Bottocht op de Mahakan rivier op Kalimantan in Indonesie
logo-linkedin

Reisverslag van de familie Teuben

Redactie Indonesie 2-5-2008

Hallo Emmy,

 

Het was geweldig.

 

De vlucht is lang, maar het viel - met de films op het scherm in de stoelleuning voor je - best wel mee.

Het rookhok op Changi was - terecht - beroerd, dus daar maar niet te veel tijd doorgebracht. De bar erbij/ernaast is overigens prima.

Alle transfers uitstekend verlopen.

Balikpapan: Het Dusit Inn heet vanaf 1 April 2006 "Le Grandeur" en is inderdaad het beste Hotel van Balikpapan. De Nederlandse direkteur (Peter Stolk) hebben wij niet gesproken, maar een andere Nederlander (Robert Nemmers - heeft een reisbureau in Balikpapan - concurrent?) zei mij, dat er nog zo'n 20 Nederlanders in Balikpapan waren.

Le Grandeur dus: Prachtig, beveiligd, rustig, uitstekend eten, heerlijk zwembad in mooie tuin. Visrestaurant aan de zee.

De taxi van 15 minuten naar het huis waar ik in 1949 woonde (zie foto) kostte 16.000 Rupiah (dus 1,50 Euro). Geen wonder, dat de lokale busjes, etc. zich afvroegen waarom die twee Belanda's toch zoveel wilden lopen - maar dan zie je het meest!

 

De boottocht op de Mahakan rivier is prachtig - drie dagen is voldoende, waarvan een dag met die kano (het lokale woord ervoor is het ons bekende "prauw") - zelfs een beetje avontuurlijk. Van slapen komt niet veel tijdens het varen (wij zijn al wat ouder), maar dat moet kunnen.

De gids van Trans Borneo Adventures (Lukmar) op de boot was echt super. To the point kennis van zaken, kende ook een stuk geschiedenis, sprak goed Engels en liet gelukkig - op ons verzoek - al snel het "Mr" en "Mrs" voor Ben en Beb achterwege.

De maaltijden aan boord waren heerlijk (uiterst vriendelijke kokkin en bemanning).

 

Terug naar Singapore (Silkair prima) en Singapore dus een belevenis op zich. Busje naar hotel prima geregeld.

Furama City Centre is een uitstekend hotel met vriendelijk personeel en aan de rand van het Chinese gebied een ideale ligging. We hebbern er ook een keer uitstekend ontbeten en gedineerd. Voor de prijs hoef je het niet te laten

 

Naar Sabah: Nexus Resort Karambunai is inderdaad niet te "golferig". Prachtig. Alleen het personeel in het restaurant (het was er erg rustig) komt iets te gretig het laatste bier uit je glas kijken. Uitstekend ontbijt, heerlijk gezwommen. Voor RM 24,-- per persoon (7,-- Euro) een retourtje met de shuttle naar Kota Kinabalu, waar wij 2 keer heen zijn geweest. De stad is vergelijkbaar met Balikpapan (ook de riolering is daar nog niet helemaal geregeld - maar dat hoort erbij).

Heerlijk uitgerust - zoals de bedoeling was.

 

Terug naar Singapore. De Botanic en Orchid Gardens bezocht - een must! Heen met de taxi (kost peanuts) en terug toevallig de - gratis - Singapore Airlines bus getroffen

naar Orchard Road voor de laatste aankopen. Daar inderdaad "shop until you drop" maar we hebben alles al.

Omdat wij Furama kamer om 12.00 uur moesten opleveren en 's avonds pas om 20.00 uur naar Changi moesten, 's morgens gevraagd of wij in het Furama 's middags nog ergens wat konden doen (douchen!). Wij konden gratis een paar uurtjes een kamer krijgen, maar ook (op de zesde etage in de open lucht) bij het zwembad zitten, dus dat hebben wij de laatste paar uurtjes gedaan. Mooie afsluiting en de laatste twee (van de 124) foto's gemaakt.   

 

Dus samenvattend (jullie keuzemogelijkheden goed / matig / slecht)

- De intercontinentale vluchten  Goed

- De Hotels                             Goed

- Vervoer                                Goed

- Gids                                     Uitstekend   (wil je dit ook aan Trans Borneo Adventures doorgeven?)

- Rapportcijfer                          9

En een ideale periode van het jaar om zoiets te doen! 

 

Haertelijk dank voor jullie medewerking aan deze reis. Als je nog iets wilt vragen, dan kun je de komende week gerust bellen (ik hoef niet naar Duitsland).

 

Met vriendelijke groeten,

 

Beb en Ben Teuben

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.