terug naar het overzicht

Rondreis Familiereis Java en Bali

Een reis over Java en Bali is leuk voor het hele gezin, voor jong en oud. Er zijn zoveel leuke dingen te zien en te doen! In Bogor ziet u hoe mooie poppen met de hand gemaakt worden, in Bandung stapt u op de fiets om het koloniale centrum te ontdekken. Een mooie treinreis brengt u naar de Borobudur. U beklimt de Bromo, een rokende vulkaan. Om te zien hoe al ons eten eigenlijk groeit, verblijft u in een dorp met allemaal plantages. Snorkelen en schildpadden bekijken en dolfijnen spotten tijdens de eerste dagen op Bali.

Een heel bijzonder strand: Zwart, omdat het zand uit een vulkaan komt! Via een leuk speelpark naar Ubud. Daar is helemaal veel te doen: fietsen, raften, apen in het bos…

Tot slot naar het prettige witte zandstrand van Sanur. Vandaar uit kunt u eventueel naar een waterpretpark of met een catamaran naar een mooi eiland. Kortom: niet alleen in de auto zitten, maar beleef het echte Java en Bali tijdens deze reis.

Wat maakt deze reis bijzonder
Onvergetelijke treinreis op Java
Stap op de fiets in Ubud
Tip: bezoek een waterpark
Chantal1
Chantal
Elk eiland van ‘mijn’ Indonesië is anders. Ik ben er al zo vaak geweest, het voelt als een tweede vaderland. Nieuwsgierig naar mijn belevenissen?
Prijsindicatie: vanaf € ,- p.p. bij 2 personen
Reisduur: 20 dagen / 19 nachten
Vrijblijvende offerte aanvragen Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisidee

Reis van dag tot dag: Familiereis Java en Bali

Java
Dag 1     Naar Bogor

Dag 2     Bandung

Dag 3     Bandung

Dag 4     Borobudur

Dag 5     Borobudur

Dag 6     Jogyakarta

Dag 7     Bromo

 

Dag 8     Kalibaru

Dag 9     Kalibaru

Bali

Dag 10   Pemuteran

Dag 11   Pemuteran

Dag 12   Lovina

Dag 13   Lovina

Dag 14   Ubud

Dag 15   Ubud

Dag 16   Ubud

Dag 17   Sanur

Dag 18   Sanur

Dag 19   Sanur

Dag 20   Vertrek Sanur

100% maat werk

Dag 1 Jakarta - Bogor

Indonesie-Java-Bogor-wayangpoppen(8) Bogor-buitenzorg Indonesie-Java-schoolkinderen(8)

Aankomst in Jakarta. De komende dagen heeft u de beschikking over een busje met chauffeur. Het reizen met een busje met chauffeur is een uitstekende manier om kennis te maken met het prachtige eiland Java. U bent flexibel, u bepaalt uw eigen tempo en route.

U kunt stoppen waar en wanneer u maar wilt. U kiest zelf of u deze tocht wilt maken met een chauffeur of met een gids erbij.

Een chauffeur in Indonesië is bedoeld als chauffeur. Hij weet de route, en brengt u op uw verzoek overal waar u heen wilt. De meeste chauffeurs spreken alleen Bahasa Indonesia. Een gids spreekt Nederlands of Engels en vertelt u tijdens de reis allerlei wetenswaardigheden.

Het verrijkt uw rondreis, u zult veel meer leren en te weten komen over het land.

 

U verlaat de hoofdstad en rijdt in ongeveer 2 uur naar Bogor. U kunt onderweg Taman Mini bezoeken (klein Indonesië), dan is de reistijd uiteraard wat langer. Taman Mini ligt op de route.

 

Informatie Bogor:

Bogor is bekend vanwege het paleis Buitenzorg (alleen tussen de tralies van het hek door te bewonderen, u kunt er niet in).

De hierbij behorende wereldvermaarde botanische tuin kunt u uitgebreid bekijken. Lokale gidsen ter plaatse dienen zich aan.

Deze tuin heeft een grote opvoedkundige waarde, menige schoolklas in West-Java bezoekt de tuin tijdens een schoolreisje.

 

Aanrader: Naar de werkplaats van de poppenmaker Pak Endai; hij snijdt de prachtige houten wayang golek-poppen. Nog tijd en zin? Bezoekt u dan de werkplaats waar men gongs maakt, echt vakwerk.

Heel wat anders is een bezoek aan het tahoefabriekje.

 

Overnachting in Bogor.

Inclusief privé-auto/busje met chauffeur.

Dag 2 Bogor - Bandung

Als u er gisteren niet aan toe gekomen bent om de botanische tuin te bezoeken, dan kunt u dat vanochtend doen. De tocht naar Bandung leidt over de hoge Puncakpas met zijn uitgestrekte theeplantages en duurt ongeveer 5 uur. Onderweg kunt u nog een stop maken bij een andere mooie plantentuin, die van Cibodas (hier komen weinig toeristen; als u deze bezoekt doet u natuurlijk wat langer over deze route).

Deze tuin is anders, dus voor liefhebbers zeker een aanrader.

 

Informatie Bandung:

Bandung staat bekend om zijn nog vele koloniale huizen (in meerdere koloniale wijken) in Jugendstil en Art Deco. Het was in vroeger jaren de geliefde verblijfsplaats van de Hollanders vanwege het wat koelere klimaat. De Jalan (= straat) Braga was in vroeger tijden de meest mondaine straat met chique kledingzaken en mooie restaurants, tegenwoordig zijn hier vele kunstgalerieën gevestigd met de meest uiteenlopende schilderijen. Ook zijn er op de Jalan Braga veel leuke restaurantjes en bars.

Bandung is gebouwd op de bodem van een enorme krater.

 

Tip voor diner: de Indische Tafel aan de Jl. Sumatera no. 19: een huis uit de Nederlandse tijd, alles nog in authentieke stijl.

 

Overnachting in Bandung.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

Dag 3 Bandung

P1020122(8) DSC_0865_k4xsny(8) DSC00662(8)

Bandung, de stad waar in vroeger dagen de Nederlanders graag woonden, heeft nog veel van de oude glorie bewaard. In een van de koloniale wijken, de meest oorspronkelijke, gaat u een fietstocht maken door de rustige straten, waar u zich het leven van onze (groot)ouders in voormalig Indië kunt voorstellen. Lommerrijke lanen, veranda’s waarop ’s avonds van de koelte werd genoten en men saté bestelde bij een verkoper. Een ‘Hollandse’ enclave in Bandung. Het is een excursie met een hoog ‘Tempo Doeloe-gehalte’.

 

U wordt met uw busje naar de wijk gebracht, daar staan uw fietsen klaar bij Gedung Sate. Dit is het vroegere Nederlandse gouvernementsgebouw, ook het hoofdkantoor van de PTT, die de bijnaam Gedung Sate heeft gekregen. Dit betekent: Saté-gebouw, omdat de punt lijkt op een saté-prikker. U wordt begeleid door een Engelssprekende gids. Als u een eigen gids heeft, fietst deze niet mee.

U fietst door de rustige straten, u geniet van de mengeling van koloniale en typisch Indonesische omgeving. U fietst langs de voormalige woningen, veelal in Art Deco stijl. In de koloniale wijken zijn de invloeden nog goed zichtbaar, maar helaas is er nog een beperkt aantal echte koloniale huizen overgebleven.

 

Onderweg ziet u de straatverkopers; proeft u bij een van deze warungs (rijdende winkeltjes) eens van het verse fruit. U zult merken dat u snel in contact met de bevolking komt. In de wijk staat ook een schooltje waar Nederlandse les wordt gegeven. Indien geopend is het erg leuk om even te bezoeken. Oude landkaarten, bus-, trein- en tramkaartjes, affiches en een bibliotheek met Nederlandse boeken geven het interieur een Hollands tintje. De fietstocht duurt ongeveer 2½ à 3 uur. Onderweg kunt u wat drinken bij een restaurantje. Uw tocht eindigt bij het Geological Museum, waar u onder andere een diorama kunt zien van de vulkaan de Merapi. De fietstocht begint rond 10.00 uur of rond 13.30 uur, dan is het rustig in het verkeer. De fietstocht is voor een ieder met een normale conditie prima te doen.

U stopt vaak, het tempo is rustig. Kinderen vanaf 10 jaar kunnen deze fietstocht doen.

 

Overnachting in Bandung.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, fietstocht.

Dag 4 Bandung - Borobudur

Indonesie-Java-rijstveld-schitterend Java-treinreis2_1

U wordt bij uw hotel in Bandung opgehaald en naar het treinstation in Bandung gebracht (transfer).

 

In ongeveer 7 uur reist u per trein van Bandung naar Jogyakarta door de prachtige Preanger met zijn vele groentetuinen, dorpen en rijstterrassen. Met name de eerste uren zijn adembenemend mooi, u zit op het puntje van uw stoel. U reist in de zogenaamde ‘eksekutif’-klasse: met airconditioning (staat vaak vrij koel afgesteld, dunne trui mee) en goede stoelen, waarvan de leuningen naar achteren kunnen.

 

Er wordt een lunch geserveerd (ter plekke te betalen), wel met een maar. Wij (Van Verre-medewerkers) hebben een beetje onze twijfels (vlees), misschien ten onrechte, kijkt u zelf. Bestelt u anders iets dat ter plaatse wordt gefrituurd. Verder zijn er drankjes, hapjes en snoepgoed te koop. U arriveert in de middag in Kuto Arjo. Uw chauffeur wacht u op en brengt u in ongeveer 2 uur naar uw hotel in de omgeving van de Borobudur.

 

Staat u morgenochtend vroeg op; U kunt de zonsopgang vanaf de Borobudur meemaken.

Het is sowieso prettig om vroeg de stupa te bezoeken; het is dan nog rustig en ‘koel’.

 

Overnachting bij de Borobudur.

Inclusief ontbijt, transfer, privé-auto/busje met chauffeur, treinreis, transfer.

 

Dag 5 Borobudur

amara hotel bij bor, foto van het hotel(8) Indonesie-Java-Borobudur-34shutterstock_379079935(8) Indonesie-Java-Jogyakarta-fietstocht-slootje(8)

Vroeg op voor uw bezoek aan de wereldbekende Borobudur, door Unesco uitgeroepen tot Werelderfgoed. Het is het grootste boeddhistische monument ter wereld. In bijna 1500 (!) fraai gebeeldhouwde reliëfs bent u getuige van de Verlichting van Boeddha. De Borobudur dateert uit de 8ste eeuw na Christus. Een Tip: de omgeving van de Borobudur is zo landelijk en leuk. U zult dat zien als u op de Borobudur staat: groen rondom. U kunt ter plaatse een andong (paard en wagen) huren en gedurende 1 of 2 uur kunt u rondrijden in de wijde omtrek van de Borobudur. U ziet dorpjes, akkertjes, restanten van oude tempels, kortom: het landelijke leven van het oude Java.

Maar u kunt natuurlijk ook met uw busje het gebied verkennen.

 

Tip:

Een fantastische ervaring: Fietsen in het gebied tussen Jogyakarta en de Borobudur. Nee, niet in de hectiek van de binnenstad, maar aan de randen van de hofstad. U fietst echt ‘buiten’, in een vlak gebied, waar u heel makkelijk in contact met de lokale bevolking komt.

U bent de bezienswaardigheid!

 

U wordt met uw busje vanaf uw hotel (in het centrum) in ongeveer een half uur naar een rustig deel van de stad gebracht; eigenlijk kunnen we beter spreken van een groot dorp. Kleine kampungs (dorpjes) liggen verscholen tussen landerijen. In dit landelijke gebied begint uw fietstocht. U wordt begeleid door een Engelssprekende gids. Als u een eigen gids heeft, fietst deze niet mee. U fietst door een zeer afwisselend gebied over rustige, smalle en schaduwrijke wegen, waar nauwelijks auto’s rijden. U rijdt langs groentetuinen, fruitbomen en sawa’s en door de kampungs met hun kleine winkeltjes. U ziet de boeren aan het werk op hun land en bij een warung (een rijdend winkeltje) kunt u vers fruit kopen. Karren worden veelal nog door ossen voortgetrokken. U neemt een kijkje in een schooltje, speelt muziek met de lokale bevolking. U mag meehelpen met katoen weven en breng een bezoekje aan de lokale markt. Een werkelijk unieke ervaring in een toeristisch totaal onbekend gebied. U heeft hier het gevoel van het oude Java.

 

Absoluut bijzonder en authentiek: laat u bij een lokaal huis heerlijk masseren (pijitten), het kost u bijna niets en het is heerlijk (overigens: het hoeft niet, het is aan u). De fietstocht duurt ongeveer 3 uur, inclusief heen-en-weer met uw busje: 4 uur. Het kan zijn dat u niet alles bezoekt wat wij hebben beschreven. Het schooltje kan bijvoorbeeld dicht zijn (op zondag en tijdens vakantie) of de inwoners zijn op de markt hun waren verkopen en kopen en daardoor niet aan het werk. De fietstocht is voor een ieder met een normale conditie prima te doen.

U stopt vaak, het tempo is rustig. We adviseren u om heel vroeg te vertrekken (bijvoorbeeld om 7 uur al), het is dan het koelst en de lokale bevolking is dan al volop actief. Kinderen vanaf 10 jaar kunnen deze fietstocht doen.

Deze fietstocht is nog niet in de reissom opgenomen, hiervoor geldt een meerprijs.

 

Overnachting bij de Borobudur.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

Dag 6 Borobudur - Jogyakarta

U kunt rechtstreeks naar Jogyakarta rijden in ongeveer 1,5 uur. Maar u kunt er ook een prachtige dagtocht van maken, via zeer interessante bezienswaardigheden, in plaats van direct naar de hofstad rijden in ruim een uur. Het is aan u, maar ons advies is de hierna beschreven 'omweg' te nemen. Op een paar kilometer afstand van de Borobudur ligt een kleine Boeddhistische tempel, Candi Mendut. Binnen in de tempel zijn 3 grote Boeddha's te vinden. Naar de vulkaan de Merapi, een onbekend gebied, smalle wegen en diepgroene landschappen (zeer vruchtbaar vanwege de uitbarstingen in de loop der jaren). De chauffeur brengt u naar de helling, waar u de verstolde lava kunt zien die van de helling afstroomde. Daarna naar het hindoeïstische tempelcomplex Prambanan, even buiten Jogyakarta. De prachtige reliëfs in dit hindoeïstische tempelcomplex geven het Ramayana-epos weer. En door naar de hofstad Jogyakarta.

 

Informatie Jogyakarta:

Jogyakarta is een bijzonder interessante en gezellige stad. U ziet er nog relatief veel becak’s (fietstaxi’s) en andongs (paard en wagen).

De Jalan Malioboro is de winkelstraat van de hofstad. Veel kraampjes en winkeltjes, met name ’s avonds is het gezellig.

Na 9 uur komen de bewoners van Jogya bij elkaar om muziek te maken en te eten op straat.

 

Bezoekt u zeker de kraton, het paleis van sultan Hamengko Buwono X, een oase van rust en schoonheid. Vanaf de parkeerplaats rijdt u met een fietstaxi in een kwartier hiernaar toe. Jogyakarta staat eveneens bekend vanwege de kunstwerken bij de zilversmeden en het mooie handwerk in de batikateliers. Een bezoek aan de batikwijk (smalle straatjes met veel batikateliers, heel kleinschalig) en de zilverwijk is zeker een aanrader. Heel wat anders, maar zeker interessant is een bezoek aan de sigarenfabriek Pt. Taru Martani.

Hier krijgt u een duidelijke uitleg over het proces van sigaren maken.

 

Tip: Bezoekt u ’s avonds Puriwisata, u kunt hier heerlijk Javaans dineren en na afloop getuige zijn van een deel van de Ramayana-voorstelling (via uw chauffeur of gids reserveren). In de kraton zijn soms dans- of wayangvoorstellingen. U kunt ter plekke informeren of er tijdens uw verblijf een voorstelling is. Iedere dag (behalve op zon- en feestdagen) is er in het Museum Sonobudoyo een wayangpoppenvoorstelling. De voorstelling duurt van 20.00 uur tot 22.00 uur.

 

Overnachting in Jogyakarta.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

Dag 7 Jogyakarta - Bromo

Indonesie-Java-sawahs32 Indonesie-Java-sawahs13

U wordt bij uw hotel in Jogyakarta opgehaald en naar het treinstation in Jogyakarta gebracht (transfer).

 

Per trein van Jogyakarta naar Mojokerto. De trein vertrekt 's morgens heel vroeg. U reist in de zogenaamde ‘eksekutif’-klasse van de Sancaka trein: met airconditioning (staat vaak vrij koel afgesteld, dunne trui mee) en goede stoelen, waarvan de leuningen naar achteren kunnen.

Er wordt een lunch geserveerd (ter plekke te betalen), wel met een maar. Wij (Van Verre-medewerkers) hebben een beetje onze twijfels (vlees), misschien ten onrechte, kijkt u zelf. Bestelt u anders iets dat ter plaatse wordt gefrituurd.

Verder zijn er drankjes, hapjes en snoepgoed te koop.

 

U arriveert in Mojokerto. Daar wordt u opgehaald door uw chauffeur en naar uw hotel nabij de Bromo gebracht in ca. 3 uur.

Onderweg kunt u eventueel nog de Trowulan tempel bezoeken. U hoeft pas tegen zonsondergang bij de Bromo te zijn, het gaat om het nachtelijke avontuur (en de vroege ochtenduren). Belangrijk: wij adviseren u direct bij aankomst bij de receptie van uw hotel de Bromo-tocht te boeken (per jeep naar het uitzichtpunt en daarna met paardjes naar de vulkaan). Het hotel hanteert vaste prijzen.

 

Overnachting nabij de Bromo.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, treinreis, transfer.

Dag 8 Bromo - Kalibaru

Java-Bromo-vulkaan10_1 Indonesie-Java-Bromo15

Middenin het Tengger-gebergte ligt een vulkaan uit de oertijd met een diameter van 10 kilometer. Het is volgens vulkanologen het mooiste vulkaanlandschap ter wereld. Uit de krater steken vier kleine toppen zo’n 330/400 meter omhoog. De vierde, de Bromo, is de bekendste: een smeulende hoop sintels en as, die om de paar jaar uitbarst en het omringende landschap met een vruchtbare laag bedekt.

Het is wellicht het meest indrukwekkende vulkanische landschap ter wereld. Vanuit uw hotel, vanwaar u rond 4 uur vertrekt (met jeep, dus niet met uw eigen busje, ter plaatse te betalen), rijdt in het duister naar een hooggelegen uitzichtpunt: in de diepte ziet u de enorme zandzee, met daarin de actieve vulkaan de Bromo. Soms stelt een chauffeur voor om mee te gaan naar de Bromo. Zij wijzen je op de plekjes met de mooie uitzichten. Het wordt langzaam aan licht. Met uw jeep weer bergafwaarts naar de plek waar paardjes staan te wachten om u in ongeveer 3 kwartier tot de Bromo te brengen (u kunt ook lopen). En dan de trappen op tot u aan de kraterrand staat.

 

Bij gunstig weer is het meemaken van de zonsopgang in dit maanlandschap een fascinerende belevenis.

Overigens: het kan ’s nachts behoorlijk koud zijn. Terug naar uw hotel, waar u ontbijt.

 

Daarna in ruim 6 uur naar Kalibaru op Oost-Java. Deze route, vanaf Probolinggo wat vlakker, wordt gekenmerkt door suikerrietvelden. Daarna ziet u rijstvelden. Langs de weg loopt een groot kanaal dat nog in de Nederlandse tijd aangelegd is. Het kanaal voorziet bijna 12.000 ha landbouwgrond van water. De trainrails kruist de weg en het kanaal diverse malen. Rondom Jember wordt veel tabak verbouwd.

In augustus/september hangen de bladeren te drogen. Voorbij Jember rijdt u langs een gebied met veel dennenbomen. Hier wordt terpentijn gewonnen. Er zijn veel bochten en u rijdt door een bosachtige omgeving met mooie vergezichten. Als u met kinderen reist kunt u een leuke stop maken bij een park met een tokkelbaan. Bovendien wordt hier koffie verbouwd, de Robusta koffie is hier heerlijk.

Een stukje voor Kalibaru steekt u de mooie Maagdenpas over.

 

Informatie Kalibaru:

Kalibaru wordt door plantages omgeven; het rustieke dorpje ademt een gemoedelijke sfeer uit. Een verblijf in Kalibaru is een bijzondere ervaring: niet eerder zag u het plantageleven van zo dichtbij. Met name specerijen worden hier op oostelijk Java verbouwd.

Tip: Laat u zich hier fijn masseren (pijitten). Een aantal vrouwen uit het dorp is hier zeer bedreven in.

 

Een waarschuwing: Er zijn veel moskeeën in Kalibaru. Waar u ook verblijft, u zult lezingen en oproep tot gebed horen.

En dit duurt in Kalibaru lang. Neem oordopjes mee voor een langere nachtrust.

 

Overnachting in Kalibaru.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

Dag 9 Kalibaru

U heeft de hele dag in Kalibaru. U kunt in de omgeving tochtjes maken, onder andere naar een grote onderneming (plantage Glennmore). Glennmore is een privéonderneming. Er wordt o.a. koffie, rubber en cacao verbouwd. De plantage heeft ook een meer dan 100 jaar oude fabriek (waar nog op de oude manier wordt gewerkt). Op zondag is de plantage niet te bezoeken. Veel kleinschaliger is de plantage van Ibu Harni, daar kunt u ook een leuke tour maken inclusief koffie en het proeven van diverse lekkernijen. U kunt dit ter plekke regelen via de chauffeur. Het allerleukste uitstapje is een kampungtour. U maakt met paard en wagen een tocht door kleine dorpjes bij Kalibaru.

U ziet diverse soorten huisvlijt, waaronder de blikslagers. Ook leuk: een stukje met de lokale trein naar het volgende dorp.

 

Overnachting in Kalibaru.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

Dag 10 Kalibaru - Bali, Pemuteran

Indonesie-Bali-Pemuteran-bootopmeer Tioman-underwaterdiving

U rijdt in ongeveer twee uur naar de kust, naar de havenplaats Ketapang. Uw busje gaat, net als u, op de ferry en u vaart in ongeveer 3 kwartier de straat van Bali over, naar Gilimanuk op Bali. De bewoners van Bali noemen hun eiland ‘het geschenk van de goden’, u zult begrijpen waarom. Vanaf Gilimanuk rijdt u naar Pemuteran aan de noordkust in ruim een half uur.

Uw chauffeur neemt afscheid van u.

 

Informatie Pemuteran:

Pemuteran ligt schuin tegenover het eiland Menjangan. De onderwaterwereld rondom dit eiland leent zich uitstekend voor snorkelen en duiken. Er is een prachtig onderwaterrif met harde en wuivende koralen, met de meest exotische vissen. Als u snorkelt: de stroom voert u boven het rif, u hoeft alleen maar te blijven drijven, zo prachtig! Uiteindelijk komt u uit bij de pier, waar de boot ondertussen naar toe gevaren is. Er gaat overigens altijd iemand van de bemanning mee het water in. Heerlijk nagenieten op het zandstrand hier. Boekt u de boot voor het snorkelen de dag van aankomst, zodat u de volgende ochtend in alle vroegte (na het ontbijt) naar het eiland kunt varen.

Het snorkelen is altijd vroeg, zo rond de lunch vaart u weer terug. Ook het duiken kunt u het beste regelen direct bij aankomst. De hotels liggen aan de kust van het ‘vasteland’ van Bali. Niet overal is strand, op sommige plekken wel, dan is het lava-strand. Voor de kust is een kunstmatig rif aangelegd dat nu nog aan het groeien is. Het is nog lang niet zo mooi als Menjangan, waar u met een bootje heen gaat, maar leuk om te oefenen en een uurtje rond te kijken.

 

Overnachting in Pemuteran.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, veerboot.

Dag 11 Pemuteran

Vanuit Pemuteran kunt u uitstapjes maken. Zo kunt u het dorp Pejarakan bezoeken, waar Balinese hindoes en islamitische Madurezen gebroederlijk naast elkaar leven. De bevolking leeft van de maïs- en druiventeelt (Balinese wijn), winning van zeezout en de visvangst.

Het marktje hier, iedere ochtend tussen 5 en 9 uur, is leuk om te bezoeken. Ook kunt u op één van de pearl-farms zien hoe parels gekweekt en bewerkt worden, u kunt ze hier overigens ook kopen.

 

In Pemuteran is verder een project opgezet, waar men de toekomst van de groene zeeschildpad veilig stelt. De voornaamste activiteit is de voorlichting van de lokale bevolking zodat zij hun geld verdienen op een alternatieve, eco-vriendelijke wijze. Eieren worden van de locals gekocht en in de kwekerij uitgebroed. Tegen betaling kunt een jeugdige schildpad in de oceaan vrijlaten. Dit project is bij Reef Seen Divers bij Amertha Villas. Een andere heel leuke excursie: paardrijden langs de kust!

 

Overnachting in Pemuteran.

Inclusief ontbijt.

Dag 12 Pemuteran - Lovina

Indonesie-Bali-Lovina-hotsprings(8) Bali-Lovina-dolfijnen3(8) Indonesie-Bali-Lovina-bootjesopstrand(8)

U kunt in de vroege ochtend nog snorkelen of duiken. U regelt zelf een taxi naar Lovina (is makkelijk: bij de receptie of gewoon langs de straat, de chauffeurs stoppen wel; waarschijnlijk is de laatste optie het goedkoopst). Natuurlijk kunnen wij ook de transfer voor u regelen, maar onze chauffeur moet helemaal uit Denpasar komen (en weer terug), dit is een dure optie voor u.

Uw taxichauffeur rijdt in ongeveer anderhalf uur naar Lovina.

 

Informatie Lovina:

De stranden van Lovina zijn lavastranden (donker zand). Er zijn restaurantjes langs de weg. In Lovina kunt u genieten van een prachtige zonsondergang. U kunt snorkelen en duiken in rustig en glashelder water; de rustige zee en de ondiepe lagune maken deze kust ideaal voor beginnende snorkelaars en duikers (er zijn mooiere onderwaterplekken bij Bali). U kunt ter plaatse een boot huren om naar de mooiste snorkellocaties te varen, deze liggen meer ten oosten van Lovina.

 

Een aanrader: Bij, of zelfs vóór zonsopgang, per boot de zee op en op zoek naar de dolfijnen. De kans dat u deze dieren ziet is zo’n 80%.

Je boot wordt soms omringd door tientallen springende, spelende en blazende dolfijnen. Heel leuk en bijzonder. U dient al de dag of avond ervóór een boot te bespreken (bij de receptie van het hotel of, goedkoper, op het strand).

De tocht duurt meestal ruim twee uur (en laat u niet na een uur al naar uw hotel terugbrengen).

 

Overnachting in Lovina.

Inclusief ontbijt.

Dag 13 Lovina

Vanaf Lovina zijn goede wandelpaden, tempels en warme zwavelbaden in de heuvels. Een interessant tochtje vanaf Lovina: naar het boeddhistische klooster. U gaat naar Banjar, ten westen van Lovina. Het is het enige boeddhistische klooster op Bali.

Hier vlakbij zijn hotsprings, absoluut een hoogtepunt, mede ook door het vele groen rondom. Er zijn drie bronnen, van heet naar warm

(u moet echt bijkomen). Neemt u hier een bad in alle drie de baden, u komt er verkwikt weer uit.

En dan heerlijk lunchen hier, uw dag is weer goed.

 

Overnachting in Lovina.

Inclusief ontbijt.

Dag 14 Lovina - Ubud

Indonesie-Bali-Ubud-aapmetjong(8) Indonesie-Bali-Ubud-kleurrijkhoutsnijwerk(8) Indonesie-Bali-Ubud-eten(8)

Vandaag heeft u de beschikking over een busje met chauffeur. Het reizen met een busje met chauffeur is een uitstekende manier om kennis te maken met het prachtige eiland Bali. U bent flexibel, u bepaalt uw eigen tempo en route.

U kunt stoppen waar en wanneer u maar wilt.

 

Vanaf Lovina rijdt uw chauffeur oostwaarts tot aan Singaraja, daar slaat hij af de bergen in. Het is een schitterende bergroute.

U rijdt via de Gitgit-waterval (zeker even gaan kijken) naar het Bratanmeer, naar Bedugul. Het serene meer vult de oude krater van de niet meer actieve vulkaan Gunung Catur (meer dan 2000 meter hoog), die boven het meer uittorent. Het koele Bedugul ligt op 1200 meter hoogte. Op een kleine landtong staat het half hindoeïstische, half boeddhistische tempelcomplex Ulun Danu met een meru-toren van 7 lagen. Een andere elegante tempel heeft maar liefst 11 daken en is gewijd aan Visjnu. Tussen Lovina en Zuid-Bali ligt Bedugul, niet ver van het Bratanmeer. Bij Bedugul ligt een leuk attractiepark, waar kids zich uitstekend zullen maken en u zich ook weer even jong voelt! In een prachtige groene, bosrijke omgeving is het Bali Treetops Park aangelegd met veel zorg voor de instandhouding van de natuurlijke omgeving.

 

Tussen de bomen zijn 7 avontuurlijke circuits aangelegd waarbij u van boom naar boom zweeft of schommelt via een suspension bridge.

De hoogtes variëren van 2 tot 20 meter. Er zijn 72 attracties voor alle leeftijden: van zogenaamde tokkelbanen, tot schommels, wiebelende hangbruggen, "spinnenwebben" enzovoorts. De attracties zijn geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar. U betaalt de entree ter plekke. Vervolgens naar Pacung, ten zuiden van het Bratanmeer. Hier kunt u even lunchen. Uw chauffeur brengt u daarna verder zuidwaarts, tot het dorpje Munggu. Daar neemt hij de afslag naar Ubud.

 

Informatie Ubud:

Ubud ligt in een vruchtbare streek in de bergen tussen rivieren en is vooral vanuit het verleden bekend als centrum van de kunst.

Sinds de schilder Walter Spies hier kwam wonen in de eerste helft van de vorige eeuw is Ubud het Mekka geweest voor zowel inlandse als Europese kunstenaars. Op een oppervlak van tien vierkante km. in en rond het plaatsje wonen de beste dansers, musici, schilders en houtsnijders van Bali. Elke dag van de week is er wel ergens in de omgeving een tempelfestival, viering of tentoonstelling. U moet maar even door het decor van de talrijke winkeltjes met souvenirs heen kijken. Het grootste paleis in Ubud, Puri Saren, is zeker een bezoekje waard. In het museum Puri Lukisan Museum zijn de mooiste selecties schilderijen, tekeningen en beelden vanaf 1930 tot heden te bewonderen. De omgeving van Ubud is prachtig.

 

Uw chauffeur neemt afscheid van u.

 

Overnachting in Ubud.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur.

Dag 15 Ubud

Ubud is een leuke bestemming als u met kinderen reist. Er is zoveel te doen! Er zijn veel dieren te zien. Ten eerste natuurlijk bij het bekende Monkey Forest. Bijna midden in Ubud vindt u dit bos met talloze makaken (pas wel op uw spullen en neem geen etenswaren mee!).

Er is een olifantenpark. Het is een beetje als safaripark opgezet. Ga in de loop van de morgen als de olifanten mogen baden.

Helemaal onvergetelijk wordt dit bezoek als u een ritje op een olifant maakt. De mahout (olifanten-verzorger) vertelt u graag van alles over de dieren en zijn werkzaamheden.

 

De vlindertuin iets ten zuiden van Ubud is kleurrijk. De wandelende takken en wandelende bladeren hier zijn ook bijzonder om te zien.

In het vogelpark bij Ubud zijn grote volières met vogels uit heel Indonesië. Bij Ubud is ook een fietstocht waar fietsen met kinderstoeltjes te huur zijn. Als de kinderen iets groter zijn is rafting geweldig evenals een wandeling door de rijstvelden.

 

Overnachting in Ubud.

Inclusief ontbijt.

Dag 16 Ubud

boeren-op-rijstterrassen-bij-Blimbing blauwevogelmetkuifoptak

Vanuit Ubud kunt u allerlei uitstapjes maken in de omgeving. Een aanrader is een bezoek aan het mooie vogelpark. Dit vogelpark heeft grote volières met vogels uit heel Indonesië. De weg vanaf Ubud naar de zuidkust wordt voor een belangrijk deel geflankeerd door winkeltjes en werkplaatsen, waar men rotan- en hardhouten meubelen, aardewerken potten en andere zaken verkoopt. Bij het dorp Celuk kunt u zilveren kunstvoorwerpen aanschaffen, rondom het dorp Mas is men gespecialiseerd in houtsnijwerk. De Goa Gajah, olifantengrot, is ook ten zuiden van Ubud gelegen en is één van de oudste bezienswaardigheiden van Bali. De tempel ligt in een prachtige omgeving.

 

Meer naar het noorden, op ongeveer een half uurtje rijden ligt het gebied Tegallang. De rijstvelden zijn volgens het bekende Indonesische terrassen-principe gebouwd. Het mooiste is om dit gebied in de (na)middag te bezoeken. De zon werpt dan een prachtig licht op de terrassen en u kunt de mooiste foto's maken. U bent dan in de buurt van het tempelcomplex Tirta Empul. De lokale bevolking bezoekt deze tempel om zichzelf spiritueel te reinigen in het heilige water. Aan het einde van de middag rijdt u terug naar Ubud.

 

Overnachting in Ubud.

Inclusief ontbijt.

Dag 17 Ubud - Sanur

U wordt bij uw hotel in Ubud opgehaald en naar uw hotel in Sanur gebracht (transfer).

 

Informatie Sanur:

Sanur is een prettige en mooie strandbestemming aan de zuidoostkust met vaak een mooie zonsopgang (wel vroeg!). Sanur is kleiner, rustiger, mooier en beschutter dan bestemmingen als Kuta of Legian. Het plaatsje heeft zijn Balinese karakter behouden; dit blijkt vooral ’s morgens in alle vroegte, als alleen de plaatselijke bevolking op straat is te zien. Het zandstrand van Sanur (kleur zand als onze stranden) is op de meeste plaatsen rustig. De branding is ver weg, u springt niet zomaar vanaf het strand de hoge golven in; het water komt tot uw kuiten. U ziet hier ook nog veel Balinezen gebruik maken van het strand, de kampungs liggen direct achter de hotels.

 

Sanur kent diverse uitstekende restaurants in typisch Balinese sfeer. Op diverse plaatsen zijn lokale bewoners eenvoudige restaurantjes begonnen op het strand in het zuiden: plastic stoeltjes, maaltijden voor ‘geen geld’, voeten in het zand.

Genieten! In Sanur is ook een leuke pasar: markt.

 

Overnachting in Sanur.

Inclusief ontbijt, transfer.

Dag 18 Sanur

Bali-bootjes-strand-VanVerre(13)

Dagtocht met Bali Hai. U gaat de hele dag op pad. U wordt opgehaald van uw hotel. Met een grote catamaran vaart u in ongeveer 30 à 40 minuten naar Nusa Lembongan. Het laatste deel van de tocht gaan de motoren uit en majestueus zeilt de boot door het blauwe water. Ter plaatse kunt u kiezen wat u wilt doen, u kunt ’s morgens een excursie doen en ’s middags, zoals een eilandtocht, vaartochtje per glassbottomboat en snorkelen.

 

U heeft de keus uit deze 3 mogelijkheden. De excursie is inclusief lunch en drankjes. U gaat overigens van boord, u verblijft in een soort restaurant bij het strand, waar ligbedden staan en waar zelfs een zwembad is! Er is ook een ponton waar vanaf het prima snorkelen is. Of u daalt af onder de waterspiegel met een semi-duikboot. U zult zich ongetwijfeld vermaken. Deze excursie is nog niet bij de reissom inbegrepen. 

 

Overnachting in Sanur.

Inclusief ontbijt.

Dag 19 Sanur

Op de grens van Tuban en Kuta ligt het waterpretpark Waterbom Bali. Meer dan 20 spectaculaire glijbanen en diverse zwembaden zorgen voor veel waterplezier voor jong en oud. Het geheel is mooi aangelegd met Balinese tuinen. Even moe van alle attracties?

Strijk dan even neer in één van de gazebo's of bij de poolbar.

U betaalt de entree ter plekke.

 

Overnachting in Sanur

Inclusief ontbijt.

Dag 20 Sanur - Vertrek vanaf Denpasar

Cherating-springendekinderenbijzonsondergang(13)

U wordt na het ontbijt bij uw hotel in Sanur opgehaald en naar de luchthaven gebracht (transfer).

Inclusief ontbijt, transfer.

 

Einde van een prachtige reis!

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën
Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.