Fantastische reis op Java
logo-linkedin

Fantastische reis op Java

Redactie Indonesie 10-3-2013

Februari 2012 zijn we vertrokken vanaf Amsterdam via KL naar Jakarta. Voor de duidelijkheid: de vliegtickets, de chauffeur op Java en ons verblijf op Bali hebben we zelf geregeld. Van Verre heeft de hotels op Java en de fietsexcursie in Jogyakarta voor ons geboekt. Dit was de tweede keer dat we via van Verre hebben gereisd en alles was wederom perfect geregeld door van Verre.


Na aankomst in Jakarta hadden we binnen 1,5 uur in ons hotel ingecheckt. Na snel wat gegeten te hebben zijn we vroeg gaan slapen. De volgende dag in Café Batavia koffie gedronken en vervolgens naar de oude haven toe (Sunda Kelapa). Vervolgens door naar Bogor. In Bogor o.a. in de botanische tuin geweest en rondom ons hotel een wandeling gemaakt tussen de rijstvelden.De volgende dag naar Bandung via de Puncakpas. Dit is niet echt het meest interessantste deel van Java, aangezien je vrijwel alleen maar door een gebied rijdt met links en rechts bedrijfjes/woningen e.d. Rond Bandung o.a. nog een theeplantage bezocht, ineen  heetwaterbad gezwommen (niet echt een aanrader) en een voorstelling bijgewoond van een angklung muziekschool. Dit was leuk om mee te maken.Van Bandung naar Pangandaran. Hier een excursie gemaakt met een lokale gids in een kampung waar o.a. kokosnoten worden verwerkt, tempe en kroepoek wordt gemaakt. Pangandaran is enkele jaren geleden getroffen door een tsunami en de gevolgen daarvan zijn nog steeds zichtbaar. Tevens een excursie gemaakt in het natuurpark met rondlopende apen, stekelvarkens en vleermuizen in een grot.

 

Vervolgens naar Wonosobo. Hier stond een bezoek aan het Diengplateau op het programma. Dit plateau bevindt zich op een hoogte van circa 2200 meter en de zwaveldampen komen je tegemoet. Van Wonosobo naar Borobudur. Hier hadden we een mooi hotel op 5 minuten lopen van de Borobudur. Hierdoor stonden we 's morgens om 6 uur als eerste bij de ingang. Het is dan nog niet zo druk en niet zo warm. Hierna eerst wezen ontbijten en vervolgens op naar Jogyakarta. Hier hadden we een schitterend hotel (d'Ohmah Yogya Hotel) echt een aanrader.'s Avonds naar een voorstelling geweest van Ramayana (dans). De volgende ochtend stond een fietsexcursie op het programma ten westen van Jogyakarta. Dit is echt een aanrader om met een leuke gids door een kampung te fietsen en overal tekst en uitleg te krijgen. We hebben zelfs nog even meegeholpen om rijstplantjes te planten. Vervolgens terug naar ons schitterende hotel om te relaxen.

 

Van Jogyakarta naar Bromo, ter overbrugging overnacht in Kediri. Net buiten Jogyakarta bij de hindoeïstische tempels van Prambanan geweest. Zeer de moeite waard daarna ook nog gestopt in Solo om het paleis van de sultan te bezoeken. Eind van de middag aangekomen in het Lava View Hotel te Bromo. Dit is een vies hotel met (vies) en slecht sanitair. Het enigste voordeel van dit hotel is dat het dicht bij de Bromo is. De volgende dag om 3.30 uur op om de zonsopgang te bekijken. T.g.v. het slechte weer (mist) was er helaas niets van te zien. Zorg als je er naar toegaat om warm aangekleed te zijn! Na de zonsopgang met de jeep naar de krater gereden en te voet naar de trap gelopen. Dit neemt ruim een halfuur in beslag. Boven aangekomen heb je een mooi uitzicht in de krater. Na het ontbijt vervolgden we onze (lange) reis naar Ijen. Hier hebben we 2 nachten overnacht in een schitterend resort (Ijen Resort & Villas) met een schitterend uitzicht over de trapsgewijze rijstvelden. Het enigste nadeel is de laatste 3,5 km. om het resort te bereiken. Dit stuk onverharde weg zit n.l. vol met kuilen en is daardoor geen pretje. Helaas zat onze schitterende reis op Java er weer op en zijn we via Ketapang met de boot naar Bali vertrokken. Trek voor de overtocht inclusief wachttijd ongeveer 1 uur uit. Onze accommodatie op Bali (in Sanur)  hadden we buiten van Verre om geregeld.

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.