsprings, absoluut een hoogtepunt, mede ook door het vele groen rondom. Er zijn drie bronnen, van heet naar warm

(u moet echt bijkomen). Neemt u hier een bad in alle drie de baden, u komt er verkwikt weer uit.

En dan heerlijk lunchen hier, uw dag is weer goed.

 

Overnachting in Lovina.

Inclusief ontbijt.

Dag 18 Lovina - Ubud

Indonesie-Bali-Ubud-houtsnijder3(8) Indonesië-Ubud-quad rijden(8) Indonesie-Bali-helpen in de keuken(8)

Vandaag heeft u de beschikking over een busje met chauffeur. Het reizen met een busje met chauffeur is een uitstekende manier om kennis te maken met het prachtige eiland Bali. U bent flexibel, u bepaalt uw eigen tempo en route.

U kunt stoppen waar en wanneer u maar wilt.

 

Vanaf Lovina rijdt uw chauffeur oostwaarts tot aan Singaraja, daar slaat hij af de bergen in. Het is een schitterende bergroute.

U rijdt via de Gitgit-waterval (zeker even gaan kijken) naar het Bratanmeer, naar Bedugul. Het serene meer vult de oude krater van de niet meer actieve vulkaan Gunung Catur (meer dan 2000 meter hoog), die boven het meer uittorent. Het koele Bedugul ligt op 1200 meter hoogte. Op een kleine landtong staat het half hindoeïstische, half boeddhistische tempelcomplex Ulun Danu met een meru-toren van 7 lagen. Een andere elegante tempel heeft maar liefst 11 daken en is gewijd aan Visjnu. Tussen Lovina en Zuid-Bali ligt Bedugul, niet ver van het Bratanmeer. Bij Bedugul ligt een leuk attractiepark, waar kids zich uitstekend zullen maken en u zich ook weer even jong voelt! In een prachtige groene, bosrijke omgeving is het Bali Treetops Park aangelegd met veel zorg voor de instandhouding van de natuurlijke omgeving.

 

Tussen de bomen zijn 7 avontuurlijke circuits aangelegd waarbij u van boom naar boom zweeft of schommelt via een suspension bridge.

De hoogtes variëren van 2 tot 20 meter. Er zijn 72 attracties voor alle leeftijden: van zogenaamde tokkelbanen, tot schommels, wiebelende hangbruggen, "spinnenwebben" enzovoorts. De attracties zijn geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar. U betaalt de entree ter plekke. Vervolgens naar Pacung, ten zuiden van het Bratanmeer. Hier kunt u even lunchen. Uw chauffeur brengt u daarna verder zuidwaarts, tot het dorpje Munggu. Daar neemt hij de afslag naar Ubud.

 

Informatie Ubud:

Ubud ligt in een vruchtbare streek in de bergen tussen rivieren en is vooral vanuit het verleden bekend als centrum van de kunst.

Sinds de schilder Walter Spies hier kwam wonen in de eerste helft van de vorige eeuw is Ubud het Mekka geweest voor zowel inlandse als Europese kunstenaars. Op een oppervlak van tien vierkante km. in en rond het plaatsje wonen de beste dansers, musici, schilders en houtsnijders van Bali. Elke dag van de week is er wel ergens in de omgeving een tempelfestival, viering of tentoonstelling. U moet maar even door het decor van de talrijke winkeltjes met souvenirs heen kijken. Het grootste paleis in Ubud, Puri Saren, is zeker een bezoekje waard. In het museum Puri Lukisan Museum zijn de mooiste selecties schilderijen, tekeningen en beelden vanaf 1930 tot heden te bewonderen. De omgeving van Ubud is prachtig.

 

Uw chauffeur neemt afscheid van u.

 

Overnachting in Ubud.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

Dag 19 Ubud

Vanuit Ubud kunt u diverse excursies ondernemen. Erg leuk om te doen: Raften op één van de snelstromende rivieren! U komt dan door een gebied, dat u niet vanaf de weg kunt zien. Of u kunt fietsen huren en al dan niet onder begeleiding een prachtige tocht door de sawa’s in de omgeving van Ubud maken. Ook worden er diverse wandelingen georganiseerd in de omgeving van Ubud, vraagt u ons gerust om de mogelijkheden.

 

Toeristisch, maar aardig is het Monkey Forest. In dit apenbos, een beschermd gebied leven drie groepen langstaartapen. Pas op uw spullen, alles wat glanst grijpen ze (brillen, sieraden). En niet voederen! Bijzonder is ook het volgen van een kookcursus in Ubud.

Een leuke kookles kunt u volgen bij The Paon Bali. Onder begeleiding van een kok gaat u aan de slag om Indonesische gerechten te bereiden. En daarna volgt natuurlijk het proeven van de gerechten!

 

Overnachting in Ubud.

Inclusief ontbijt.

Dag 20 Ubud - Sanur

Bali-Indonesie-kust-Nusalembongan3(8) Indonesie-Bali-NusaLembongan-onderwater3(8) kindopstrand(8)

U wordt bij uw hotel in Ubud opgehaald en naar uw hotel in Sanur gebracht (transfer).

 

Informatie Sanur:

Sanur is een prettige en mooie strandbestemming aan de zuidoostkust met vaak een mooie zonsopgang (wel vroeg!). Sanur is kleiner, rustiger, mooier en beschutter dan bestemmingen als Kuta of Legian. Het plaatsje heeft zijn Balinese karakter behouden; dit blijkt vooral ’s morgens in alle vroegte, als alleen de plaatselijke bevolking op straat is te zien. Het zandstrand van Sanur (kleur zand als onze stranden) is op de meeste plaatsen rustig. De branding is ver weg, u springt niet zomaar vanaf het strand de hoge golven in; het water komt tot uw kuiten. U ziet hier ook nog veel Balinezen gebruik maken van het strand, de kampungs liggen direct achter de hotels.

 

Sanur kent diverse uitstekende restaurants in typisch Balinese sfeer. Op diverse plaatsen zijn lokale bewoners eenvoudige restaurantjes begonnen op het strand in het zuiden: plastic stoeltjes, maaltijden voor ‘geen geld’, voeten in het zand.

Genieten! In Sanur is ook een leuke pasar: markt.

 

Overnachting in Sanur.
Inclusief transfer.

Dag 21 Sanur

Tip: Dagtocht met Bali Hai. U gaat de hele dag op pad. U wordt opgehaald van uw hotel. Met een grote catamaran vaart u in ongeveer 30 à 40 minuten naar Nusa Lembongan. Het laatste deel van de tocht gaan de motoren uit en majestueus zeilt de boot door het blauwe water. Ter plaatse kunt u kiezen wat u wilt doen, u kunt ’s morgens een excursie doen en ’s middags, zoals een eilandtocht, vaartochtje per glassbottomboat en snorkelen.

 

U heeft de keus uit deze 3 mogelijkheden. De excursie is inclusief lunch en drankjes. U gaat overigens van boord, u verblijft in een soort restaurant bij het strand, waar ligbedden staan en waar zelfs een zwembad is! Er is ook een ponton waar vanaf het prima snorkelen is.

Of u daalt af onder de waterspiegel met een semi-duikboot. U zult zich ongetwijfeld vermaken.

Deze excursie is nog niet bij de reissom inbegrepen. 

 

Overnachting in Sanur.

Inclusief ontbijt.

Dag 22 Sanur

Op de grens van Tuban en Kuta ligt het waterpretpark Waterbom Bali. Meer dan 20 spectaculaire glijbanen en diverse zwembaden zorgen voor veel waterplezier voor jong en oud. Het geheel is mooi aangelegd met Balinese tuinen. Even moe van alle attracties?

Strijk dan even neer in één van de gazebo's of bij de poolbar.

U betaalt de entree ter plekke.

 

Overnachting in Sanur

Inclusief ontbijt.

Dag 23 - 24 Sanur

vakantie foto's bali +3 Nadia 142 Indonesie-Bali-Sanur-zonsondergang4

Deze dagen zijn ter vrije besteding.

 

Overnachtingen in Sanur.

Inclusief ontbijt.

Dag 25 Sanur - Vertrek vanaf Denpasar

U wordt bij uw hotel in Sanur opgehaald en naar de luchthaven gebracht (transfer).

Inclusief ontbijt, transfer.

 

Einde van een prachtige reis!

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën