Strand van Sulawesi
IMG_3004-dff5fe72_1_369191

Kan ik nog veilig naar Indonesië?

Sophia Algemeen 11-1-2019

Aardbevingen Indonesië in 2018. Kan ik er nu nog heen?

 

Indonesië is een fantastisch land om doorheen te reizen. Zelf ben ik er meerdere keren geweest, privé en voor Van Verre, en de verschillende eilanden maken keer op keer een grote indruk op me. Door alles wat het afgelopen jaar is gebeurd in Indonesië kan ik mij goed voorstellen dat u zich afvraagt of het veilig is om naar dit land toe te reizen.

 

Indonesië bestaat uit meerdere eilanden en ligt in de ‘ring of fire’, wat betekent dat er jaarlijks meerdere aardbevingen kunnen plaatsvinden en dat er actieve vulkanen aanwezig zijn. Dit zorgt er ook voor dat het een vruchtbaar land is met prachtige natuur. Denk aan de rijstvelden, bergen en het regenwoud. Indonesië is een erg groot land. Van Jakarta naar Papua (Irian Jaya) is het 7 uur vliegen, dat is verder dan van Nederland naar Dubai.

Wat op een bepaald eiland gebeurt hoeft geen effect te hebben op de andere eilanden die vaak honderden kilometers verder liggen.

 

Aardbeving Lombok

De aardbeving op Lombok in 2018 heeft in sommige delen van het eiland schade aangericht. In het noorden van Lombok is men nog bezig met het herstellen van de schade. Naar plekken als Senaru en de Rinjani vulkaan kan op dit moment niet gereisd worden.

Het zuiden van Lombok is onaangetast gebleven en hier kunt u goed naartoe reizen. Als ook naar de populaire Gili-eilanden. De hotels zijn veelal weer opgebouwd. 

 

Strand in het zuiden van Lombok

 

Aardbeving Sulawesi

Om van het noorden naar het zuiden van Sulawesi te reizen bent u makkelijk vier weken onderweg. Dit maakt duidelijk hoe groot het eiland is.

De tsunami heeft plaatsgevonden nabij de plaatsen Palu en Donggala in het midden van Sulawesi. In dit gebied komen relatief weinig toeristen. Op dit moment raad ik het af om naar deze plekken te reizen.

Wel is het mogelijk om naar Torajaland en verder naar Tentena en Togian te reizen Ook is het noorden van Sulawesi (zoals Siladen en Bunaken) goed te bereizen.

 

 

Vulkaanuitbarsting Sumatra en Java

De Krakatau vulkaan is eind 2018 uitgebarsten, waarop een zeebeving plaatsvond in de straat van Soenda tussen Sumatra en Java. Op het moment dat de tsunami plaatsvond hadden wij klanten ter plaatse in Jakarta. Gelukkig hebben onze klanten niets gemerkt van de tsunami, want Jakarta (en andere toeristische gebieden) liggen niet in de omgeving van de Krakatau vulkaan.

 

Is Indonesië veilig?

Naar mijn mening wel. Veiligheid bestaat natuurlijk uit meerdere aspecten.

Mijn collega’s en ik zijn meerdere keren alleen op (inspectie)reis geweest op de verschillende eilanden van Indonesië en we hebben ons nooit onveilig gevoeld. Ook na de aardbevingen ben ik pas op het eiland Flores geweest. Ter plaatse merk je niets van de situaties die zich hebben voorgedaan. Dat komt mede doordat er zoveel verschillende eilanden zijn die ver uit elkaar liggen. 

 

Indonesië is te gevarieerd en uitgestrekt om over te slaan. U kunt uiteraard keuzes maken tussen de vele eilanden die Indonesië te bieden heeft voor uw rondreis. Wij adviseren u hier graag over.

De verscheidenheid aan natuur, cultuur en stranden maken Indonesië nog steeds een geweldig vakantieland!

 

           

 

Dit blog is geschreven vanuit eigen ervaring. Wij kunnen u echter nooit garanderen dat de natuur helemaal rustig blijft.

 

Voor meer informatie of het beste advies kunt u langskomen op een van onze infodagen of neem gerust contact met mij op.

Bekijk onze rondreizen Indonesië en bouwstenen Indonesië.

 

Sophia

Landendeskundige Indonesië

 

Van Verre

Uw reactie
Uw naam
E-mailadres (wordt niet gepubliceerd)
Opmerkingen
Vul hier niets in a.u.b.
 
Reacties:
 • Jeroen
  9-12-2019
  Hallo Carmen, Aardbevingen in Indonesië komen regelmatig voor. De ene keer is dit heftiger dan de andere keer. Op dit moment is er gelukkig niets aan de hand bij Bali. Op de Molukken is de aardbeving hevig geweest. Huizen zijn beschadigd en mensen waren bang naar hun huizen terug te keren. Op dit moment horen we van onze lokale agent en onze reizigers (die er afgelopen maanden waren) dat mensen inmiddels weer terug gaan en dat het normale leven weer terugkeert.
 • Carmen
  5-12-2019
  Graag recente informatie over aardbevingen op de Molukken en Bali
 • Henk v Veelen
  19-11-2019
  Door mijn ervaringen deel ik bovenstaande. Mijn vraag is Lombok aan te bevelen in de maand okt (2020) ? Java ken ik, zo ja, andermans ervaringen kunnen voor onze definitieve keus belangrijk zijn...
 • Sharita
  31-5-2019
  Besten heer/mevrouw, Graag zou ik willen weten of augustus een geschikte periode is om naar Indonesië te gaan. Met vriendelijke groet, Sharita
 • Rita de Grauw
  4-4-2019
  Dank voor deze informatie. Was hiernssr ip zxoek Bestvlatig iets recents te vinden .
Vraag een offerte aan
Vraag een offerte aan en ontvang een vrijblijvend voorstel voor een compleet verzorgde reis.
Offerte aanvragen