De Manado rivier op Sulawesi
logo-linkedin

Weer terug naar Sulawesi

Redactie Indonesie 28-10-2016

Een reis terug naar Sulawesi

 

Twintig jaar geleden bezochten we Sulawesi. We deden dat op eigen gelegenheid. Het werd een boeiende ervaring, ook al omdat ik daar zelf voor de oorlog geboren ben. Maar ook was het bijzonder vanwege de kennismaking met een verrassend vriendelijke bevolking en met prachtige landschappen  in een nog weinig toeristisch gebied.

 

Nu, twintig jaar later, besloten wij om verschillende redenen, er nogmaals naar toe te gaan. Ditmaal kozen wij voor het aanbod van de reisorganisatie ‘Van Verre’, om in eigen gezelschap een avontuurlijke tocht te maken dwars door Sulawesi, vanaf Makassar in het zuiden tot Manado in het noorden. Sulawesi is het derde grote eiland van Indonesië, groter nog dan Java. Zo’n Trans-Sulawesi reis zou ons een goede mogelijkheid bieden om dit grillig gevormde eiland beter te leren kennen.

 

In goed overleg vooraf werd met ‘Van Verre’ onze reis samengesteld, waarbij wij alle mogelijkheid kregen om te kiezen uit de verschillende ‘bouwstenen’ die ons werden aangereikt, en daar ook nog wijzigingen in aan te brengen. Wij reisden dus niet in een grote groep met de beperkingen van een voor de hand liggend strakker reisschema en verkregen integendeel de luxe van een ‘individuele’ reis, maar dan wel met een vaste chauffeur en op belangrijke locaties ook een goed geïnformeerde gids. Deze opzet is ons uitstekend bevallen en de reis kende geen enkel minpunt. Vooraf werd in goede samenspraak de gewenste informatie verstrekt, alle afspraken werden stipt nagekomen, wij troffen een uitstekende en ook nog heel sympathieke chauffeur (met humor!) en de gidsen voegden veel waardevolle elementen toe aan onze reis. Ook voldeden de accommodaties ruim aan onze verwachtingen. Alle lof dus voor 'Van Verre'!

 

 

Verblijf in Makassar

 

Tijdens ons verblijf in Makassar kregen wij een Nederlands sprekende vrouwelijke gids die destijds zelf ook de oorlog had meegemaakt en met wie ik, als ‘buitenkamper in de oorlogsjaren’, indringende en vergelijkende gesprekken kon voeren over de oorlogssituaties buiten en binnen het Vrouwenkamp.

 

In de buurt van Makassar gingen wij vervolgens met een bootje het kalksteengebergte in. Wij zagen ons snel omringd door de mooiste natuur en verbaasden ons om daar ergens in een grot historische tekeningen en handafdrukken aan te treffen.

 

Torajaland

 

In het noordelijker gelegen land van de Toraja bezochten wij zowel per fiets als lopend ook de minder toeristische Torajadorpen, sawahs en berghellingen en werden er rondgeleid door een Torajagids, die ons alle gewenste informatie gaf over zijn volk en de vele tradities waaronder natuurlijk de kenmerkende doden-cultus. Met name trof ons het gebruik om overleden baby’s terug te geven aan de Natuur door ze in een uitgeholde nis van een boom te plaatsen, zodat de ziel met de boom mee kon groeien om via de takken de hemel te bereiken.

 

 

Badavallei

 

Nog weer noordelijker werden ons in de Bada-Vallei, na een spannende autorit ernaar toe, de befaamde ‘megalieten’  getoond, die her en der in het landschap verspreid lagen. Deze grote en imponerende stenen beelden worden in verband gebracht met soortgelijke vondsten overal elders in de wereld, zoals Stonehenge en Paaseiland. De herkomst is onbekend en roept veel vragen op, zoals over de steensoort die daar in de wijde omgeving niet eens aanwezig is.

 

In onze reisopzet was een vliegtocht opgenomen van Palu rechtstreeks naar Manado, wat ons veel reistijd bespaarde. Vanuit deze hoofdstad van de Minahasa  verkenden wij, in opnieuw een auto, ook de wijdere omgeving. Wij bezochten een vermaarde pasar, maakten kennis met een historisch heel bijzonder begrafenisritueel, vergaapten ons aan de ook hier prachtige natuur, maakten een dag-fietstocht rond het meer van Tondalo, gingen te voet het regenwoud van Tangkoko binnen en zagen ons daar ’s ochtends in alle vroegte omringd door een grote apenfamilie en andere bosdieren.

 

De laatste dagen van onze reis brachten wij uitrustend en zeer comfortabel door op een van de snorkel-eilanden boven Manado.

 

Hans Disco &  Marijke Gelling

 

De reis was prachtig, de voorbereiding inspirerend en het nagenieten vol van koesterende herinneringen.