terug naar het overzicht

Rondreis Familiereis Sumatra en Bali

Een heerlijke combinatie tijdens deze reis naar de jungle van Sumatra en de mooie rijstvelden, onderwaterwereld en stranden van Bali. U gaat naar een deel van het Gunung Leuser National Park, waar werkolifanten leven en dan per jeep naar een ander deel waar u de orang-oetan in het wild kunt spotten. Op Sumatra zijn er mogelijkheden om te raften, tuben en kanovaren. Vervolgens door naar Bali. Tussen de sawa’s van Ubud is veel te doen. De natuur is weelderig groen. Op de rivier die door de vallei stroomt kunt u raften. In de omgeving kunt u fietsen, over marktjes struinen en vervolgens rijdt u via een schitterende route naar het noordwesten. Hier is de onderwaterwereld prachtig, een aanrader om te snorkelen! Dolfijnen kunt u zien bij Lovina. En het authentieke Balinese leven ervaart u in Sidemen. Tot slot zon, zee en strand in Sanur. Al met al veel afwisseling voor jong en oud tijdens deze reis over de eilanden Sumatra en Bali.

Wat maakt deze reis bijzonder
Olifanten wassen in Tangkahan
Van de jungle naar rijstvelden
Ontdek de onderwaterwereld!
Chantal1
Chantal
Elk eiland van ‘mijn’ Indonesië is anders. Ik ben er al zo vaak geweest, het voelt als een tweede vaderland. Nieuwsgierig naar mijn belevenissen?
Prijsindicatie: vanaf € 1145,- p.p. bij 2 personen
Reisduur: 20 dagen / 19 nachten
Vrijblijvende offerte aanvragen Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisidee

Reis van dag tot dag: Familiereis Sumatra en Bali

Sumatra
Dag 1     Aankomst Medan

Dag 2     Tangkahan

Dag 3     Tangkahan

Dag 4     Bukit Lawang

Dag 5     Bukit Lawang

Dag 6     Tobameer

Dag 7     Tobameer

Dag 8     Brastagi

Bali

Dag 9      Ubud

Dag 10    Ubud

Dag 11    Ubud 

Dag 12    Pemuteran

Dag 13    Pemuteran

Dag 14    Lovina

 

Dag 15    Lovina  

Dag 16    Sidemen

Dag 17    Sidemen

Dag 18    Sanur

Dag 19    Sanur

Dag 20    Sanur

100% maat werk

Dag 1 Aankomst Medan

Sumatra-Medan-Mesjid Raya moskee 5 Sumatra-Medan-taxi

U wordt bij de luchthaven van Medan opgehaald en in ongeveer 1,5 tot 2 uur naar uw hotel in Medan gebracht (transfer).

 

Informatie Medan:

U kunt wat rondwandelen in het centrum of uw rust nemen. In het oude centrum staan nog veel koloniale gebouwen. Eventueel kunt u een kijkje nemen in een buitenwijk van Medan waar een katholieke kerk staat, die er echter uitziet als een Indiase hindoetempel.

 

Overnachting in Medan.

Inclusief transfer.

Dag 2 Medan - Tangkahan

U wordt opgehaald voor een transfer naar Tangkahan. Dit is ongeveer 6 uur rijden langs oliepalm- en rubberplantages. Het wegdek verkeert in zeer slechte staat. U rijdt langs vele eenvoudige dorpjes waarvan de bewoners nog nauwelijks gewend zijn aan toeristen.

 

Informatie Tangkahan:

Tangkahan is een fascinerend junglegebied. Het maakt deel uit van het Nationale Park Gunung Leuser. U loopt via een suspension brug (zo'n wiebelige hangbrug) over de rivier naar uw accommodatie. Aan de overkant van de rivier moet u een trap op naar het hotel en het kan erg glad zijn. Er zijn jongens die uw koffer naar boven kunnen dragen, maar u kunt uw koffer eventueel ook achterlaten in Medan en alleen de spullen meenemen die u nodig heeft.

 

De accommodatie hier is heel eenvoudig, er is alleen koud water (mandibak) en een toilet dat u moet doorspelen met een bakje water.

Er is elektriciteit van 18.00 tot 24.00 uur. U heeft wel een klamboe. In Tangkahan kunt u genieten van de mooie omgeving. U bent hier echt in de jungle. Het is een puur en ongerept gebied. Soms zijn hier zelfs orang-oetans te zien, die in het wild leven. Maar u gaat hier vooral heen vanwege de olifanten. Maar u kunt ook gaan zwemmen in de rivier of een douche nemen onder een jungle waterval. Heel leuk is het tuben: in een autobinnenband, over de rivier. De tocht is vrij kort.

 

Overnachting in Tangkahan.

Inclusief ontbijt, transfer.

Dag 3 Tangkahan

Sumatra-Tangkahan-bootje op de rivier Idonesie-Sumatra-tangkahan-21

Nabij Tangkahan is een olifantentrainingskamp, de olifanten worden getraind als werkolifant. Ze werken in de jungle, onder andere met het verslepen van zware boomstammen. Vandaag gaat u de olifanten wassen in de rivier. De olifanten worden vanaf het kamp naar de rivier gebracht. U krijgt een borstel in uw handen geduwd, voor u en de olifanten heerlijk. Ter verkoeling geven de olifanten je graag een douche met hun slurf. En als je durft, mag je de olifanten belonen en bedanken met bananen.

 

Overnachting in Tangkahan.

Inclusief ontbijt, olifanten wassen.

Dag 4 Tangkahan - Bukit Lawang

Indonesie-Sumatra-Bukit-Lawang-monkey(8) Indonesie-Sumatra-jongetje2 Sumatra-Medan-rubber tappen(24)

U rijdt een stukje dezelfde weg terug en buigt vervolgens af naar het orang-oetanreservaat Bukit Lawang bij Bohorok. Het is 4 uur rijden, beter gezegd: hobbelen, van Tangkahan naar Bukit Lawang. U reist per fourwheeldrive (vanwege de slechte weg), met chauffeur.

U rijdt door een landelijk gebied. De jeep is voor maximaal 4 volwassen personen of 2 volwassenen en 3 kinderen. Bagage: u kunt uw bagage meenemen tot maximaal 3 koffers (dus 3 personen). Bent u met meer personen, dan laat u uw bagage achter in Medan, deze wordt gestald bij onze agent. U neemt voor deze paar dagen de benodigde zaken mee in een kleine tas.

De chauffeur die u weer ophaalt na uw jungle-verblijven neemt uw koffers mee.

 

Informatie Bukit Lawang:

Bukit Lawang ligt in het Gunung Leuser National Park. De natuur bij Bukit Lawang is prachtig, u logeert aan het riviertje de Bohorok. In dit gedeelte van het nationale park leven veel orang-oetans. Voorheen was hier een rehabilitatiecentrum. De apen, die uit hun gevangenschap bevrijd zijn, werden hier voorbereid op een zelfstandig leven in de jungle. Er zijn maar enkele plekken in de Azië (nergens anders ter wereld) waar u orang-oetans in het wild kunt spotten, één daarvan is op Sumatra, de andere zijn op Kalimantan en op Maleisisch Borneo. Er leven nog enkele tienduizenden orang-oetans, waarvan ongeveer een kwart op Sumatra, zo schat men. Achter het hotel loopt een eco-trail, in ongeveer twee uur kunt u met een gids langs vele soorten fruitbomen, rubberbomen en palmen wandelen.

 

Op korte (loop)afstand van uw hotel is een kindertehuis. U kunt hier een kijkje nemen, u ziet hoe de kinderen (als ze op dat moment niet op school zijn) meehelpen in de groentetuin of andere klusjes doen. Het is een mooi initiatief van een Nederlands/Indonesisch echtpaar; de kinderen kunnen kind zijn, hebben wel kleine taken (zoals ook in Nederlandse gezinnen), maar werken niet: ze spelen. Als u wilt kunt u ook een rubberboom adopteren, de verdiensten komen ten goede aan de kinderen.

 

Overnachting in Bukit Lawang.

Inclusief ontbijt, transfer.

Dag 5 Bukit Lawang

Indonesie-orangoetan20(13)

U kunt vandaag een trekking maken door het Gunung Leuser National Park, op zoek naar orang-oetans. Er zijn trekkingen variërend van enkele uren tot enkele dagen. De entree voor het nationale park waar de orang-oetans leven is hoog voor Indonesische begrippen, u betaalt 250.000 Rp per persoon. Ter plekke kunt u diverse trekkingen reserveren (handig om dit bij aankomst te regelen): bij de receptie van het hotel of even buiten het hotel (goedkoper meestal). Als u tijd heeft kunt u vanmiddag al een trekking maken. U dient hiervoor goed ter been te zijn; het pad door het regenwoud is soms steil en glibberig.

                       

Vanmiddag kunt u nog meer activiteiten ontplooien, hieronder een aantal mogelijkheden. Als u alles wilt doen, kunt u het beste een dag extra in Bukit Lawang verblijven (activiteiten zijn nog niet inbegrepen in de reissom).
Er wordt een leuke fietstocht georganiseerd door de omgeving van Bukit Lawang. Met een beetje geluk ziet u dieren onderweg en u brengt een bezoek aan enkele dorpjes en een kruiden- en specerijentuin. Aan het einde van de fietstocht kunt u genieten van een diner bij een lokale familie thuis. De fietstocht duurt 3 à 4 uur.
U kunt ook gaan raften. U wordt met een minibusje naar het beginpunt aan de Wampu-rivier gebracht (niet inbegrepen). Uw wildwatertocht biedt uitstekende mogelijkheden om vogels en wild te zien en van de natuur te genieten. De tocht is veilig, niet zwaar en voor iedereen goed te doen. Er zijn een paar sterkere stroomversnellingen, die voor een avontuurlijk tintje zorgen, u wordt in ieder geval kletsnat. Meestal is een lunch bij een waterval inclusief, u kunt dan ook even fijn zwemmen. Aan het eind van de tocht staat het busje weer te wachten om u naar het hotel terug te brengen.
Een andere bijzondere ervaring is het zogenaamde tuben. In een grote autobinnenband zakt u de rivier de Bohorok af (de banden worden meestal aan elkaar gekoppeld). De tocht is officieel 10 kilometer lang en duurt ca. 3 uur (afhankelijk van de stroming). Als het water laag staat, moet u af en toe peddelen. Bij het eindpunt wordt u opgehaald en teruggebracht naar uw accommodatie. Aan de kant van de rivier bieden veel jongens tubing aan; maak goede afspraken over de prijs en de terugtocht.  
Tevens is het mogelijk een trekking van één of twee dagen te maken in dit gebied. Bij een trekking van twee dagen overnacht u in een tent in de jungle, zonder sanitaire voorzieningen.

 

Overnachting in Bukit Lawang.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

Dag 6 Bukit Lawang - Tobameer, Samosir

Sumatra-Tobameer-Sipirok-langs de weg(8) Sumatra-Tobameer-Sipirok-traditionele woning(8) Sumatra-Tobameer-Sipirok-moeder en kind(8)

De komende dagen heeft u de beschikking over een busje met chauffeur. Het reizen met een busje met chauffeur is een uitstekende manier om kennis te maken met het prachtige eiland Sumatra. U bent flexibel, u bepaalt uw eigen tempo en route. U kunt stoppen waar en wanneer u maar wilt. U kiest zelf of u deze tocht wilt maken met een chauffeur of met een gids erbij. Een chauffeur in Indonesië is bedoeld als chauffeur. Hij weet de route, en brengt u op uw verzoek overal waar u heen wilt. De meeste chauffeurs spreken alleen Bahasa Indonesia. Een gids spreekt Nederlands of Engels en vertelt u tijdens de reis allerlei wetenswaardigheden.

Het verrijkt uw rondreis, u zult veel meer leren en te weten komen over het land.

 

U rijdt in ongeveer 3,5 a 4 uur terug naar Medan. Daar kunt u fijn even lunchen en eventueel nog wat bekijken in Medan.

En dan richting Tobameer, een tocht van ongeveer 3 ½ uur; u passeert oliepalm- en rubberplantages. U rijdt naar de haven van Prapat.

U vaart per ferry over naar het eiland Samosir in het mooie vulkanische Tobameer. Uw chauffeur blijft bij u op het eiland.

 

Informatie Tobameer, Samosir:

U logeert in een eenvoudig hotel, fraai gelegen aan de oever van het Tobameer. Vraag of er deze avond of de volgende avond een Batak-voorstelling is. De bevolking van de Bataks zijn namelijk zeer muzikaal en zingen de leukste en vrolijkste liedjes, ook Nederlandse.

Wij kunnen u voorspellen: vanaf dat moment krijgt u het Indonesië-gevoel.

 

Overnachting op het eiland Samosir.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, veerboot.

Dag 7 Tobameer, Samosir

Tijdens uw verblijf op dit eiland in het diepe kratermeer kunt naar de Batak-dorpen vlakbij uw hotel wandelen. Het eiland kunt u verkennen met uw eigen busje of u huurt een brommertje of fiets. Ga bijvoorbeeld naar Ambarita, Tomok en Simanindo. U ziet de typische traditionele huizen met zadelvormige daken, versierd met prachtig houtsnijwerk. In Simanindo worden, bij voldoende bezoekers, culturele voorstellingen gegeven. In Tomok staat de graftombe van koning Sidabutar. U kunt ook per boot de bezienswaardigheden bezoeken. Verspreid in het landschap ziet u mooie ‘huisjes voor altijd’: graven. Aan deze woningen voor de (voor)ouders wordt vaak meer aandacht en geld besteed dan aan de eigen woningen. Mocht u er op een zondag zijn, ga dan naar de kerk om een kerkdienst van de (christelijke) Bataks mee te maken.

 

Als er voldoende tijd is, kunt u ook naar de heetwaterbronnen bij Pangururan. Op de terugweg rijdt u langs het "Panorama van Lake Toba", een schitterend uitzichtpunt. Onderweg wordt eveneens het traditionele Batakdorp Lumban Suhi Suhi bezocht.

Dit staat bekend om de handgeweven doeken.

 

Tip: Peddelen door het water, u komt op plekken waar niemand anders komt. U stapt in een van de kunststof kano’s en vaart zo op een van de grootste kratermeren van de wereld. Er zijn geen golven, het water kabbelt rustig om u heen. Er zijn verschillende formaten kano’s beschikbaar. Leuk is het om met een tweepersoonsboot samen op pad te gaan. U kunt 3 uur varen op het water.

 

Overnachting op het eiland Samosir.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

Dag 8 Tobameer, Samosir - Brastagi

Indonesie-Sumatra-Tobameer-view11 shutterstock_106791323 Sumatra-Tobameer-batak dansers3_2

Terug naar het vasteland (per ferry).

 

U rijdt langs het wonderschone Tobameer via de Karo-hooglanden naar het hooggelegen Brastagi. U zult onder de indruk zijn van de prachtige uitzichten over het Tobameer. Onderweg bezoekt u de Si Piso-Piso waterval, het traditionele Karo-Batakdorpje Dokan en het oude Batak-paleis in Permatang Purba, het paleis van Batak-koning Simalungun. Het is ongeveer 5,5 uur rijden.

 

Informatie Brastagi:

Brastagi is een hooggelegen en relatief koel bergoord. De vulkanen Sibayak en Sinabung domineren het landschap. In de omgeving is veel natuur, het is een mooi wandelgebied. In de weekenden en op feestdagen is het wel druk, omdat er veel Indonesische toeristen komen. Net buiten Brastagi ligt Lumbini, een grote Boeddhistische tempel. Heel leuk om vandaag of morgenochtend vroeg een bezoek te brengen aan de kleurrijke markt, waar veel fruit en bloemen/plantjes worden aangeboden.

 

Overnachting in Brastagi.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, veerboot.

Dag 9 Brastagi - Medan - Denpasar - Ubud

Bali258-VanVerre(13)

Via een bergachtige weg rijdt u in ongeveer drie uur terug naar Medan. Als de tijd het toelaat bezoekt u onderweg dan het specifieke Karo-Batakdorpje Peceren. U wordt vervolgens naar de luchthaven van Medan gebracht. Hier neemt u afscheid van uw chauffeur.

 

U vliegt met een binnenlandse vlucht van Medan naar Denpasar (eventueel met tussenlanding).

U wordt van de luchthaven opgehaald en naar uw hotel in Ubud gebracht (transfer).

 

Informatie Ubud:

Ubud ligt in een vruchtbare streek in de bergen tussen rivieren en is vooral vanuit het verleden bekend als centrum van de kunst.

Sinds de schilder Walter Spies hier kwam wonen in de eerste helft van de vorige eeuw is Ubud het Mekka geweest voor zowel inlandse als Europese kunstenaars. Op een oppervlak van tien vierkante km. in en rond het plaatsje wonen de beste dansers, musici, schilders en houtsnijders van Bali. Elke dag van de week is er wel ergens in de omgeving een tempelfestival, viering of tentoonstelling.

U moet maar even door het decor van de talrijke winkeltjes met souvenirs heen kijken.

 

Het grootste paleis in Ubud, Puri Saren, is zeker een bezoekje waard. In het museum Puri Lukisan Museum zijn de mooiste selecties schilderijen, tekeningen en beelden vanaf 1930 tot heden te bewonderen. De omgeving van Ubud is prachtig.

 

Overnachting in Ubud.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, binnenlandse vlucht Medan-Denpasar, transfer.

Dag 10 Ubud

Ubud is een leuke bestemming als u met kinderen reist. Er is zoveel te doen! Er zijn veel dieren te zien. Ten eerste natuurlijk bij het bekende Monkey Forest. Bijna midden in Ubud vindt u dit bos met talloze makaken (pas wel op uw spullen en neem geen etenswaren mee!).

Er is een olifantenpark. Het is een beetje als safaripark opgezet. Ga in de loop van de morgen als de olifanten mogen baden.

Helemaal onvergetelijk wordt dit bezoek als u een ritje op een olifant maakt. De mahout (olifanten-verzorger) vertelt u graag van alles over de dieren en zijn werkzaamheden.

 

De vlindertuin iets ten zuiden van Ubud is kleurrijk. De wandelende takken en wandelende bladeren hier zijn ook bijzonder om te zien.

In het vogelpark bij Ubud zijn grote volières met vogels uit heel Indonesië. Bij Ubud is ook een fietstocht waar fietsen met kinderstoeltjes te huur zijn. Als de kinderen iets groter zijn is rafting geweldig evenals een wandeling door de rijstvelden.

 

Overnachting in Ubud.

Inclusief ontbijt.

Dag 11 Ubud

birdwalk (8) DSC_1057(8) Indonesië-Ubud-aapjes(8)

Vanuit Ubud kunt u allerlei uitstapjes maken in de omgeving. Een aanrader is een bezoek aan het mooie vogelpark. Dit vogelpark heeft grote volières met vogels uit heel Indonesië. De weg vanaf Ubud naar de zuidkust wordt voor een belangrijk deel geflankeerd door winkeltjes en werkplaatsen, waar men rotan- en hardhouten meubelen, aardewerken potten en andere zaken verkoopt. Bij het dorp Celuk kunt u zilveren kunstvoorwerpen aanschaffen, rondom het dorp Mas is men gespecialiseerd in houtsnijwerk. De Goa Gajah, olifantengrot, is ook ten zuiden van Ubud gelegen en is één van de oudste bezienswaardigheiden van Bali. De tempel ligt in een prachtige omgeving.

 

Meer naar het noorden, op ongeveer een half uurtje rijden ligt het gebied Tegallang. De rijstvelden zijn volgens het bekende Indonesische terrassen-principe gebouwd. Het mooiste is om dit gebied in de (na)middag te bezoeken. De zon werpt dan een prachtig licht op de terrassen en u kunt de mooiste foto's maken. U bent dan in de buurt van het tempelcomplex Tirta Empul. De lokale bevolking bezoekt deze tempel om zichzelf spiritueel te reinigen in het heilige water. Aan het einde van de middag rijdt u terug naar Ubud.

 

Overnachting in Ubud.

Inclusief ontbijt.

Dag 12 Ubud - Pemuteran

Tempelophetbratanmeer Bali-waterval-prachtig

Vandaag heeft u de beschikking over een busje met chauffeur. Het reizen met een busje met chauffeur is een uitstekende manier om kennis te maken met het prachtige eiland Bali. U bent flexibel, u bepaalt uw eigen tempo en route.

U kunt stoppen waar en wanneer u maar wilt.

 

Naar het mooie Pemuteran aan de noordkust vandaag. Een imponerende dagtocht ‘recht omhoog’ naar het noorden van Bali.

Het is wel een lange tocht. De tocht voert grotendeels door de hoge bergen. U passeert vele typisch Balinese dorpen. Neemt u eens de moeite om van de weg af te gaan, een zijweg te nemen en een afgelegen dorp te bezoeken. In Pacung kunt u even wat drinken of lunchen.

Door naar het Bratanmeer, naar Bedugul. Het serene meer vult de oude krater van de niet meer actieve vulkaan Gunung Catur (meer dan 2000 meter hoog), die boven het meer uittorent. Het koele Bedugul ligt op 1200 meter hoogte. Op een kleine landtong staat het half hindoeïstische, half boeddhistische tempelcomplex Ulun Danu met een meru-toren van 7 lagen.

Een andere elegante tempel heeft maar liefst 11 daken en is gewijd aan Visjnu.

 

Vervolgens verder noordwaarts, naar de kustplaats Pemuteran. Onderweg kunt u stoppen bij de Gitgit waterval. Vanaf de weg kunt u naar de waterval wandelen. Het is niet ver, maar u moet wel een trap op klimmen. En dan komt u aan in de kustplaats Pemuteran. U bent circa 8 uur onderweg. Een omweg, maar wel prachtig: vanaf het zuiden niet ‘recht omhoog’, maar een stukje westwaarts en dan naar boven, tot aan de Luhur Batukau-tempel. Daar rijdt u via een prachtig gebied, dat wordt gedomineerd door rijstterrassen, er kunnen alleen kleine voertuigen rijden. En dan komt u ook weer uit in Pacung. Het wordt de Jatiluwi-route genoemd, u bent ongeveer 2 uur langer onderweg.

Uw chauffeur neemt afscheid van u.

 

Informatie Pemuteran:

Pemuteran ligt schuin tegenover het eiland Menjangan. De onderwaterwereld rondom dit eiland leent zich uitstekend voor snorkelen en duiken. Er is een prachtig onderwaterrif met harde en wuivende koralen, met de meest exotische vissen. Als u snorkelt: De stroom voert u boven het rif, u hoeft alleen maar te blijven drijven, zo prachtig! Uiteindelijk komt u uit bij de pier, waar de boot ondertussen naar toe gevaren is. Er gaat overigens altijd iemand van de bemanning mee het water in. Heerlijk nagenieten op het zandstrand hier. Boekt u de boot voor het snorkelen de dag van aankomst, zodat u de volgende ochtend in alle vroegte (na het ontbijt) naar het eiland kunt varen.

Het snorkelen is altijd vroeg, zo rond de lunch vaart u weer terug. Ook het duiken kunt u het beste regelen direct bij aankomst.

 

De hotels liggen aan de kust van het ‘vasteland’ van Bali. Niet overal is strand, op sommige plekken wel, dan is het lava-strand.

Voor de kust is een kunstmatig rif aangelegd dat nu nog aan het groeien is. Het is nog lang niet zo mooi als Menjangan, waar u met een bootje heen gaat, maar leuk om te oefenen en een uurtje rond te kijken.

 

Overnachting in Pemuteran.

Inclusief ontbijt.

Dag 13 Pemuteran

Vanuit Pemuteran kunt u uitstapjes maken. Zo kunt u het dorp Pejarakan bezoeken, waar Balinese hindoes en islamitische Madurezen gebroederlijk naast elkaar leven. De bevolking leeft van de maïs- en druiventeelt (Balinese wijn), winning van zeezout en de visvangst.

Het marktje hier, iedere ochtend tussen 5 en 9 uur, is leuk om te bezoeken. Ook kunt u op één van de pearl-farms zien hoe parels gekweekt en bewerkt worden, u kunt ze hier overigens ook kopen.

 

In Pemuteran is verder een project opgezet, waar men de toekomst van de groene zeeschildpad veilig stelt. De voornaamste activiteit is de voorlichting van de lokale bevolking zodat zij hun geld verdienen op een alternatieve, eco-vriendelijke wijze. Eieren worden van de locals gekocht en in de kwekerij uitgebroed. Tegen betaling kunt een jeugdige schildpad in de oceaan vrijlaten. Dit project is bij Reef Seen Divers bij Amertha Villas. Een andere heel leuke excursie: paardrijden langs de kust!

 

Overnachting in Pemuteran.

Inclusief ontbijt.

Dag 14 Pemuteran - Lovina

U kunt in de vroege ochtend nog snorkelen of duiken. U regelt zelf een taxi naar Lovina (is makkelijk: bij de receptie of gewoon langs de straat, de chauffeurs stoppen wel; waarschijnlijk is de laatste optie het goedkoopst). Natuurlijk kunnen wij ook de transfer voor u regelen, maar onze chauffeur moet helemaal uit Denpasar komen (en weer terug), dit is een dure optie voor u.

Uw taxichauffeur rijdt in ongeveer anderhalf uur naar Lovina.

 

Informatie Lovina:

De stranden van Lovina zijn lavastranden (donker zand). Er zijn restaurantjes langs de weg. In Lovina kunt u genieten van een prachtige zonsondergang. U kunt snorkelen en duiken in rustig en glashelder water; de rustige zee en de ondiepe lagune maken deze kust ideaal voor beginnende snorkelaars en duikers (er zijn mooiere onderwaterplekken bij Bali). U kunt ter plaatse een boot huren om naar de mooiste snorkellocaties te varen, deze liggen meer ten oosten van Lovina.

 

Een aanrader: bij, of zelfs vóór zonsopgang, per boot de zee op en op zoek naar de dolfijnen. De kans dat u deze dieren ziet is zo’n 80 %.

Je boot wordt soms omringd door tientallen springende, spelende en blazende dolfijnen. Heel leuk en bijzonder. U dient al de dag of avond ervóór een boot te bespreken (bij de receptie van het hotel of, goedkoper, op het strand). De tocht duurt meestal ruim twee uur (en laat u niet na een uur al naar uw hotel terugbrengen).

 

Overnachting in Lovina.

Inclusief ontbijt.

Dag 15 Lovina

lovinadolfijnen(13)

Vanaf Lovina zijn goede wandelpaden, tempels en warme zwavelbaden in de heuvels. Een interessant tochtje vanaf Lovina: naar het boeddhistische klooster. U gaat naar Banjar, ten westen van Lovina. Het is het enige boeddhistische klooster op Bali.

Hier vlakbij zijn hotsprings, absoluut een hoogtepunt, mede ook door het vele groen rondom. Er zijn drie bronnen, van heet naar warm

(u moet echt bijkomen). Neemt u hier een bad in alle drie de baden, u komt er verkwikt weer uit.

En dan heerlijk lunchen hier, uw dag is weer goed.

 

Overnachting in Lovina.

Inclusief ontbijt.

Dag 16 Lovina - Sidemen

De komende dagen heeft u de beschikking over een busje met chauffeur. Het reizen met een busje met chauffeur is een uitstekende manier om kennis te maken met het prachtige eiland Bali. U bent flexibel, u bepaalt uw eigen tempo en route.

U kunt stoppen waar en wanneer u maar wilt.

 

Vanaf Lovina rijdt uw chauffeur oostwaarts tot aan Kubutambahan. Daar slaat hij af, de bergen in. U rijdt naar het vulkanische en hooggelegen (daardoor koele) Baturmeer. Het meer is zo’n 7½ km. lang en op zijn breedste punt 2½ km. breed. Leuk om hier te lunchen, met uitzicht op de vulkaanberg en het meer. En dan naar de moedertempel, de prachtige Besakih, gebouwd op de helling van de heilige Gunung (berg) Agung. De kans is groot dat er offerfeesten zijn vanwege de vele goden, districten en Oudbalinese clans, die hier vertegenwoordigd zijn. Door naar het bergdorpje Sidemen. Deze dagtocht, als u alle suggesties volgt, duurt zo rond de 6.5 uur.

 

Informatie Sidemen:

Het gebied rondom in het district Sidemen is schitterend, u krijgt hier het gevoel van het oude Bali. De machtige heilige Gunung (= berg) Agung torent boven alles uit. Rijstterrassen lijken tegen de berghellingen geplakt en lopen door in de valleien. Zo moet Bali ooit helemaal zijn geweest. Het is ook een uitstekende uitvalsbasis voor uitstapjes in de omgeving. Wij vinden dit deel van Bali een geweldige ervaring voor diegenen, die het Bali van vroeger nog willen leren kennen en tot rust willen komen in het adembenemend mooie landschap.

De Balinezen beschouwen de heilige berg de Gunung Agung als ‘de navel van de wereld’ en slapen met hun hoofd naar de Agung.

Het is hier puur. Veel yoga- en retraite centra zijn hier gevestigd.

 

Overnachting in Sidemen.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

Dag 17 Sidemen

Geniet van de prachtige omgeving! Vanuit Sidemen kunt u ook een dagtocht maken door het mooie oostelijke deel van Bali. Hieronder treft u een aantal suggesties aan. U kunt een bezoek brengen aan de Besakih, de moedertempel, tegen de helling van de Gunung Agung (heilige berg) gebouwd. Het is het oudste, grootste en indrukwekkendste tempelcomplex op Bali. De kans is groot dat er offerfeesten zijn vanwege de vele goden, districten en Oudbalinese clans, die hier vertegenwoordigd zijn. Het is een prachtige tempel, de lokale gidsen zijn helaas wel wat agressief.

 

Meer naar het zuiden ligt het dorp Tenganan, waar nog oorspronkelijke Balinezen, de Bali Aga, leven. Gaat u zeker de fantastisch mooie en beroemde rijstterrassen in het uiterste oosten bekijken; deze dienen zelfs als voorbeeld voor andere Aziatische landen. Blijft u niet in uw busje zitten, maar ga er uit: de stilte in, wandelend over de dijkjes van de rijstterrassen! U bent dan ook vlakbij Tirtagangga, één van de mooiste plaatsen op Bali. Tirtagangga (water van de Ganges) is een vijvercomplex, aangelegd op de plaats van een heilige bron, de plaats van een kleine watertempel. Het is het vroegere weekendverblijf van een raja. Het heeft ondiepe poelen met aangenaam koel water.

De befaamde waterbassins, fonteinen, bizarre beelden en figuurtjes van het openluchtpaleis op de helling van de Gunung Agung zijn toegankelijk voor het publiek.

 

Overnachting in Sidemen.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

Dag 18 Sidemen - Sanur

Bali-bootjes-strand-VanVerre Indonesie-Bali-lekkere limonade

U rijdt in ongeveer 4 uur van Sidemen naar Sanur. Onderweg kunt u een stop maken in Klungkung; hier staat de historische rechtbank Kerta Gosa, waar de plafondschilderingen de straffen uitbeelden (u doet er dan iets langer over). Uw chauffeur neemt afscheid van u.

 

Informatie Sanur:

Sanur is een prettige en mooie strandbestemming aan de zuidoostkust met vaak een mooie zonsopgang (wel vroeg!). Sanur is kleiner, rustiger, mooier en beschutter dan bestemmingen als Kuta of Legian. Het plaatsje heeft zijn Balinese karakter behouden; dit blijkt vooral ’s morgens in alle vroegte, als alleen de plaatselijke bevolking op straat is te zien. Het zandstrand van Sanur (kleur zand als onze stranden) is op de meeste plaatsen rustig. De branding is ver weg, u springt niet zomaar vanaf het strand de hoge golven in; het water komt tot uw kuiten. U ziet hier ook nog veel Balinezen gebruik maken van het strand, de kampungs liggen direct achter de hotels.

 

Sanur kent diverse uitstekende restaurants in typisch Balinese sfeer. Op diverse plaatsen zijn lokale bewoners eenvoudige restaurantjes begonnen op het strand in het zuiden: plastic stoeltjes, maaltijden voor ‘geen geld’, voeten in het zand.

Genieten! In Sanur is ook een leuke pasar: markt.

 

Overnachting in Sanur.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

Dag 19 Sanur

nusalemongan Indonesië-Bai-kecak-uluwatu

U kunt deze dagen genieten van zon, zee, strand. Mocht u toch nog wat willen zien, dan kunt u een excursie maken.

Zo kunt u een bezoek brengen aan de tempel Tanah Lot. Bezoek deze tempel, die op een rots in zee is gelegen, ca. 2 uur voor zonsondergang. U kunt dan mooie foto’s van de ondergaande zon nemen.

 

Een ander leuk uitstapje aan het einde van de middag is naar de Uluwatu tempel, die op de zuidwestpunt van Bali is gelegen.

Er zijn veel aapjes rondom de tempel en de zonsondergang is hier prachtig. Net na zonsondergang wordt de Kecakdans (apendans) opgevoerd bij de tempel. Voor een heerlijk visdiner raden wij een bezoek aan Jimbaran aan. Dit is een groot vissersdorp dat uit eenvoudige, aan het water gebouwde hutten bestaat. In de branding liggen de in felle kleuren beschilderde boten voor anker. Als de zon ondergaat varen de vissersschepen met brandende lampen in de schemering uit, een onvergetelijke aanblik. De restaurantjes aan het strand zijn eenvoudig. U loopt langs bakken met verse vis; de vis ligt tentoongesteld zoals bij ons op de markt. U maakt een keuze en de vis wordt gewogen. Terwijl u geniet van de zonsondergang wordt uw maaltijd bereid en aan tafeltjes op het strand geserveerd.

 

Als u wilt gaan shoppen dan is Kuta de plaats bij uitstek. U kunt de grote winkelcentra bezoeken waar vele bekende merken zich gevestigd hebben. Maar u kunt ook gewoon door de straatjes struinen, u komt dan veel verschillende soorten winkeltjes tegen, van souvenirtjes tot audio en kleding. Bent u even uitgekeken, gaat u dan even wat drinken of een hapje eten in een van de vele restaurantjes.

 

Bali Hai organiseert een leuke dagtocht naar Nusa Lembongan. Per grote catamaran (ook gedeeltelijk onder zeil) vaart u in ongeveer 1,5 a 2 uur naar Nusa Lembongan. Ter plaatse kunt u kiezen wat u wilt doen, zoals een eilandtocht, een boottocht mangrovebos plus fietstochtje, vaartochtje per glasbodemboot of snorkelen. U heeft de keus uit 4 mogelijkheden. Inclusief lunch en drankjes. U gaat overigens van boord, u verblijft in een soort restaurant bij het strand. Wilt u duiken: hiervoor betaalt u extra. De bekendste plek voor het spotten van dolfijnen is Lovina, maar u hoeft hiervoor niet naar het noorden van Bali te reizen. Vanuit Benoa worden ook boottochten georganiseerd om dolfijnen te spotten nabij de zuidkust. Hopelijk ziet u de mooie dieren in de zee.

 

Overnachting in Sanur.

Inclusief ontbijt.

Dag 20 Sanur, Vertrek Denpasar

U wordt bij uw hotel in Sanur opgehaald en naar de luchthaven gebracht (transfer).

Inclusief ontbijt, transfer.

 

Einde van een prachtige reis!

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën