terug naar het overzicht

Rondreis De Kleine Sunda Eilanden van Oost naar West

Flores, de Komodo-archipel, Sumbawa en Lombok: Een prachtige reis, die slingert over deze eilandenreeks. De reis begint op Bali, vanaf daar vliegt u naar Flores, waar u in een geheel andere wereld belandt. Flores en Sumbawa zijn nog vrij authentiek. Uw privérondreis voert u van de oostkant van Flores naar Labuan Bajo op de westpunt.

Vervolgens naar Komodo en Rinca, waar varanen leven. Hier gaat u onder begeleiding van een ranger de eilanden over. U reist hier per privéschoener: Fantastisch! Hiermee vaart u door naar Sumbawa, vanwaar u in enkele dagen naar Lombok reist. Hier even bijkomen van de vermoeienissen van de reis aan het mooie strand van Senggigi.

Wat maakt deze reis bijzonder
Zeer complete rondreis
Veel rijden, veel zien
Boot via Komodo naar Sumbawa
Chantal1
Chantal
Elk eiland van ‘mijn’ Indonesië is anders. Ik ben er al zo vaak geweest, het voelt als een tweede vaderland. Nieuwsgierig naar mijn belevenissen?
Prijsindicatie: vanaf € 1860,- p.p. bij 2 personen
Reisduur: 17 dagen / 16 nachten
Vrijblijvende offerte aanvragen Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisidee

Van dag tot dag: De Kleine Sunda Eilanden van Oost naar West

Flores                                                        
Dag 1    Denpasar-Maumere

Dag 2    Moni

Dag 3    Ende

Dag 4    Bajawa

Dag 5    Bajawa

Dag 6    Ruteng

Dag 7    Labuan Bajo

Dag 8    Komodoboot

Route Sumbawa:

Dag 9 Bima
Dag 10 Huu
Dag 11 Huu
Dag 12 Sumbawa Besar
Dag 13 Sumbawa Besar

Route Lombok:
Dag 14 Senggigi
Dag 15 Senggigi
Dag 16 Senggigi
Dag 17 Vertrek vanaf Lombok

100% maat werk

Dag 1 Aankomst Denpasar - Maumere

plaats-Maumere-Flores-Indonesië(13)

U vliegt met een binnenlandse vlucht van Denpasar naar Maumere.

Vervolgens wordt u van de luchthaven opgehaald en naar uw hotel in Maumere gebracht (transfer).

 

Informatie Maumere

Als u tijdig arriveert, kunt u in de middag nog snorkelen in de zeetuinen bij Maumere. Uw gids komt ook langs in de loop van de middag. Maumere is een stad bestaande uit 70.000 inwoners. De katholieke kerk is hier de stuwende kracht achter de economie.

Tijdens uw verblijf hier kunt u dan ook twee katholieke kerken bezoeken.

 

Overnachting in Maumere.

Inclusief transfer, binnenlandse vlucht.

Dag 2 Maumere - Moni

uitzicht-bij-Moni-Flores-Indonesië Indonesië-vrouw-Flores

De komende dagen heeft u de beschikking over een auto/minibus met chauffeur. Het reizen met een auto/minibus met chauffeur is een uitstekende manier om kennis te maken met de prachtige eilanden Flores. U bent flexibel, u bepaalt uw eigen tempo en route.

U kunt stoppen waar en wanneer u maar wilt. Tevens heeft u de beschikking over een gids. Een gids spreekt Engels en vertelt u tijdens de reis allerlei wetenswaardigheden. Het verrijkt uw rondreis, u zult veel meer leren en te weten komen over het land.

 

Op Flores zijn veel mensen katholiek en u treft u er veel kerken en kloosters. Bijzonder is een bezoek aan het vissersdorpje Wuring.

Dit ligt in Maumere. U kunt één van de katholieke kerken bekijken. Ernaast ligt het Ledalero museum. In dit kleine museum ziet u een collectie van ikats (geweven doeken) en kostbare stenen. Ook de sepia foto's die de blanke zendelingen hebben genomen zijn bijzonder.

U verlaat Maumere en rijdt naar Moni. De route is prachtig. Geniet van mooie vergezichten over groene heuvels en over zee.

Onderweg maakt u verschillende tops. Sikka staat bekend om z'n ikat en mooie kerk uit 1899. Bij Paga Beach wordt een koffie- of lunchstop gemaakt. Eventueel kunt u even zwemmen. Vlak voor Moni ligt het traditionele dorp Jopu. Als er voldoende tijd is, kunt u hier ook even rondkijken. Al met al bent u de hele dag onderweg.

 

Informatie Moni:

Moni is een klein dorp. U verblijft hier vooral als uitgangspunt voor de excursie naar de Kelimutu vulkaan. Maar de omgeving van Moni is prachtig! U kunt hier prachtig wandelen. Door het dorpje, of als u langer de tijd heeft door de rijstvelden.

In de buurt van Moni zijn ook mooie watervallen.

 

Overnachting in Moni.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids.

Dag 3 Moni - Ende

Voor dag en dauw vertrekt u naar de Keli Mutu-vulkaan om, voordat de wolken komen, te genieten van een zeer indrukwekkend panorama. Het bijzondere van de Keli Mutu, de ‘Berg der Geesten’, zijn de drie van kleur verschillende kratermeren: donkergroen, blauwgroen en lichtgrijs. De meren danken hun kleur aan opgeloste mineralen. Hun kleuren steken als edelstenen af bij de diepgrijze, lavakleurige omgeving. De buitenaards aandoende Keli Mutu wordt als een van de mooiste plekken van heel Indonesië beschouwd. U rijdt naar de voet van de krater. Het laatste stukje naar het uitkijkpunt moet u lopen (circa 30 minuten). Er dient een camerafee betaald te worden bij de Kelimutu vulkaan. De kosten bedragen ongeveer 50.000 Rupiah voor een camera en ongeveer 150.000 Rupiah voor een videocamera.

 

U kunt ook nog even in de warmwaterbronnen van Moni dobberen. Deze natuurlijke baden worden weinig bezocht door toeristen en hebben een heerlijke temperatuur. Vervolgens richting Ende. Onderweg wordt eventueel een bezoekje gebracht aan het Lio dorp Saga.

Een ander traditioneel dorp dat een bezoekje waard is, is Wolotopo met een bijzonder stamhuis. Bij Nuabosi kunt u genieten van een mooi uitzicht over Ende en de baai met een vulkaan op de achtergrond. Mocht u interesse hebben, dan kunt u het huis van de eerste president van Indonesië, Soekarno, bezoeken.

 

Informatie Ende:

Het traditionele dorp Wolotopo met zijn originele stamhuis is een bezoekje waard.

 

Overnachting in Ende.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids.

Dag 4 Ende - Bajawa

Indonesie-Flores-Ende-riung-rijstterras Indonesie-Flores-kruiden

Als u gisteren niet alles gedaan heeft, kunt u vandaag nog het dorp Wolotopo en het huis van Soekarno (op vrijdag gesloten) bezoeken. Vervolgens rijdt u westwaarts, u zult merken dat u op vele plekken zelf een bezienswaardigheid bent. U stopt bij het Penggajawa strand, beroemd om zijn wonderlijke blauwgetinte kiezels. In het dorp Boawae kunt u even wat drinken, daarna naar het traditionele dorp Wogo. Vervolgens door naar Bajawa, naar uw accommodatie.

 

Informatie Bajawa:

Bajawa is het centrum van het district Ngada. De traditionele gebruiken zijn in deze streek goed bewaard gebleven. Ondanks dat de meeste bewoners officieel katholiek zijn, nemen de megalieten een belangrijke plaats in. Ze staan midden in de dorpen.

Vooral de dorpen rondom Bajawa zijn boeiend.

 

Overnachting in Bajawa.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids.

Dag 5 Bajawa

U bezoekt vandaag Ngada Country. Ngada Country ligt in de omgeving van Bajawa.

Dit gebied bestaat voornamelijk uit hoogland, heeft adembenemende uitzichten en ligt rond de vulkaan Inerie. Hier bezoekt u dorpjes waar alle traditionele architectuur behouden is. Als u liever wat meer actie wilt vandaag, dan kunt u kiezen voor een hike naar de Wawo Muda vulkaan. U rijdt eerst naar het dorp Watumeze. Dit ligt slechts op 20 km afstand van Bajawa, maar door de slechte weg is het meer dan een uur rijden. In Watumeze begint uw trekking. U loopt gedurende circa 2 uur door een prachtig natuurgebied naar de flanken van de Wawo Muda vulkaan. Deze is in 2001 uitgebarsten en daarbij zijn diverse meren gevormd. Deze meren zijn gevuld met regenwater en in de droge tijd, kunnen ze dan ook droog staan. Nietttemin is het omliggende landschap erg mooi. U loopt in ongeveer 2 uur weer terug naar Watumeze en rijdt vandaar weer naar Bajawa.

 

Overnachting in Bajawa.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids.

Dag 6 Bajawa - Ruteng

082(8) Aan het werk op de rijstvelden op het eiland Flores in Indonesië onderweg-Bajawa-Ruteng-Flores(6)

's Ochtends brengt u een bezoek aan Luba, een traditioneel dorp.

Grote megalieten staan midden in het dorp tussen de oude huizen in. Ook maakt u een wandeling van een kwartiertje naar het traditionele dorp Bena. U vertrekt voor een rit van ongeveer 4 uur naar Ruteng. Het landschap is eerst weids met spectaculaire uitzichten op de zee, vele vulkaantoppen en grillig gevormde lavastromen. Later voert de route door het meer dichtbegroeide bergland van West-Flores.

Bij Aimere kunt u stoppen bij één van de distilleerderijen van arak. Vlak voor Ruteng heeft u een prachtig uitzicht op het Rana Mese meer. Vervolgens rijdt u naar het bergplaatsje Ruteng.

 

Informatie Ruteng:

Het bergplaatsje Ruteng is een klein marktstadje en het centrum van de Manggarai-stam. De sarongs van deze Manggarai stam worden geweven en zijn bijzonder. Het stadje is hooggelegen en daardoor aangenaam koel. In Ruteng Pu'u stond een grote Banyan boom met daaronder een stenen altaar. In het locale dialect betekent  "ruteng" banyanboom en daar is deze plaats naar genoemd. Helaas staat de boom er niet meer, maar is deze vervangen door een andere boom. Vraag of er markt is in Ruteng Pu'u; leuk om de tradities hier te zien.

In de omgeving liggen meerdere vulkanen. Het bergland bij Ruteng is dichtbegroeid. In de diepte ziet u mooie sawa’s. Verderop wordt het landschap opener en heeft u spectaculaire uitzichten op zee, de vulkaantoppen en grillige lavastromen.

Vlakbij Ruteng ligt het Rana Mese meer, waar u eveneens een prachtig uitzicht over heeft.

 

Let op: Er zitten veel bloedzuigers rondom het meer, oppassen dus!

Vanaf het uitzichtpunt bij Golo Curu heeft u een schitterend uitzicht over Ruteng en de omgeving.

 

Overnachting in Ruteng.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids.

Dag 7 Ruteng - Labuan Bajo

's Oochtends maakt u een wandeling door de rijstvelden ten noorden van Ruteng. Daarna kunt u een bezoekje brengen aan de grot waar de Floresmens (Homo Floriensis, of een hippere benaming: the hobbit) is gevonden. Een heel oud skelet. Het origineel ligt in een museum, maar een replica ligt nog op de oorspronkelijke vindplaats bij Liang Bua.

 

Vandaag bereikt u in ca. 4 uur de westkust van Flores. De route voert u nog steeds door een prachtig landschap.

Bij Cancar maakt u een stop bij de unieke spinnenweb rijstvelden. Bij aankomst in Labuan Bajo wordt u afgezet bij uw hotel.

De middag is ter vrije besteding. Eventueel kunt u nog een excursie boeken, naar bijvoorbeeld de spiegelgrot.

 

Informatie Labuan Bajo:

Labuan Bajo is een klein, slaperig havenstadje. Typisch Indonesisch, lekker rommelig. In de hoofdstraat zitten een paar winkels en reisbureautjes. Hier kunt u ook snorkels kopen of huren. Labuan Bajo is het uitgangspunt voor een tocht naar de eilanden Komodo en Rinca. Labuan Bajo ligt aan zee en er zijn stranden, maar deze zijn nog niet ontwikkeld voor toeristen. Er staan geen strandstoeltjes, parasols en er zijn geen strandtentjes. Integendeel: het strand wordt gebruikt door de lokale bevolking en de vissers. Er lopen koeien op het strand. Het uitzicht over de baai met de vele groene heuvelachtige eilandjes is schitterend! Ook kunt u hier genieten van een mooie zonsondergang. Voor de kust liggen eilandjes met mooie verlaten strandjes met spierwitte zandstranden.

Ook het snorkelen bij deze eilandjes is erg mooi. U neemt hier afscheid van uw chauffeur.

 

Overnachting in Labuan Bajo.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids.

Dag 8 Labuan Bajo - Komodo

Komodo-Varaan-Indonesië(13)

U wordt van uw hotel opgehaald en naar de haven van Labuan Bajo gebracht (transfer).  U maakt kennis met de bemanning en uw Engelssprekende gids. Een paar dagen varen in een bijzonder natuurgebied, bestaande uit talrijke eilanden. U overnacht aan boord; heel eenvoudig, maar een geweldige ervaring! De boot is alleen voor uw gezelschap, privé dus. Er zijn geen aparte hutten, u slaapt gezamenlijk met elkaar in 1 ruimte (of u neemt uw matrasje mee naar het dek en slaapt dan onder de ‘sterrenhemel’. Er zijn schone lakens aan boord.

 

Belangrijk: Wilt u snorkelen? Snorkels en zwemvliezen zijn inclusief, maar u dient wel voor afvaart te checken of de maten goed zijn.

Neem goede wandelschoenen, zwemspullen en handdoek, pet/hoed en zonnebrand mee!

 

Eerst naar het eiland Rinca. Uw lunch wordt onderweg aan boord geserveerd. Op Rinca leven de reusachtige Komodo varanen.

Rinca is eigenlijk interessanter om de varanen te bekijken dan Komodo. Hier worden vaker varanen gezien en tijdens de wandeling zijn er mooie panorama’s. De Komodo-varaan is een enorm reptiel, dat wel zo’n drie meter lang kan worden. Het voedt zich met vogels, zwijnen, herten en kleine zoogdieren. Het zijn behendige zwemmers en ze kunnen onverwacht snel zijn. U kunt de varanen hier goed bekijken als u met uw ranger op pad gaat (blijf bij de ranger, beslist niet op eigen gelegenheid iets ondernemen). Mocht er nog tijd zijn, dan vaart u door naar Komodo-eiland. Anders overnacht u voor de kust van Rinca of bij een ander klein eiland in de buurt.

De bemanning bereidt uw diner.

 

Overnachting aan boord van de Komodoboot.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, transfer, vervoer per privéboot, Engelssprekende gids.

Dag 9 Komodo - Bima

U vaart met de boot naar het eiland Rinca. Het spotten van varanen op Rinca is minder toeristisch dan op Komodo. U vindt er meer varanen en een grotere variëteit aan andere dieren. U maakt een mooie wandeling door een bosachtige omgeving en over savannes, op zoek naar de befaamde draak. Geniet van de prachtige uitzichten en omgeving. U vaart naar het eiland Sumbawa, naar de meest oostelijke haven, Sape. Daar gaat u van boord. Vanaf Sape rijdt u in ongeveer 2 uur naar Bima.

 

De komende dagen heeft u weer de beschikking over een auto/minibus met chauffeur.

U wordt van de haven opgehaald en rijdt via een leuke route in ongeveer 2 uur naar uw hotel in Bima (transfer).

 

Overnachting in Bima.

Inclusief ontbijt, lunch, transfer, vervoer per privéboot,

privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids.

Dag 10 Bima - Huu

Vanaf Bima rijdt u in circa 2 uur naar Bajo. Qua kilometers is het niet ver, maar de smalle weg slingert tegen de berg op.

Het is een prachtige tocht, geniet van de vergezichten over de bossen en velden. Delen van de weg zijn goed en andere delen zijn niet goed.

Als het erg hard geregend heeft, kan het zijn dat deze tocht niet doorgaat, dan zijn delen van de weg onbegaanbaar. U rijdt door kleine dorpjes; mensen bewerken hun akkers. Vanaf Bajo maakt u wandeling van ongeveer 2 uur naar het traditionele dorp Donggo. Hier staan nog zeer veel oude adat-woningen van hout of bamboeplaten op palen. De daken zijn helaas veelal niet meer van gras, maar bijna altijd vervangen door golfplaat. Toch blijft het dorp fotogeniek. Na een bezoek aan Donggo wandelt u weer terug naar Bajo. Ook terug doet u er ongeveer 2 uur over. Onderweg ziet u tijdens het droge seizoen ook zoutpannen. Het is ongeveer 2 uur rijden naar het stadje Dompu.

Hier kunt u eventueel lunchen. Vanaf Dompu is het nog maar een uur rijden naar Huu.

 

Informatie Huu:

Huu is bekend bij surfers. Langs het strand zijn een aantal kleine, eenvoudige hotelletjes. Vraag wanneer de golven op z’n best zijn en kijk naar de capriolen die de surfers op de golven uithalen. Het strand is lang en u kunt hier ook heerlijk wandelen. Op het strand staan geen strandstoelen, dus of u gaat hier met uw handdoekje liggen (er ligt waarschijnlijk niemand anders!) of u gaat bij het zwembad liggen.

’s Morgens vroeg bij eb is het een drukte van belang voor de kust van Huu. De lokale bevolking verzamelt zeegras en kleine schaaldieren.

 

Overnachting in Huu.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids.

Dag 11 Huu

Indonesie-sumbawa-scheepswerf(13)

Deze dag is ter vrije besteding.

 

Overnachting in Huu.

Inclusief ontbijt.

Dag 12 Huu - Sumbawa Besar

Een lange, maar fraaie tocht vandaag langs de rotsachtige kust, gedeeltelijk door het binnenland. De rit vandaag duurt minimaal 8 uur!

U rijdt richting Dompu. Eventueel kunt u hier even de benen strekken en een rondje lopen op de lokale markt. Na Dompu ziet u kapokbomen aan de kant van de weg. De witte bolletjes zien er heel apart uit. De weg loopt deels langs de kustlijn en bij helder weer kunt u genieten van mooie vergezichten. Let ook op de kleurrijke vissersbootjes met twee zeilen die hier op het strand liggen. Hier en daar liggen eilandjes voor de kust. Er is veel groen en onderweg ziet u zeker garnalenkwekerijen. Neemt u vandaag een lunchpakket mee van het hotel in Huu, want er zijn geen restaurants onderweg, behalve in Dompu, en dat ligt slechts 2 uur vanaf Dompu.

 

Niet ver voor Sumbawa Besar ziet u aan de kant van de weg goudwinning. Onder barre omstandigheden wordt met kwik goud uit de bodem gewonnen. Een boeiend proces om te bekijken. Door naar Sumbawa Besar.

 

Overnachting in Sumbawa Besar.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids

Dag 13 Sumbawa Besar

Gado-Gado-in-Sumbawa-Besar Sumbawa-Besar-Indonesië(17)

Informatie Sumbawa Besar:

Sumbawa Besar betekent Groot Sumbawa en deze provinciestad met zo’n 35.000 inwoners is de hoofdstad van het eiland.

Aardig om te zien is het oude prachtige teakhouten sultanpaleis. Van binnen stelt het niet veel voor, de meeste vertrekken zijn leeg.

Ertegenover is een tijdelijk museum met dingen uit het paleis. U moet zeker een ritje maken in het vervoermiddel bij uitstek in Sumbawa Besar: paard en wagen (dokar), die ter plaatse Ben Hur wordt genoemd, u zult wel aan de vorm zien waarom!

 

Overnachting in Sumbawa Besar.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids.

Dag 14 Sumbawa Besar - Poto Tano - Labuan Lombok - Senggigi

U vertrekt naar Poto Tano, de havenplaats aan de westkust van het eiland Sumbawa. U neemt hier afscheid van uw chauffeur.

Vanaf Poto Tano neemt u de veerpont naar Labuan Lombok. De gids regelt kofferdragers voor u en u gaat te voet aan boord.

De overtocht duurt circa 1½ uur.

 

Ook vandaag heeft u de beschikking over een busje met chauffeur. Vanuit Labuan Lombok is het nog 3 uur rijden dwars over Lombok en langs de voet van de Rinjani vulkaan naar uw hotel in Senggigi aan de westkust van Lombok.

 

Informatie Senggigi:

Het prachtige strand van Senggigi ligt aan de westkust en heeft mooie, witte palmstranden. U bevindt zich op een deel van Lombok, waar vele Balinezen leven en hun wonderlijke en kleurrijke cultuur het dagelijks leven grotendeels bepaalt. Senggigi 'downtown' is redelijk druk, de hotels liggen praktisch allemaal aan het strand, daar merkt u niets van de drukte op straat. Er zijn vele restaurants, souvenirwinkels en ook bars. Wat wij ook onder Senggigi scharen zijn de aangrenzende dorpen (noordelijk) Mangsit en Klui. Hier is het echt rustig.

U kunt daarvandaan een shuttlebusje of taxi nemen naar het centrum van Senggigi.

Vanuit Senggigi kunt u uitstapjes maken het binnenland in.

 

Overnachting in Senggigi.

Inclusief ontbijt, privé-auto/busje met chauffeur, veerboot, Engelssprekende gids.

Dag 15 - 16 Senggigi

Indonesie-Lombok-Senggigi71shutterstock_88906042(13)

Deze dagen zijn ter vrije besteding.

 

Overnachtingen in Senggigi.

Inclusief ontbijt.

Dag 17 Senggigi - Vertrek vanaf Praya

U wordt bij uw hotel in Senggigi opgehaald en naar de luchthaven gebracht (transfer).

U kunt natuurlijk ook naar de haven gebracht worden en per boot doorreizen.

Inclusief ontbijt, transfer, binnenlandse vlucht.

 

Einde van een prachtige reis!

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën