Onvergetelijke reis op Sumatra, Java en Bali
logo-linkedin

Onvergetelijke reis op Sumatra, Java en Bali

Redactie Indonesie 9-8-2013

Reeds in 2012 maakten we plannen om in de zomer van 2013 op reis te gaan naar Indonesië. We willen onze kinderen (nu 16 en 14 jaar oud) diverse culturen leren kennen, daarom dachten we nu voor het eerst naar Azië te reizen.

 

Daarom vergeleken we verschillende reis-organisaties en maakten we een prijs-kwaliteitsanalyse van verschillende aanbieders. En daar kwam Van Verre het best uit: een schitterende website met veel info, een snelle en goede service via mail en telefoon (met Renée) en een goede prijs-kwaliteit. Wat ons ook aansprak was het feit dat we andere hotels konden voorstellen en excursies toevoegen. Dat ging allemaal vlot zodat we reeds in november onze reis boekten bij Van Verre: 8 dagen Sumatra, dan 10 dagen Java en 4 dagen Bali. Voor onze reis werden we nog uitgenodigd eens langs te komen in het vakantiesalon in Antwerpen, zodat we persoonlijk kennis maakten met de dames van Van Verre. Leuk. 2 weken voor vertrek kregen we de mooie kaft met alle reisinformatie en vouchers. We waren er klaar voor!

 

Op 26 juni was het dan zover: vanuit Amsterdam met Singapore Airlines (super!) via Singapore naar Medan in Sumatra. Daar wachtte Rudi, onze chaffeur, ons op. We namen met ons vieren plaats in zijn ruime busje. Uitgeput bracht hij ons direct naar Bukit Lawang. Na een verkwikkende nachtrust waren we de volgende ochtend reeds klaar voor de orang-oetangs. Tijdens de trekking zagen we 3 orang-oetangs: een super-ervaring, dit moet je zeker doen. Onmiddellijk een hoogtepunt van onze reis. Ons verblijf op Samosir eiland was ook tof, het Toba-meer is schitterend. Weet wel dat Sumatra nog toeristen-arm is met een slechte wegen-infrastructuur. De verplaatsingen gebeuren met een gemiddelde snelheid van 30 km/uur... Maar dat hoort er nu net bij. Wij voelden ons zelf de attractie: alle mensen kijken naar je, maar zijn supervriendelijk en lachen de hele tijd. Via Sipirok, over de evenaar in Bonjol (leuke foto's) naar Bukittinggi. Een aanrader is het Maninjau-kratermeer: boven een prachtig vergezicht, dan naar beneden via de weg-met-de-44-bochten om aan het water te eten. 

Heel de tijd in het busje met Rudi, die in het Nederlands uitleg geeft. Hij brengt je op plaatsen waar je anders nooit komt, en stopt als je dat vraagt. Zo eten we superlekkere ananas onderweg, slangenfruit, ontdekken we allerlei kruiden. Een super chauffeur!

 

Rudi zet ons af aan de luchthaven van Bandung voor de vlucht naar Jakarta. Daar wacht Asep met zijn nog mooier busje. Wat meteen opvalt is dat hier in Java alles moderner is en de infrastructuur beter is. Jakarta is superdruk maar oogt heel modern, dit moet de hoofdstad zijn. Java is 1 lange file: zo druk, overal huizen, overal mensen. Even wennen na het rustigere Sumatra. Maar ook hier zijn de mensen supervriendelijk, en voelen we ons overal veilig. Ook al kijkt iedereen je steeds aan. We zijn uiteraard blank, blond en hebben een grote neus...Net wat de Indonesiërs natuurlijk speciaal vinden. Na de belangrijkste bezienswaardigheden in Jakarta te hebben gezien rijden we naar Bandung. De botanische tuin in Bogor is zeker een bezoek waard, we hadden een zeer charmante vrouwelijk gids die alles boeiend vertelt. De volgende ochtend bezoeken we de vulkaan Tangkuban Perahu. We betalen veel voor een plaatselijk gids wat achteraf niet nodig bleek. Je kan best alleen rondwandelen, veel uitleg is er niet te geven. We bezoeken ook een theefabriek: heel tof maar jammergenoeg met een gids waarvan we zijn engels niet verstaan. In Ciater staat baden in de warmwaterbronnen op het programma, maar dat valt tegen: de bronnen zijn eigenlijk een zwembad maar dan zeer armmoedig. Bovendien durven we niet in badpak te baden aangezien alle plaatselijk mensen baden in lange kledij. Wel tof om te zien.

 

De treinreis naar Jogyakarta is relaxer dan met het busje: de rijstvelden flitsen voorbij. We stappen af en Asep wacht ons reeds op. perfecte timing. Hij is blij ons te zien, en wij zijn ook blij hem te zien. De volgende ochtend om 6 uur staan we aan de Borobudur: het volgende hoogtepunt! En het is nog rustig omdat het zo vroeg is maar ook omdat de ramadan is begonnen. Nadien staat er een rit met paard en kar (andong) op het programma van Van Verre: een leuke manier om in contact te komen met de plaatselijke bevolking. Dit kan je anders nooit alleen, bovendien steun je op deze manier de lokale gewone man en niet allen de toeristische industrie. We leren alles over de typische gewassen en fruit, bezoeken een kroepoek 'producent', we spelen muziek op de lokale instrumenten en drinken heerlijke thee met kokoskoekjes. In Jogyakarta gaan we uiteraard ook naar het Ramayana ballet, Asep regelt alles en brengt ons overal naartoe. Lekker gemakkelijk, je moet je geen zorgen maken. De fiets-excursie daags nadien is een must: op een oude Hollandse fiets het 'platteland' bezoeken. We leren weven, maken tempe. We vergeten de regen... Het tempelcomplex Prambanan loont ook de moeite. Asep rijdt met ons van Kediri naar Bromo waar we de volgende ochtend (4 uur!) de vulkaan bezoeken met jeep en paard. Voor het eerst is het druk met alleen maar toeristen, dit is dan ook een toeristische topper. Maar toch een speciale unieke ervaring. In Kalibaru, tussen de plantages, rusten we wat uit van alle verplaatsingen, het is een vrij druk programma. We nemen nadien de boot naar Bali en in Lovina nemen we afscheid van Asep. Het is een emotioneel afscheid: na 9 dagen geraak je aan elkaar gehecht, zeker aan zo'n heerlijke man als Asep. We zullen (in het nederlands) contact houden via mail. In Bali komen we letterijk op een ander eiland terecht: hier heerst de toerist. Even wennen, maar na het drukke programma is het ook eens leuk aan het strand te liggen. Ter plaatse boeken we nog wat excursies, en na 23 dagen vliegen we huiswaarts: moe maar supervoldaan!

 

Bedankt Van Verre: het was geweldig georganiseerd. Alles verliep super: de chauffeurs waren zeer goed (vraag naar Rudi op Sumatra en Asep op Java en doe hen de groeten van ons), een mooie mix van toeristische toppers en lokale activiteiten, en een perfecte combinatie van natuur (orang-oetangs, vulkanen, fruit, bergen, meren, dolfijnen) en cultuur (Borobudur, Prambanan, Jakarta). Deze reis was nog beter dan we verwachten en een unieke ervaring voor ons en onze kinderen. Indonesië is mooi, en de Indonesiêrs zijn zeer vriendelijk en behulpzaam. Dit met de begeleiding van Van Verre maakte dit tot een onvergetelijke reis!  

 

 

 

 

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.