Kleurrijke markt op Sumatra
logo-linkedin

Reisverslag van Helma en Duncan Carter

Redactie Indonesie 6-5-2008

Beste Irene,
 
Mijn excuses voor onze late reactie op jullie verzoek aan ons jullie te laten weten hoe de reis op Sumatra is bevallen.
 
Nou die is zeer goed bevallen. Als eerste waren we zeer verbaasd dat we een mooie nieuwe auto (Toyota Kijang) als vervoermiddel kregen. Daarnaast was het fijn dat de locale reisagent ons vooraf inlichtten over de reis en de hotels waar we zouden verblijven. Dit om onder andere teleurstellingen te vookomen, maar uiteindelijk vielen de hotels ons allemaal erg mee. Ze waren redelijk goed tot goed. Alleen het hotel in Lahat was niet geweldig. Het was goed dat het maar voor 1 nacht was; we hadden er ook niet langer willen blijven. Het is een krakkemikkig hotel. Guesthouse Subandi was inderdaad niet luxe, maar wel OK.
 
De chauffeur, Yan, was helemaal top. Als je soms ziet hoe de mensen in Indonesië rijden, waren wij wel blij dat Yan een beheerste chauffeur was, die én zuinig op de auto was, én op ons als passagier. De gids, Masfer, was ook OK. Hij sprak goed Nederlands, maar begreep niet altijd onze opmerkingen. Hij wist wel leuke toeristische plekjes.
 
Jammer dat Sumatra weinig toerisme kent, want in veel hotels waren wij een van de weinige, zeg maar soms echt de enige, toeristen. Wel fijn voor de rust, maar soms voel je je daardoor wel opgelaten. Het heeft zo ook het nadeel dat een hotel niet optimaal functioneert wat betreft water en elektriciteit. Als er minder toeristen zijn, dan is dat behelpen, zoals op Poncan eiland het geval was, wij waren de enige...!!! Alleen vanaf 6 uur 's avonds tot 11 uur was er stroom en daardoor ook pas stromend water. Desondanks werden wij goed ontvangen en de kok, tevens manusje van alles, Tambu Wilco, was een prima gastheer. Geef hem maar de complimenten als je nog eens naar Poncan teruggaat. 
 
De orang oetans waren heel leuk om te zien en de tocht door het oerwoud was ook een belevenis. Wel erg warm en af en toe moeilijke looproutes, maar zeker de moeite waard. Ook de tocht naar de Kubu's was een belevenis. Wij hadden het geluk (of het ongeluk, 't is maar hoe je het bekijkt) dat de stam die dag ver weg in het oerwoud verbleef. Dat was dus een tocht van, ik schat een uur heen en een uur terug, door échte jungle. Onbegaanbare paden, steil en glad. En.... bloedzuigers!! Gelukkig niet van die grote, maar toch wel even dat je zoiets hebt van 'Eh jakkes, die zitten op mijn lijf'. Gelukkig was mij van te voren niet verteld dat je de kans hebt om door bloedzuigers te worden 'opgegeten'. Maar zoals ik als zei, een hele belevenis, die toch ook zeker de moeite waard was. Achteraf moe maar voldaan, laten we maar zeggen.
 
We werden tenslotte heel netjes tot aan het huis van mijn moeder in de kampong Tegal Arum bij Baturaja door Yan en Masfer afgezet. Zeker heel fijn om daar de rondreis af te sluiten het het laatste stuk van de vakantie te beginnen. Het hotel in Bandar Lampung, Marcopolo, was een zeer netjes hotel. Goede keuze van jullie, want om in zo'n hotel de laatste nacht in Indonesië te slapen, is wel super! Lest best, dus.
(Mijn moeder, zus en broer, hebben ons trouwens vergezeld naar Bandar Lampung en daar pas afscheid van ons genomen. Dat was lief!)
 
Nou Irene, zoals je ziet hebben wij een prima vakantie achter de rug, waar we nog lang met plezier aan terug zullen denken. Bedankt hiervoor, en wie weet tot een volgende keer!
 
Groetjes,
Helma en Duncan Carter

 

 

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.