Torajaland op Sulawesi
logo-linkedin

Reisverslag van mevrouw Peters

Redactie Indonesie 15-5-2008

Hallo Irene,

 

Hierbij, zoals beloofd, mijn bevindingen van de Sulawesi trip.

 

De totale indruk was: overweldigend. Absoluut hoogtepunt vond ik Tanah Toraja. Verder waren mijn favorieten: Tando Bone en Donggala.

Zoals gezegd vind ik het heel erg jammer dat het toerisme volkomen op zijn gat ligt in Zuid- en Centraal Sulawesi als gevolg van de aanslagen die daar hebben plaatsgevonden. Hopelijk komt daar snel verandering in en als ik daar een heel klein steentje aan kan bijdragen, zal ik dat zeker doen.

 

De trip in volgorde:

Makassar

Mooi hotel, prachtige zonsondergangen.

Omdat ik alleen was, en ook geen fan van grote steden ben, heb ik op het vliegveld een dealtje gesloten met een plaatselijk reisburootje en een city-trip georganiseerd, compleet met gids. Heb Fort Rotterdam bezocht, waar de gids – die uit Toraja kwam – veel over het museum wist te vertellen. Vervolgens een uitstapje gemaakt naar een even buiten de stad gelegen park met waterval, waar je een stukje langs het water kon lopen en veel vlinders zag, erg mooi. Toen naar de haven, ook erg leuk met die oude zeilboten, en tot slot naar een orchideeenkwekerij annex schelpenverzameling. De gids vroeg me of hij ook mijn gids mocht zijn in Tahah Torja en daar heb ik in toegestemd.

 

Bira

Ik werd opgehaald door Sampara, een erg aardige man en goede chauffeur, zo bleek. De tocht naar Bira was erg mooi, en onderweg wees hij me op allerlei interessante dingen, zoals zoutwinning, agar-agar, en ook het bezoek aan de scheepswerf was zeer de moeite waard. Bira zelf viel een beetje tegen, met name de verwoeste koralen deden pijn aan mijn hart.

Het resortje was oké, maar ik denk niet dat ik hier nog eens naartoe ga.

 

Senkang

Zoals gezegd een typische tussenstop. De tocht op het meer vond ik wel heel mooi en de armoedige vissershuisjes op het water tegen het contrast van een schitterend uitzicht hebben veel indruk gemaakt, temeer doordat we ook nog prachtig licht hadden.

Vond het familiehotel wel leuk.

Als tussenstop noodzakelijk en oké. Niet langer dan één nacht.

 

Torajaland

Zoals gezegd in één woord schitterend. Adembenemd landschap en ontzettend veel interessante dingen te doen en te zien. Ik was blij dat ik een gids had ingehuurd, die me niet alleen heel veel kon vertellen over alles wat we zagen, maar op mijn verzoek ook af en toe een paar kilometer met me door de rijstvelden van het ene naar het andere dorpje liep. De chauffeur ging dan met de auto vooruit.

Uiteraard heb ik een begrafenis meegemaakt (ik vond het wel heel akelig om een buffel geslacht te zien worden, maar dat hoort er ook bij). Wat ik wel heel leuk vond was de samenwerking van de hele gemeenschap en dat je gewoon tussen de gasten kunt zitten en dit van nabij meemaken, indrukwekkend! Verder heb ik o.a. bezocht¨Kete Kesu, Lempo, Batu Tumonga, Londa, Kembiran, Tampang Allo en de babyboom. Nogmaals, ontzettend mooi en interessant, zeker als je er uitleg bij krijgt. Volgende keer wil ik daar zeker langer blijven.

Ik zou wel willen adviseren om mensen, die niet voor de hele trip een gids hebben, voor Torajaland wel een gids aan te raden of te organiseren.

Het hotel was voor mijn behoeftes veel te luxe. In de stad een leuk alternatief gezien, nl. Hotel Indra Toraja.

 

Pendolo

Na wederom een schitterende tocht aankomst in een godverlaten resortje, met een groot hek eromheen dat de plaatselijke bevolking er niet in kwam. Wat mij betreft sla ik dit volgende reis over.

 

Tando Bone

Ik geloof niet dat er echt op gerekend werd dat ik een boottocht over het meer maakte. Had overigens zelf al besloten om gewoon met de auto de trip te maken. Zodoende konden we onderweg ook stoppen bij de waterval, die ik ook weer heel mooi vond.

Ook in Tando Bone was ik de enige gast, maar gelukkig was daar Annelies, waar ik gezellig mee gepraat heb en ook nog een wandeling gemaakt, stukje de berg op en terug door de rijstvelden. Had echt met haar en Alan te doen, zo’n mooi resortje gebouwd en sinds een paar maanden totale leegloop, ook voor de komende maanden bijna geen boekingen. Vond de sfeer daar heel aangenaam en zou daar volgende keer best wat langer willen blijven en wat uitgebreider wandelingen willen maken in de omgeving.

 

Donggala

Ja, gewoon in één woord: genieten! Prachtig om te snorkelen, leuke sfeer. De plaatselijke bevolking was er ook welkom en de gasten aten samen aan één tafel met de beheerders. Vooral Gaby vond ik een leuk type.

Ook hier wilde ik best nog een paar daagjes aan vast knopen. Maar helaas, die tijd had ik niet.

 

Kortom, de reis die jullie georganiseerd hebben was heel geschikt om een idee te krijgen van Zuid- en Midden-Sulawesi en mijn conclusies te trekken wat ik mijn toekomstige gasten kan adviseren en waar ik zelf nog eens terug wil. Ik zal “Van Verre” dan ook zeker aanbevelen aan mijn toekomstige gasten en mezelf zeker “inplannen” in een trip.

Op mijn verlanglijstje voor volgende keer staat nog Lore Lindu.

 

Tot slot nog een paar opmerkingen van Benny de Witte over jullie informatie over Minahasa (schrijf je met één s).

 

Tangkoko National Park

Adviseer met klem om een lange broek aan te trekken om je benen te beschermen.

 

Bunaken

Het is niet “de 5 Bunaken-eilanden” maar: in het Bunaken National Marine Park liggen 5 eilanden, waaronder Bunaken (de andere 4 zijn: Manado Tua, Siladen, Mantehage en Nain).

 

O ja, je vroeg ook nog naar mijn bevindingen van het Pulisan Jungle Beach Resort. Niet voor niets ben ik er voor de 4e (en zeker niet de laatste) keer naartoe geweest.

Het is idyllisch gelegen, ver van de bewoonde wereld (de laatste 800 m. moet je lopen). Het strand is prachtig en er is een mooi huisrif om te snorkelen. De huisjes zijn eenvoudig maar oké en de sfeer is heel relaxt. Katrin, de Duitse eigenaresse, is zeer begaan met de plaatselijke bevolking en het milieu.

Zij heeft wandelpaden uitgezet in de omgeving en organiseert zelf allerlei trips (naar Tangkoko per boot, eilanden/snorkeltrip en dagtrips door de hooglanden). Ook kun je met een plaatselijke visser mee in een klein bootje de zee op of een begeleide wandeling door de jungle maken.

Daarnaast zit er een dependance van duikcentrum Thalassa, waarbij je duiktrips kunt boeken.

 

Zo Irene, dit waren mijn bevindingen. Ik hoop dat je er wat aan hebt. Wat ik erg fijn bij jullie vind is de persoonlijke benadering en ik vind ook dat jullie goed luisteren naar de wensen van de gast en daar zo goed mogelijk op inspeelt.

 

Met vriendelijke groet,

 

José Peters

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.