Indonesië, meer dan een vakantieland
logo-linkedin

Indonesië, meer dan een vakantieland

Redactie Indonesie 20-7-2015

Indonesië is meer dan een vakantieland. Velen hebben een band met het voormalig Nederlands-Indië, hebben collega’s of buren met een familiegeschiedenis. Nog maar niet te spreken van de velerlei activiteiten zoals de Pasar Malam  en  TV programma’s.  Indonesië spreekt tot de verbeelding.

Dit jaar hebben we *) mijn broer, ondergetekende, met onze resp. echtgenotes (allen 60 plus) een rondreis gemaakt door Java en aansluitend naar Bali. We hebben onze reis laten verzorgen door Van Verre. Het is een mooie vakantie geworden met vele verhalen, met prachtige foto’s: een tijd waar we met veel plezier nog lang van (gaan) nagenieten. 

 

Begin van de reis in Jakarta

Onze reis, begon eind juli in Jakarta en eindigde in Denpasar op Bali. De vliegreis  met de KLM hadden we zelf geboekt. Van Verre had voor ons maatwerk geleverd door via twee plaatselijke reisbureaus de hotels/accommodatie en een busje met chauffeur te regelen. Uit en thuis zijn we een maand onderweg geweest.  Deze tijd heb je ons inziens nodig om je een beetje aan te passen aan het ritme van de Indonesiërs en het land. Alles heeft zijn tijd, al is het maar door het verkeer wat erg druk kan zijn.

 

 

In Java zijn we  twintig dagen vanuit Jakarta op West Java via een stop in Bogor, naar Bandung, Pangadaran, Wonosobo, Borobudor, Jogyartarta, Kediri, Malang, Bromo, naar Ketaparang op Oost Java gereisd en daarna de oversteek naar Sanur op Bali. Het programma dat van Verre voorstelt, biedt genoeg aanknopingspunten voor een interessante tocht. Het is vrijblijvend. De meeste  hoogtepunten hebben we gezien of beleefd. We hadden ook ons eigen programma. De chauffeur stopte op verzoek voor een mooi uitzicht of bezoek van de route af. Hij wist ook  feilloos de stops voor een goede lunch met een Javaans gerecht. 

 

Op Java  zijn we ook op zoek geweest naar “het Nederlands Indië  van Toen”. Met name  In Bandung en Malang zijn we op zoek gegaan naar het leven van onze voorouders: naar plekken waar onze opa als KNIL militair in het begin van de 20e eeuw is geweest, speuren naar informatie over zijn doen en laten die in Nederland niet te achterhalen is. Het  bracht ons naar  onverwachte plekken,  ontmoetingen en gesprekken. Een bijzondere niet te missen ervaring.

 

 

Onze reis op Java was verrassend. Door de vrije dagen die de Indonesiërs hadden,de eerste week na de ramadan, was het nogal druk op de weg en op toeristische plaatsen, maar ook weer erg ontspannend. Ook zij waren op vakantie.

 

Deel 2 Bali

Bali, een wereld van verschil met Java: toeristeneiland bij uitstek met inderdaad duizenden tempels in alle maten en op opmerkelijkste  plekken.  Bij van Verre hadden we het culinaire programma geboekt. Startend in Sanur met als laatste stop Jimbaran, vlakbij de vluchthaven van Den Passar. Het culinaire programma is veelzijdig genoeg met aandacht voor natuur, cultuur en historie. Sanur is een leuke plaats aan de kust met strand, winkels en restaurants. Ubud was erg druk. Maar wel met een rustgevend hotel midden in de rijstvelden. In deze plaats startte ons culinair programma, met een ‘ecotour’ in de omgeving en daarnaast de kookcursus. Aanraders. Onze verwachtingen van de mini- rijsttafel met de dansvoorstelling  Café Lotus waren achteraf beschouwd te hoog geweest. Het was inderdaad ‘mini…maal’.

 

 

Ubud

In Ubud is ook een Balinese  school gevestigd voor gehandicapten kinderen met een “zusterschool”   in het  Westland,  waar mijn broer/onze zwager werkt. “Sjaki Tari Us” is ook te bezoeken voor de toeristen.  Het heeft een eigen restaurant, met inschakeling van de wat oudere leerlingen. Daarna van Ubud naar Lovina aan de kust, met onderweg een bezoek  in Klungkung aan de historische rechtbank Kerta Gorsa. Verder is een bezoek  gebracht aan het museum met een  schilderij dat de opstand  in 1908 van de Balinezen tegen het Nederlands gezag voorstelt. Bij de hindoeïstische Besakih tempel gebouwd op de heling van de Gunung (=berg) Agung waren we getuige van hindoe begrafenis plechtigheden.

 

Rond Lovina

Rond Lovina is de omgeving  met watervallen en warmwaterbronnen verkend en hebben we aan het zwembad van het hotel met uitzicht op de zee even niets gedaan.  Van Lovina naar Munduk, waar we moesten wennen aan de wat killere temperatuur in de cottages tegen de 800 meter hoge berg aan. We hebben er een lange en leerzame wandeling gemaakt met onderweg oude plantages met o.a. specerijen:  kruidnagelen, nootmuskaat, naast peper, koffie, cacao etc. Onze laatste stop was Jimbaran met een hotel op loopafstand van het strand waarin een van de vele restaurants voor ons een diner met sea food gereserveerd was. Dat viel wat tegen, maar dat konden we wel hebben. De entourage, vlakbij de branding, waar ons tafeltje, met vlakkerend kaarslicht door het opkomend getij steeds een metertje opgeschoven moest worden, maakte veel goed.

 

Gestrand in Singapore

Onze vakantie zat erop dat dachten wij. We strandden op onze overstap van Denpasar naar Amsterdam in Singapore.  Het vliegtuig had technische problemen, die niet in korte tijd verholpen konden worden. In Singapore verblijven is geen straf. We hebben twee volle  dagen met twee overnachtingen moeten wachten voor we verder konden reizen naar Schiphol/Amsterdam. De KLM had ons en medepassagiers ondergebracht in een uitstekend hotel midden in Singapore en heeft, door het aanbieden van vouchers of een geldbedrag, de gedupeerde passagiers  o.i. naar behoren gecompenseerd voor het ongemak.

 

 

Mede namens “Party Jansen” *)

T. Jansen  

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.