Wayangpoppen in Bogor op Java, Indonesie
logo-linkedin

Reisverslag van de familie Stolz

Redactie Indonesie 8-5-2008

Hallo Irene,

 

Voorop gesteld willen we mededelen dat we een geweldige, goed georganiseerde vakantie hebben gehad, dus de kritieken die we in het verslag hebben genoemd zijn bedoeld als opbouwend kritiek. Als onze eerder geboekte vlucht zo soepel liep als de door jullie georganiseerde reis, dan was de vakantie helemaal geslaagd geweest.

De natuur was, voor ons in ieder geval, overweldigend mooi. Ook de mensenmassa en leefgewoonten vonden wij heel interessant, evenals het banjeren door de verschillende plaatsjes.

 

12/12

Perfect opgevangen door chauffeur Yanto. Yanto sprak behoorlijk goed Nederlands en heeft veel bijgedragen aan het comfort en aan de daginvulling van onze reis. Yanto is een eerlijke, correcte en goede chauffeur die je een gevoel van veiligheid biedt in een gebied waar je zelf liever niet achter het stuur kruipt. Gaande weg hebben we een leuke relatie met Yanto opgebouwd en toen wij reeds lang en breed op Bali zaten heeft hij ons nog via de SMS nieuwjaarsgroeten gestuurd.

 

Aankomst bij het Dusit Mangga Dua Hotel. Een mooi luxe hotel met een restaurant met heerlijke gerechten.

 

13/12

Na heerlijk ontbijt hebben we een rondrit in Jakarta gehad en vervolgens zijn we naar Bogor vertrokken en hebben een bezoek aan de vermaarde botanische tuin gebracht. Happey Valley was een eenvoudig complex met leuke huisjes. De omgeving was mooi. Het eten was echter waardeloos en we zijn een stukje verder naar beneden gegaan waar we bij een hotel uitkwamen waar we heerlijk hebben kunnen eten.

 

14/12

Matig ontbijt genoten en naar Bandung vertrokken. Onderweg theeplantages gezien en in Banung de oude koloniale gebouwen bekeken. Het hotel in Bandung weet ik me niet meer te herinneren, maar volgens mij was e.e.a. in orde. Wel was het hotel ver buiten het centrum als ik het mij goed herinner.

 

15/12

Naar de kraterrand geweest en naar beneden gegaan met locale gids. Hoop geruzie gehad met de gids en de daarom heen zwervende verkopers, maar door de vooraf door Yanto verstrekte informatie hebben we vervelende problemen weten te voorkomen.

De Angklung school was fantastisch en een lekker rustige plaats waar je veel liever je geld uitgeeft aan (iets te dure) souvenirs doordat je niet lastig gevallen wordt door opdringerige verkooplieden.

 

16/12

Vertrokken naar Garut. Het zwembad in Garut was warm, net als het water uit de kranen. Helaas geen koude douche mogelijk maar het is wel leuk om met bronwater te douchen. Net hotel met verder weinig bijzonderheden.

 

17/12

Vertrokken naar Baturaden. Leuk bezoek aan Kampung Naga. Het hotel was (zeker onder invloed van 2 dagen regen) saai en het eten was er slecht tot matig. Wij begrepen de vier sterren niet.

 

18/12

7 bronnen bezocht. Was leuk. 'S avonds met Yanto naar een ander restaurant gereden. Was goed eten.

 

19/12

Naar Wonosobo vertrokken. Net hotel gehad maar gezellige eetgelegenheden niet kunnen ontdekken op de eerste dag.

 

20/12

Eerst naar Diengplateau geweest en later naar weer in Wonosobo een gezellig restaurantje bezocht. Hier hebben we Evie of Tante Evie ontmoet. Een oude dame die ondanks haar looprek op tijd wou zijn om met ons Nederlands te kunnen praten. Schitterend mensje. Zou opgenomen moeten worden in de reis. Vervolgens vertrokken naar Semarang. Heel keurig hotel.

 

21/12

Na een heerlijk ontbijt vertrokken naar Jogyakarta. Leuke welkome stops onderweg zoals spoorwegmuseum en Borobudur. Daarna naar de mooiste verrassing op het gebied van hotels, het Jogya Mercure hotel. Wat een schitterend hotel en wat een lekker eten. Hier zouden we alle vier zeker een weekje kunnen blijven.

 

22/12

Kraton, vogeltjesmarkt en andere bezienswaardigheden bezocht. Ook zilversmederijen en batikfabriek bezocht. Was allemaal leuk om te zien.

 

23/12

Vertrokken naar Solo. Na navraag wist Yanto een leuk straatje in het centrum waar toeristen even op adem komen door gezellig wat te eten en drinken in een van de gezellige restaurantjes.

Met 1 van de 2 hotelkamers was van alles mis. Een lekkage boven het bed maakte de nachtrust een stuk korter.

 

24/12

Vertrokken naar Bromo. Flinke rit. Voor de omgeving een heel redelijk hotel. Leuke omgeving.

 

25/12

Kerst gevierd op Bromo. Zonsopgang gezien en netjes op tijd overal aanwezig en ook weer terug. Na een ontbijtje vertrokken naar Kalibaru. Leuk hotel met schitterende omgeving. Is de twee sterren meer dan waard. Het nieuwe restaurant zag er netjes en verzorgd uit, maar er was nog weinig aandacht besteed aan de kaart en aan het ontbijt. Dat was wel jammer op kerstdag.

 

26/12

Van Kalibaru naar Lovina Bali vertrokken. Net hotel, beetje ver uit het centrum. Kennis genomen van de tsunami's via telefoontjes uit Nederland. Gelukkig niets van gemerkt.

 

27/12

Dag rustig doorgebracht in Lovina en 's ochtends dolfijnen gezien. Was leuk.

 

28/12

Perfect op tijd opgehaald door chauffeur die ons langs diverse toeristische attracties naar Ubud heeft gebracht. Chauffeur had duidelijk oog voor provisie, maar begreep vrij snel dat de felle verkooptechnieken averechts effect hadden op de kooplust van deze groep.

 

29/12 en 30/12

Knus huisjes complex in Ubud waar de gasten van alle nationaliteiten heel leuk met elkaar omgaan. Eten naar locale maatstaven matig. Huisjes zijn heel leuk ingericht. De locatie is ook erg grappig. Ondanks de inhaalslag voor het onderhoud zijn er wel problemen met de regen en lekkage geweest. Het hotel lag wel heel er ver buiten het centrum van Ubud. Volgens de mensen daar, was het niet eens Ubud meer.

 

31/12

Chauffeur stond perfect op tijd klaar om ons op te halen om ons naar Sanur te brengen. Onze kamer keek uit op een vuilnisbelt in plaats van het mooie zwembad, maar voor 1 nacht is dat niet zo'n probleem. Leuk dorp.

 

1/1

's nachts een SMS-je met gelukkig nieuwjaar in Bahasa Indonesia ontvangen van Yanto. Naar luchthaven met zelf geregeld transport conform de reisbeschrijving.

 

Een aantal hotels zaten helaas dusdanig ver van een centrum dat naar het centrum lopen al een behoorlijke opgave of zelfs onmogelijk. Dat is soms jammer.

 

Verder willen wij Yanto een pluim geven voor zijn bewezen diensten. Als er iemand bij Jackal Travels op moet komen voor promotie, dan willen wij Yanto voordragen.

 

Bedankt voor het regelen en waarschijnlijk tot ziens.

 

Tim Stolz van de Party Stolz