Geweldige reis op Sulawesi
logo-linkedin

Geweldige reis op Sulawesi

Redactie Indonesie 13-8-2013

Dag Michelle en Irene,

 

Vandaag hebben wij onze eerste werkdag er weer opzitten, vond jullie mail met het verzoek om een reactie op onze reis te schrijven. Voor ons wat het de eerste keer een  door anderen (wel in samenspraak)  'georganiseerde' reis. wij waren gewend om alles ter plekke te regelen.Kunnen nu volmondig zeggen dat het ons heel goed bevallen is. temeer daar alles tot in de puntjes geregeld was. Het handige ringbandboekje werd ook ons dagboek. Op de lege bladzijden noteerden wij onze indrukken. Daarnaast veel in de 'lonely planet' gelezen en ons route samen met de chauffeur op de kaart bekeken.

 

Onze chauffeur bleek redelijk engels te spreken en wees ons onderweg op alle wetenswaardigheden, kapok, zoutwinning, zeewier, pinda's cacao, etc. Tevens bleek hij een leuke gesprekspartner over de economische en sociale situatie in het land. (in al zijn bescheidenheid). De chauffeur was wel aan het vasten. Dit was af en toe zichtbaar zwaar voor hem maar in onze ogen heeft het geen gevaarlijke situaties op geleverd.   

 

Ons reisschema:

Makassar:

In Makassar op jullie aanraden op dag 1 een vissersboot gehuurd en de eilandjes voor de kust bezocht. Een goede tip om even bij te komen van je jetlag. 's middag een mooie stadswandeling gemaakt en 's avonds in een visrestaurant in de buurt van het hotel gegeten.

 

Bira:

Volgende dag naar Bira. Onderweg gestopt bij de scheepsbouwers op het strand. prachtig hoe ambachtelijk daar gewerkt wordt. In verband met de Ramadan was het in Bira heel rustig. bijna 'uitgestorven'. aan de gesloten stalletjes en winkels zagen wij dat dit andere tijden drukker en levendiger moest zijn. Jan heeft heel mooi kunnen duiken in Bira. bij de duikschool aan het strand. Anda bungalows is netjes, maar niet bijzonder!

 

Sengkang

Vervolgens naar Sengkang, prachtige rit. Veel gestopt onderweg, en af en toe hebben wij gedurende de hele reis ook stukjes gelopen. (er waren wegblokkades als gevolg van wegverschuivingen) dit gaf ons lopend de mogelijkheid om wat voorsprong te nemen! Werden na een of twee uurtjes weer keurig opgepikt door onze chauffeur.Sengkang was nat, overstromingen rondom het meer. Eigenlijk was de droge tijd nog niet begonnen. Er was en is veel regen gevallen, huizen waren overstroomd, er was geen scheidslijn meer te zien tussen het Tempemeer en het vaste land. Ook de moskee stond zeker ander halve meter in het water. met de boot toch een mooie tocht op het tempé meer gemaakt. Daarna naar het hotel Pondok Eka. Wij werden in de nieuwe kamers op de bovenste verdieping gezet. prachtige moderne kamers met luxe sanitair! Dit zoals wij hoorden in tegenstelling tot de rest van het hotel. Blijkbaar hebben wij daar geboft.

 

Toradjaland (Rantepao)

Wat een prachtig gebied! Mooie natuur en heel bijzondere cultuurervaringen.Onze gids Jo Jo bezocht ons 's avonds in het hotel om de plannen door te spreken. toevallig was er ook nog een festival gaande rondom het 100 jarig bestaan van de kerk en de komst van de zendeling Antonie van Loosdrecht naar Rantepao. Een spektakel met dagelijkse optocht en dans voorstellingen door vertegenwoordigers uit heel Indonesië. De ceremonie en excursies naar de graven, en het bezoek aan de buffel markt waren indrukwekkend, en leverden hele mooie plaatjes op. (indien jullie daar prijs op stellen wil ik die wel toesturen) 

 

Palopo

Om de reis naar Tentana iets te verkorten hadden wij in overleg met jullie gekozen voor een tussenstop in Palopo. Wij zouden dit niet aan anderen adviseren. Het hotel (Platium) was ronduit slecht. de derde aangeboden kamer bleek pas enigszins acceptabel. (en wij zijn echt niet al te kritisch) Er was geen ontbijt en in de omgeving van het hotel bijna geen eettentjes Dit ook door de ramadan. Wij werden midden in de nacht ons bed uit getrommeld door hard bonken op de deur! het hotelpersoneel dacht dat op onze kamers islamitische hotelgasten lagen die gewekt wilden worden ivm het ochtend gebed! De volgende dag stonden wij in de rij voor een 'roadblock' met bekenden die de zelfde ochtend uit Rantepao waren vertrokken. Dus van tijdswinst was geen sprake!

 

Tentana

De aankomst in Tentana en de overtocht naar Tanda Bone maakte natuurlijk wel weer heel veel goed! Wat een mooie plek aan Poso meer. helder water, een heerlijke zwemplek. met een boek op de veranda van de bungalow zitten…kortom perfect. Wij waren niet erg onder de indruk van ons tochtje naar de waterval. De wandeling die wij maakten naar het dichtstbijzijnde dorpje was echter heel leuk!  De eigenaar Annelies, vroeg ons jullie nogmaals te wijzen op het feit dat het niet mogelijk is wandelend het hotel te bereiken, dit in tegenstelling tot de beschrijving. Alles gaat per boot! De overtochtjes zijn prima geregeld.

 

Donggala

Weer zo'n mooie plek met een 'houserif' voor het strand. Geweldig gedoken en gesnorkeld. Goed eten en gezellige plek. Bungalows knus met mooie buitendouche! Het hotel zorgde voor een transfer naar het vliegveld van Palu. Halverwege de rit naar Palu kwamen wij er achter dat wij onze paspoorten hadden laten liggen, dus snel omgekeerd, daarna kregen wij een klapband. Om de verloren tijd in te halen en toch ons vliegtuig te halen hebben wij een 'james bond achtige'  rit door het centrum van Palu gemaakt. Hilarisch….zullen wij niet snel vergeten. Tot slot bleek het vliegtuig vertraging te hebben.

 

Manado

Wij kwamen rond 23.30 uur in Cocotinos aan. Een warme ontvangst met zelfs nog een clubsandwich voor ons beiden. De hotelkamers zijn prachtig maar het hotel heeft iets ' stijvigs'. Het hotelpersoneel doet verschrikkelijk zijn best om het naar de zin te maken, maar in onze beleving had het iets losser gemogen. Er is een heerlijk zwembad, maar wel jammer dat je niet vanaf het strand kan zwemmen. Het dorpje waar het hotel in staat nodigt uit tot een mooie wandeling. Hebben wij twee keer gedaan. ook naar de scheepswerf gelopen waar aan een cruiseschip wordt gebouwd. De chauffeur Hans die met ons naar Tangkoko national park reed, sprak geen woord engels, maar leverde ons wel keurig af in het nationaal parc waar wij zowaar het Tarsius aapje, een king fischer en de Makaken hebben mogen aanschouwen.

 

Bunaken

Wij werden door een boot van bunaken villagehotel opgepikt bij de steiger van Cocotinos. Wat een luxe! Binnen 15 minuten zaten wij op het strandje van Bunaken village resort. Wij hadden daar een prachtige bungalow aan het strandje. Het duiken en snorkelen (3x per dag) met de boot op stap, was spectaculair mooi! (leverde ook weer mooie plaatjes op) ook daar is de wandeling over het eiland naar het dorpje weer aan te raden. Maar ook leuk om met de boot naar bv. Siladen te gaan.Het personeel van het hotel en de duikschool is vriendelijk hulpvaardig en professioneel. Een heerlijke plek! De laatste dag nog terug naar Cocotinos en een dagtocht rondom Manado gemaakt.

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.